Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

şırıngayla besleme

gözde u.

Yeni Üye
Katılım
8 Ağu 2023
Mesajlar
6
merhaba,
yaklaşık 10 yaşında bir kaplumbağa sahiplendim ancak bugüne kadar sadece karides ile beslenmiş. veteriner tarafından sırıngayla beslemem ve sadece sebze meyve vermem tavsiye edildi ama yutup yutmadığını anlayamıyorum. nasıl anlayabilirim?
 
Foruma hoşgeldiniz.

Şırınga sağlıklı değil fazla tazyikli verirseniz ciğerlerine kaçabilir.

Hayvanın önden başı dışarıda iken gözleri görünecek şekilde ve tepeden komple birer resmini çekip atabilir misiniz?

Yem olarak tropical biorept W, dajana gammarus sticks ve tetra reptomin bu yoksa yerine omega one adult turtle sticks yemlerini alın.

Şu an hayvan sebze yemez önce yemlere alıştıralım.

Gammarusu bitince almayın bir daha. Dajana gammarus sticks, stick formda yem bununla devam edin.

Haşlanmış yumurta akı verin. Yemler gelene kadar.

Yürüme yüzmede bacaklarını rahat kullanabiliyor mu?
 
hoşbulduk,

tropical biorept supreme adult aldım, onu da yemedi. zaten yese bile toplam gıdanın en fazla %25i olmalı dendi. ciddi enfeksiyonu var, kanı susuz kalmış, şırıngayla su takviyesi de yapıyorum. yürüme de sıkıntı yok, yüzmesi için yeterli su koyamıyoruz tedavi süresince. su yüksekliğini gerekli seviyeye çıkaramadığımız için ısıtıcı, filtre de kullanamıyoruz.
pj 3.jpg
pj 1.jpg
pj 2.jpg
 
Bu şekilde bakılmaz. Akvaryum gerekiyor. 80*35*50h ve 7 mm cam kalınlığında hszır bir akvaryum yada doğrudan 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığında ömürlük akvaryum alacaksınız. Akvaryumdan sağlık kontrolü ve akvaryum genel temizliği hariç çıkarmıyoruz. Akvaryumu bir an önce alın ekipmana akvaryum ölçüsüne göre bakarız.

Hayvan su içinde şırınga ile su takviyesine gerek yok. Sudan çıkarmayın bunlar su canlısı. Yemi de suda yerler. Tükürük bezleri yoktur.

Hayvanda D vitamini eksikliği var. Eczaneden devit marka D vitamini damlası alın. 10 gün boyunca ağzına günde 1 damla damlatın. Açmazsa dik tutup 10-15 saniye arayla ikişer damla ruj sürer gibi ağız çevresine sürün ve birkaç dakika böyle tutun ağız aralığından girsin.

Supreme varsa biorept W yemi almaya gerek yok. Diğer yemleri alın.

Kan zehirlenmesi varsa eczaneden gentagut göz damlası alın. Bu geniş spektrumlu antibiyotiktir. Sabah akşam ağzına ikişer damla damlatın 10 gün sonra bakalım.

Marulun ortakısım körpe yaprağından ufak bir tane atın. Yerse haftada iki kez verin. Yemezse yarım saat sonra çıkarın.

Suyunu emsal sıcaklıkta su ile her gün yenileyin. Su oranı az. İdrara bağlı amonyak zehirlenmesi yaşamasın.

Haşlanmış yumurta akı ve birkaç dakika haşlanmış kıyma parçası deneyin. Yemler gelene kadar böyle idare edin.
 
Akvaryumu var, 80*40*40
Veteriner tavsiyesiyle yemeğini ayrı yerde veriyorum. Günde iki defa kabuğuna ilaç sürülmesi gerekiyor bu sebeple akvaryum dışında kalmak durumunda. 3 günde bir antibiyotik iğnesi oluyor ve gün aşırı omega mix veriyoruz. Ancak veteriner d vitamini ya da diğer takviyeleri vermedi, mümkün olduğu kadar sebzeye zorlayın ya da püre yedirin dediler. Suda yaşayan hayvana su mu içireceğiz deyince de aynen öyle yapacaksınız dediler. Başka bir veteriner mi aramalıyım bilemedim ama egzotik hayvan veteriner kliniği burası normal veteriner değil.
 
Kabuğa sürülen ilaç nedir?

Hayvan zaten su içiyor su içirme nedir ya. Kara kaplumbağası mı sandı.

Neyse bırakın bu hekimi hayvanda D vitamin eksikliği var. Gözleri içeri çökmüş.

Antibiyotik iğne işini de bırakın. Gentagut alın. Gözlerine de sabah ikişer damla yapın. Ağzına dediğim gibi.

Hayvanı yarın akvaryuma alın. Antibiyotikten arınsın bugün. Baytril kullandıysalar bu halsizlik yapar. Ağır antibiyotiktir.

