Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İlk Teraryumum (Pıtır, Çıtır ve Kıtır için :)

serhanzr

Gümüş 3 Üye
Selam arkadaşlar,

1,5 sene önce oğlum Yiğit'in(11) isteği ile evimize ilk kaplumbağamız alındı. Başlangıçta çok ilgilenmedim. Kendi hallerinde takılıyorlardı. Geceleri yumuşak bir havlu üzerinde bir kutuya koyuyorlardı, gündüzleri de o hiç de içime sinmeyen doğal ortamları ile alakası olmayan şeffaf plastik bir su kaplumbağası kabı ve içinde bir miktar su!! Allah'tan tetra yem doğru seçimmiş:)
Pıtır büyümeye başlamıştı ki bir Petshop'da su kaplumbağaları için geniş ürün seçenekleri ve bunun gereklilikleri ile ilgili fikirler edindim. O akşam ilk defa internetten ciddi bir araştırma yapma ihtiyacı duydum. Teraryum, paludaryum, su sıcaklığı, kabuk yumuşaması, kabukta pramitleşme... vs.. vs.. İlk defa duyduğum terimler ve önceliklerdi. Ertesi gün hemen bir teraryum arayışına girdim ve 1 tane bulabildim, o da Petshop'un kendi teraryumu idi ve satılık değildi. 2 gün uğraştım, Petshop sahibine haber bıraktım derken ikna ettim ve sonunda satın aldım. 3 ay kadar önce Pıtır'a arkadaş olsun diye Çıtır'ı aldık, 1 ay önce de Kıtır'ı :)

Kırmızı karınlı florida kaplumbağası araştırdım ama bulamadım.

Teraryumun arka tarafındaki kuru bölümün altında saklı 4 çeşit filtre (Tortu filtresi (EU3 hava filtresi yapısında birşey), taş filte, karbon filtre ve son olarak da pompadan önce geniş gözenekli sünger ), ısıtıcı ve 1 adet pompa var. Pompa, bu filtrelerden geçmesini sağladığı suyu üst kuru düzlemin sağ köşesinden yukarıya basarak şelale şeklinde ön bölgeye aktarıyor.
Kuru bölgeye ve UV lambanın altına rahatça çıkabilmeleri için eğimli yapay bir kaya parçası bulunmakta. Ayrıca Teraryumu ortalayacak şekilde bir de ısıtıcı (hava için 80 W) da mevcut. Suyun sıcaklığı 27 derece.
Zeminde bulunan renkli taşlar edindiğim bilgilerden sonra beni de rahatsız etmeye başladı. En kısa zamanda tatlı su kumu ile değiştirmeyi düşünüyorum.
Yem olarak Tetra Reptomin, Sera raffy P; takviye olarak da 2 günde bir öğün arasında bir miktar raffy I veriyorum. Arada sırada marul ve elma da besinleri arasında. Her pazar günü olmak üzere haftada 1 gün oruç tutuyorlar. Diğer günler her sabah tek öğün ile besliyorum. Büyüklüklerine göre miktarlar vermeye çalışıyorum. Kaplumbağaların büyüklüğü nasıl ölçülüyor bilmiyorum ama büyük olan Pıtır'ın kabuğu 7 cm. uzunluğunda (kafa ve kuyruk hariç). Pıtır'a 3 adet tetra veya raffy P veriyorum, Çıtıra 2 adet, en küçük olan Kıtır'a ise 1 adet.
Bunların haricinde suyuna kattığım bir ilaç, damla vs.. veya herhangi bir katkı yok. Kaplumbağalarımın kabukları için de birşey kullanmıyorum. Kabukları gayet sert, oldukça hareketliler ve iştahları yerinde.

Yapmam gereken başka bir şey var mı bilmiyorum. Uyarılarınız ve bilgilendirmeleriniz benim için çok önemli.

Herkese ve kaplumbağalarına uzun sağlıklı ömürler diliyorum :)

Teşekkürler..

Teraryumumdan resimler:(hem sulu hem de kuru bölgesi olduğu için paludaryum demek lazım ama benimki ufak olduğu için paludaryum demeye dilim varmıyor (70 x 40 x h:30)

mailto:/thumb-152120.jpg

mailto:/thumb-152136.jpg

mailto:/thumb-152137.jpg

mailto:/thumb-152138.jpg

mailto:/thumb-152139.jpg

mailto:/thumb-152140.jpg

mailto:/thumb-152142.jpg

Cvp: İlk Teraryumum (Pıtır, Çıtır ve Kıtır için :)

Serhan Bey, fotoğrafların boyutları çok ufak olduğu için ayrıntılı olarak inceleyemedim; fakat oldukça profesyonel bir yaşama alanı kurmuşsunuz kaplumbağalar için. Maddi imkanlar doğrultusunda insanın elinden geleni yapması gerçekten beni özellikle mutlu ediyor.

