Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarıma kavuştum, fakat durumları sanırım kötü

anarxia

Elmas 1 Üye
arkadaşlar merhabalar, en sonunda kaplumbağalarıma kavuştum, hatırlayanlar belki vardır, müthiş kötü bakım şartları yüzünden kıyamamıştım kendilerine, 1 erkeğimiz 1 de dişimiz var, fakat altta gösterdiğim fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi sanırım mantar hastalığına yakalanmışlar, bunun üstüne akciğer enfeksiyonu da var büyük ihtimalle. resimlerde gözükmeyen belirtiler ise alt bağa larda pembeleşme, halsizlik, iştahsızlık, suya batamama ve su yüzeyine çıkamama(belli aralıkarla) ve de akciğer enfeksiyonu fikrini veren kafayı suyun dışına çıkarıp yorulmuş gibi hırlayarak nefes almaları, her neyse fotoğraflarda bunlar:

dişi olan(ismi Mary)
mailto:/rig6jn.jpg

erkek olan(ismi kubar)
mailto:/2vlab7o.jpg
mailto:/33w1jea.jpg

bunlar da en geç 3-4 güne geçecekleri tankları ve kuru alanları:
mailto:/16a4b9s.jpg
mailto:/fbmgw5.jpg

en sonda hastalıkları geçene kadar bakmayı düşündüğüm yeri göstereyim:

size sormak istediklerim ise şunlar:
mailto:/2vw5tee.jpg

an itibariyle nasıl bir tedavi yöntemi izlemeliyim?
istanbul sancaktepe'de oturuyorum, su kaplumbağalarından anlayan bir veteriner önerebilir misiniz?
kısacası neler yapmalıyım arkadaşlar?

sı sıcaklığını 30un altına düşürmüyorum.

Cvp: Kaplumbağalarıma kavuştum, fakat durumları sanırım koötü

Akciğer enfeksiyonu için doksisiklin etken madeli tetradoks veya monadoks alınmalı,12 saat kanbuklarını geçecek şekilde suda bekletilmelidirler ama kapsülün yarısını suyaboşaltmalısınız.Benim bildiklerim bunlar ama veteriner çok daha iyi bilgi verecektir.Mutlaka veterinere gidin.

Cvp: Kaplumbağalarıma kavuştum, fakat durumları sanırım koötü

Çok büyük bir sevap işlediniz , A.E. ile belirtilerden başka hiç bir bilgim yok desem yeridir Acil Şifalar.

Cvp: Kaplumbağalarıma kavuştum, fakat durumları sanırım kötü

Mutlu sağlıklı ve uzun ömürleri olur ikisinin de inşallah :) 2 ve 3. resimlerdeki kapluşun kabuğu net değil ama gerçekten kötü birşeyler var gibi görünüyor, birinci resimdeki dişimiz de sanki daha çok kalsiyum eksikliği gibi tabii doğru tanıyı veteriner koyacaktır. Akciğer enfeksiyonu varsa eğer kapluşlar büyük olduğu için tedavileri enjeksiyon ile yapılır. Şu an yapılacak en önemli şey bir veteriner bulmak daha sonra uygun beslenme ile yavaş yavaş vitamin mineral eksiklikleri de düzeltilir. Geldikleriden beri hiçbirşey yemediler mi iştahsızlık derken hiç mi yemiyorlar, ikisi de kuru alan da mı oturuyorlar? Bir de nefes alıp verme seslerini duyuyorsanız ben büyük kapluşumda hep duydum o sesi hatta antibiyotik tedavisi bile oldu boş yere yani her nefes sesi akciğer enfeksiyonu olmayabilir büyük kapluşlarda.

Oncelikle gecmis olsun ..

Kaplumbagalarinizin bende mantar oldugunu dusunuyorum. Fakat emin olmak icin soruyorum koku var mi ? Bu dokular pamuksu bir yapi mi ?