Hayvanın arka bacak oyuğunda ve baldırlarında şişme, kızarıklık var mı?

Kan testi yaptılar mı?

Hayvan 8 cm üstü yemi günde bir öğün vereceksiniz.

Isıtma lambanız var mı akvaryumda?
 
Hayvanı çok ani almak zorunda kaldım yanağında enfeksiyona bağlı şişlik çıktığı için, o yüzden henüz lambam yok nasıl bir şey almamı tavsiye edersiniz? Kan aldılar ama makineye yetişemeyecek şekilde hemen pıhtılaştı o yüzden ekstra su içirmemi söylediler. Daha önce çok kötü koşullarda yaşıyordu muhtemelen o yüzden akvaryum suyu içmiyor ve ben su içirdiğimde hemen kabul ediyor. İlk defa geçen cuma hekim gördü, dün ikinci antibiyotiği oldu, hiç bir halsizlik yok aksine hareketlendi. Kabuğa klorheksidin sürüyorum sabah akşam, kabuktaki enfeksiyon da azalmış görünüyor. Herhangi bir kızarıklı da görmedim. Siz hekim misiniz? Eğer öyleyse bir de siz bakabilir misiniz ya da bir meslektaş tavsiye edebilir misiniz?
 
Lamba konusunu burada yazdım.
Knitex marka lamba uygun.

Kulak enfeksiyonu için mi antibiyotik uyguluyorlar ben konuyu anlamadım. İyice karman çorman oldu.

Başı dışarıda iken tepeden resmini çekip atın. Şişliği göreyim.

Verdiğinizde su içiyorsa içirin sorun değil. Arka bacaklarda kızarıklık yada şişlik yoksa böbrekleri sağlam.

Kabukta enfeksiyon neresinde? Yoğun plaka katmanı ve açılan plakalarda matlık ve bir miktar kireç birikimi var.

Resme göre sol kanatta bir iki delik gördüm bunlar derin mi yüzeysel mi?

Hayvana ait diş fırçasını ıslatıp sofra tuzu döküp fırçalayın ve kaptaki suya emsal sıcaklıkta su ile durulayın. Sonra havlu peçete ile kurutup 2 damla devit damlatıp yayın sonra kabuğun bir resmini çekin. Bir de altbağasının.

Hekim değilim. Yurtdışı kaplumbağa sitelerini ve yurtiçi yurtdışı üniversitelerin bülten ve tezlerini inceleyerek bilgi sahibi oldum. Uygun yöntemler ve tedavi için kendi kaplumbağalarımı gözlemledim kobay olarak kullandım. Kendime salmonella bulaştırdım vs. Kendimi geliştirdim. Bu sayede hekim olmayan bölgelerdeki ve mali durumu olmayan arkadaşlara sadece sağlık açısından değil her konuda yardımcı olmaya çalışıyorum.

Klorheksidini kaç gün uygulamanızı istediler? Dikkat edin hayvanın gözüne bulaştırmayın.

Önce durumu netleştirelim. Gerekirse ya oraya devam edersiniz yada başka hekim öneririm.

Egzotik hayvanlar konusunda bilgi sahibi hekim az. Bilgi sahibi olmayan hekimlerin elinde yanlış tedavi yada yüksek doz antibiyotik yüzünden ölen hayvanlar oldu.
 
Son düzenleme:
sağ tarafta şişlik olduğu için veterinere gittik, enfeksiyon dediler. aynı zamanda kabukta ve alt bağada da enfeksiyon var dendi. ilk halinin net bir fotoğrafını çekememişim ama pazartesi, ikinci antibiyotik iğne sonrası, şişlikteki irinin bir kısmını çıkardılar. sol kanatta delik gördüm demişsiniz ama delik yok veya ben göremiyorum. klorheksidin şişe bitene kadar dendi, günde iki defa ikişer saat sudan uzak kalması gerekiyormuş. şu ana kadar yarısını kullandım muhtemelen hafta sonu biter. şu an elimde devit ya da fırça yok ama akşama bulmaya çalışacağım. İstanbul Florya'da bir kliniğe gittim, egzotik kuşlar, sürüngenler vs. için bir sürü olumlu yorum vardı. akvaryum da bu şekilde. alırken sanırım yanlış bir ısıtıcı almışım, denemedim ama 200 w fazla gelecek gibi. bir de bu filtreyi aldım ama bu da doğru mu emin olamadım, bazı videolarda harici sistem gördüm çünkü. her halükarda az ve temiz su olması gerekli dedikleri için şu an bu sistemleri kullanamıyorum.
pj 4.jpg
pj 5.jpg
pj 6.jpg
pj 7.png
pj 8.png
pj 9.jpg
 
Ekipmanları açmadıysanız iade edebilirsiniz. Akvaryum ölçüsü nedir? En boy yükseklik. Ona göre bakalım uygun mu değil mi. Her ikisi de kaç watt?

