Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarda Mantar Hastalığı

Tarçın~

Altın 2 Üye
Katılım
2 Eki 2008
Mesajlar
294
Genel Bir Bakış:

Ne yazık ki mantar hastalığı kaplumbağalarda çok sık görünen bir hastalıktır.Paludaryuma yeterli özen gösterilmediği zaman hemen kaplumbağanızı hasta eder.Genelde filtrenin olmadığı ve yeterli temizliğin olmadığı tüm paludaryumdaki kaplumbağalarda olur.Ama bazen tertemiz paludaryumlarda bile görülebilir.Aman dikkat.Önceden dikkat edilmeyince büyük zararlara yol açabiliyor.

Hastalık hiç bulaşmasın diye "mavi damla" diye geçen ilaçlardan alabilirsiniz.3-4 çeşit markası var.Hepsini kullandım.Güvenle kullanabilirsiniz.

Öncelikle halsizlik , iştahsızlık , sürekli uyuma ve üstünde toz gibi minik bir tabaka oluşur.(İplikimsi bir yapı da olabilir.)Eğer temizliğini daha da geciktirirseniz ve bakterinin daha da büyümesine izin verirseniz , kaplumbağanızın kabuğu duyarlılaşır ve zayıflaşır , hatta daha ileriki safhalarda da kaplumbağanızın kabuğunda delikler ve çatlaklar oluşabilir.Daha ilerleyen safhalarda müdahale edilmezse kaplumbağanızı öldürebilir.

Ayrıca bunun dışında ayaklarda da görülebilen mantar türleri vardır.En belirgin olanı "Beyaz Benek Hastalığı"dır.Öncelikle ayaklarda su toplamış gibi abseler oluşturur.Daha sonra minik minik pamuk parçaları gibi organizmalara dönüşür.Bu organizmalar kaplumbağanın kanıyla beslenir.Yeterince erişkinliğe ulaşınca da kaplumbağadan ayrılıp tüm paludaryuma dağılır ve diğer bütün kaplumbağalara bulaşabilir.Diğer adıyla da "Kaplumbağa Kıran" ya da "Balık Kıran" denilebilir.Çok çabuk üremesi sebebiyle kısa sürede müdahele edilmelidir.

Gözle görülür bir değişim yarattığı için çabuk teşhis koyulabilir.Dikkat edilmediği takdirde yavaşça kaplumbağanızı zayıflatır ve hasta eder.

Alabileceğiniz Önlemler:

*Paludaryumunda kesinlikle bir filtresi olmalı.
*Kabuğunu kurutabileceği bir kuru alanı olmalı , bu bakteri sürekli ıslak yerlerde yaşar genelde.
*Sık sık kaplumbağanızda bir problem var mı diye kontrol edin.
*Deniz , göl , çay vs. gibi doğal yerlerden çıkardığınız taşları , kabukları kayaları vs. iyice suda kaynatıp paludaryuma koyun.
*Taban malzemeniz eğer kumsa , en çok 2 ayda bir kumları iyice yıkayın.
*Her filtre değişiminde paketlerinin üzerinde yazan miktarlarda mavi damla kullanın.

Tedavi Yöntemleri:

Ayaklarda oluşan mantar hastalığı , abse olarak , beyaz pamukumsu yapı olarak veya da ayakta abse içinde mor ve kırmızılıklar olarak görülebilir.Veterinere götürmek en iyi çözümdür.Fakat veterinerlerin de önerdiği gibi benim de önerim deniz suyu ayak mantarına çok iyi gelir.Her gün günde 10-15 dakika deniz suyuna koyulmalıdır.Daha sonrasında da kuru bir yerde yatırılmalıdır.Tedavi boyunca yani iyileşene dek hep kuru bir yerde kalması önerilir.Çünkü hastalığın daha da ilerleme şansını büyük bir ölçüde kaldırmış oluruz , açık yaraların yumuşamasını engelleriz ve sudan tekrardan mikrop kapabilme olasılığı havadan daha fazladır.Bu tuzlu su tedavisi veterinere danışılarak yapılmalıdır çünkü ne kadar süreyle devam etmeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz.

Bunun dışında kan zehirlenmesi "septicemia" gibi çok ciddi bir durumdur ve kesinlikle veteriner tarafından görülmelidir.Septicemia ne yazık ki çok sinsi bir hastalıktır.Ayağı mantar olan kaplumbağalarda da mantarın septicemiaya çevirme olasılığı vardır.Bu yüzden her tür hastalık önemsenmelidir.Septicemianın başlangıçtaki belirtileri kan toplanmaları ve ayakta deri içi ya da dışı morluklardır.Veterineriniz tavsiye ettiği ilaçları kullanmalı ve çeşitli tedaviler uygulamalısınız.

Ayak mantar hastalıklarında "Bepanthene Merhem" ve "Nolvasan'ı" öneririm.Nolvasan içeriğindeki antiseptik sebebiyle daha etkili ve veterinerlerce daha çok tavsiye edilen bir ilaçtır.

