Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Güneşlenirken ani ölüm

emrekartaltr

Yeni Üye
Katılım
12 Nis 2020
Mesajlar
3
Merhaba, hem yaşadığım kötü olayı paylaşmak hem de diğer kaplumbağam hakkında bilgi almak için yazıyorum.

İki kaplumbağamı günde 1-2 saat su ve gölge olan kum alanda güneşlendiriyorum. 2 gündür yoğunluktan çıkarmamıştım. Bugün saat 4 civarı çıkardım. İkisi de sağlık ve yem yiyordu. Hareketliydiler. 

Ancak biri suya girdiği halde diğerinin girmediğini ve hareketsiz kaldığını fark ettim. Dışarı çıkaralı yarım saat ya olmuş ya olmamıştı. Hayvanın kas katı kesildiğini fark ettim. Suya koydum veterinerden bilgi alarak bir kaç şey denedim ama kamplumbağam öldü.

Bunun sebebi nedir? Kaplumbağalar çok sıcak olduğunda kendileri suya ve gölgeye giderler. Benim ufaklık neden bunu yapmadı anlamadım. 

Gerçekten üzgünüm. Güneşlenme süreciyle alakalı neyi yanlış yapmış olabilirim?
 
Yetişkin hayvanlar kendini korumayı bilir. Ya suya kaçar, ya başını kabuğa çeker yada yer değiştirir. Küçükler ise vücutlarını anlayacak yetiye henüz sahip değildirler. Derileri de ince olduğu için ısıdan çabuk ve daha yoğun biçimde etkilenirler. Hayvanlar ısınırken bir taraftanda su kaybeder. Küçükler yoğun ısıyla birlikte mayışır ve uyuşup olduğu yerde kalır. İleri aşama güneş çarpmasına bağlı ölümdür.

Hayvanları güneşlendirmenin bu riski vardır. Yaz ayları 11:00 - 16:00 arası güneşlendirmiyoruz. Bu ve esintiye maruz kalması, kuşların kapıp götürme ihtimalleri sebebiyle güneşlendirme yerine daha güvenli olan kuru alanda ısıtma lambası kullanıyoruz. Isı sabit olarak seyrettiği için hayvanlar fazla etkilenmiyor. Isıtma lambasını günde 12 saat yakıyoruz. 32 dereceye ayarlıyoruz.

Bir ikincisi kum kullanmış olman kum güneşe maruz kaldığında normal bir yüzeye göre daha sıcak olur. Tabi kum ne kadar süre güneş altında durdu bilmiyorum. Isındıysa hayvan alttanda ısıyı almıştır. Mayışmış halsiz bir hayvan kuma gömülmüşse yürümede de zorluk çekecektir.
 
Cvp: Güneşlenirken ani ölüm

Bugün itibaryle aynı durum başıma geldi. 6 aylık gözüm gibi baktığım kaplumbağamı güneşlendirmek için saat 11:30 civarı balkona çıkardım. 1 saat güneşte bekledi. Ölmeden 20 dakika önce ne olur ne olmaz diye suladım, kabuğunu ıslattım. Daha önceleri çok kez güneşlendirmeme rağmen bugün hava çok sıcak olduğundan sıcağa dayanamadı ve öldü. Hâlâ, bir umut belki kendine gelir diye burnu dışarıda olacak şekilde suda bekletiyorum. Hayatımda ilk kez bi hayvanın sorumluluğunu üstlenmiştim. Akvaryumu, kuruma alanı, uv lambası, ısıtıcısı, herşeyi vardı. Çok üzgünüm, içim yanıyor. Kaplumbağaları güneşlendirirken başında durun ve müdahale edin. Kaplumbağaların yaşamıyla alakalı birçok riski forumlarda okumuştum, fakat bunu beklemiyordum.
 
Cvp: Güneşlenirken ani ölüm

Madem kuru alanı ısıtıcısı ve uv lambası var neden güneşlendirdiniz? Açıkçası bu durumu anlamak zor. Artık Güneş ışınları bile zararlı hâle geldi ve dışarısı çok sıcak. Ben bile 10 aydır baktığım 14cm kabuk boyundaki kaplumbağamı asla güneşlendirmedim.


