Cvp: ışığa hassasiyet olabilir mi?
Bence normal bir davranış. İlk zamanlar paludaryumum yoktu ve arada sırada biz de dışarıya çıkartıp gezdiriyorduk. Aynı şekilde kıyı köşeye, yastık altına, yanına yattığımızda kolumuzun altına
girmeye çalışıyorlardı. Ancak koltuk ya da masa üzerinde denetimsiz gezdirmek zararlı çünkü düşüyorlar. Düştüklerinde kabukları zarar görebiliyormuş. En güzeli doğal ortamlarına mümkün olduğu kadar yakın bir paludaryum hazırlayıp içinde yaşamalarını sağlamak. Ben paludaryum sahibi olduktan sonra onların daha mutlu olduğunu ve hareketlendiğini gördüm ki benim paludaryumum istenilen seviyede büyük değil.
Beni mutlu eden en önemli konu onların sağlıklı, hareketli ve iştahlı olmaları. O zaman mutlu olduklarını hissedebiliyorum. Her gün bu forumu mutlaka takip edip onları inceliyorum ve her şeyin yolunda gittiğinden emin oluyorum. Yazılanlar kaplumbağalarımızın sağlığı için çok önemli. Bütün yazılanları umursuyorum ve uygulamaya çalışıyorum.
Onlar için kendi eğitimimizle ilgili zaman ayırmak zorundayız. Bu sorumluluğu taşıdığımız sürece canlı yetiştirebiliriz ki kaplumbağa çok spesifik bir bakım ve ortam istiyor. İş akvaryuma dönünce her şey değişiyor. Kedi köpek bakmak gibi değil. Kaplumbağalarımızı incitmenin ne kadar kolay olduğunu, ne kadar zor bir sorumluluk aldığımızı bu forumda yazan tecrübeli arkadaşlarımızdan anladım. 2 tane çocuğum var, onlara nasıl ilgi gösteriyorsam kaplumbağalarım da aynı ve onlar için de korkup meraklanıyorum.
Bence onlar için yapacağınız en güzel şey bu forumda anlatılanları dikkate almanız ve yaşam ortamı sağlamanız. Eğer bu detaylı bakımı sağlayamayacaksanız ve 3-5 ay sonra sıkılacaksanız (40 yıl kadar yaşadığı düşünülürse) kaplumbağayı iade etmenizi öneririm. (Sorunuzun kaplumbağa beslemeye yeni başladığınızın işareti olduğunu düşünüyorum)
Her başlangıç yeni sorumluluklar getirir. Hedefe bağlılık ve sonuca ulaşmak da bunları yerine getirmekle mümkündür.
Mutlu sonlara hep birlikte inşallah.