Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İhtiyaçlar

Zeynephs

Bronz 5 Üye
Katılım
30 Ara 2018
Mesajlar
39
Merhabalar,
Kaplumbağam yaklaşık 1.5 yaşında ve şuanda 30 lt akvaryumu,ısıtıcısı,filtresi,kuru alanı ve aydınlatma lambası mevcut. Uvb lambası almalı mıyım ya da ekstra olarak nelere ihtiyacı var onu öğrenmek istiyorum. Bu aralar sürekli olarak ısıtıcıyla oynayıp yerinden söküyor daha önce hiç yapmıyordu, canımı sıkılıyor, oyalanabileceği ya da oynayabileceği bir şey almalı mıyım?
Bir de şuan ne şekilde ve ne kadar beslemeliyim gammarus ve stick yem ile besliyorum harici hiçbir şey yedirmedim şimdiye kadar.
Akvaryum dışına çıkartmam uygun mudur? Cana yakın bir kaplumbağaya sahibim benimle oynamayı çok seviyor ama akvaryum dışında bir yüzeye temas ettirirsem mikrop kapar diye korkuyorum.
Son olarak kabuğunda tuhaf renk değişimleri var ne olduğunu anlayamadım. Kabuk değiştirir gibi kabuk katmanları üst üste büyüyor ama üstte kalan eski kabuğu dökülmüyor normal mi?
Çok fazla soru sordum kusura bakmayın ama umarım yardımcı olabilirsiniz.
 
Hayvanın kabuk boyu nedir? Yaş olarak değil boyu baz alıyoruz.

Hayvanın önden ve tepeden birer ve akvaryumun genel resmini atabilir misin? Akvaryumdaki herşey gözüksün.

Oyun derken kastettiğin nedir?

Bunlara göre sorularına toptan cevap vereyim.
 
Cvp: İhtiyaçlar

Alttan ölçtüğümde 7.8 cm çıktı. Üstten ölçtüğümde yaklaşık 8.6 cm çıktı. Oyundan kastım akvaryuma ilgisini çekebilecek bir şey koymalı mıyım ? 

Fotoğraflarda sadece aydınlatma lambam gözükmüyor. Sipariş ettiğim lamba henüz elime ulaşmadı bu hafta içinde gelecek o da.
 

Ekli dosyalar

  • * Image 2019-11-27 at 11.40.22 (1).jpeg
    * Image 2019-11-27 at 11.40.22 (1).jpeg
    112.1 KB · Görüntüleme: 52
  • * Image 2019-11-27 at 11.40.22 (2).jpeg
    * Image 2019-11-27 at 11.40.22 (2).jpeg
    92.4 KB · Görüntüleme: 36
  • * Image 2019-11-27 at 11.40.22 (5).jpeg
    * Image 2019-11-27 at 11.40.22 (5).jpeg
    106.2 KB · Görüntüleme: 42
  • * Image 2019-11-27 at 11.40.22.jpeg
    * Image 2019-11-27 at 11.40.22.jpeg
    128.2 KB · Görüntüleme: 46
  • * Image 2019-11-27 at 11.40.23 (1).jpeg
    * Image 2019-11-27 at 11.40.23 (1).jpeg
    133.7 KB · Görüntüleme: 54
  • * Image 2019-11-27 at 11.40.23.jpeg
    * Image 2019-11-27 at 11.40.23.jpeg
    131.7 KB · Görüntüleme: 32
Üstten baş tarafından kuyruğa kadar olan mesafe alınıyor. Hayvan erkek.

Akvaryumu büyütmen gerekiyor artık yetersiz hale gelmiş. Takriben 100-120 litre civarı bir akvaryum 3-4 sene kadar götürür. Sonrasında kabuk kalınlaşacağı için hazır akvaryum camını kırma riski var. O vakit ömürlük özel kalın camlı akvaryum yaptırıyoruz. 80*50*50h veya 100*50*50h ve 10 mm kalınlığında cam. Ne kadar büyük o kadar iyi.

Boyca uzunluk hayvanın daha çok yüzerek sağlıklı gelişimini;derinlik ise akciğerlerin gelişimi için gereklidir. Böylece nefes tutabilme kapasitesini artırarak su içinde daha fazla kalır ve uyur.

Lamba aydınlatma değil aynı zamanda ısı da vermeli. Lambada mandallı veya deveboynu lamba ampulde ise eski tip 60 W armut ampul veya wiselite energysaver 42 W yada osram halogen 52 W olur. Bu ampullerin soft olanı tercih sebebi şeffaf olanlar hayvanın gözünü alır rahatsız eder. Su 28 kuru alan 32 derece olacak.

