Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuk atımı

Feya

Bronz 3 Üye
Katılım
12 Haz 2011
Mesajlar
62
İyi günler. Kaplumbağamın kabuğunda mantar var. Ama plakanın altında olduğu için yaptığım tuzlu su tedavisi işe yaramıyor. Daha önce de diğer kaplumbağamda yaşamıştım bu sorunun aynısını. Plakasını attıktan iki üç gün sonra geçmişti tuz tedavisiyle. Şuan mantar olan tabakasında hiç bi kalkma kabarma yok malesef. Diğer plaklarının çoğunu atmış durumda. Benim asıl sormak istediğim kabuk plaka atımını hızlandırabilecek bi yöntem var mı?

mailto:/VEDg9v.jpg
 
Plaka açılmaya yakın hızlandırmak için eczaneden devit alıp hayvanın kabuğunu kurutup üstüne damlatarak yedir. Kuru bir yerde 15 dakika bekletip kabukta kalanı peçete ile silip akvaryuma alacaksın.

Devit plakayı yumuşatır, ısıtıcı lamba altında gerilir ve mango köküne sürtünüp atar.

Kenardan açma yapar ise düz cımbız ile altından yavaşça açıp çıkarabilirsin. Asılıp çekmeyeceksin. Alttan cımbızı ittire ittire plakayı açıp öyle çıkaracaksın.

Ellerini her akvaryumla ilgili işlemden sonra anti bakteriyel sabun ile yıkamalısın. Kum varsa onu çıkarıp at. Dekor bitki vs ne varsa kimyasal ürün değmemiş kovada tuz eriyikli suya atıp bir iki gün beklet.

Hayvanı tuzlu suya koyma sakın. Ama ıslak diş fırçasına tuz döküp yavaşça deriye değdirmeden ovalayabilirsin.

Mantar işi bitince akvaryumdaki herşeyi steril etmelisin.

Mantar iyi steril edilmemiş bir ürün akvaryuma girdiğinde oluşur. İkincisi ısıtıcı lamba mutlaka olmalı. Tabi kuru alanda. Kabuğunu kurutan hayvanın üstünde mantar yaşamaz.
 
Cvp: Kabuk atımı

Cem abi benim kaplumbağamda bi kez kabuk attı ama tamamen atmadı o beyaz yer ilk başta siyahtı ama sonra beyaza döndü yani mantar  ı olabilir ne yapabilirim tam olarak ?

mailto:/LQDgPG.jpg


bi de suyumuz kireçlidir


bununla ilgili çok konu var tekrardan konu açıp kalabalık yapmayayım dedim buraya yazdım direk
 
Kuru alanları mevcut kullanıyorlar lakin filtreleri yok ve kışın çok fazla ilgilenemediğim için oluştu mantar malesef :/ Birden büyüdü zaten ben de anlayamadım. Bahardan beri uğraşıyorum kabuk atması için ama atamadı. Deviti uygulayacağım yarından itibaren. Teşekkür ederim cem bey
 
Akvaryumda kuru alan, ısıtma lambası, filtre su ısıtıcısı elzem malzemelerdir. Özellikle kış aylarında hayvanın hastalığa yakalanmaması için.

Filtrede iç filtre ile başlarsan hava kabarcığı veren modellerden al. Suya oksijen vererek su kalitesini yükseltir idrara bağlı oluşan amonyağa bağlanan oksijen uçmasını kolaylaştırır. Kısmi su değişimleri ile suyu tazelersin. Sürekli genel su temizliği de hayvana iyi gelmez. Sürekli ısıya adaptasyon hayvanı yıpratır bünyesini zayıflatır. Yeni konacak yada eklenecek su akvaryumdakiyle emsal sıcaklıkta olmalı.
 
Cem.abi ben ne yapabilirim yukarıda anlattığın tuz tedavisini yapsam sonuç alır mıyım ?
 
Hayvanın resmini görmem lazım. Kireç mi mantar mı görelim.
 
Resim atmışsın şimdi gördüm. Islak fırçaya tuz uygulaması yapabilirsin ama plaka altında devit uygulaması da yap haftada iki yeter. Sıcak günlere denk getir hayvan üşümesin. Kabuğu kazımaya çalışma kanatırsın. Isıtma lamban var değil mi ısı kurutup plakayı açarken yayılmayı da önler. 31-32 derece ısı gelecek şekilde konumlandıracaksın.
 
Var abi şimdi basladim tuz uygulamasina. Peki abi bu kesin olarak mantar mi yoksa kireç mi büyük olasılıkla mantar dimi bu ?
 
Cvp: Kabuk atımı

abi tuz uygulamasını yaptım deviti de en kısa zamanda alacam güneşlendirdim bir saat kadar  ve beyaz leke böyle oldu bu kireç mi mantar mı abi ?

mailto:/vZP6qD.jpg


yani tehlikeli bir durum var mı
 
Aslında mantara da benzemiyor. Mantar pamukçuk biçiminde yayılma yapar. Koku olur. Eski plakaların parça halinde çıkması öyle bir algı yaratıyor. Tuz işini yapma sadece devit uygula. Açılan plaka aralarına giren kireç kuruduğunda beyazlaşma olur bunun yanında açılan plakada matlaşır.

Güneşlendirme değil ısıtma lambası olsun bu kıskaçlı yada deveboynu lamba olabilir. Lambanın gücüne göre 40 yada 60 W armut ampul alacaksın soft olsun.
 
Geri
Üst