Kabukta enfeksiyon yok. Mantar sanmış olabilirler ama kireç bağlamış. Eski plakalar açılmış. Bir kısmı yüzeyde, ki bunları çıkarmışsınız. Kalanlar plaka içine işlemiş plakalar açılıp atılana kadar onlar çıkmaz.

Hayvan her sudan çıktığında plaka aralarına giren su buharlaştığında kireç tortusu orada kalır. Zamanla birikerek taşlaşır.

Plakaların çıkmasını hızlandırmak için devit kullanırız. Devit plakaları yumuşatır, ısıtma lambası kurutup gerdirerek açar. Mango yada mopani köküne sürtünerek atarlar. Tabi bu kökü her hayvan kullanmıyor. Genelde dişiler pek rağbet göstermiyor.

Ağzı düz cımbızınız var ise açılan plakaların arasından tek kanadını sokup ileri doğru ittirin plaka gevşemişse atar. Eğer sıkı tutuyor ise çok zorlamayın kanatabilirsiniz. Açılan parçaları katlayıp kırın, sağlam taraflar daha sonra çıkar.

Sırt kısımdaki adalara vertabral deriz. Ön vertabralda yoğun katman var. İkinci de atılmış. Olması gereken düzey o. Normalde 3-4 katman normal sayılır. Ön vertabrali kontrol edin çıkabilirse plakayı çıkarın.

Hayvanın az suda durmasını gerektirecek hiçbir şey yok. Akvaryuma alın. Derece ile suyu kontrol edin. Sabaha doğru su en soğuk hale gelir. 26 derece altına inmiyorsa şu an su ısıtıcı kullanmaya gerek yok. Ama ısıtma lambası olacak. Lamba hayvanı ısıtma yanında, kabuğu kurutup eski plakaları açar. Kabuk kuruduğu için yosun ve mantar gibi biolojik oluşumları önler, barındırmaz. Metabolizmasını canlandırır.

Kulağının son halini yakalayabilirseniz resmini atın. Durum iyi ise hekime gitmeye gerek yok.

Klorheksidini kullanmayı bırakın. Deviti 1 ay boyunca 3 günde bir kabuğunu peçete ile kurutup 2-3 damla çok vıcık olmayacak şekilde damlatıp yayın. Yarım saat kuru yerde bekletip kalanı yine peçete ile silip akvaryuma alın. Çok uygulayıp hayvanı strese sokmayalım.

10 gün boyunca 2 günde bir de ağzına bir damla damlatın.

Gözleri için gentagut alın. Sabah akşam 10-15 saniye arayla ikişer damla damlatın. Yine yarım saat kuru yerde bekletin.

Diş fırçasını ıslatıp sofra tuzu döküp hayvanı fırçalayın. Sonra deviti uygulayın. 3 gün arayla iki kez yeterli.

Açılan plaka görürseniz. Cımbızdan önce fırçayı ıslatıp 45 derece açıyla tutarak fırçalayın. Kıllar plakaya takılırsa plakayı attırabilir.

Bir de metilen mavisi alın. Contra-ichthyo, deep fix dezopur yada deep fix dezofix'ten biri olur. Akvaryumdaki su oranına göre damla sayısını yazarım. Bu sudaki bakterileri elimine eder.
 
40*80*40 ölçülerinde. filtre Sunsun JP033F İç Filtre 600 L/h 8 W SUNSUN İÇ FİLTRE 600 L/H 8 W, ısıtıcı da Aquael Ultra Heater Plastik Akvaryum Isıtıcısı 200w 1680.
 
Yarı kadar su kullansanız 60 litre kadar su yapar. Debi olarak filtre uygun güçte. Yalnız şelale borunun ön tapasını çıkarın su önden aksın. Hayvanları savurursa arka camdan öne doğru yönlendirin ön cama vurunca şiddeti azalır.

Isıtıcı 200 watt. Bu akvaryuma göre güçlü bir ısıtıcı. İleride büyük akvaryuma geçtiğinizde ek masraf yapmanıza gerek kalmaz. Bunu kullanabilirsiniz ama su içi derece ile kontrol gerekiyor. Suyu 28 derecede sabit tutmalısınız. Dereceye bakarak kalibre edersiniz.

Derece olarak sera precision uygun bunu kıramıyorlar. Emsali jbl'de de var ama o biraz daha pahalıydı.

Isıtıcı tam batabilen modelse yatay konumlandırın. Üzerinde totally veya completely diversible yada submersible yazar.

Filtrede komple su içinde olmalı. Dik konumlandırmada motor dışarıda kalırsa yatay konumlandırın. Su çıkış yüzey üstünden verin akan su hava kabarcığı yapar.
 
Geri
Üst