Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağaların Derilerindeki Yaralar Neden Olur Nasıl İyileşir?

meliko

Yeni Üye
merhaba,
su kaplumbağalarımla ilgili bir çare bulmak ümidiyle acilen katıldım aranıza.

3 kaplumbağam var. 2 tanesi oldukça büyük kabuk uzunluğu 18 cm. kabukları kahverengi. diğeri 12 cm civarında ve kabuğu yeşil, karnı da diğerlerinden farklı desende. büyük boy bir akvaryumdalar ve yüzme imkanları var.
son birkaç haftadır küçük olan büyüklerden birine saldırmaya başladı. sürekli ayak ve boynunu ısırıyordu bu yüzden onu ayırdım.
ısırılan kaplumbağanın boyun, burun ve ayaklarında sarı kabuklu yaralar oluştu. birkaç gün sonra bu yaralar pembeleşti. boynundaki yara tam kabuğun sürtündüğü yerde. ısırma, hastalık veya kabuktan mı kaynaklanıyor anlamadım. bugün boyundaki yara delindi. kırmızı bir şekil aldı çiğ et gibi duruyor. yaralı olanı ayırdım diğerlerinden. son derece hareketli ve iştahlı hasta gibi durmuyor. veteriner anlamıyor. ne yapmam lazım acaba onu iyileştirmek için?
ayrıca 3 sene sorunsuz yaşadıktan sonra neden bu saldırganlık başlamış olabilir?

Cvp: kaplumbağaların derilerindeki yaralar neden olur nasıl iyileşir?

Tedavi için size şöyle bir önerim var; her gün açık yaraları baticon ile temizleyip sonra 1 - 2 saat kuru bir yerde bekletin, tabi üzerine ışık tutun üşümesin. Baticondan sonra ise Bepanthene sürün ve yine 1 - 2 saat bekletin kuru alanda. Bunları yapmanız yeterli gelmeyebilir, açık yaralar için temizlik önemli. İlaç işlemi bitince güzelce durulayın kaplumbağayı. Suyunu temiz tutmaya çalışın. Mesela ilaç tedavisine başlamadan önce akvaryum suyunu bir kez komple değiştirin. Akvaryumu güzelce sterilize edin. Kabuk tutan yaralarda sanırım hijyen veya fazla suda kalmaktan iyileşmedi.

Bu arada bakım şartlarınızı da bizimle paylaşabilir misiniz?

Geçmiş olsun. Umut beyin söyledikleri ile beraber iltihabi bir durum,sarı renkte akan birşeyler varsa baktroban gibi antibiyotikli bir pomad da ekleyebilirsiniz bepantenin yanına. ilaçlardan sonra kuru alanda bekletin. kuru kalırsa çabuk kapanır. yaraların fotoğrafını koyabilirseniz belki daha iyi yorum yapılabilir.

Büyük ihtimalle ya dediğiniz gibi birbirlerini ısırmışlardır. Bu saldırganlığın nedeni akvaryumun artık yeterli olmayışı, alanın dar gelmesi olabilir. Maalesef kapluşlar büyüdükçe aralarındaki rekabet daha da fazlalaşır ve bu tarz kavgaların önüne geçilmez. Yaralar için Bepanthen kullanmanızı öneririm.

Söylenecek şeyler söylenmiş,umarım yaralanma durumu daha kötüye gitmeden iyileşir...

kaplum bağalar 65 ltlik bir akvaryumda yaşıyor. ısıtıcı ve filtre var. filtre haftada veya 2 haftada bir temizleniyor. akvaryumun tamamı 3-4 haftada bir temizlenip kumu kaynar suyla yıkanıyor ve temiz su doluyor. su bulandırmayan yemlerden kullanıyorum. suyun her zaman berrak olmasına dikkat ederim. sabahları tüketebildikleri kadar yem veriyorum. her zaman çok iştahlılar ve çok hareketliler. en küçük olan 2 kere akciğer enfeksiyonu geçirdi ve ölümden döndü bu yüzden diğeri kadar hızlı büyüyemedi. ikisini de aynı zamanda ve aynı boyda aldım. (yaklaşık 3 cmdiler).
yaralı olan bana büyük olarak geldi. en büyükleri o şu anda. hızla büyümeye devam ediyorlar. Yeşil olan dişi olabilir mi? Defalarca yaralı olanla dudak dudağa gördüm ama doğal ortamlarında yaşamadıkları için çiftleşemez demişti akvaryumcular. Bu saldırganlık çiftleşme isteği olabilir mi?
Gördüğünüz akvaryum üçü için küçük mü acaba?
tüm önerileriniz için teşekkürler!

Ekli dosyalar

• SAM_6172.JPG
    SAM_6172.JPG
    63.1 KB · Görüntüleme: 659
  • SAM_6177.JPG
    SAM_6177.JPG
    65 KB · Görüntüleme: 450
  • SAM_6179.JPG
    SAM_6179.JPG
    34.2 KB · Görüntüleme: 606
  • SAM_6181.JPG
    SAM_6181.JPG
    31.3 KB · Görüntüleme: 668
  • SAM_6183.JPG
    SAM_6183.JPG
    31.1 KB · Görüntüleme: 649

65 ltlik akvaryum yetişkin üç kaplumbağa için çok küçük. Yetişkin üç adet kaplumbağa için 300 litrelik bir alan gerek. Bu küçük alanda rekabet için birbirlerine saldırmaları kaçınılmaz. Büyüdükleri zaman bu alan onlara dar gelmiş olabilir. Bu durum da stress ve rekabet olayını beraberinde getirmiştir. Özelliklede kapluşlar arasındaki büyüklük farkı da bu saldırma olayı için diğer bir etken. Bu arada yaralar gerçekten çok kötü durumda. Ben acilen bir veterinere göstermenizi öneririm :(
Kapluşları yeni bir akvaryum alana kadar mutlaka birbirinden ayırın.

üçü için bir hayli küçük bir akvaryum, sanırım birbirlerini yaralamışlar.Suyu derinleştirmelisiniz.Birde acilen yara mikrop kapmadan veteriner hekim görmeli.Dişi yada erkek olduğunu anlayamadım,net değil tırnak ve kuyruk uzunlukları ama yaralı olan dişi gibi.Saldırganlık çifleşme isteği olabilir ama kur hareketi yapıyorlar mı diye gözlemlemelisiniz...

Boynundaki yara çok derin görünüyor.Dikiş atılarak kapatılması gerekebilir çünkü kendi kendine kapanması ne kadar sürer bilemiyorum. Veteriner hekimin takdirine göre tabii pansumanlarla kapanmasını da bekleyebilir. Çok üzüldüm çok geçmiş olsun.Veteriner hekime götürmelisiniz mutlaka.

Geri