Hayvan akvaryumu sahiplenir. Önüne çıkan herhangi birşey olursa yada rahatsız eden onu söküp atmaya çalışır. Yabancıladığı şeyleri ısırarak tanımaya çalışır.

Derecede mesela sera yada jbl'nin ince uzun 0-50 göstergeli cam derecesini kullanıyoruz. İçi sarı renk, her ikisinin derecesi birbirine benzer. Bunu dişleseler veya kabuklarını vursalarda kıramıyorlar.

Aynı şekilde ısıtıcın cam bu da riskli çalışırken havaya kaldırır ve hava teması olursa patlar. Suya akım verir. Isıtıcıda ise uygun olan ya çelik ısıtıcı. Roxin yada rubio rubao da olabilir. Ve cam olarak emniyet korumalı plastik kaplamalı jbl protemptir. Bu kalın quartz camdır. Bu suya tam batabilir. Bazı ısıtıcılar dik konumlanmalıdır. Onda da en iyisi eheimdır.

Isıtıcıyı sökmesinin diğer sebebi su 28 dereceden düşük ise hayvan ısınmak için ya üstüne çıkar yada altına girmeye çalışır.

Tabana vitasand marka sarı silis kum al. Bu kum hayvan için gerekli. Hayvan yiyerek hazımsızlığını giderir, bağırsaklarındaki olası parazitleri atar. Eşelenip vakit geçirir. Bacaklarındaki eski derileri ve altbağadaki plakaları sürtünüp atar. Aldığında nasıl sterilize edeceğini anlatırım.

www.juenpetmarket.com sitesinde var. Bu site güvenilir ve geniş yelpazeye sahiptir. Balık ve sürüngenler bölümlerinden ihtiyaçlarına bakarsın. 150 tl üstü alışveriş ücretsiz kargoydu şu an öyle mi bilmiyorum.

Hayvanın kabuğunda plaka katmanlaşması yoğun. En üsttekiler bir miktar açılmış. Bunları tırnağınla oynatmaya çalış yada ağzı düz cımbızın tek kanadını açılmış plaka arasına sokup ileri doğru ittir bazıları açılıp çıkar çıkmayanları hafif kanırt çıkmıyor ise çok zorlama kanatabilirsin. Kabuk yetişkinler kadar tam kalınlaşmamıştır.

Önce akvaryuma ait bir diş fırçasını ıslatıp 45 derece açı ile açılan kısımlardan diğer tarafa doğru fırçala kılları araya girince aralanmışlar sökülür.

Eczaneden devit damla al. Kabuğu peçete ile kurutup bir iki damla kabuğa damlatıp yay. Kuru bir yerde 10 dakika kadar beklet kalanı peçete ile silip akvaryuma alırsın yalnız ortam havası soğuk olmayacak hayvanı üşütürsen akciğer enfeksiyonuna yakalanır. Ortam sıcaklığı iyi olmalı. Gerekirse kuru alan ısıtma lambasını üzerine tutarsın. Kuru alandaki mesafeden 1-2 cm yukarıdan.

Devit plakalar tarafından emilir ve yumuşatır. Isıtma lambası altında durduğunda gerilip açılır. Mango yada mopani kökü altına girip kaşınarak atar.

Kökte alacaksın alacağın kök düz yere koyduğunda altında boşluk olacak şekilde olacak. Eni 8-10 cm boyu 25-30 cm ölçülerinde olsun. Hayvan altına girdiğinde ne kolay şekilde üstünden düşsün nede zorlanıp altında kalacak kadar ağır olsun. Aslında bunu görerek seçmen daha iyi olur. Juenpette bu köklerden de var. Balık bölümünde.

Devit bir miktar vücut tarafından emileceği için şu aşamada uvb ampule ihtiyaç yok. Bunda uygun olan exo terra uvb 100 kompakt ampul. Bu hem uva hemde uvb içerir. Kaplumbağalara uygun olan uvb 5.0 (%5) orandır. Farklı marka düşünürsen oran budur. 2.0 tropical 10.0 çöl hayvanları içindir. Bunları alma sakın.

Bu hayvanlar büyüdükçe altbağadaki desenler kaybolur ve siyah renkler ortaya çıkar. Üstbağada ise farklılık gösterir. Bazılarında haki yeşil renk devam eder, bazılarında kahverengilik hakim olur bazılarında ise maviye çalan gri renge döner. Haki renkte ise bazılarının sarı çizgileri kalınlaşırken diğerlerinde siyahlar genişler.

