Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

kimbubye

Bronz 1 Üye
Katılım
29 Eyl 2012
Mesajlar
113
Merhabalar,

Minimum 250 lt su bulunan akvaryum için sump sistemi yapmayı düşünüyorum. Açıkçası ömürlük diyebileceğim bir akvaryum tasarlamak istiyorum o yüzden en kaliteli en uzun ömürlü malzemeleri kullanmak istiyorum.

Bu doğrultuda sump'ın kafa motorunu seçmede kararsız kaldım. Asıl kararsızlığım ilk nokta olan marka seçimi :) Ben bu piyasada açıkçası yeniyim ve acemiyim buradaki arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Hydor markasının kafa motorları nasıldır? Eheim ile arasındaki fark uçurum mudur? Çünkü bu projede bana mentor olan arkadaş Hydor'dan bahsetti biraz.
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları

mailto:/pet_urunleri.aspx?kat=238&page=1

Burada çeşitli markaların bir çok seçeneği mevcut. Eheim filtrelerde çok iyidir. Kafa motorunu kullanmadım ama gene önde olacağını düşünüyorum.

Düşündüğünüz hacimdeki akvaryum için gayet güzel filtrelerde mevcut. Sump çok iyi yapılmalıki sorunla karşılaşmayın.
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları

Sump sisteminde tercih edilen kafa motoru aqua systems dir. Onu tercih edebilirsiniz.
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları

Sorun yaşamadan kastınız nedir? Muhtemel sorunlar nelerdir?

Daha önce bir çok sistem yapmış bu konuda bilgili bir arkadaştan yardım alıyorum. O yüzden birazda ondan içim rahat diyebilirim.

Ufak olarak planımızdan bahsedeyim isterseniz, hem sizde yorumlamış olursunuz eksiklerimi görürüm. Sump'ın depo kısmı akvaryumun altındaki kapaklı bölmede muhafaza edilecek. Özel kesilmiş camdan katmanları olacak. Böylece dış filtreden daha çok malzeme koyabileceğiz. Bakterilerin tutunma alanınıda genişletmiş oluruz düşüncesindeyim. Aynı zamanda ısıtıcıyıda bu bölmeye koymayı planlıyorum. Görüntü kirliliğinden de kurtulmuş olurum.

Isıtıcı verimli olur mu acaba? yani akvaryumun sıcaklığını stabil tutabilir mi?
 
RE: Kafa Motoru Markaları Farkları

Ben zamanında bununla ilgili okuduğum yazılarda sump deneyimli birine yaptırılmalı. Aksi halde bağlantılardan sızma yada herhangibir sorunda taşma meydana gelebilir diyorlardı. Ama hem tanıdık hemde deneyimli olması sump için içinizi rahatlatır.

Isıtıcı fikriniz aslında güzel olsada verim almanız zor olabilir. Isıtıcı bulunduğu hacme göre ısı ayarı yaptığından sump ufak gelecek ve giden su akvaryumda soğuyacaktır. Isıtıcının sürekli ısı sağlamaya çalışıp zorlanmasıda mümkün. Bunu değerlendirmeli. Benimki sadece tahminler ve önlem almak için öngörüler.
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Ben de bir şeyler ekleyeyim.

Öncelikle ısıtıcı ve sıcaklığın sabit tutulması konusu kafanızı karıştırmasın, kaplumbağalardan çok daha ısı değişimlerine hassas balıklar ve bu balıkların beslendiği sistemlerde sump kullanılıyor. Yani problem çıkacağını düşünmeyin.


İşin doğrusu kafa motoru konusu herkesin konuştuğu bir konu, ama herkes farklı şeyler iddia ediyor. Ben de şunu söyleyeyim ki, verdiği debi dışında watt değerleri çok önemli değil. Şöyle oluyor, manyetik>mekanik dönüşümünde giren enerjinin bir kısmı ısıya, bir kısmı suyu hareket ettirmeye(bu durumda pompalama) gidiyor. Isı olarak çıkan enerji de kaybolmuyor, suyun ısınmasına sebep oluyor. Yani yüksek wattlı aldım x liraya, keşke aynı debide 5x liralık şu markayı alsaydım, uzun vadede tasarruf çok gerçekçi bir bakış değil. Çünkü tüm ısı suda kalıyor, bu şekilde ısıtıcınız daha az çalışıyor. 1=1 oluyor, çok pahalı diye övülen ürünlere bakmayın. Umarım anlatabilmişimdir.