Ayrıca arka ayaklarda görülen mantarlarda açık yaralar oluşabiliyor.Ne yazık ki kabuğa sürtünme sebebiyle ayaklarda uzun süre iyileşme olmuyor.Bu sürtünmeyi engellemek için ayakla kabuk arasına , sürtünen yere pamuk koyulabilir.Fakat bu pamuk her gün değiştirilmeli ve yenisi koyulmalıdır.Veya da yumuşak bir tuvalet kağıdı parçası koyulabilir.Zaten kaplumbağayı kuru alanda tuttuğunuz için sürtünmeyi engelleme amaçlı koyduğunuz malzeme parçalanmayacaktır.

İlerlemiş Kabuk Mantarından Fotoğraf:

mailto:/img377/7643/kaplumbagamantar1wa1.jpg

İlerlemiş Ayak Mantarından Fotoğraf:

mailto:/my.php?image=adszqn6.jpg

Sağlıklı günler diliyorum...
 
Belirtilere bakılırsa eğer ki ve de o kapluş katilinin kapluşuyla ilgili dinlediklerime... Galiba onun kapluş mantar rahatsızlığı geçiriyordu. Ayak mantarı deyimini görünce daha da belirginleşti aklımda. Ben ona söyledim şok oldu kurtulma payı olabilirdi diye. Veterinere götürmezse olacağı budur. :(
 
sonunda mantar hastalıgıyla karsı karsıyayım... 2gün önce kaplumbagamızı tanıtalım bölümündeki baslığıma yazdıgım gibi devit 3 ünü sürdügümde hiç birşeyi yoktu. hatta pembelikler kahveye döndü diye sevinmiştim. fakat o gün kabından kabından kactı ve bu sabah farkettim ki kabugun üzerndeki birleşim yerleri bembeyaz. şuan bir kabın içerisinde kabugunu ısıtıyorum ve akvaryumu kardeşimle birlikte bastan temizledik. birazdan suyumu da koyup mavi damlamı damlatacagım.

başka bir öneriniz varsa bilmek isterim.


dipnot: daha önce nedense danısmak hiç aklıma gelmeyen veterinerLik mezunu bir arkadasım suan bana önce 3 5 gün tuzLu su banyosu yaptırmamı , gecmediği takdirde de antifungal(ketakenazol) alıp mantarlı bölgeye yedirmemi önerdi. şuan kaya tuzunu biraz suyla karıstırıp bir süre kapta beklettim ve kurumaya bıraktım. cok ciddi bir sorun oldugunu sanmıyorum umarım sadece tuzlu su banyosu ile atlatabiliriz. resmen sakınan göze çöp batar atasözünü doğruluyoruz ulmo ile.
 
Tuzlu su tedavisini yazmak için tam da cevap yaza basmıştım ki dip notunuzu gördüm februata. Tabi sizin de yaptığınız gibi kullanılacak tuz mutlaka iyotsuz, kaya tuzu olmalı. Mantara karşı en büyük savunma bu tuzlu su banyoları ve kuru kalma ile oluyor, mantar ilaçları (kaplumbağalar için olanlar da yeni piyasaya çıktı) ile de desteklenebilir. Tuz-su karışımını %10 tuz olarak yapabilirsiniz. Kaplumbağayı tümden suya sokmak yerine gözlerini koruyarak problemli bölgeye bolca bu karışımı sürebilirsiniz, sürdükten sonra şu an yaptığınız gibi kuru sıcak bir yerde uzunca bir süre beklesin, eğer mantarsa bu kuruma sırasında kötü bir koku yayıyormuş. Daha sonra sorunlu bölgeyi çok nazikçe fırçalamayı deneyin, birkaç kür sonra mantar kabuktan bu şekilde ayrılır, temizlenir. Akvaryumu da yine kaya tuzuyla dezenfekte edebilirsiniz.

Bunları hem sizin için hem genel bilgi olsun diye yazdım ama herşeyden önce bunun mantar olduğuna emin olmalıyız, kabuk genişlemesi sırasında da kabuk araları böyle beyaz olabiliyor. Mantar böyle daha bölgesel, kabuğun üstünde rastgele katman/lar gibi olur, özellikle kuruyunca kötü kokar, elinize ayrı bir doku gibi gelir. Kabuk aralarında olan beyazlamanın mantar olacağını pek sanmıyorum. Ve bir de şu kabuk üstüne devit3 sürme konusunun ne kadar sağlıklı olduğundan çok şüpheliyim.

