Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuğu kireç gibi beyazladı,yem yemiyor, hastalığını anlayamıyorum

avaremavare

Yeni Üye
Herkese merhaba,
Kaplumbagamın adı Mavare. Uzun zamandır hasta, veterinere de gösterdim fakat iyileşmemekte ısrarlı. Lütfen fikri olanlar yardımcı olsun gerçekten çok üzülüyorum...
Mavare 4 ay önce evimize geldi. Beraber geldiği diğer kaplumbağa öldükten sonra hasta oldu- yani 1 aydır hasta. (Ölen kapluşumun da kabuğunda beyazlıklar vardı, çoğu zaman kuru alanda duruyor, hiçbirşekilde yem yemiyordu, sonra malesef öldü ve hastalığı da Mavareye geçti).
İlk başta hastalık kabuğun bazı yerlerindeki beyazlıklardı, veterinere gösterdim vitaminsizlikten olabilir dedi ve yapmam gereken birkaç şeyi söyledi: akvaryumu tam güneş alan camın önüne aldım, akvaryumu mavi damlalı ( Contra-Ichtyo marka) suyla temizleyip 1 gün beklettim-kapluşu o sırada başka kapta tuttum, kabuğuna Devit 3 denen d vitamini sürdüm, her gün Tetra Reptomin Baby kuru yemini ya da kuru karides yemini Vitabiol denen vitamine bulayıp verdim, kabuğunu da haftada bir zaten fırçalıyorum.
Birgün eve geldiğimde kabuğu sanki kireç tutmuş gibi bembeyazlamıştı, fırçalayınca biraz geçti. Veterinere durumu anlatıp fotoğraflarını attığımda Devit3' ün kabuğundaki kalıntılardan ya da kabuk değişimi olabileceğini söyledi. İştahsızlığının da mevsimlerin dengesizliği/düsensizliğinden olabileceğini söyledi...Gitgide hiçbirşey yememeye başladı ve 2-3 gündür hiçbirşey yemiyor. Çok durgunlaştı, kuru alanda daha çok zaman geçiriyor, bir de sanki hıçkırığı var gibi ama sessiz birşekilde durup durup kendini minicik bir hareketle öne atıyor. Tuhaf bir durum bu, hıçkırık sesi yok fakat hıçkırırmış gibi hafifçe irkiliyor. Acaba bir iç hastalığı falan mı var?
Umarım açık birşekilde ifade edebilmişimdir durumu.
Fotoğraflarını da ekliyorum
Önerilerinizi bekliyorum
Çok teşekkürler
Cansu

Ekli dosyalar

• Mavare-fırçalamadanki hali.jpg
    Mavare-fırçalamadanki hali.jpg
    477.4 KB · Görüntüleme: 1,425
Kireç olabilir
Sabah akşam kaplumbağanın gözlerine gelmeden tuzlu su ile kaplumbaganızın kabugunu fırçalayın.
Eğer düzelme varsa kireçtir.Kaplumbaganın kabuguna hiçbirşey sürmeyin.

Akvaryum ve ekipmanlarınız tammı? Eğer değilse en yakın zamanda tamamlayın.
Isıtıcınız yoksa yem yememesi dogaldır.su 28 derece sabit ısıda tutulmalıdır.

Merhaba,
Açıkcası Erikli içme suyu kullanıyorum akvaryumunda.Buna rağmen kireçten olabilir mi?Yine de dediğinizi uygulayacağım.
Akvaryumda filtresi var, ısıtıcısı Sera marka 50 watt ve 28 derecede sabit..kuru alan için de bir kayası var.
Bilgiler için teşekkür ederim
Cansu

mailto:/forum/Konu-kabugu-beyazladi.html

Benzer Konu burda açılmış bakabilirsin

Kuru alan için ısınma lambası varmı varsa kuru alan kaç derece?
Kaplumbaganın kabugu soyulup kalkıyor gibi oluyormu ?
Sadece kuruykenmi öyle gözüküyor ?

