Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarda Hastalık Belirtisi Sesler

E. üye 3

Bordo Bereli
Merhaba arkadaşlar:)

Karşılaştığım bir kaç tane Res seslerini paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi kaplumbağa sesleri genelde solunum yolları ile alakalı bir sıkıntıya işaret eder. Ancak tamamı hastalık belirtisi değildir.

Çatpat ingilizcem ile videolara yapılan yorumlardan anladığım kadarıyla ve birazda kendi bilgilerimle seslerin ne anlama geldiğini açıklamaya çalışacağım. Umarım faydalı olur.

İlk video da ki ses genellikle genç kaplumbağaların arada çıkardığı bir sestir. Ses şiddeti düşüktür. İnleme gibi bir tonu vardır( Bknz: 12. sn., 46. sn., 54. sn. ). Eğer çok sık oluyorsa solunum yoluyla alakalı bir rahatsızlığın belirtisi olduğu söyleniyor. Yorumlarda da veterinere götürün ne olur ne olmaz gibi ifadeler var.
Bu sesi benim kaplumbağam da 2 ay önce 2 hafta civarı olmak üzere geceleri 3 - 4 kez yapıyordu. Ancak kaplumbağam da ses öncesi ve ses sonrası da herhangi bir rahatsızlık gözlemlemedim. Sonra ise bu sesi bir daha çıkarmadı bugüne kadar. Belkide başlangıç evresiydi kendiliğinden iyileşti. Sonuç olarak; bu tarz seslerin çok sık olmamak şartı ile arada olması normal karşılanıyor ama çok sık ve peş peşe olursa video da ki gibi, rahatsızlık belirtisi olduğu söyleniyor.
[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MN6YOAYb_M0[/video]

Aşağıdaki videolar da ise solunum yolu rahatsızlığı olduğu ve antibiyotik tedavisine başlanması gerektiği söyleniyor. Özellikle ağızlarını açarak bu rahatsız edici sesleri çıkarmaları solunum yolu rahatsızlıklarının belirtisiymiş. Videolardan da bunu görmek mümkün. Yukarıda ki video da böyle bir durum olmazken aşağıda ki videolar da ters giden bir durum ve alışılmadık bir kaplumbağa davranışı olduğunu anlamak güç değil.
[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EGzut1c8Q1M&feature=related[/video]
[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I2Kg-rL8rL4&feature=related[/video]
[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=55u_zEU9LFY&feature=related[/video]

Cvp: Kaplumbağalarda Hastalık Belirtisi Sesler.

Paylaşımın için çok teşekkür ederim çok faydalı olmuşş.!

Cvp: Kaplumbağalarda Hastalık Belirtisi Sesler.

Videolar oldukça ilginç :D
Yalnız şöyle bir durum var Pakize kuru alandayken enteresan sesleri küçüklüğünden beri çıkarıyor :D
Hastalık belirtisi gibi görünse de artık ben Pakize'nin bunu mutlu olduğu ya da kuru alanda yaptığı normal bir davranış gibi görüyorum.Çünkü hiç akciğer enfeksiyonu ya da solunum yollarıyla ilgili bir sorunumuz olmadı.
Bir gün yakalayabilirsem ben de video çekeceğim :D

Cvp: Kaplumbağalarda Hastalık Belirtisi Sesler

çok ilginç..bende bir iki kere kızımda rastladım seslere.ama bunlardan hiç birine benzemiyordu.bu kadar keskin ve bariz değillerdi..hastalığa işaret olmamasını umuyorum

Hasta oldukları belli oluyor :( Nasılda hapşırıp tıksırıyorlar...
Benimki bir tek elimde ısırma hemlesi yaparken garip bir ses çıkarıyor. Bu sıralar tedavi ile uğraşınca çok girip çıktı akvaryuma. Biraz agresifleşti doğal olarak :)

Paylaşım için teşekkürler..Miniklerimin bu tip sesler çıkarttıklarına hiç şahit olmadım hatta hiç ses duymadım onlara ait :)

Oldukça faydalı bir paylaşım. Çok teşekkürler.

Leonardo'dan ara sıra böyle sesler çıkıyor viek falan.Burnu tıkalı zaten,tehşisi konulmayan bir şey değil.Paylaşım için teşekkürler :) ...

yararlı bir paylaşım değil, çok çok çok yararlı bir paylaşım. Moderatör arkadaslardan sabitlenmesini rica ediyorum.

Rica ederim arkadaşlar :)

Arzu valla pakize değişik bir kaplumbağa yapar o :D

paylaşım için teşekkürler
2. videodaki bana esneme gibi geldi, 4 videodaki de su dışında durduğunda pıtırda yapıyor bunu esniyorda ben bunları normal karşılıyorum çünkü bize geldiği günden beri yapıyor :)

Hande hanım Pıtırın durumunu bilemiyeceğim ama ikinci videonun başlığında veterinere gidildikten sonra iyileşti gibi bir ifade var. Ayrıca videoların olduğu site de antibiyotik tedavisi yaptıklarını söylüyorlar ve yazının başlarında esneme olmadığından eminim diyor yazıyı yazan.

http://myitchyfingers.wordpress.com/2011/01/24/a-bundle-of-joy/ , videoların olduğu site buyurun :)

tekrar izledimde o kaplumbağanınki esnemeden ileri birşeymiş
bizimki ses çıkarmıyor ama arada esniyor ve ağız şapırdatıyor normal olarak bakıyorum dediğim gibi hep olan şeyler ve hiç düşünmemiştim hastalık diye

Ağzını açan kaplumbağalara çok üzüldüm :( Sık sık bademciklerim şişer ve onların acı çektiğini anlayabiliyorum.
Yararlı bir paylaşım olmuş Umut Bey, emeğinize sağlık :)

Yararlı paylaşım, teşekkürler.

Geri