Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarımın bakımı konusunda fikir ve önerileriniz.

aliyildirim

Gümüş 1 Üye
Merhaba arkadaşlar.

Evdekiler küçük yeğenlerime bundan 2 hafta önce 2 tane su kaplumbağası almışlar. Fakat yaşları oldukça küçük olduğu için bu kaplumbağaların bakımlarını ben üstlenmek zorunda kaldım. Başlarda kokusundan dolayı filan hiç sevmiyordum fakat sanırım aramızda duygusal bir bağ oluşmaya başladı. :)

Neyse konuma döneyim, forumda bunu açacak başka bir yer bulamadım bir soru cevap başlığı göremedim varsa eğer kusuruma bakmayın fakat aşağıda belirttiğim soruların cevabını sizden almak istiyorum lütfen fikirlerinizi sununuz.

Öncelikle elimdeki akvaryum ya da adı başka neyse bu tip bişey var.
mailto:/img822/1148/akvaryum.jpg

İçerisinde 2 tane kaplumbağam var. Birisi serçe parmağım kadar diğeri ondan biraz daha küçük.

Büyük olan kaplumbağam
mailto:/img541/6199/buyukkapmlub.jpg

Küçük olan kaplumbağam
mailto:/img580/9082/kucukkaplumbaga.jpg

Onlara yedirdiğim yem
mailto:/img19/656/kurtcuk.jpg

Kafama takılan sorular

1- Benim kaplumbağalarımın cinsi ne?

2- Kullandığım akvaryum bu boydaki kaplumbağalar için uygun mu?

3- Dişi mi erkek mi olduklarını nasıl anlarım?

4- Büyük olan kaplumbağam küçük olanın sürekli üzerine çıkıp ayaklarını da sağ sola açıp öylece saatlerce duruyor bunun sebebi nedir?

5- Suyun içinde ters dönen kaplumbağa kendisini doğrultamadığı takdirde nefessiz kalıp boğulma tehlikesi yaşar mı?

6- Suyunu 4-5 günde bir değiştiriyorum doğru mudur?

7- Yukarıdaki yem fotoğrafındaki kurutulmuş karedeslerden günde 4 büyük olan ise 5 tane filan yiyor az mı çok mu yoksa ideal midir?

8- Kaplumbağalar balıklar gibi sürekli yiyip daha sonra şişme tehlikesi geçirirler mi?

9- Günde 1 kez dışkılarını çıkarttıklarına şahit oluyorum bu sayı normal mi?

10- Değiştirdiğim su 1 gün dinlendirilmiş musluk suyu (kendimiz de içiyoruz) doğru mudur?

11- Elimdeki kaplumbağalar en fazla ne kadar büyür?

12- Onlarla ilgilenebilmem için yapmam gereken aktiviteler nelerdir? Çünkü çok dokunulmaması üzerine bilgiler okudum.

13- Arada bir akvaryumdan dışarı cıkartıp masamda gezdirsem, güvenli su olmayan bir yerde onları serbest bıraksam ortama ayak uydurabilirler mi bu onlar için iyi gelir mi?

14- Hayvanların çok fazla güneş alması gerekir mi?

15- Yem olarak kurutlmuş karedes haricinde elimde Turtle Stick marka yem var bunu da kullansam nasıl olur? ve bu hayvanlar başka ne yer?

16- Ölüm akvaryumu nedir?

17- Odamda besliyorum bu hayvanları ve ben geç saatlere kadar ışığı açık tutuyorum bu onları rahatsız eder mi? Kısacası bu hayvanlar yaklaşık 16 saat karanlığı görmüyorlar.

18- Kış uykusu bu kaplumbağlar üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

19- Kış uykusuna ne zaman girerler?

20- Kış uykusuna girdikleri zaman ne yapmam gerekir?

21- Su kaplumbağalarının ortalama ömrü ne kadardır?

22- Ne kadar aç kalabilirler?

23- Kabukları için haftada 1-2 kez jel sürüyorum bu konuda sanırım doğru bir şey yapıyorum fikriniz nedir?

24- Suyu değiştirişim haricinde bu hayvanların yıkanmasına gerek var mı? Elle vs.

25- Kokuyu önlemek için önerileriniz nelerdir? Yoksa bu koku sürekli olacak mı?

Arkadaşlar biliyorum çok soru sordum ama ben konu hayvanlar olduğu zaman çok hassas oluyorum ve her türlü bilgiyi edinmek istiyorum. Bana vereceğiniz cevaplarla bu minik kaplumbağalar daha huzurlu bir yaşama adım atmış olacaklar. İlgilenirseniz çok sevinirim.

:)

Cvp: Kaplumbağalarımın bakımı konusunda fikir ve önerileriniz.