Yem seçimleriniz ve düzeniniz uygun gözüküyor. Bahsettiğiniz boyda bir kaplumbağa için günlük 3-4 Tetra veya Sera yeterli gibi. Bir az ya da çok olabilir. Kıvırcık marulu istediğiniz kadar verebilirsiniz.

Bunun yanında UV lamba kullandığınız için ekstradan d vitamini kullanmanıza gerek yok. Yemleriniz de kaliteli olduğu için vitamin ve mineral oranları oldukça yüksektir. Yani dediğiniz gibi ekstradan vitamin vermeseniz de olur. Ancak haftada bir kere kaplumbağalar için satılan vitaminlerden azar azar verilebilir de.

Ayrıca kabuk boyunu sanıyorum ki doğru ölçmüşsünüz. Kafa ve kuyruk hariç kabuğun üstten iki ucu düz olarak ölçülür.

Ayrıca bir boş vaktinizde yüklerseniz fotoğrafları daha büyük ve ayrıntılı olarak görmek isterim. Bir fotoğraf sitesinde albüm yapıp buraya link de verebilirsiniz.

Saygılarımla..

Son olarak eklemek isterim ki kullandığınız fotoğraf yükleme sitesinde fotoğraflar yüklendikten 3 ay sonra siliniyor. Yani 3 ay sonra bu konuya bakacak olanlar fotoğrafları bulamıyor. Bu açıdan imageshak, photobucket, flickr gibi siteleri kullanmanızı öneririm. :)

https://plus.google.com/photos/103853188677910874120/albums/5685062248133353201?authkey=CNjBrPTN7aSQMQ

veya

http://s1111.photobucket.com/albums/h467/serhanzr/?start=all

bir de video ekledim.

https://plus.google.com/photos/103853188677910874120/albums/5685218687490337985

umarım yapabilmişimdir...

serhan bey ister var olan kuru alanın boyunu yükseltin ister yeni bir tane yapın isterseniz de satın alın ama boyunu yükseltin kuru alanla doğru orantılı olarak da su seviyesini yükseltin ki kaplumbağalar rahatça gezsin :)

resimlerde net göremedim kuru alanda uv lambanın yanında ısıtıcı lamba da var mı ?

Akvaryumunuz çok güzel :) Kuru alanı yükselterek bu akvaryumu daha iyi kullanabilirsiniz :)

Akvaryumunuz çok hoş ama su seviyesi konusunda arkadaslara katılıyorum.Bu kadar duyarlı oldugunuz için kutlarım :)

UV lambanın yanında sanıyorum seramik ısıtıcı var. İkisini birden kullanıyor gibime geldi.

Akvaryumunuz oldukça hoş su seviyesini yükseltmeniz gerektiğini düşünüyorum

Beyefendi paludaryumu hazır aldığı için sanırım arka fon yüzünden suyu o miktarda sınırlı tutmuş. Belki o arka fonu kuru alan olarak kullanmak suretiyle önde duran taşları çıkartırsanız yüzme alanı epey genişleyecektir. Böylelikle geniş bir kuru alanları olmuş olur kaplumbağalarınızın.

Su seviyesi 11 cm. Çakılların en yüksek yerinde kalan derinlik 9 cm. Soldaki kaya bir rampa gibi. Bu kayayı kullanarak kuru alana daha rahat çıkıyorlar, bazen de kayanın su üzerinde kalan kısmında kalıyorlar. En büyük kaplumbağamın boyu 7 cm, en küçüğü de 3,7 cm. Kuru alan aynı zamanda filtre - ısıtıcı ve pompa düzeneğine ait bölümün kapağı. Suyun net derinliğini en fazla 11 cm. yapabiliyorum (şu an su eksilmiş durumda). 11 cm yetersiz ise işler karışacak gibi :( O zaman belki arka filtre bölümü ile su bölümünü ayıran paneli yükselmem gerekecek. kapağı da onun üzerine monte edilecek şekilde ayarlamam lazım. Dediğiniz gibi hazır bir paludaryum bu ve satın alabilmek için de baya uğraştım :)
Mod'umuzun farkettiği gibi UV lambanın yanında porselen ısıtıcı kullanıyorum. Bu düzeneği kurduktan sonra 100 W ve üzeri UV lambaların aynı zamanda ısıtıcı olarak da kullanılabildiğini öğrendim. Tabii iş işten geçti şimdilik. İleride geniş bir paludaryum yapmayı düşünüyorum. O zaman daha profesyonel bir düzenek kurabileceğim. Bu süre içinde sizlerden edineceğim bilgiler yapacağım paludaryuma büyük katkı sağlayacak.
Zaten uygulamaya geçeceğim zaman haberiniz mutlaka olacak ve hep beraber güzel bir paludaryum yapacağız inşallah.
Çakıl taşlarının üzerindeki net 11 cm. derinliğinde su miktarı beni bir süre daha idare eder mi?
Bir de tatlı su kumu kullanılmalı diyorlardı. Bu çok önemli mi?