Yine de tavsiye isterseniz, kullanıcı yorumlarına güvenin derim. En önemli özellik yeterli debi olmalı ve bunun yanında, uzun vadeli kullanımda debisi düşmemeli. Tabii periyodik bakım yapacağınızı varsayıyorum.


Sump mekaniği konusu ise; benim öncelikli tavsiyem taşma bölmelerinin arası geniş olmalı(3-5 cm). Ve bölmeler arası yükseklik(üst cam-alt cam) en azından 3 cm olmalı.

Bunlar "benim görüşüme göre" güvenli rakamlar. Bölmeler arası geniş olmazsa su akışında bir sıkıntıda, suyun geçmesini istediğiniz bölmeden geçmiyor ve direkt diğer bölüme geçiyor, 3-5 cm arası bunu engeller.min 3 bence.
Aynı mantık bölmeleri sınırlandıran alt cam- üst cam 3 cm ölçüsü için de geçerli.


Abartmamak koşuluyla bölme sayısını fazla tutmanızı öneririm. Daha fazla alan ve malzeme kullanım imkanı sunar, ama dar kalmamalarına dikkat edin.
İnternette hem balık hem de kaplumbağa akvaryumları için sump sistemi örnekleri var, youtube dahi size yardımcı olabilir.

Taşma sistemini nasıl yapacaksınız, taşma kabı(overflow box) mı kullanacaksınız akvaryumu arka üstten deldirip tahliye borusu mu kullanacaksınız, bir planınız var mı?
Bunları paylaşırsanız daha net fikirler sunabiliriz?
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Bir süredir yoğundum sadece yazılanı okuyabildim kusura bakmayın.

Yapacağımız sistemin fotoğraflarını sizinle paylaşıyorum. Dediğim gibi çok bilgili değilim öğrenme aşamasındayım şuan ama anladığım kadarını anlatmaya çalışacağım.

Akvaryumun içine dikdörtgenler prizması seklinde camdan kabin yerleştireceğiz. Bu prizmanın en üstü su çıkışı için açık. Ön yüzeyinde alt kısmında ise suyun kendi potansiyel gücünden de yararlanarak su girişini sağlamak için ince şerit kesikler mevcut.

Filtreleme haznesine giren su çeşitli malzemelerden geçerek motor yardımıyla tekrar akvaryumdaki prizmaya gidiyor. Daha sonrasında ise akvaryuma geri pompalanıp işlem bitiyor.

Aslında resim çekmiştim fakat camın parlaklığından ve ışıklandırmadan dolayı hiç birşey anlaşılmıyor bende çizmeye çalıştım umarım becerebilmişimdir.

mailto:/303ionl.jpg

Pembe Boru prizmaya dolan kirli suyu filtreleme kabına iletiyor. Yeşil boru motordan pompalanan temiz suyu turuncu ayıraçlara iletiyor ve su akvaryuma giriş yapıyor.

mailto:/nlacyb.jpg

Mavi oklar suyun akışlarını temsil ediyor.

mailto:/192kw3.jpg

Buda filtreleme kabı. Filtre malzemeleri ve motor burada bulunacak.
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Kirli su giderinin üst ağız yüksekliğini çok iyi ayarlamanız gerekiyor, biliyorsunuzdur. Buna çok dikkat ederek yapın, zaten araştırmışsınızdır.

Diğer bir nokta da olabildiğince az dirsek ve T kullanmanız borularda. İnanılmaz pislik birikiyor özellikle kirli su borularında, imkanınız varsa direkt iniş yapın, temiz su borusunda da olabildiğince az kullanın derim fakat kirli kadar önemli değil ve sesi kesmek için de borunun içine bir zincir sarkıtın, ben sump için plastik zincir kullanmıştım sifonlarda kullanılan zincirlerden, sesi kesmek için ideal.

Boru çapını da olabildiğince geniş tutmanızda fayda var. Şu PVC su borularından kullanacaksınız sanırım. Bir kaynatma makinesine ihtiyacınız olacaktır.

Bir de tabii projeyi kurmuşsunuz fakat akvaryumda yer işgal etmeyecek bir aktarma sistemi seçmeniz daha sağlıklı olabilirdi.