Önce dediğim gibi tuz banyosu ile kabugunu fırçalamayı deneyin.
Yemine ve suyuna vitamin damlatın.
Tek çeşit yem vermemeye özen gösterin.

Eğer düzelmezse tekrardan değerlendiririz

Not: Bir hafta veya gün gün sonuçları yazın

Merhabalar
Cevaplar icin tesekkurler.
Sn. Batsuger, o linki birkac hafta once okumustum fakat orda denilenlerin cogunu yaptim zaten.
Sn Byteorist, kuru alanda isitici yok malesef, fakat gunduz gunes goruyor aksam da kalorifer yaniyor ve akvaryum kalorifere yakin duruyor.Kabuk soyulup kalkiyor gibi olmuyor olsa anlardim galiba. Ayrica su icindeyken de bu beyazliklar cok acikca goruluyor.
Tuz banyosu ile fircalama yapacagim, yemine vitamin damlatiyordum ama yem yemiyor bu durumda suyuna biraz vitamin damlatayim. Ben Tetra Reptomin Baby kuru yem ve karides veriyordum ama baska hangi cesit yem verecegimden emin olmadigimdan vermiyordum.
Peki sizce onceden gormedigim ufak hickirik tutmus gibi 20 saniyede bir falan kucuk irkilip hareket etmeleri neden kaynaklaniyor olabilir? Ayrica agzindan cok fazla kabarcik cikariyor uyurken bile, onceden bukadar bariz ve cok kabarcik cikarmazdi.
Tekrar cok tesekkurlerr
Iyi aksamlar
Cansu

Solunum yolları hastalıkları:
Sebepleri-Üşütme, Akciğer Enfeksiyonu, aşırı soğuma kaynaklı, az yem
Semptomları-Burun deliklerinden sümük akması (baloncuk) ve ağızdan, duyulabilir soluk alıp verme,Su kaplumbağasında: eğik yüzme, dalmada sorunlar ayrıca ileri safhalarda gözlerin şişmesi.
Veterine başvurma-Optimal bakım (soğuk yerde tutmayınız!), optimal yem hijyenik ortam ve veterinere başvurunuz.

Mantar:
Sebepleri-Güneşsizlik, hijyen olmayan ortam
Semptomları-Beyazımsı kaplama, derinin enfeksiyon hali, kabuk kalkması, yumuşak ve kırık kabuk
Veterine başvurma-Veterine başvurunuz. Hijyen sağlayınız Güneş ışığı

Kabuk değişimi
kalsiyum, vitamin ve güneşi eksik etmemek

Bu hastalıklara ve çözümlerine bir göz atınız

Kaplumbağanızda görülen kabuk beyazlamasının nedeni bir çok kaplumbağanın gelişim döneminde başına geliyor.
Sebebi ise bana uvb ve kalsiyum eksikliği gibi geldi.
Yazın balkonda gündeşlendirerek ve kalsiyum takviyesiyle bu durumu halledebilirsiniz.
Durgunluk ve yem yememesi büyük ihtimalle akciğer enfeksiyonundan kaynaklı gibi görünüyor :(

o hıçkırık dediğin şeyi genelde umut yemlenirken yapıyor.sanki yem boğazına kaçarmış gibi hıçkırıyor..şuan da kaplumbağanın son durumu nedir?