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html önce bu konuyu baştan aşşağı okursan bakım için TEMEL BİLGİLERİ, gerekli koşulları ve ekipmanları öğrenmiş olursun. Şu an kaplumbağanı içine koyduğun kabın adı ölüm kabıdır. o kabın içinde birkaç aydan fazla yaşaması mucize olur. Diğer soruların cevaplarını forumda arama yaparakta bulabilirsin ama önce temel bilgileri mutlaka okuman gerekir

1 kapluşlarınızın cinsi kırmızı yanak ya da kulak olarak bilinen red eared slider singapur kaplumbağası da deniyor.
2) kullandığınız bir akvaryum degıl bir ölüm fanusu almanız gereken ekipmanlar uzun ömürlü olsun istiyorsanız kapluş başına 100 ltrelik cam bir akvaryum ısıtıcı buna uygun filtre kuru alan ve kuru alan lambaları ayrıntılı bilgi verilecektir.
3) kapluslarınız çok küçük cinsiyet belirlemek için kabuk boyları en az 5 cm olmalı tabi doğal olarak gelisip büyümeleri genis bir akvaryum sayesinde sağlanabilir o kapta buyümezler.
4) o durus kapluşların ışıktan ve ısıdan maksimum faydalanmak icin yaptiğı bir harekettir bu en mutlu olduklari andir.
5)evet yeterli su olmazsa kaplus küçük oldugu için kendini döndüremeyip boğulabilir.
6) filtre olmadığı için ve kap küçük olduğu için çabuk kirlenir bu yuzden degıştirmeniz gerekir ama dinlenmis ya da icme suyu olmali
7) bu ürün açık oldugu için son kullanma tarihi yok bu yüzden bayat olabilir ayrica bakteri de tasıyabilir ayrica tek tip beslenme doğru degil ekstra yemler almak lazım bunu da ekstra yorumda belirtirim.
8) evet obez olabilirler yavru ıçin iki öğün toplami kaplusun kafa hacmi kadar olmalidir devam edecegim. : )

9) beslenme tek tip olduğu için normal sanirım ama pek bir bilgim yok adminler daha ayrıntılı bilgi verecektir.
10) su çok kireçli değilse dinlendiği sürece sorun değil.
11) gelişmek için alanları ne kadar genişse yaşlarıyla orantılı olarak o kadar büyürler bunu da başka bir yorumda yazarım.: )
12) sadece yeini verin suyunu temiz tutun güneşlendirme ve akvaryum temizliği dışında fazla cıkarmayın yeterli.
13). Akvaryumdan çıkarmak ve sizin kullandığınız masa gibi alanlarda gezdirmek hem sizin hemde kaplusunuzun saglığı için tehlikeli hem strese girerler hemde mikrop kaparlar ve taşıdıklari salmonella bakterisi sizi hasta edebilir bu yuzden sevdikten sonra ellerinizi kesinlikle yıkamalısiniz
14) 2 saat kuru alanı güneşte suyun oldugu kısım gölgede olarak bir kabin içinde güneşlendirebilirsiniz ama guneşin tam tepede olduğu ve rüzgarın oldugu zamanlarda çıkarmayın.
15) sera raffy p raffy l ve sera mineral alabilirsiniz ve besin programı kısmından adminlerimizden yardim alabilirsiniz
16) şuanda elinizde bulununan kabin adi bu
17) bu konuda adminler daha iyi bilgi verecektir
18) kış uykusu kapluşlar için zararlı doğada mecbur oldukları için yatıyorlar özellikle yavru kapluşların kesinlikle kiş uykusuna yatmaması lazim bunu için ısıtıcı gerekli ve 27- 29 derecede sabitlemek gerekir kuru alanin ısısı da 31-33 derece olmalıdır

19) hiçbir zaman girmemeli : )
20) bu soruya da gerek kalmıyor bu durumda.: )
21) iyi bir ortamda bakılırsa hasta olmazsa yaklaşık 30 yıl yaşayabilirler.
22) benim kapluşum akciğern enfeksiyonuydu yaklaşık 22 gün dayanabilmişti ama maksimum süre hakkında yine adminler bilgi verecektir.
23) jeli keeinlikle bir daha kullanmayın çünkü zararlı kabuğun hava almasını engelliyor hemen atın derim.
24) akvaryum suyu sıcaklığında yani 28 derece gibi bu ısıda bir suda diş fırçasıyla çok bastırmadan kabuklarinı fırçalayabilirsiniz.
25)akvaryum alıp filtre kullandığınızda koku ortadan kalkacaktır.

Sanırım şimdilik bu kadar bende ilk buraya uye oldugumda sizin gibiydim herseyi burda öğrendim bakalım ne kadar dogru öğrenmişim. Kapluşlarınız hasta olmadan ana ekipmaları en kısa surede almanızı tavsiye ederim sağlıklı uzun ömürler dilerim kapluslarınıza. Bu arada renkli taslar salınım yapar akvaryumun yaninda önerirlerse almayin bosuna para israfı onun yerine silis kum ve ipek yapraklı bitki ve mango kökü alabilirsiniz.

Bilgilendirme için teşekkürler. Sanırım bu kapluşlar benim elimde bu gidişle ölüme yürürler. Bu yüzden bakabilecek birisi varsa ona vermeyi tercih ederim.

