Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalar için Su Kalitesi

eminemre

Bordo Bereli
Katılım
21 Eki 2011
Mesajlar
2,402
ÖZET

Kaplumbağaları bakarken akvaryum ve paludaryumlarımızda ne tür sular kullanmalıyız, ne kadar su olmalı, suların genel özellikleri ne olmalı ve suları ne kadar sürede değiştirmeliyiz gibi soruların incelenmesi.

ANAHTAR KELİMELER:

Su, Su Kalitesi, Suyun Özellikleri

ANA METİN

Su kalitesine genel bakış atacak olursak, kırmızı yanaklıların vakitlerinin bir çoğunu suda geçirdiği göz önüne alınırsa suyun kalitesini en üst düzeyde tutabilmek için özel çaba sarf etmeliyiz. Kırmızı yanaklılar suda yer, suda uyur ve atıklarını suya verirler; bu yüzden ki bu suyun filtrelenmiş ve gerekirse test edilmiş olması gerekir. Kirli su, su kaplumbağaları için hastalıkların ve enfeksiyonların birincil kaynağıdır.

Öncelikle güvenlik amaçlı suyun minimum seviyesi belirlenmelidir. Kaplumbağanız ters döndüğünde boğulmaması için suyun minimum derinliği kabuk boyundan fazla olmalıdır. Mümkünse en az 1.5 katı olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sıkışık bir alanda kaplumbağanızın sıkışma ve yaralanma riski de olacaktır. Unutmayalım ki bahsedilen minimum su miktarı onun yaşayacağı alan değil; sadece bir kaza durumunda kendisini kurtarabilmesi için gerekli su miktarıdır. Yaşam alanları bu miktardan defalarca daha fazla olmalıdır.

Su miktarının ne kadar olması gerektiğine gelirsek ise kaplumbağanızın kabuk boyunu düşünürsek 1 inç başına 10 galon su olmalı. (1cm'ye 15 litre)

Su sıcaklığı ise bebek kaplumbağalarda 27-28 C derece, yetişkinlerde ise 25-26C derece olması tavsiye edilir. Ayrıca suyun sıcaklığı bilimsel yöntemlerle kontrol edilmeli ve asla tahmine yönelik bir sonuçla yargıya varılmamalıdır.

Su kaplumbağalarının akvaryumu da aynen balık akvaryumları gibi titiz bakılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı su değerleri önemlidir. Kaplumbağalar balıklar kadar su konusunda hassas değillerdir yine de suya dikkat etmeliyiz. Su değerlerinin ölçümü için ölçüm kitlerinden edinebilirsiniz. 6-8 arasındaki bir pH aralığı kaplumbağanız için uygun olacaktır.

Balık akvaryumları gibi kaplumbağanızın akvaryumunda da bir döngü oluşmalıdır. Bu döngü nitrojen döngüsü olarak adlandırlır. Nitrojen döngüsü yararlı bakterilerin yem ve dışkı artıkları gibi aamonyak üretimini destekleyen ürünleri nitrit ve nitrata çevirmeye yarar. Nitrit ve nitrat amonyağa göre daha az zararlıdır. Bu döngüyü petshoplarda satılan ürünler ile de sağlayabilirsiniz.

Belli aralıklarla akvaryumu amonyak, nitrit ve nitrat bakımından kontrol altında tutmak gerekir. Alınacak ölçüm kitleri için bu değerler düzenli olarak kontrol edilebilir. Kaplumbağalar balıklara göre bu değişimlerden daha az etkilenseler bile ölçüm kitindeki optimum değerler korunmaya çalışılmalıdır. Değerler tehlikeli düzeye çıarsa su değişimlerini arttırabilirsiniz.

mailto:/albums/w209/beautifuljoe1313/SamplemudtankIApril2009.jpg
Akvaryumdaki suyun bir miktar bulanık olması normaldir; içindeki kökler ve kum salınım yapabilir​

Başka bir mesele ise sudaki klordur. Genelde gözlere zararlıdır ve özellikle su değişimlerinde dikkat edilmesi uygundur. Bununla beraber en önemli notka su kalitesini koruyabilmek için gerekli filtredir. Her zaman alabileceğiniz en güçlü filtreyi alın ve akvaryumun hacminin iki katından daha az kapasiteli bir şey olmasın.

mailto:/-nUta1SB7TGc/TtzADOpEMII/AAAAAAAAAKE/QfGrE-WNaPk/s640/P1030938.JPG
Doğal alanlarından bir örnek


DEĞERLENDİRME ve SONUÇ

Kaplumbağalar balıklara göre su değerlerinden etkilenme bakımından daha güçlüdürler. Ancak yine de suyun kaliteli olması önemlidir. Mümkünse ucuz kapalı içme sularından kullanılması tavsiye edilir. Çünkü çeşme suları hem klorludur, hem de kireç barındırır. Klor kaplumbağaların gözlerini rahatsız eder. Kireç ise kaplumbağaların kabuklarını, akvaryumdaki ekipmanları ve akvaryum camlarını kaplayarak rahatsızlık verir.

Suyun hafif bulanık olması sorun değildir. Kullanılan kum, dipteki atıkların uçuşmalarından bu kaynaklanabilir. Kristal berraklığında bir su her zaman beklenmemelidir. Ancak bu bulanıklık bir nebze doğaldır. Örneğin akvaryumun içindeki tüm objeler gözle seçilebilmelidir.

Sağlıklı ve temiz su tam kristal erraklığında olmaz, hafif partiküller içerir. Bunlar hem bakteri kolonileridir hem de suyun barındırdığı minerallerdir.