Zaman ayırıp güzelliklerime katkıda bulunmanız çok değerli....

[url=http://bit.ly/c25MCx][img]mailto:/s/d/126gu.jpg[/url]*

Deniz kumu içerdiği mineral ve yüksek tuz yüzünden kaplumbağalar için uygun olmayacaktır. Ancak neredeyse her yerde bulunan dere, silis ya da kuvars kumu kullanabilirsiniz. Bunlar akvaryumcularda olduğu gibi kum malzemeleri satan yerlerde de mevcut. Gözünüze hoş gelecek şekilde ince taneli(1mm civarı) orta taneli(1-3mm) ve iri taneli (3mm üzeri) kumkullanabilirsiniz.

Silis kum genelde çok hafif beyazdır. Kuvars kumlar ise daha ağır ve farklı renklerde de olmaktadır. Dere kumları ise sarımtırak ve kahve tonlarındadır ve bence en doğal göüntüyü vermektedir.

Kuru alanınızı asma kat yapabilirsiniz.En kolay örnek bir cd kabının üstüne halıkaydırmazı koyup vantuzlarla akvaryumun camına yapıştırmanızdır.

mailto:/product_info.php?cPath=9420_999_9093&products_id=27571

mailto:/product_info.php?cPath=9420_999_9093&products_id=27580

Bu iki çeşidi karıştırıp kullanmayı planlıyorum uygun mudur Mod'um?

Kuru alanımın üzerine asma kat yapmam suyun yüksekliğini arttırmam için yeterli gelmeyecek. Çünkü su seviyesini filtre seviyesinin üzerine çıkartırsam suyum filtre olamıyor bu düzenekte. Filtre bölümü ile yalıtımlı bir şekilde ayrılmış durumda. yine yalıtımlı olarak aradaki duvarı yükseltmem lazım ve içte kalan 3 adet filtre bölmesinin duvarlarını da.

Dediğim gibi gözünüze hoş geliyorsa bir sakıncası yoktur tabiki :)

Serhan Bey affınıza sığınarak bu konudan size ait olduğu için direkt size sormak istiyorum. Isıtma, soutma işi yapıyormuşsunuz belki tesisattan anlarsınız. İyi bir sızdırmazlık için bağlantı noktalarında (örneğin bir dış filtre için) conta, sızdırmaz bant ve silikonlama dışında nelere dikkat etmek gerekir?

Ne demek Emin Bey, her zaman. Elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.

Kendi imalatınız olan dış filtreyi biliyorum. Gırtlak hortumu silikon ile üstten ve alttan bağlamıştınız. Şaşal şişesi değil de prizmatik bir kap (yüzeyleri oval olmayan) ile bunu yapmak daha kolay olur. Etli malzeme ile yapılmış bir kap daha uygun olacaktır. Nalburlarda bulabileceğiniz hortum adaptörlerinden 2 tane alabilirsiniz. Bunların contası ile birlikte plastik somunlu olanları var. Adaptörü hortumunuzun kalınlığına göre seçebilirsiniz, değişik çapları mevcut. Aynı zamanda sarı pirinçten, ya da paslanmaz olarak da mevcutlar. Size uygun çaptaki adaptörü aldıktan sonra plastik kabınızın deliklerini adaptörün içinden geçeceği kadar açarsınız. Deliğin önüne ve arkasına conta gelecek şekilde adaptörü delikten geçirip somununu sıkarsınız. Daha sonra da hortumunuzu adaptöre kelepçe ile sıkarsınız.

http://www.marintekstore.com/?catId=181&gId=2169&pId=4965

http://www.evidea.com/urun/%C2%A0-disli-hortum-adaptoru-%C3%B8-38mm-hortum-icin%C2%A0.aspx

Bu ikisine conta ve somun uydurulabilir. (hazır olanları da var)

Aşağıdakini de uygun çaptan kesip kullanırsınız. 2 parçayı ayırıp contalı bir şekilde açtığınız deliğe vidalarsınız.

http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-30096-HORTUM-ADAPTORU-PLASTiK-CEK-VALFLi-13-20-26MM.html

Umarım işinize yarar.
Nalburunuzda bu resimlerdekilere benzer bir şey bulabilirsiniz. Alacağınız adaptör size montajı hakkında fikir verecektir zaten. Bulamazsanız çalıştığımız bir malzemeci var. Geniş kapsamlı ürünler satıyorlar tesisat anlamında. Yardımcı olurum halledemezseniz.

Şu anda ciddi bir sorunum yok sadece tesisat olayı baya ince işçilik gerektiriyor :) Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, çok işime yaradı :)

Dediğiniz gibi daha etli ve daha sert bir malzemeden üreteceğim daha üst model için bunları sormuştum, sağ olsun cevap verdiniz çok teşekkür ederim :)

Geri