Başınız sağolsun...
 
Cvp: Güneşlenirken ani ölüm

Haklısınız fakat ben de https://images.app.goo.gl/TxNQGiD3ASvixY9Z9 ampul vardı. Bu ampulün uvbsi düşük olduğu için kabuğu sertleşmez yamulur kemikleri gelişmez gibi şeyler okumuştum. Hatta bu yüzden deca tabs d3 kullanıyordum, güneş ışığı almadığı aylarda. Yazın her gün olmamakla beraber düzenli olarak 1 saat güneşlendirmeye başlamıştım. Farklı olarak bugün hava çok sıcaktı. Ne yazıktır ki belki 10 dk önce yanında olsaydım şimdi akvaryumunda yüzüyor olacaktı.
 
Cvp: Güneşlenirken ani ölüm

Keşke bu tür şeylerde buraya konu açsanız. Uvb yoksa kabuğa devit uygulaması yapılarak d vitamini alınması sağlanıyor. Sizin başınıza gelenler başkasının da başına gelmez umarım. Tekrar başınız sağolsun.
 
Hayvanın aldığı gıdalar ve özellikle mineral yem takviyesi kemik erimesini önler. Uvb'nin artısı yapay yolla alınan D vitaminine göre zararsız olmasıdır. Yapay yolla alınan karaciğer ve yağ dokuda birikir. Harcanmadığı taktirde zarar verir. Onun için D vitamini takviyesini düşük doz ve belli bir süre kullanıp bırakırız.

Düzgün beslenen hayvanda kemik gelişiminde sorun ve kabukta deformasyon olmaz. Kemik gelişimi için lizin amino asidi içeren jbl agil yem kullanıyoruz. Sert bir yemdir. 6-7 cm kabuk boyu sonrası veriyoruz.

Tersine kabukta iç dış bombeleşmeler. Aşırı kalsiyum ve D vitamini yüklenmesiyle kabuk yapısının olduğundan fazla sertleşmesi, plakaların aşırı katmanlaşıp piramitleşmesi büyüyen kabuk yapısında hareketi baskılar. Sonuç olarak adacıkların birbirine baskısı kabuk ana yapısında içe doğru çukur yada dışa doğru bombelenme oluşmasına neden olur. Dağların oluşumu gibi düşünün.

Kemik erimesine bağlı durum vücutta kalsiyum azaldığında organların ihtiyacı olan kalsiyumu kemiklerden çekmesiyle oluşur. Bu çok aşırı bir hale gelmedikçe takviye ile kabukta deformasyon oluşmadan önüne geçilir. Yani şekil bozukluğu daha çok aşırı yükleme kaynaklıdır.

6 cm kabuk boyu evveli eğer erime gibi ciddi bir durum yok ise D vitamini takviyesi yapmayız. Yani kabuğun ön kısmı arka kısmı kadar yumuşak olmadıkça yapı normaldir. Kabuğun esnek yapıda olması gerekir. Bu sayede hayvan büyürken kabuk esnek olduğu için iç organlar baskı altında kalmaz. Vücutları dengeli şekilde büyür. Esnek kabuk darbeyi, düşmeyi absorbe eder.
 
Güneşlendirmede hayvanın bulunduğu kabın bir kısmı gölgede ve içinde bir miktar su olmalı doğrudan kuru güneşe hayvan maruz bırakılmamalı. 11:00 - 16:00 arası konulmamalı. Esinti olmamalı.

Bu sene havalar aşırı dengesizleştiği için güneşlendirme riskli, güneşin verdiği zarar fazla. Uvb ampulden farkı ise uvc ışınımı da içermesi bu canlılar için çok zararlı.

Isıtma işini ısıtma lambası ile yapmak daha doğru olacaktır.

Hayvanı kuru yere al. Göz kapaklarını aç yarım saat sonrasına kadar kapanmıyorsa ölmüştür. Sabaha kadar derisi çekilip sertleşmeye başlamış ise ölmüştür. O halde başın sağolsun.
 
Geri
Üst