Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kapan kaplumbağası

mertcanerdinc

Taç 2 Üye
Katılım
4 Şub 2013
Mesajlar
598
KAPAN KAPLUMBAĞA (MACROCHELYS TEMMİNCKİİ)

Amerika'nın kapan kaplumbağası bu ada layıktır.Onun için hayvanı ihtiyatla tutmak gerekir.Tam ergin halde bir kapan kaplumbağa bir kurşun kalemi ikiye ayırabilir ya da bir insanın elini ciddi şekilde yaralayabilir.Kapan kaplumbağalar hantal hayvanlardır.İri başlarını ve bacaklarını kabuklarının içini çekemezler.Gerçek kapan kaplumbağa diye bilinen adi türün bağasının uzunluğu 37.50 santim kadar olur.Ama bu boya kıyasla ağırlığı çok fazladır ve 23 kiloya kadar çıkabilir.Kuyruk, kabuğun yarısı boyundadır.Bunun üst yüzünde sorguca benzeyen bir sıra pul vardır.Ayaklar yarı perdelidir ve güçlü tırnakları vardır.Hayvanın derisi yeşilimsidir.Kabuğu da çoğu zaman yeşil su yosunlarıyla kaplıdır.Bağanın alt kısmı iyice küçüktür.Bu, kaplumbağanın karnında bir haç oluşturur.Bacaklar haçın kolları arasından çıkar.

Kapan kaplumbağa Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu yarısında yaşar.Yalnız Birleşik Devletler'de bulunan diğer kapan kaplumbağa türü timsah kaplumbağası İllinois'le Teksas arasındaki ve bir de Florida'nın doğusundaki kesimlerde görülür. Aligator kaplumbağası en büyük tatlı su kaplumbağalarından biridir.Ağırlığı 100 kiloya yaklaşır.200 kiloluklarının olduğu hakkındaki iddiaları kanıtlanmamıştır.Bu kaplumbağalarının kabuklarının boyuda 100 santime yaklaşır ve üstlerinde üç tane sivri omurga biçimi çıkıntı vardır.Adi kapan kaplumbağanın aksine gözleri yanlardadır ve yukarıdan gözükmez.

Kapan kaplumbağalar tatlı suda yaşayan kaplumbağaların çoğundan daha çok suya meraklıdır.Hayatlarının önemli bir kısmını çamurlu gölcüklerde, göllerde ve ırmaklarda geçirirler.Özellikle timsah kaplumbağaları çok uyuşuktur.Yüzmek yerine suyun dibinde yürürler.Suda rahatsız edildikleri zaman tek düşünceleri kaçmak olur.Ancak karaya çıktıkları zaman saldırgandırlar.Adi kapan kaplumbağanın düşmanlarının üzerine yürüdüğü görülür.Kapan kaplumbağalar kış uykusuna yatarlar ama bazen bunların kış aylarında, göllerde buzun altında yüzdükleri de görülür.

BESİN

Kapan kaplumbağa besin bulmak için faal bir şekilde ava çıkar.Hayvan bitkiler, leşler, böcekler, balıklar, kurbağalar, ördek yavruları ve yavru misk sıçanlarıyla beslenir.Kaplumbağa canlı avını başını hızla uzatıp çenelerini kapayarak yakalar.Sonra kurbanını ağzı ve pençeleriyle parçalar.Kapan kaplumbağaların balık yemesi bu hayvanların, balıkçılar ya da balık çiftliklerinin sahipleriyle çatışmalarına yol açar.Balık bulunan bir gölcükte çok sayıda kapan kaplumbağa bulunması kötü sonuç verir.Balıkların sayısı iyice azalır.Ama bazı araştırmalar, kapan kaplumbağanın balıkların sayısı üzerindeki kötü etkilerinin abartılmış olduğunu ortaya çıkarmıştır.Birçok yörede kapan kaplumbağalar ya balıkları azalttıkları gerekçesiyle, ya da çorba yapılmak için yakalanırlar.

Aligator kaplumbağası, adi kapan kaplumbağanın aksine avını pusuda bekler.Çamura yarı gömülür.Kabuğunun üzerinde yetişen su yosunları onu kamufle eder.Bu hayvan gizlendiği yerde küçük balıkları çok ilginç bir hileyle ağzına çeker.hayvanın dişi çatallıdır . Kaplumbağa dilinin solucana benzeyen uçlarını oynatır.Bu hareket kaçak balıkları çeker.Kaplumbağa da onları hemen kapar.Ördek yavruları da dahil olmak üzere daha iri avları da pusuya düşürerek değil, faal bir şekilde avlayarak yakalayabilir.

ÜREME

Kapan kaplumbağa yuva yapmak için uygun bir yer bulmak amacıyla sudan biraz uzağa kadar sürünebilir . Hayvan açıklık yerleri ve hatta ekili toprakları tercih ediyor gibidir.Dişi yuvayı ard ayaklarıyla kazar ve her seferinde de 20 kadar yumurta bırakır.Bunlar yaz sonlarında çatlar.Geç yapılan yumurtalar bir sonraki ilkbahara kadar çatlamayabilir. Aligator kaplumbağasının üreme yöntemleri aynıdır.Dişi 17-44 kadar yumurtayı, suyun yakınına bırakır.

mailto:/zk30x3.jpg

mailto:/wqsorb.jpg


Eklemeyi unuttuğum bir bilgi daha var . Timsah kapan kaplumbağası diğer bütün su kaplumbağalarını korumasıyla ünlüdür .
 
Cvp: Kapan kaplumbağası

Bilgi için sağol Mertcan.

Daha önce bir üyemiz de tanıtmıştı bunu ama sende konuyu tekrar güncel hale getirmiş gibi oldun. mailto:/forum/Konu-kapan-kaplumbaga-macrochelys-temminckii.html

Yalnız bu tür kaplumbağa değil diğer kaplumbağaları korumaları, çiftleşme dışında kendi türleri ile bile yaşamazlar. Bu türden sitemize üye olan izmirde resmi kaplumbağa çiftliği bulunan bir kullanıcımızda vardı iki tane ve kendiside anlatmıştı sardırganlık durumunu.
 
Bu kaplumbagayi anlatmamin nedeni bu kaplumbaga hakkinda yanlis seyler biliniyor . O yuzden arastirip paylasayim dedim . Bende bu yaziyi aldigim sitede okudum koruduklarini bilmiyodum . Kapan kaplumbagasi diger kara kaplumbagalarina karsi saldirganlik durumu varmis . Ama diger su kaplumbagalarina karsi korumaciymis
 
Paylaşım için Teşekkürler Mertcan.

Bu kaplumbağa çiftleşme dışında kendi türü ile dahi bir arada görülmez. Yani korumacılık konusu şehir efsanesi. Timsah yediğinin söylenmesi gibi.
 
Geri
Üst