Hayvanları sudan çıkarmıyoruz. Ele alınmayı sevmiyorlar. Özellikle erkeklerin ön tırnakları uzadığı için sert yüzeylerde tırnaklar birbirine geçiyor. Zaruri olarak havanın güzel olduğu zamanlarda obezite var ise enerji yakması için halı üzerine temiz çarşaf serip üzerine koyarız. Ama bu da zorunlu değil bu hayvanlardan ne kadar uzak durursan o kadar mutlu oluyorlar. Onların gözünde bir nevi uşak gibiyiz. Elleme, dokunma yemini ver akvaryumunu temizle.

Şu da önemli bu hayvanlar salmonella taşır. Aslında her hayvanda var ama sudan bulaşma riski daha fazla. Onun için her işlem sonrası elini bol sabunla yıka öncesi yıkama da hayvanın sağlığı için.

Yem olarak çeşidi artırmak gerekiyor. Herhangi bir markanın gammarusu olur. 10 cm kabuk boyunu geçince jbl energil veya sera royale geçeriz. Bunlarda balık ve iri karides vardır.

Hayvan tek olduğu için mineral yeme ekstra para verme doğrudan sera carnivor al. Bu simit şeklinde protein ve mineral yem içeriklidir.

Yosun içerikli protein yem olan tetra reptomin al. Bu ot türevli besinlere alışması için. Haftada bir marul yada kıvırcığın orta körpe yapraklarından verirsin. Kabuğu genişliğinde bir parça. Yemediğini yarım saat sonra alırsın çürütücü bakteriler üremeye başlar.

Kemik gelişimi için jbl agil yem alacaksın bu lizin amino asidi içerir ve alanında tek yemdir. Sert yemdir ilk zamanlar ikiye kırıp verirsin büyüyünce kendi kırıp yer. Çene kaslarını da güçlendirir. Gammarus gibi kıkırdak dokuya da faydası var.

Hayvan 8 cm kabuk boyunu geçtiğine göre günde bir öğün vereceksin. Her gün farklı yem. Yemleri aldığında programı yaparız.
 
Merhaba Cem bey, verdiğiniz listede ki malzemeleri satın almakla uğraşıyorum şuan maliyeti biraz fazla olduğu için hemen alamadım ama 1 hafta içerisinde tamamlayacağım sanırım. Bu akvaryum seni 3-4 sene götürür demiştiniz. Uzun süre kullanacağım için akvaryumun içini dekore etmek istiyorum. Doğru şekilde yapılmış bir akvaryum örneğini nerden bulabilirim acaba?
 
Dekor işi bu hayvanlarda olmuyor büyüdükçe yapay yada gerçek bitki ne var ise parçalayıp atıyorlar. Taş, dekor ne varsa ya parçalıyor yada kaldırıp bir kenara atıyorlar. Sadece silis kum ve mango yada mopani kökü ki bu köklerde altına girip kaşınarak eski plakaları atacak yapıda olmalı. Kısaca ortam sudaki çöl gibi olacak. Ortam ferah, yüzmesini kısıtlayacak ve kafayı takacak birşey olmayacak.

Onun için boş yere masraf yapma. Ben o kadar masraf yaptım kala kala kum ve mango kaldı.
 
Merhaba Cem bey, dediğiniz yemleri, kumu, akvaryumu, ısıtıcı, derece ve kumları satın aldım ama bir türlü yazma fırsatı bulamadım. Yemleri kullanma şeklim nasıl olmalı bir de kum olayı nasıl oluyo acaba temizlik vs açısından ya da döktüğüm kum ne kadar süre kalmalı? Bir de devit i ne kadar süre ile kullanmalıyım? Ve ekstra olarak yapmam gereken bir şey var mı? Salgın dolayısıyla şu ara evde olduğum için rahatça ilgilenebilirim. Teşekkür ederim şimdiden
 
Kum sterilizasyonunu iyi yaptın mı? Markasız aldıysan bulaşıcı birşey çıkabilir.

Yemlerin ismini yazar mısın ona göre program yapalım.

Kuru alan için ısıtma lambası aldın mı?
 