Bu söz konusu kutudaki borular için akvaryumda delme işlemini kim yapacak?


Biraz geç cevap oldu bu arada, kusura bakmayın.
Belki çoktan kurmuşsunuzdur :)


Yalnız sanki bir hata görüyorum. Sump resmini yataydan bir daha çekebilir misiniz?
Sanki 3. ve 4. bölmelendirme camı tabana bitişik.
3. tercih olarak bitişik yapılabilir fakat 4. bitişik yapmanız, benim anladığım kadarıyla akım resimde soldan sağa olacaksa sıkıntı, diğer türlü olacaksa da hatalı bir kurulum gibi geldi bana.
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Estafrullah ne kusuru ben tesekkur ederim cevap verdiginiz icin. Tavsiyeleriniz icin ayrica cok tesekkur ederim ozellikle plastik zincir olayi cok ilginc geldi :)

Bu konuda bana yardim edecek olan arkadas surekli bu tip sistem yaptigi icin bende bunda karar kildim. Bolmeyi arka tarafa almak istemedik sorun yasariz diye..

Birde birbirine vidalanan borulari kullanacagiz o yuzden kaynak makinasina gerek kalmiyor.

Su an mekana gidip resim cekmem biraz zor lakin vakit buldugum an cekip buraya ekleyecegim.
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Ben vidalanan boruları çok aradım fakat yakın çevrede bulamadığım için kaynağa yönelmiştim, çok iyi olmuş bu tercih, hem her tür sıkıntıda söküp yenilemek kolay olur, aynı şekilde temizlik de.

Yine de sumptaki bölmelendirme camları bana sıkıntılı geldi, ama arkadaşınız bu işleri biliyorsa müdahale etmek de istemem, usta oysa doğrudur :)

Gelişmeleri takip ediyorum. Sizin başka sorunuz var mı?
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Italyan markasi olan Hydor'un Seltz L40 modelli motorunu kullanmayi planliyoruz. 230 cm'e kadar su basabiliyor, saatte 2800 litrelik kapasitesi var, hem islak hemde kuru olarak calisabiliyor, 55 watt tuketimi var. Zamanla debide kayip bile olsa beni goturur diye dusunuyorum.

En kucuk versiyonunuda akvaryumu doldurup bosaltmada kullanmayi dusunuyorum.

Sizin bu konudaki goruslerinizide duymak isterim :)

Cok bunaltiyorsam kusura bakmayin. Daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorum :))
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Kafa motoru iyi bir seçim olmuş, en azından kullanmadı isem dahi Hydor, yurtdışında kullanıldığını bildiğim bir marka. Debi düşmesi dediğiniz gibi çeyreği kadar düşse dahi, ki üstünde yazdığı kadar beklemeyin daima daha azını veriyor, sizi götürecektir. Sanırım debisi de ayarlanabilir ki bu da artı bir özellik.

Sump girişi ön filtreleme duydunuz mu/yapmayı planlıyor musunuz bilmiyorum. Ama bir araştırmanızı ya da beraber konuşmamızı tavsiye ederim :).

Çünkü sump geniş bir çözüm ama kaplumbağa artıkları yaşlarına göre büyüyor ve sump dahi bu yükü kaldıramayabilir, çok iyi düşünülmeli üst düzey ve zahmetsiz bir performans için.


Bir de sumpta en alt seviyeye bir musluklu gider yaparsanız, akvaryum suyunu boşaltmak ve sumpu temizlemek inanılmaz kolaylaşır. Buna da bir bakın derim.

Son olarak, "sump ek bölmesi içinde biyolojik filtrasyon desteği olarak canlı bitki". Bu da ufkunuzu açmak ve yeni projeler için :)
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Tasma kabina bugun bakma firsatim oldu. En soldaki bolmenin cami zeminden ufak bir farkla yapistirilmis. Geri kalan bolmeler zemine yapistirilma. En sagdaki kisimda olasi tasma durumuna karsi onlem olarak yapilmis. Aslinda orasi kullanilmiyor. Pis su en soldan girip sagdan temiz cikis yapiyor.

Bahsettiginiz konular hakkinda yeterli bilgi sahibi olunca tartismak isterim bende :)
 
Cvp: Kafa Motoru Markaları Farkları hk. sorular

Bekliyorum, dilerim konuşuruz :)
 
Geri
Üst