Eger cevaplariniz evetse mantar icin Veteriner fakultesinden ogrendigim tedavi yontemi sudur.
Alacak listeniz :
-kaya tuzu
-batikon
-lamisil
-terramycin

İlaclari eczanelerden temin edebilirsiniz.
Oncelikle tedavi 2 hafta boyunca surecek. Sabah kalktiginizda komple tuzlu su banyosu yapacaksiniz. Daha sonra komple terramycin surup 2-3 saat kadar kuru bir kapta birakacaksiniz. Daha sonra bu ilaci ilik nemli bir bezle sileceksiniz. Sildikten sonra hic suya koymadan batikon surup tekrar kuru bir kapta bekleteceksiniz. Bu sirada uzerlerine kuru alan isitma lambasi acabilirsiniz. Daha sonra yine silip siz uyuyana kadar suya birakin ve yemek yedirmeye calisin. Uyumadan once lamisil kremini surup sabaha kadar bekletin. Sabah kalktiginizda bu islemleri 2 hafta boyunca tekrarlayin.

Sizin en buyuk sanssizliginiz kaplumbaganizin mantar ile akciger enfeksiyonunu bir arada geciriyor olmasi. Akciger enfeksiyonunda antibiyotik kullanilir. Fakat antibiyotik mantari azdirir yani cogaltir sonuc olarak buda olum demektir. Sizin once mantari tedavi etmeniz daha sonra akciger enfeksiyonu icin antibiyotige baslamaniz gerekmektedir. Sizi uzmek gibi olmasin ama ben sizin tipatip ayni sorununuzdan dolayi Ray'i gectigimiz gunlerde kaybettim. Yurtdisindan bile veterinerle irtibata gecmeme ragmen kurtaramadim oglumu.

Akciger enfeksiyonu icin kesinlikle internet uzerinden tavsiye edilen ilaclari kullanmaktan yana degilim. Bircok arkadas doz asimindan kaplumbagasini kaybetti. Bunun icin size en yararli olacak yer İstanbul Universitesi Veterinerlik Fakultesi olacaktir. Vakit kaybetmeden goturun.
Bunun disinda gayet bilgili olan bir veterinerde Vildan hanimdir.
İrtibat bilgileri:
Petoshphere veteriner klinigi

Zühtüpaşa Mah. Itri Dede Sok. Hasanpınar Apt. No:1 D:4 Kızıltoprak/İstanbul
Tel: 0216 700 2126
Cep: 0530 443 4517
E-Posta: [email protected]

Umarim yardimci olabilmisimdir. İyi haberlerinizi bekliyorum.

Öncelikle gecmiş olsun.. Benim kaplusumda akciger enfeksiyonu gecirdi ve yeni atlattı. Mantar hakkında pek bilgim yok; ama akciğer enfeksiyonuyla ilgili bişeler biliyorum. İlk önce eczaneden tetradox, gentagut, terramisin ve devit-3 aldım. Akvaryumundan ayrı bir kapta her gun aynı saatte antibiyotikli suya koydum. kapsülün en basta yarısını sonrada yarısından biraz fazlasını koydum ki doz fazla gelmesin. Emin olmak için yani. ben en basta 4 saat antibiyotkli suda beklettim. daha sonra 6 saate cıkardım. ısıtıcıyı 33 dereceye ayarladım ve koydugum kabın ustunu havluyla orttum. suyada bir gun devit-3 bir gun reptivit damlattım. sudan cıkarıncada ılık suda banyo yaptırdım. 13 gun sonra duzeldi. Ama antibiyotiğin mantarı azdırdıgını bilmiyordum. siz ona göre tedavi uygulayın. tabi veterinere gtme ihtimaliniz varsa zaman kaybetmeyin derimm..

hümeyraa' Alıntı:
Öncelikle gecmiş olsun.. Benim kaplusumda akciger enfeksiyonu gecirdi ve yeni atlattı. Mantar hakkında pek bilgim yok; ama akciğer enfeksiyonuyla ilgili bişeler biliyorum. İlk önce eczaneden tetradox, gentagut, terramisin ve devit-3 aldım. Akvaryumundan ayrı bir kapta her gun aynı saatte antibiyotikli suya koydum. kapsülün en basta yarısını sonrada yarısından biraz fazlasını koydum ki doz fazla gelmesin. Emin olmak için yani. ben en basta 4 saat antibiyotkli suda beklettim. daha sonra 6 saate cıkardım. ısıtıcıyı 33 dereceye ayarladım ve koydugum kabın ustunu havluyla orttum. suyada bir gun devit-3 bir gun reptivit damlattım. sudan cıkarıncada ılık suda banyo yaptırdım. 13 gun sonra duzeldi. Ama antibiyotiğin mantarı azdırdıgını bilmiyordum. siz ona göre tedavi uygulayın. tabi veterinere gtme ihtimaliniz varsa zaman kaybetmeyin derimm..

