Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Boyunda Şişlik

kubralkis

Yeni Üye
Katılım
19 May 2023
Mesajlar
9
Herkese selamlar, geçen hafta su değişimi yaparken akvaryuma bir de beyaz silis kum ekledim. Ama fark ettim ki bu kum hayvanın hep orasına burasına kaçıyor özellikle de kafa kısmına ön ayaklarıyla bu kumları kafasından hep itiyor. Herhalde alışamadığından böyle davranıyor, sık su değişimi yapıp iyice strese sokmayayım dedim. Çünkü normalde beni görünce camın önüne yüzen, elimden yem yiyen hayvan gitti; bu kumu koyduğumdan beri en ufak çıtırtıda patırtıda akvaryumun içinde kaçacak delik arayan bir hayvan geldi. Özellikle de beni gördüğü zaman korkuyor bir anlam veremedim. Neyse bu sabah yemini verirken de boynunda bir şişlik fark ettim ve hala daha çok korkak ben odadan çıkınca yiyor yemi, ya korktum acaba kum mu kaçtı içine çok rahatsiz duruyor çocuğum çünkü. Fotoğrafını çekip atsam zaten çok korkuyor yanaşınca fazla korkutmak da istemiyorum birazdan ekleyecegim. Yardımcı olursanız sevinirim
 
kumu bu şekilde, akvaryum 40 lt fakat suyu yarısına kadar kullanıyorum, yaklaşık 20-25lt'ye kadar genelde 20lt de sabit duruyor. ısıtıcısı var yalnız havalar henüz sıcak o yüzden kullanmıyorum. lambası yok, yem olarak sera raffy p nature temel yem kullanıyorum akşam da gammarusla karışık veriyorum, neyseki iştahı gayet iyi. Neyden bu kadar fazla korktuğunu öğrenmek istiyorum 1 haftadır davranışları çok değişti
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20231010_093034.jpg
    IMG_20231010_093034.jpg
    3.3 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20231010_093053.jpg
    IMG_20231010_093053.jpg
    2.6 MB · Görüntüleme: 16
  • IMG_20231010_093055.jpg
    IMG_20231010_093055.jpg
    2.4 MB · Görüntüleme: 16
  • IMG_20231010_093100.jpg
    IMG_20231010_093100.jpg
    2.6 MB · Görüntüleme: 17
  • IMG_20231010_093313.jpg
    IMG_20231010_093313.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20231010_093421.jpg
    IMG_20231010_093421.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 16
  • 16969199572902358330033677176986.jpg
    16969199572902358330033677176986.jpg
    2.1 MB · Görüntüleme: 15
ve son olarak aşırı hareketli bir kaplumbağa, suyunu değiştirirken de aynı şekilde atlıyor zıplıyor tabi haliyle, geçen işte bu kumu koyduğum zamanki su değişiminde çıkmış sudan pat diye düştü yere, suyunu değiştirirken ayrı bir kaba koyuyorum. Neyse, hemen aldım elime kontrol ettim her yeri sağlamdı çok şükür. O zaman bir korku yoktu ama nolduysa akvaryuma kum ekleyince oldu
 
Beyaz yansıyor parlaklık veriyor. Bu rahatsız edebilir. Sarı silis kum kullanın vitasand pro78 marka sarı silis kum.

Kum oranı az. En azından 3 cm derinlik olsun. Akvaryumdaki kabuk taş vs. çıkarın.

Hayvanı elinize aldınız mı diyeceğim almışsınız. Bunu sevmezler. Tekrar alınacağı hissiyle güvenli olan tabana kaçarlar. Yeniden güven bağı oluşması için yemi verip belli mesafeye çekilin ve hareket etmeden durun. Birkaç gün sonra yaklaşıp yemi verin ve orada bekleyin. Ellerinizi görmesin. Yani akvaryumdan tutmayın. Buna da alışınca parmak ucuyla uzatın.