Geçmiş olsun febureta, mantar olmadığını umut ediyorum, çok net bir fotoğraf doğru bir teşhis için işimize yarayacaktır.
 
tabiki en kısa zaman içerisinde fotografını çekip koyacağım. arkadasım tuzlu su banyosu yaptır demeden önce kaya tuzunu suyla karıstırıp kabuğuna sürüp bırakmıstım. banyo dediği için bardakta kalan tuzu bir miktar suyla karıştırıp kaba ekleyip bir süre bıraktım. sonra alıp yeniden kurumaya bıraktım. ilk işim koklamak oldu fakat herhangi bir koku yok. (ben yine herzamanki gibi hastalık konusunda gereksiz paranoya yapıyor olabilirim :) ) yalnız o kabuk üstü çizgilerin arası bildigimiz bembeyaz. daha önce sadece grileşirdi. tedirginliğimin sebebi de buydu.yarın gündüz net bir fotografını koyacagım ;)
 
Februata, sanki bana kabuk parçaları arasında birikmiş kireç kalıntısı gibi geliyor bu anlattıklarından, kabuk genişliyorsa bu çizgilerin arası açılır ve sudaki kireç daha çok birikecek alan bulur kabukta. Suyun içinde çok belli oluyor mu?
 
hayır aksine sudan cıkarttıgım zaman farkettim. sudayken hafif grimsiydi arada bir oldugu gibi. kurudugunda bembeyaz oldu.
 
Geçmiş olsun , umarım mantar hastalığı değildir.

Uzun zamandır yoktunuz , tekrardan hoş geldiniz Melo.
 
Teşekkür ederim Tarçın'cım :)
Bugün müsait olduğum rahat bir gündü, aslında siteyi hep takip ediyorum ama yazacak çok vakit bulamıyorum.
Herkese selamlar.. :)
 
Melo selamlar,

Akvaryumun dezenfektesi için son derece güvenli bir yol söyleyim. Potasyum permanganat ile dezenfektasyon son derece garantilidir. Eczaneden çok ucuza bulabilirsiniz. Yalnız kullanım sırasında elinizi kesinlikle potasyumpermanganata bulaştırmayın. Tabletleri mutlaka bir eldiven giyerek kullanın.

Akvaryumunuzu ve dezenfekte etmek istediğiniz tüm malzemeleri akvaryumunuza koyun, suyu maksimum doldurun, potasyumpermanganat tabletlerinden bir miktar suya atın, eridikten sonra en az 3 saat bekletin. Sonra suyu boşaltın ve iyice durulayın. Çok iyi bir dezenfektasyon sağlamış olursunuz. Biz potasyum permanganat tabletlerini boyama özelliği nedeniyle kar üzerine iz bırakmak amacıyla çok kullandık. Akvaryuma koyacağım taş, kaya veya bakteri, virüs ve mikropların olduğunu düşündüğüm malzemeleri bir kova içinde tuz, potasyumpermanganat ve batticon karışımında bekletirim. Sonra tazyikli suda iyice durularım.

Balıklarda mantar tedavisinde çok ileri ve bütün tedavi yöntemlerini uygulamama rağmen sonuç alamadığım durumlarda son çare olarak tuzu ve potasyumpermanganatı kullandım kesinlikle iyi sonuçlar aldım. Balıklar kaplumbağalardan çok daha hassastır. Ancak hiç denemedim. Kaplumbağasını öldüren arkadaşa son çare olarak önerecektim. Isı çok önemli mutlaka tedavi ısısı olarak nitelendirilen 30-32 C olmalı. Tabii bu bir öneridir denenmemiştir veterinerin umutsuz dediği noktada son çare olarak denenebilir.
 
kabugumuz şekildeki gibi. mavi damladan sonra biraz mavileşmiş beyazlıklar :) ama 2 gün tuzlu su banyosu yaptırdım şuan birşeyi yok. resimde tepedeki kabugun değişmek üzere olduğu için kenarlarının kalkmış olduğunu göreceksiniz.

mailto:/2q8od41.jpg
 
İçin rahat olsun feb, kesinlikle mantar değil :). Kabuk değişimine hazırlanan bir kabuk ve araya hava girmesiyle oluşan beyazlıklar bunlar, ayrıca kenardakilerde bu büyüme sırasında genişleyen kabuk aralıklarının açılmasıyla sudaki kirecin aralarda birikmesi de etkili olmuş gibi görünüyor.
 
cok sevindim gercekten içim rahatladı : ) bgn yine bir tuzlu su banyosu yaptırdım, bu kez kurudugunda hiç beyazlık kalmamıstı. fırcalayınca tamamen geciyor zaten.
 
Bir forumda okudum. Mantar hastalığı sukaplumbağalarından insanlara da bulaşırmış. O nedenle mantar tedavisi yapılırken kendimizi korumamız ve tedavi sonrası ellerimizi tedavi için kullandığımız maddelerle iyice dezenfekte etmemiz gerekiyormuş.
 
kabuk mantarını anlatırsanız sevinirim yeni kapluşumun kabuğunda ne yazık ki mantar var.

Edit tubidik: Türkçe'mize özen gösterelim.
 
contr-ıcyhto kullanabilirsiniz.. forumda da ilgili konular vardı zaten özelden de konuşmuştuk sonradan bakan arkadaşlar için forumda da yanıtsız kalmasın diye yazdım buraya da.. çok büyük ihtimalle contra-ıcyhto ile düzelecektir.. geçmiş olsun..
 
Geri
Üst