Tedavi sekliniz cok dogru. Doz asimi olmadigi surece sikinti yaratmaz fakat vakada mantarda var. Mantari tedavi etmeden antibiyotik kullanirsa mantar ic organlarina yayilir.

ecemkoten' Alıntı:
hümeyraa' Alıntı:

Tedavi sekliniz cok dogru. Doz asimi olmadigi surece sikinti yaratmaz fakat vakada mantarda var. Mantari tedavi etmeden antibiyotik kullanirsa mantar ic organlarina yayilir.
İşte ben bunu bilmiyordum sizden ögrendim. Arkadasımız ona göre tedavi uygular. Sayenzde cok sey ogreniyoruz :)

Bizde her ogrendigimizi sizlerle paylasiyoruz :) hepimiz birbirimizden birseyler ogreniyoruz :)

öncelikle herkese çok çok teşekkür ederim, uzmantv de kaplumbağalar hakkında bilgi veren bir adam vardı, ilk fikrim ona götürmekti ama ne yazık ki çok uzakta, ecem hanımda tam bu sırada bir veteriner önermiş sanırım ona götüreceğim, pek bilgili olmadığım için işlemleri veteriner kontrolünde yapmak çok daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. biraz gözlemledim kaplumbağaları, dişi olan kuru alanı çok severken erkek olan pek hoşlanmıyor, kuru alanın altına girip gölgede kalmayı tercih ediyor, iştahsızlık demiştim ama sanırım yeni evlerine alışma sorununu hesaba katmadan söylemişim bunu, çünkü 1 saat önce falan neredeyse bir kapak tetra reptomin baby'i afiyetle yediler ikiside. erkek olanın kabuğundaki beyaz lekeler yumuşak değil, toz gibi, sanki kirece benziyor, dişi olan ise kabuk değişimi geçiriyor bence, o bahsettiğim beyazlıklar bütün kabuğa yayıldı suyun içinde kaldıkça ve 2 tane tabaka var gibi gözüküyor, ayrıca vücutlarından ayrılan deri parçalarına benzer beyaz şeyler var, onların ne olduğunu hala çözmüş değilim ama yepyeni suyu acayip kirlettiler, işin iyi yanı etlerinde yani kabuk haricindeki bölgelerde hiçbir anormallik göremedim. koku olayına gelirsek, tabiri caizse leş gibi kokuyorlar, yani öyle böyle değil, ceset kokusu var yahu sanki :) şu anda aklımı çelen durumlar akciğer enfeksiyonu çünkü pembeleşme geçmiş değil ve erkekteki o tozumsu beyaz lekeler, bir veterinere gösterip fikrini almaktan başka şansım yok, zamanla fotoğrafları paylaşacağım, yeni yuvalarına koymak için sabırsızlanıyorum.

eklemeyi unuttum, o geçici yuvalarına koymadan önce iyotsuz kaya tuzu ve su ile kafaları hariç her taraflarını yıkayıp pamukla sildim, kuru alanda 5dk beklettikten sonra durulayıp kabuklarını sirkeli pamukla tekrar sildim, en sonda durulayıp koydum yuvalarına.

