Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

amir.mennan

As 5 Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
632
Bilindiği gibi sürüngenler yumurtlayarak çoğalırlar. Bir sürüngen olan kaplumbağalarda yumurtlayarak neslinin devamını sağlarlar.Yumurtadan yavru çıkma süreleri 2-3 ay sürmektedir. Testusdo gracea (Tosbağa) kaplumbağalar 2-3 cm boyunda 6-12 adet yumurta yaparlar. Tatlı su kaplumbağaları ise 3-12 beyaz uzun şekilli yumurta yaparlar. Yavrular ise 2-3 ay süre sonra yumurtadan çıkarlar. Kaplumbağaların tüm çeşitleri yumurtalarını toprağa bırakırlar. Kara ve Tatlı Su kaplumbağaları yaşadıkları doğal çevrede uygun bir ortamı seçerek eştikleri çukurlara yumurtlarlar ve üzerini toprakla örterler. Deniz kaplumbağaları hayatlarının çoğunu denizde geçirdikleri için Dünyanın belirli kumsallarında kıyıya çıkarak; kumsalda eştikleri çukurlara yumurtlarlar. Genelde bu işlemide geceleri yaparlar.

Sürüngenlerin cinsiyetlerinin belirlenmesinde kuluçka dönemi çevre ısısının etkili olduğu yönünde bir çok araştırma yapılmıştır.

Ülkemizin Akdeniz ve Ege kıyılarında deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktıkları dünyaca ünlü kum plajları bulunmaktadır. Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Göksu Deltası, Kazanlı, Akyatağan, Samandağ gibi bölgeler deniz kaplumbağalarından Caretta Caretta ve Cheloniamydas’ın ana vatanlarıdır.

Çiftleşme isteği mevsimine bağlıdır. Tropik ve subtropik iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Ayrıca dış ortam koşulları da bu olayı etkilemektedir. Genelde kaplumabağalar nisan ayının başından, mayıs ayının sonuna kadar çiftleşirler. Bu dönemde günlerin uzun olması ve güneş ışığının fazlalığı önemli rol oynamaktadır. Ultraviyole ışınların, kaplumbağaların yaşamlarındaki çiftleşme ve yumurtadan yavruların çıkması gibi fizyolojik olaylara etkisi oldukça fazladır. Dişiler çiftleştikten sonra spermi 4 yıl gibi süre ile saklayabilirler.
Kaplumbağa besleyenler ve ilgisi olanlar için kaplumbağalarda cinsiyet ayrımı ve üremeden kısaca bahsedeceğiz.[color]

Kaplumbağalarda erkeklerle dişileri ayıran en önemli özellikler; Dişilerde kloaka kuyruk kökünde son bulur, erkeklerde kuyruk dişilere göre daha uzun ve kalındır. Çiftleşmeyi kolaylaştırabilmek için karın altı kabuğu erkeklerde daha kuvvetli ve içe doğru çöküktür. Erkeklerde ön bacak tırnaklarından bir tanesi dişiyi çiftleşme anında kavrayabilmek için daha uzundur.

Hayvanat bahçesi gibi yerlerde cinsiyet tayini kan analizleriyle yapılmakta hayvanın dişi ve erkek olduğu öğrenilmektedir. Kandaki Östörojen ve Testesteron hormonları seviyelerine bakılır.

Avrupa kaplumbağalarında cinsel olgunluk 12 yaşlarında başlar.


Kaynak: Büyük Laurasue Ansiklopedisi (Cilt 8)
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

Lütfen yazdığınız yazı için kaynak gösterin.
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. :)
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

bu yazıyı daha önce başka bir sitede okumuştum. Bilginize !
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

Zaten arkadaş alıntı yapmış ve kaynak göstermiş.
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

Başka bir sitede bulunabilir bunda bir sakınca yok demekki o sitedekilerde ansiklobediden almış :)
Paylaşım için teşekkürler.
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

ya arkadaslar benım amacım flood,spam yapmak değilki. en azından siz arastırma zahmetınde bulunmadan bılgılerı önunuze sundum.
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

Fırat bey kimse size karşı bir tavırda değil merak etmeyin.
Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
Burak bey kaynak belirttiğinizi görmemiş belliki sorun yok yani :)
 
Cvp: Kaplumbağalarda Yumurtalama Ve Kuluçlama

bilgi ve paylaşım için teşekkürler:)
 
Geri
Üst