Bana vitasand dendi ama açıktı açıkçası o yüzden emin değilim markalı mıdır gerçekten diye. Yem olarak sera raffy royal, jbl agil, tetra reptomin, sera carnivor, gammarus ve klasik sera stick yemim var. Kuru alanda ısıtıcı lamba olarak sağlam bir lamba da aldım problem yaşamıyorum artık. Mopani kökünü de aldım ama kök biraz fazlaca büyük sanki doğru boyutun ne olması gerektiğinden emin değilim
 
Kökler doğal bitki olduğu için şekil farklıdır. Hayvan altına girip kaşınabilecek şekilde ise tamamdır. Kökü büyük tencerede 30-40 dakika kadar kaynat sığmazsa temiz su ile diğer tarafını çevirip o kısmı da kaynat. Bu kökler mantar parazit vb. açısından en riskli malzemedir. Ayrıca kaynatarak özsuyunun çıkmasını da sağlarız. Böylece suya salınım minimum düzeye iner.

Lamba kuru alanı 32 derece sabit ısıda ısıtmalı. Bunun için hayvanı ikame birşey koyup üstüne dereceyi yatır. Yarım saat sonra bakıp 32 derece olduğu noktaya göre mesafeyi ayarlarsın.

Kumu da kimyasal değmemiş kaba rahat yıkanacak miktarda koyup el yakmayan suda mıncıklayarak karıştır. Toz yüzeye çıktıkça suyu yavaşça boşaltıp yeni su ekle. Bu şekilde toz ve varsa kiri doldur boşalt yoluyla temizlenene kadar devam et. En son hepsini akvaryuma ait temiz bir kova yada büyük tencereye koyup kaynar su dök ve kaşıkla karıştır. Su her yerine nüfuz etsin. Soğuyana kadar bekleyip suyu dök ve akvaryuma yavaşça boşalt. Bir miktar tozuma olacaktır onu filtre çeker. İç filtreyi ilk yarım saat, bundan bir saat sonra ve ertesi sabah temizlemek gerekiyor. Bir kısmı tabana oturur. Zamanla temizledikçe toz tamamen gider.

Yem düzeni şu şekilde hayvan 8 cm kabuk boyunu geçtiğine göre günde bir öğün verilecek. İlk hafta normal kafa ölçüsünün üstünde ver hayvan tek öğüne alışsın sonrasında kafa ölçüsü oranına dönersin. Tam ayarlayamazsan bir iki fazla verebilirsin.

Sera royaldeki iri balıkların yüzgeçlerini kopar, karideslerin ise ağızlarındaki dikensi dokuyu, bunlar yerken batabilir. Yine iri olanları rahat yiyeceği oranda parçalara ayır büyük şekilde verirsen koparırken parçalayıp ortalığa dağıtır ve suda yağlanır. Onun için çok debelenmeyecek ama çok küçükte olmayacak şekilde ver. 1,5 cm gibi olsun.

Yem sırası şu şekilde olsun.
Sera royal
Tetra reptomin
Sera carnivor
Jbl agil
Gammarus (bu bitince bir daha alma)
Sera carnivor
Sera stick yem (bunun ismi nedir?)

Bu dizilimle her gün birinden bir öğün verirsin. İlk başlarda yem diye camı aşındırır ama zamanla tek öğüne alışır. Kuma düşen kırıntıları da eşelenip yer vakit geçirir. O bahaneyle bir miktarda kum yemiş olur.
 
Sera raffy p stick olan yem, royalde ki balıklaron kafalarını da koparmalı mıyım ben 1000ml lik aldığım için baya büyük balıklar var içerisinde, bir de devit sürmeye başlayacağım da ne kadar süre boyunca devam etmeliyim.


Bir de balıklardan ne kadar vermeliyim ben bu kafa ölçüsüyle verdiğiniz oranı çözemiyorum bir türlü adet olarak yazabilir misiniz zahmet olmazsa
 
Raffy P'yi içindeki yemlerden karışık verebilirsin. Yalnız yem diziliminde agilin altındaki carnivor ile gammarusu yer değiştir. Gammarus carnivor ile raffy P arasında olsun.

Royalde kafa koparmaya gerek yok dikenli yerler sadece. Büyük balıkları bizim baş parmak tırnağımız ebadında koparıp verebilirsin.

Devit sürme işini havanın iyi olduğu zamanlarda günde bir kez yap. Hayvanı üşütmeyelim. İlk plaka atımları başlasın gerisi peşi sıra gelir. Hayvan ferahlar. Açılanların kenarından ağzı düz cımbızın tek kanadını sokup ileri doğru ittir. Plaka hava aldıkça açılır belli bir noktadan sonra tutup yukarı çekersin atar. Parça olarak kırılsa da sorun değil kalan parça sonra düşer.