Bu arada her yemi ayrı ayrı verin karıştırmayın. 1 stick 2 gammarusa denktir. 6 cm kabuk boyuna geldi ise tropical biorept W yemi de alın.

Hayvanı akvaryum dışında birşey yada birisi de korkutmuş olabilir.

Su ısıtıcıyı takın. Su sabaha doğru en soğuk hale gelir.
 
merhaba dediğiniz kuma baktım yalnız 20kg'lık var daha az gramajlı bir ürünü de var mıdır acaba? hangi sitelerde bulabilirim veyahut. Evde ben tek yaşıyorum şu an. annem ve babam gece işten gelirler, geldikleri gibi yatarlar zaten odama bile girmezler. Yani onlardan korkmamıştır. Bir de balık akvaryumum var, balık akvaryumumu onun camının önüne koymuştum onlardan korkmuş olabilir mi? gerçi görebildiğini de zannetmiyorum içeriden aynalı gibi çünkü camları. Isıtıcıyı şimdi takıyorum tek vantuzlu uzun vadede tutmuyor malesef yarın gideyim bir vantuz daha alayım.
Düştüğünde hemen o şokuyla elime aldım baktım çocuğa ondan bu kadar korkmuş olmalı herhalde bilmiyorum hiç elime almam kendi yem yemek istediği zaman yemi elimden alır suya cekip öyle yerdi zaten ama çıkardı elime mutlaka şimdi parmağımdan bile korkuyor garibim... Ama bu boynunun normal hali mi anlayamadım yani bir şişlik yok değil mi? öyle bir şeyler kacması vs mumkun mu?
Ve bir de kumu nasıl çıkaracağım, yani suyun tamamını boşaltmıyorum ben değişim yaparken genelde 5 ltsi akvaryumda durur 3er tane 5ltrelik bidonla toplam 15lt olacak şekilde su ekliyorum. Şimdi mi alayım bir daha ki değişim zamanında mı alayım kumu akvaryumdan?
Alırken de suyun hepsini boşaltmalı mıyım?
Bebekliğinden beri bende kaplumbağam mayıs 2021de almıştım 2 seneyi aşmış. Daha hiç böyle korktuğunu görmemiştim, bu hayvana bir şey olmuş ondan bu kadar ısrarcıyım. Yoksa gayet hareketli yerinde durmayan beni direk akvaryumun camının önünde karşılayan mutluyken sürekli yüzen bir hayvandı, son bir haftadir boyle kuru alandan cikmiyor beni görünce de cumburlop suya atlayip suyun dibinde deli dana gibi çırpınıyor ben ortadan kaybolmayınca da sakinleşip yemini yemiyor yani. Kapıdan gözlüyorum yemi yeyip yemedigini o duruma geldi bir haftada malesef. Cevabiniz icin tesekkur ederim diger sorularim hakkinda da beni bilgilendirir misiniz? bir de hazır kumu alırken lamba da alayım istiyorum, önceden vardı fakat o bozuldu düz yayvan bi lambaydı ısıtır mı ısıtmaz mı güneş ihtiyacini karsilar miydi bilmiyorum kucuk diye fazla onemsememistim de acikcasi fakat su an bayagi buyudu lambaya ihtiyac duyacagini dusunuyorum. lamba önerisi de yapar misiniz? bir de montesi icin vs varsa ekipmanları
 
Hayvanın kabuk boyu kaç cm? yaşına göre ufak kalmış gibi duruyor.

Eğer çene altı inip kalkmasını kastediyorsanız bu sürüngenlerde radyatör görevi görür. Soğukkanlı canlı oldukları için vücutları ısı üretmez kendilerini dış ısıya adapte ederler. Çene altında yoğun kılcal damar vardır. Sıcaklandığında kanı buraya gönderip soğuturlar. Isınmak içinde başlarını kaldırıp bu bölgeyi ısıtarak sıcak kanı vücuda yayarlar. Aynı zamanda dış ortam ısısına adapte etmeyi de bu şekilde sağlarlar.