Su eğer rakı beyazına dönmüş ve 1-2 saat içinde açılmıyorsa amonyak patlaması yaşıyor olabilirsiniz. Suyun %50sini değiştirip, su eski sağlığına kavuşana kadar %10 su değişimi hergün yapılmalıdır.

mailto:/img716/840/sdc11388k.jpg
Amonyak Patlaması​

Eğer su yeşile dönmüş ve koku var ise bu kesinlikle nitrat patlamasıdır ve filtreniz yetmiyor demektir. Suyun yine %50 si değiştirilmeli ve su temizlenene kadar her gün %10 su değişimi yapılmalı.

mailto:/r2vq4j.jpg
Nitrat Patlaması​

Büyük akvaryumlar için 100 litre gibi dış filtre olduğu düşünülürse 15 günde bir %20 civarı bir su değişimi uygundur. Daha küçük akvaryumlarda filtrenin kalitesi, canlı sayısına bağlı olarak 7-10günde bir su değişimi %10-15 civarında yapılmalıdır.

mailto:/wp-content/gallery/turtle-tank-tour-1/090806-turtle-tank-tour-03.jpg
Sağlıklı bir paludaryum suyu​

Alsa ve alsa bütün suyu değiştirmeyin Tam su değişimi sadece ciddi hastalık durumlarında ya da akvaryumda ölümler yaşandığında yapılmalıdır. Su değerlerinin oturması aylar alır.

Son olarak hastalık olmadığı sürece, eğer filtreniz YETERLİ ise mavi damlayı sadece akvaryumu ilk kurduğunuz zaman kullanmanızı öneririm. Çünkü mavi damla yararlı bakterileri de öldürür. Su değişimlerinde ise akvaryumunuza iyot içermediği için 1-2 tatlı kaşığı kaya tuzu ilave edebilirsiniz. Tuz en iyi dezenfektanlardan biridir.

Ayrıca kendi gözlemlerime dayanarak söylüyorum ki, sudaki mineralleri arttırmak kaplumbağaların sağlığı için faydalıdır. Bu yüzden su değişimlerinde 1-2 kişi cam maden sularından sularına katmak faydalı olacaktır. Aşırıya kaçmadığınız sürece hiç bir mineralin(tuz dahil) onlara bir zarar yoktur. Tatlı sularda bile tuz(sodyum) bir miktar doğada bulunur.

Konuyu kapayacak olursak, elinizde test kitlerinden varsa ayda bir suyunuzu test etmeniz faydalı olacaktır. Eğer test kitiniz yok ise zaman zaman suyu gözlemleyin. Koku, yeşile dönme, aşırı yosunlanma veya bulanıklık yoksa herşey yolundadır. Unutmayalım ki kaplumbağalar iyi kazıcılardır ve akvaryumu sıkça alt üst ederler. Sudaki bir miktar bulanıklık normal sayılabilir. Herşeyin aşırısı zararlıdır. Eğer bir şeyden şüpheleniyorsanız su değişimi en güvenli yoldur. Unutmayalım ki bir çok su kaplumbağası (tatlı su türleri) berrak sularda yaşamaz. Hafif bulanık gölet sularında yaşarlar. Yani suyun aşırı berrak olması onları strese sokabilir.

Yazıların çevirilerinin tamamı tarafı aittir. Düzenleme ve makale haline getirilmesi tarafımdan yapılmıştır. sukaplumbagasi.com ve ismim kaynak gösterilerek tüm kaplumbağa severler için heryerde kullanılabilir.

KAYNAKÇA

1. Kaynak #1
2. Kaynak #2
 
Cvp: Kaplumbağalar için Su Kalitesi

Emre Bey yine gayet güzel bir makale olmuş :)

Foruma ve kaplumbağa severler için iyi bir bilgilendirme olmuş.
 
Cvp: Kaplumbağalar için Su Kalitesi

Forumlarda bilgi eksikliğinden çok dikkatimi çeken bilgilerin derlenme eksikliği var. Makale formatında yazıların çoğalması gerektiğini düşünüyorum. Teşekkür ederim :)
 
400 litrelik atman df 1300 dış filtre kullanılan bir tankın suyu hangi aralıklarla değiştirilmesini önerirsiniz ?
 
Cvp: Kaplumbağalar için Su Kalitesi

Eğer dış filtre kullanıyorsanız zaten bütün suyun değişmemesi lazım ki biyolojik denge otursun.
Haftalık %20-%25 dip çekimi veya su değişimi yeterli olacaktır.
 
Cvp: Kaplumbağalar için Su Kalitesi

Arzu Hanım'ın da dediği gibi suyu asla tamamen değiştirmeyin. 10-15 günde bir %25 civarında su değişimi size uygun olacak gibi gözüküyor. Bu miktara ve aralığa biraz da akvaryumunuzun durumuna göre kişisel tecrübenizle karar vermek daha uygun olacaktır.
 
Cvp: Kaplumbağalar için Su Kalitesi

Araştırmacı ruhu ile bize kazandırdığı akademik ve ispatlı bilgiler için Emin Bey'e ne kadar teşekkür etsek azdır. Üzerimizde emeğiniz çok Emin Bey.
 
Cvp: Kaplumbağalar için Su Kalitesi

Rica ederim Serhan Bey, amacımız zaten doğru bilgilerin paylaşımını arttırmak, sağolun :)
 
Ben çeşme suyunu tavsiye ediyorum fazla kiraclı degilse

klorlanmis olduğu için su ilk akvaryum kurulumunda kullanilabilir mikroplara karsı iyi olacaktır
 
Geri
Üst