Balıkta ölçü olmaz boyutlar farklıdır, göz kararı şöyle yapabiliriz sadece balık verirsen hayvanın üst kabuğunun eni kadar bir balık yeterli. Sadece karideste ise üst kabuğun boyu kadar arka arkaya koyduğunda kaç tane geliyorsa, bunların ölçüsüne göre o ayarda küçük balık ve küçük karidesleri ayarlarsın. Açta kalmasın, kusacak kadar da yemesin. Vereceğin yemlerin ölçüsünü zamanla anlarsın. Hayvan belli eder zaten. Balık ve karides stick yem gibi parçalanıp erimez. Parça halinde mide sindirdiği için hayvan kolay acıkmaz.

İçinden bazen minare, kabuklu sülük çıkabiliyor. Bunu verme hayvan ufak onu yiyecek kadar güçlü çene yapısına sahip değil. Gagasında hasar bırakır. Yutmaya da yutamaz.
 
Ölçü yardımı için çok teşekkür ederim adeti kestiremiyodum bir türlü, aç kalır ya da çok veririm diye korkuyodum.
Minare ve kabuklu sülük ne bilmiyorum ama hemen araştırıp bakacağım. Stick yemim bitmek üzere bitince yenisini alayım mı, yoksa diğer yemlerle mi devam edeyim?
Kabuğunu ara ara bu şekilde temizlemeye çalışıyorum ama bazı katmanlar resmen kabuklaşmış kalkmıyorlar onlar zamanla kalkar mı acaba?
 
Plakalar zamanla açılır. Devit plakaları yumuşatır ısıtıcı lamba gerilmesini sağlayıp kenarlarını açar. Köke sürtünerek atar.

Raffy P bitiyorsa yerine reptomin ver. İki haftada bir de gammarus yerine haşlanmış yumurta akı verebilirsin.

Haftada iki defa da marul yada kıvırcığın orta körpe yapraklarından kabuğu genişliğinde ver. Bunu yemden en az 3-4 saat evvel yada sonra verirsin.

Minare dediğim deniz salyangozu. Bu her kutudan çıkmaz.
 
Tamamdır, dediğiniz gibi beslemeye çalışacağım. Yapmam gereken herhangi başka bir şey var mı acaba.
Bir de müsait olduğunuz bir zaman Nami'nin kabuğunun son halini size atsam bir bakabilir misiniz?


Ölçü yardımı için çok teşekkür ederim adeti kestiremiyodum bir türlü, aç kalır ya da çok veririm diye korkuyodum.
Minare ve kabuklu sülük ne bilmiyorum ama hemen araştırıp bakacağım. Stick yemim bitmek üzere bitince yenisini alayım mı, yoksa diğer yemlerle mi devam edeyim?
Kabuğunu ara ara bu şekilde temizlemeye çalışıyorum ama bazı katmanlar resmen kabuklaşmış kalkmıyorlar onlar zamanla kalkar mı acaba?
 
Sera raffy P ve sera carnivor emsal yemlerdir. Sadece carnivorda tahıl bulunmaz ve mineral protein yemin ortasındadır. Bununla devam edebilir yada istersen fazla çeşit olsun diye alabilirsinde onu sana bırakıyorum.

Plakalar zamanla açılır. Bazı hayvanlarda tek tek çıkar bazılarında birikir peşi sıra dökülmeye başlar.

Resmi gönderebilirsin tabi, sormana bile gerek yok. Forumu kurmaktaki amacımız onların güzel bir biçimde yaşamasını sağlamak için bilgi alışverişi yapmak.
 
Kaplumbağam nami yi bu sabah sebepsiz bir şekilde akvaryumda ölü olarak buldum gece ısıtıcısı patlamış büyük ihtimalle o yüzden öldü. Yaptığınız yardımlar için teşekkür etmek istedim en kısa zaman da yeni bir kaplumbağa almayı düşünüyorum çünkü boş akvaryuma bakmak istemiyorum. Tekrardan yardımlarınız için teşekkürler
 
Isıtıcı camı hava ile temas ettiyse patlar ve suya akım verir. Başın sağolsun.
 
Cvp: İhtiyaçlar

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]bu başlığı ilk msj lardan okumaya başladım [/font][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]bi[/font][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]r çok yararlı bilgi öğrendim. Tam resim bekler iken böyle sonlanması beni üzdü Başınız sağol[/font][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]sun [/font]
 
Geri
Üst