Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarda Septisemi(Kan zehirlenmesi)

Akarakurt

Admin
Yönetici
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
1,933

Kaplumbağalarda Septisemi(Kan zehirlenmesi)​

fv4qos5q9k661.jpg


Bir dizi bakteri, su kaplumbağalarınom vücudunda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Yaraların neden olduğu küçük enfeksiyonlar, bakteriler kan dolaşımı yoluyla vücutta dolaşımına katılır. Yetersiz beslenme, kaplumbağanın direncini zayıflatır ve enfeksiyon yayılır. Hayati organlar devreye girdikçe, kaplumbağanın durumu kötüleşir ve diğer belirtiler ortaya çıkar. Deride aşırı kızarıklık ve deride kanama genellikle septisemili su kaplumbağalarında görülür. Bu ciddi vakaların tedavisi için agresif antibiyotik tedavisi ve destekleyici bakım gerekir.

Kaplumbağalarda Septisemi Belirtileri:​


Kaplumbağalarda septisemnin birkaç yaygın semptomu vardır. Bu belirtiler şunları içerir:
  • Letarji
  • Nefes almada güçlük
  • Zayıflık
  • Nöbetler
  • Kasların kontrolünün kaybedilmesi
  • Renksiz kabuk, tipik olarak kırmızı veya mor lekeler
Türler

Kaplumbağaların muzdarip olabileceği çeşitli enfeksiyon türleri vardır. Kan enfeksiyonları veya septisemi yaygın olarak gözlemlenir, ancak aşağıdaki diğer tipler de yaygındır:
  • Akciğer iltihaplanması
  • Nekrotik stomatit
  • Kulak apseleri
  • Ülseratif kabuk hastalığı
  • Göz enfeksiyonları ve konjunktivit
  • Septik artrit

Kaplumbağalarda Septisemi Nedenleri​

Bakteriler bir kaplumbağanın kan dolaşımına birkaç farklı yolla girebilir. Kaplumbağalarda kan zehirlenmesine şunlar neden olur:
  • Kaplumbağanın kan dolaşımına giren bakteri
  • Kaplumbağanın kan dolaşımına giren parazitler
  • Travmatik yaralar
  • Lokalize enfeksiyonlar
  • Temiz olmayan habitatlar

Kaplumbağalarda Septisemi Teşhisi​

Kaplumbağanız herhangi bir olağandışı semptom gösteriyorsa, veterinerinizden randevu alın. Veteriner hekim, dış semptomlara bakacak ve size kaplumbağanızın davranışları ve semptomlarının şiddeti ve ayrıca hasta olduğu süre ile ilgili sorular soracaktır. Veterineriniz daha sonra kaplumbağanın hidrasyonunu kontrol etmek için tam kan sayımı ve ürik asit içeren bir serum profili şeklinde laboratuar testleri gerçekleştirecektir. Kaplumbağanız susuz kalmışsa sıvı tedavisi alacaktır.

Kesin septisemi teşhisi, spesifik kan mikrobiyolojik kültürlerinden gelecektir. Kan çalışması, kaplumbağanızın kanında bulunan bakteri türünü belirleyecektir. Veteriner hekiminiz, kaplumbağanızdaki kan enfeksiyonunun türüne ve ciddiyetine göre verilecek antibiyotiklerin türünü ve miktarını belirleyecektir. Ayrıca kaplumbağayı gözlem için tutmak isteyecek ve sürüngenin prognozunu ayrıntılı olarak açıklayacak, böylece enfeksiyon hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.

Kaplumbağalarda Septisemi Tedavisi​

Septiseminin tedavisi sadece veteriner hekimin duruma yeterince erken yakalandığını hissederse uygulanır. Şiddetli septisemi ölümcül olabilir ve birçok kaplumbağa kan zehirlenmesinin şiddeti nedeniyle ötenazi edilir. Tedavi şunları içerebilir:

Topikal Antibiyotik Tedavisi:
Kaplumbağanızın bakterilerin girmesine neden olan açık bir yarası varsa, tıp uzmanı tarafından yaranın üzerine antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Spesifik topikal antibiyotik tedavisi türü veterineriniz tarafından belirlenecektir.

Sıvılar
Olası dehidrasyon nedeniyle kaplumbağanız sıvı tedavisi gerektirebilir. Bu, hidrasyonu geri kazandıracak ve eğer kaplumbağa antibiyotik tedavisi alıyorsa, kaplumbağanızın iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Oral Antibiyotik Tedavisi
Kaplumbağanızı etkileyen bakteriyel enfeksiyonun türüne bağlı olarak oral antibiyotikler verilebilir. Ağızdan antibiyotikler yiyecekle karıştırılarak ve kaplumbağanıza yedirilerek verilebilir. Ağızdan antibiyotikler ayrıca mide tüpü yoluyla da verilebilir; bu sonda olarak bilinir.


Kaplumbağalarda Septisemi Geri Kazanımı​

Çok ciddi olmasına rağmen, erken yakalanırsa ve agresif tedaviye yanıt verirse, kaplumbağanızın hayatta kalma şansı olacaktır. Tedavi ve teşhiste geç kalınırsa septisemiye yenik düşebilirler. Veteriner hekiminiz, kaplumbağanızın hayatta kalma şansını sizinle iletişim kuracaktır.
Kaplumbağanızı eve götürdüğünüzde, antibiyotiklere veterinerinizin talimatlarına göre devam etmeniz çok önemli olacaktır. Tıp uzmanınızın tavsiyelerine göre tankını temizlemek ve sterilize etmek de çok önemli olacaktır. Sürüngen antibiyotiğe başladığında birkaç gün içinde iyileşme belirtileri göstermelidir. Herhangi bir yeni semptom geliştirirse, endişelerinizle veterinerinize başvurun.

Kaynak: Animal hospital-usa
Kaynak2: Wagwalking.com
Revize ve Çeviri: Ahmet Karakurt
 
Son düzenleme:
Geri
Üst