Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Hiyerarşi mi kıskançlık mı?

_mach_

Yeni Üye
Yaklaşık 2 aydır bakmakta olduğum Haşmet'in yanına arkadaş olsun, aileyi büyütelim diye bir yavru edindim bugün.İsmini Hande koymayı planlıyorum.Yaşadığım sıkıntı akvaryumda bu ikisi birleştirdiğim andan itibaren büyük olan küçüğü ısırmaya başladı.Küçük kendini korumaya çalışıyor ancak endişeliyim.Forum içerisinde yer darlığından bahsedilmiş.Böyle bir sıkıntım yok.Acaba Haşmet aldığım günden beri yalnız yaşamaya alıştı da yeni geleni mi kıskanıyor.Bu ısırma girişimleri ne kadar devam eder?Pet shop ta irili ufaklı tüm tosbağalar sorunsuz yaşıyordu!Her dakika kontrol edemem bunları,endişeleniyorum!Yorum ve önerilerinizi bekliyorum

Kavga sebebi şunlardır;

Hiyerarşi yani baskınlık hatta tek yaşama isteği. Bu genelde tek yaşamaya alışmış kaplumbağalrda kvaryumu paylşmak istememesinden kaynaklananileceği gibi toplu yaşayanlar arasındada erişkin olunca görülebilir.

Yerin yetersiz olması. Sizde iki kaplumbağa olduğuna göre yeriniz yeterli ise yavru olduklarını varsayarsak en az 120 lt bir su hacminiz olduğunu düşünüyorum.

Yem kavgaları. Buda az yemleme yada aç kalınan bir süre olursa meydana gelir.

Çiftleşme zamanları. Çiftleşme isteğine cevap alamayan erkek agresifleşir. Yada rakip erkeklere saldırır.

Farklı türler bir arada ise çoğunlukla kavga ve anlaşmazlık çıkar. Özellikle erişkinken kavga ihtimali kesine yakındır.

Başka dış etkenlerden kaynaklı bir stres onları agresifleştirebilir. Evde oluşacak bir ters hareket, düşme gibi.

Hastalıkta saldırı meydana getirebilir. Güçsüz hasta olanı yıpratma bir çok hayvanda olan bir durum.

Sebepleri yazdıktan sonra öneriyide belirteyim;

Kaplumbağalara ayrı sistemler kurulur.

Bulundukları akvaryum birbirlerine ulaşamayacakları şekilde ortadan bölünür.

Bu imkanlardan biri olmas ise kaplumbağanın biri sahiplendirilir.

Not: Kaplumbağa beslemeye başlamadan yada ikinciyi almadan önce araştırma yapılmasından yanayım.

Cvp: Hiyerarşi mi kıskançlık mı?

Önder Bey ben de aynen sizin gibi düşünüp aldım.Fakat kavga ediyorlar.Büyüğü mecburen ölüm fanusuna aldım.Sizdeki ufak ise değiş tokuş yapabiliriz.Tabi ist içiyse...

Cvp: Hiyerarşi mi kıskançlık mı?

Yeni konu yerine burada bir cevaba rastladım.Benimde iki tane can dostlarım var.Aylardır iyi geçiniyorlardı (6-7 ay) , bugün yem verirken rastladım olaya , biri diğerini görmezlikten gelirken diğeri onu takip ediyordu ve iki kere kafasını ısırmaya çalıştığını görünce direk çıkardım dışarıya mağdur olanı.Sorunun nedeni akvaryum darlığı olma ihtimali var , kaplumbağlarım daha aylık iken sahiplendiğimden akvaryumlarınıda biraz o boyutta aldım (40 x 20 x 25).Kuru alan vs. tüm ihtiyaçlarıda tamdı.Sonuç olarak ben akvaryumu ortadan ikiye böldüm şimdi alanları dahada küçüldü tabii ki ama mağdur olan daha rahat gibi duruyor zaten fazla kıpraşmazdı ısıtıcı civarlarında yatardı , kum eşelerdi vs.Böyle yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam ettirebilirler mi ?

Bir yavru kaplumbağa için 50-60 lt gerekir. Siz tam kapasite dahi kullansanız 20 lt olan bir akvaryumunu var. Ki kaplumbağalar büyünüştürde. Yani yavru iki kaplumbağaya 120 lt, yetişkin olduklarındada 200-250 lt bir akvaryum gerekir. Kavga sebeplerinden biri alan darlığı ve bu yetersiz yerin onları strese sokması. Yüzme alanının çok az olmasının bir sonucuda normal büyüyememeleri, gelişememeleri. Tahminen 10 aylık olan kaplumbağalarınızın yaklaşık 8-9 cm kabuk boyları olması gerekir. Tabi yüzme alanı eksikliği kas gelişimini de etkiler.
Bunları değerlendirip uygun akvaryum için girişimde bulunmanızı tavsiye ederim.

Geri