Merhaba,
Bilgiler için çok teşekkürler, Sn. Zencefil sizin de yazmış olduğunuz gibi 2 ihtimal: kabuk değişimi+bir iç hastalık( akciğer ya da solunum yolları olabilir) rahatsızlığı olacağını ben de düşündüm. 2 şey üstüste de gelince kapluş yemden neşeden kesildi.
Sonuç: Veterineri aradım son değişiklikleri burda yazılan ihitmalleri de bildirdim, antibiyotik (Oral by Trel/Trill gibi birşey söyledi) ve kalsiyum başlatalım dedi. Yem yemediği için ilaçları ağızdan vericem bi şekilde..Belki başka rahatsızlıkları olmasa, yemini yese, hareketli olsa hıçkırır gibi öne arkaya gelip giden tuhaf minik hareketleri önemsemiycem ama diğer belirtilerle birleşince - mesela yazmadım ama yan yan yüzüyor- bunun normal olmadığını düşündüm. Zaten kapluşunuzu iyi incelerseniz en ufak değişiklikte anlıyorsunuz bence..
Bu arada tuz banyolarımıza devam ediyoruz Mavareyle- biraz zor olsa da:)
Herkese gerçekten çok teşekkür ederim, birkaç güne iyiyeleşceğini umuyorum ve gelişmelerden haberdar edeceğim..
Cansu

Eğer yan yüzme durumu da varsa büyük ihtimalle akciğer enfeksiyonu.Doğru bir tedaviyle umarım eski sağlığına kavuşur.
Tuz banyosuna ben ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.Çünkü kabukta ki beyazlama kesinlikle mantar değil :)
İyi haberlerinizi bekliyoruz.

Tamam ben yine de gerek olmadığını düşünüyorum :)
Kireç hafif ılık suyun altında fırçalamayla çabucak çıkacaktır.
Fazla tuz olur da gözlere gelirse kötü sonuçlar oluşturduğunu bizzat gördüm.
Açıkçası bu tip şeyler için tuz kullanmaktan yana değilim :)

Tuzlu suyun boynuna bile gelmemesi için epey dikkaet ediyorum, yine devam ederim ama günde bire düşürürüm belki?
Bu arada kabuk değişimi olduğunundan veteriner Devit3 denen d vitaminini kabuğuna sürmemde ısrarlı. Sizin fikriniz nedir? Kabuğa hiçbirşey sürmeyin denildiğini hatırlıyorum.

Kirecin fırçalamayla çıkabileceğini söylemişsiniz fakat düzenli fırçalıyorum ki bu aralar bu biraz daha sık, geçmiyor bir şekilde.
Neyse ben tedavlerime devam edeyim.
Teşekkürler:)
Cansu

Kireç kolay çıkyor gibi gelse de görünürde birşey yokken kabuk kuruyunca tekrar ortaya çıkar.
Akvaryum camındaki kirec bile jiletle kazınarak zor çıkar.
Bu yüzden tuz kireci cıkartmada daha çok işe yarıyor

Vitamin ise yeme,suya damlatılması yeterli kabuga sürülmemesi gerek.

Merhaba tekrardan,
Burada birçok mesajda dediğiniz gibi kabuğa birşey sürülmemesi gerektiğini okudum, bu yuzden veterinere ısrarla sordum kabuğuna sürmeliyi miyim diye. O da ısrarla evet kabuğuna sürmeye devam edin dedi. Biraz kafam karıştı bu durumda, kabuğa sürülen devit3ü de 2 günde bire azalttım..
Bu arada veterinerin önerdiği solüsyon olarak satılan Baytril denen anitbiyotiği koca İstanbul' da bugün bulabildim,bu akşam da başladım. Mavare bugüne kadar iyi dayandı, umarım antibiyotik tedavisi süresince de dayanır:(
5 gün oldu halen daha hiçbirşey yemiyor umarım ilaç iyi gelir ve biraz daha düzelir..
Teşekkürler
Cansu

Cvp: Kabuğu kireç gibi beyazladı,yem yemiyor, hastalığını anlayamıyorum

Merhabalar,
Kaplumbağam 1 hafta önce öldü, 2 gün kullandığımız antibiyotik de işe yaramadı,
Destekleriniz için teşekkürler
Cansu

Başınız sağolsun Elinizden geleni yapmışsınız siz :(

Başın sağ olsun malesef kaplumbağalar hastalandımı kurtulması çok zor hele yavru ise. :(

Geri