Sirkeyi mantarli kabuga surmeyin.
Vildan hanima goturdugunuzde antibiyotik yapmayi tavsiye ederse asla kabul etmeyin. Kaplumbagalariniz kesinlikle mantar ve antibiyotik kullanimi direk onlari öldürmek anlamina gelir.
Mantarla ilgili yapmaniz gerekenler yazdiklarim. Bunlari kesin ve net soyleyebilirim. Bircok arastirma, ankaradan ve istanbuldan veterinerlik fakultesindeki insanlardan bilgi alma, yurtdisindan bu isi cok iyi bilen veterinerlerle konusma sonucunda elde edilmis bir tedavi yontemi bu. Vildan hanim aksini soylerse (ki sanmiyorum) asla antibiyotik kullanmayin.

anladım ecem hanım, kusura bakmazsanız 1-2 soru daha soracağım:

kaç litre suya ne kadar tuz koymam gerekir ve aynı suda 2 kaplumbağayı da yıkasam problem olur mu?
kaplumbağaları kafaları dahil bir şekilde mi tuzlu soya sokacağım?
tuzlu su banyosu yaptırdıktan sonra temiz suyla durulayım mı?
yuvalarındaki suya yapmam gereken bir işlem var mı? sera aquatan mevcut, kaç günde bir değiştirmem lazım vb.

bu sorularıma da cevap verirseniz yarın sabah başlayacağım bahsettiğiniz tedaviye.

tekrar tekrar teşekkür ederim.

1 bardak kaynar suya 1-1 bucuk tatli kasigi (bardagin boyutuna gore) kaya tuzu ekleyin. Tuzu eritin daha sonra 1-1,5 litre normal icme suyunu ve tuzu erittiginiz suyu bir kaba kaba koyun o sekilde kullanin. Ayri ayri kaplarda yikayin kaplumbagalari.
Kafalarinda mantar yoksa kafalarini sokmaniza gerek yok. Suya kafasi girsede sorun olmaz.
Tuzlu su banyosundan sonra durulamayin.
Yuvalarindaki suya yapmaniz gereken birsey yok. Fakat surekli suyu degistirin. Mantar bulasacak suya sonuc olarak. Her suya koyusunuzda suyu yenileyin. Zaten zamanlarinin cogunu tedavi yuzunden kuru gecirmeleri gerekecek.
Mantar durumlarinda hicbir sekilde aquatan gibi su duzenleyici kimsayasallar kullanmayin.

Bu arada ben mantar kremi olarak lamisil dedim ama laminoxta kullanabilirsiniz. Hemen hemen aynidir.

Eksiksiz yaparsaniz sorun olmaz. Sonucta vucuda kimyasal vermiyoruz hepsi dogal :)

Birde Vildan hanima akciger enfeksiyonu icin suanda antibiyotik disinda ne yapabileceginizi sorun. Yardimci olacaktir :)

Rica ederim umarim kisa zamanda iyilesirler.

Cvp: RE: Kaplumbağalarıma kavuştum, fakat durumları sanırım kötü

ecemkoten' Alıntı:
1 bardak kaynar suya 1-1 bucuk tatli kasigi (bardagin boyutuna gore) kaya tuzu ekleyin. Tuzu eritin daha sonra 1-1,5 litre normal icme suyunu ve tuzu erittiginiz suyu bir kaba kaba koyun o sekilde kullanin. Ayri ayri kaplarda yikayin kaplumbagalari.
Kafalarinda mantar yoksa kafalarini sokmaniza gerek yok. Suya kafasi girsede sorun olmaz.
Tuzlu su banyosundan sonra durulamayin.
Yuvalarindaki suya yapmaniz gereken birsey yok. Fakat surekli suyu degistirin. Mantar bulasacak suya sonuc olarak. Her suya koyusunuzda suyu yenileyin. Zaten zamanlarinin cogunu tedavi yuzunden kuru gecirmeleri gerekecek.
Mantar durumlarinda hicbir sekilde aquatan gibi su duzenleyici kimsayasallar kullanmayin.

Bu arada ben mantar kremi olarak lamisil dedim ama laminoxta kullanabilirsiniz. Hemen hemen aynidir.

Eksiksiz yaparsaniz sorun olmaz. Sonucta vucuda kimyasal vermiyoruz hepsi dogal :)

Birde Vildan hanima akciger enfeksiyonu icin suanda antibiyotik disinda ne yapabileceginizi sorun. Yardimci olacaktir :)

Rica ederim umarim kisa zamanda iyilesirler.

anladım, herşey için sağolun ecem hanım, çok yardımcı oldunuz :)

Geri