Sakarya'dan alabilecek olan varsa hemen teslim edebilirim. Ücret istemez

Law ın gönderdiği link ile bir çok sorunun cevabı çıkar. Onun dışında geri kalanlar için yardımcı olmaya çalışırız tabiki. Ama forumdaki sabit konuları özellikle okuyun.

1- red eared slider yani halk dilindeki adıyla kırmızı yanak.
2- o akvaryum değil. Ölüm kabı. Ancak su değişimlerinde leğen yerine hayvanları kısa bir süre koyabilirsiniz.
3- yavrularda cinsiyet kan testi ile belli olur. Gözle tespit kabuk boyu yaklaşık 10 cm iken yapılabilir.
4- baskınlık kurmaya çalışıyordur.
5- dönemezse boğulur. Zaten su seviyesi 30-40 cm olmalıdır.
6- su filtre ile temizlenir. Belli aralkklarla iki hafta yada ayda bir gibi kısmi bundada maksimum yarısı değişir. Tam su değişimi adaptasyonla mücadele ile bünyenin zayıf düşmesi ve akabinde hasta olmasına sebep olur.
7- açık yem uygun değil. Son kullanma tarihi belirsiz. Belkide geçmiştir. Kutulanmış markalardan almalısınız. Tek tip özellikle bu tip tek verilmez. Bu ek yemdir ve öğünün 1/3 miktarını oluşturur. Ana yem yani tetra reptomin yada sera raffy I alın. Buda öğünün 2/3 miktarını oluşturur. Bu boydakiler günde iki öğün beslenir. Toplam öğün miktarı hayvanın kafa hacmi kadardır.
8- kaplumbağa kış uykusuna yatan bir hayvan olduğu için depolama eğilimindedir. Evde beslenmeye dikkat edilmezse obes olurlar ve düzelmeleri yıllar alır yada düzelmez.
9- yemden biraz küçük bir dışkılama yaparlar. Normaldir.
10- dinlendirilmiş su kullanmak iyi. Kireç kalsada klorun havalanması iyi oluyor.
11- erkek olursa 25 cm, dişi olursa 32 cm.
12- yaşam alanlarını olması gerektiği gibi yapıp zaruri haller dışında dokunmamak fazla yanlarında bulunmamak.
13- kesinlikle yanlış. Ana yaşam alanı su olan bir canlı istemsizce kuru bir yere bırakıldımı strese girer. Bize zararı olmasada toz vs ayrıca onları hasta eder.
14- kendileri ihtiyaçları kadar güneşlenirler. Bu sebeple ısıtma lambası gündüz sürekli yanar. Onlar güneşlenip sonra suya döner.
15- diğer stick yem kaliteli değil. Sera, tetra, jbl ve tropical markaları dışına çıkmayın. Almayı düşünürseniz öncelik aırasına göre bir kaç yem öneririm. Yaklaşık bu markalarda 30 çeşit kaplumbağa yemi çıkar.
16- sizdeki.
17- akşam bir tarafı hava alacak şekilde üzerini kalın havlu ile örtün ışık geçirmesin. Aralıktan girende içeriyi loş yapar huzursuz olmazlar.
18- evde kış uykusunu önermeyiz. Bu aşamadan önceki beslenmeyi vs ayarlamak çok zor. Doğada kış uykusuna yatan hayvanlar bu aşamadan önce fazla beslenip yağlanırlar. Olduğu gibi yatarsa minimum çalışan metabolizma besinsiz kalacağı için tükenir. Bu sebeple uyanmaları imkansızlaşır.
19- su ısısı 12 derece altına düşünce.
20- müdahale etmemek gerekir.
21- bu tür 30-35 sene
22- bünyeye bağlı ama bir ay kadar aç kalabilir.
23- jeli kesinlikle çöpe atın. Bu madde gözenekleri tıkar. Kabuğun hava almasını engeller. Güneşin yada lambanın faydalı ışınları geçemez. Kabuk yumuşaması, mantar ve hatta çürüme dahi gözlenebilir. Deri yada göze temas ile anında zarar verebilir.
24- gerek yok. Suda değişmemeli. Çok pis suda duruyor ve kabuk kirlenirse yumuşak diş fırçası ile akvaryum suyu ile yavaşça kabuk fırçalanabilir. Ama bu duruma izin vermemeli. O suyu içiyorlarda.
25- normal sisteme geçmek. Dışkı ve idrar duran su kokar.

Bu cevaplardanda belli olduğu üzere bu gçhayvanlara ölüm kabj değil olması gereken sistemi kurmalı. Hem vicdani olarak hem onların sağlığı hemde huzurları için bu gerekli.

Duygu gerçekten güzel cevaplar vermişsin. Tebrikler.

Teşekkür ederim sayenizde hala birçok eksiğim var zamanla ve deneyimle onları da kapatacağım inşallah deneyimlerimin kötü olmamasını dilerim. : )

Geri