Isıtıcı lambanız olmadığını belirtmişsiniz, almanız gerekiyor. Isıtıcı lamba en önemli ekipmanlardan biri.

Isıtıcı lamba ile ilgili gerekli bilgi bu konuda var.

 
Son düzenleme:
Hemen bakıyorum, evet evet ben birkaç ay evvel de yazdım foruma yine yaşına göre boyu ufak kalmış demişti Cem Bey. Ama ben nasil toparlarım bilmiyorum tam ondan büyümesi yavaş, lambayla kumu alacagım attığınız forumu okuyayım netten de araştırayım. Teşekkür ederim bilgi için
 
Hemen bakıyorum, evet evet ben birkaç ay evvel de yazdım foruma yine yaşına göre boyu ufak kalmış demişti Cem Bey. Ama ben nasil toparlarım bilmiyorum tam ondan büyümesi yavaş, lambayla kumu alacagım attığınız forumu okuyayım netten de araştırayım. Teşekkür ederim bilgi için
Şimdi bakmaya gerek yok hayvan uyuyordur rahatsız etmeyelim
 
kabuk boyunu nasıl ölçebilirim? birkac ay evvel metreden göz kararı baktim 7ye tekabul ettigini dusundum ama o zamandan bu zamana boyunda bir fark olmadı aynı gibi. tam olarak nasil ogrenebilirim boyunu, yarin yemlerken bakarim diycem ama odaya girdigim an cildiriyor iste ondan pek elime almak istemedim. Su an akvaryum 40lt ama dedigim gibi yariya kadar kullaniyorum cok doldurdugum takdirde kuru alandan disari atliyor. Ne kadarlik bir akvaryum almaliyim alirsam? uzun vadede kullanabilecegim. bunu bebekken almistim bu sekilde kaldi tabi, bebekken alani yetiyordu cok da guzel yuzuyordu simdi belli alan sıkıntısı cekiyor.
 
Yavrular yetişkinler gibi detaylı görmez bütüne odaklanırlar. Farklı giysilerle yaklaşma parlak renkli gibi sarı kırmızı vs. Bunları tehdit gibi algılar. Ve hatta yüzde gözlük olup olmaması bile hayvanın yabancılamasına neden olur.

Hayvanı yemlerken konuşmak böyle bir durumda ses tonunu tanıması açısından göstereceği tepkiyi azaltır.

Bunlar geçici olaylar zamanla hayvan yine alışkın tavrına döner. Ben 40 gün uzak kaldım döndüğümde balık akıllılar beni unutmuşlardı. Sil baştan başladık. 2 hafta sonra eski hallerine dönmüşlerdi.

Kum 8 kiloluk kovada ve 800 gramlık poşetlerde de satılıyor ama bulmak lazım. İleriye dönük yedekleyebilirsiniz de. Ömürlük akvaryumda 40 kg kadar kullanıyoruz. Genel temizlik sonrası alabilirsiniz kumu plaj küreği yada mutfakta kullanılan küreklerden olur. Fazla değil zaten. Sarı ile karıştırılabilir ama görüntü hoş durmaz.

Geçme "C" şeklindeki vantuzlar iki boydur. Orjinal vantuzu da götürün yanlış boy almayın.

Akvaryumu ne kadar büyük alırsanız o kadar uzun süre gider. Hazır akvaryumda max boyut 80*35*50h ve 7 mm cam kalınlığı. Bunun üstünde özel yapım yaptırıyoruz. Hayvanın ağırlığı ve kabuk kalınlığı yüzünden darbelere karşı zayıf kalıyor.

Lamba ve su ısıtıcı metabolizmasını aktive edip canlandırır. Yem çeşitliliği ve yüzeceği alanın büyük olması büyümesini büyük oranda hızlandırır. Hastalanma durumunda boy uzaması durur.

Eksik birşey bıraktıysam sorun lütfen.
 
Geri
Üst