Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam ağzını açıyor...

renci

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2009
Mesajlar
7
[Evet arkadaşlar kaplumbağam ağzını açıp kuş sesi gibi bir cik sesi çıkartıyor..
Galiba benim kapluşumda ender görülen ses telleri var :D şaka maka bir yana bu sesi ilk duyduğumda odama bir kuş girmiş sandım..

Bu ağzını açması bir hastalık belirtisiymiş sanırım ama antibiyotik kullanmadan önce size danışmak istedim. Benim kapluşun iştahı acayip açık ama tek sorun suyun hep yüzeyinde durup aşağılara inmemesi.. Onun dışında hareketleri çok canlı ve iştahı en az benim kadar açık :) Hem akvaryum hem ısıtıcı hem filtre hemde lambam var. Suyun ısısı 30 derece.

Lütfen bana yardımcı olun kapluşum hasta mı ? antibiyotik tedavisine başlamam gerekiyor mu ? Çünkü gittikçe çıkardığı ses daha acıklı oluyor
 
Öncelikle Hoşgeldiniz:)
Evet söyledikleriniz hastalık belirtisi olabilir bunun dısında baska birşey varmı alt kabkta pembelk,hapsurma,kuru alanda fazla zamn geçrme v.s ? Birde suyun ısısında önerilen 28 derece:)
 
Hapşurma ve pembelik yok. Kayalığa pek çıkmıyor ama daima ısıtıcının üstünde durmayı seviyor.
Anlamadım gitti :D
 
Yem yiyorsa, hareketliyse ve pembeleşme de yoksa endişe etmeyin hasta değil demektir. Antibiyotik tedavisine falan hiç gerek yok yani şu an için. O bahsettiğiniz sesi tırnaklarını cama sürterek de çıkarabiliyorlar. Hasta olduklarında genelde hırıltı benzeri ses çıkarırlar, zor nefes alıp verdiklerini anlarsınız zaten o sesten, bahsettiğinize bakılırsa hasta olmadığını söyleyebiliriz. Sadece sürekli yüzeyde durması biraz dikkatimi çekti enfeksiyon ya da üşütme durumlarında ciğerlerindeki havayı çok iyi kontrol edemedikleri için suya batıp çıkmalarında sorun olabiliyor ya hep su üzerinde durma ya da hep dibe batma gibi. Ancak iştahı iyiyse, diğer hastalık belirtileri de yoksa hasta olduğunu sanmıyorum şahsen. Bir süre daha gözlemleyin durumunda kötüye doğru bir gidiş olursa, yem yememe vb gibi o zaman tedaviye başlayıp başlamamayı düşünebilirsiniz, şu an tedaviye gerek yok. Umarım yardımcı olabilmişizdir. Durumdan bizleri yine haberdar edersiniz.
 
Evet bunlar bebek kapluş kabuk boyları 3 ve 4 cm.
Aslında bunlar kuzenimin kapluşlar
Evet bunlar bebek kapluş kabuk boyları 3 ve 4 cm.
Aslında bunlar kuzenimin kapluşlarıydı. Hiç iyi bakmıyordu onlara. En sonunda hamile oldunca kokudan midesi bulanıyormuş diye sokağa filan atmayı bile düşünmüşler. Hal böyle olunca ben kaptım bunları. Benimkilerin yanına koyarım arkadaş arkadaş geçinirler dedim. Eve getirdim koydum akvaryuma, baktımki biri dibe çöktü digeri ise dibe batmıyor hep karada duruyordu dakikada 5-10 kez agzını sonuna kadar açıyordu ve ikiside halsizdi. Allah Allah bunda bi tuhaflık var ya niye böyle acaba diye araştırma yaptım. Meğer akciger enfeksiyonuymuş. Birde bu zavallıların başlarına ne geldi :) akvaryuma ilk defa koyunca benim iki koca 'kaplanuş' her gördüklerini yediklerinden, bunlarıda yemek sanıp yerler korkusuyla habire kontrol ediyodum. Birde baktım benim kaplanuş hastalıktan halsiz ve dibe çökmüş olan kapluşun yanına gitti bacaginı gozune kestirdi ve ısırabilmek icin en rahat açıyı ararken (azdaha yuregime iniyodu) bir baktım agzını actı kapluşun bacagını ısırdı. Kapluş bacağını kabuguna cekti ama kaçacak yer yok kaplanuş kapluşu camla kayalığın arasına sıkıştırmış bende elimi daldırıp alamıyorum! O cama bırak onu bırak onu diye diye vuruşum ! Oyle yapmasam kaplanuş onu yicekti ! Zaten kabuslarıma giriyor. Bunların aynı ortamda yasayamicaklarını anlayıp ufak bir cam akvaryum aldım geçiçi çözüm olarak.. Isıtıcı koydum ayarı yükselttim ve iki gün sonra hareketlenip yemek yemeye basladılar. Bi tanenin gözündeki şişlikte indi.
Hikayeyi bir yere bağlayacak olursak bunlar iyileşmisti ama şimdi tekrar ağzını açıyor ufak kapluş ve o cik cik sesinin camla alakası olmadgna eminim cunkü ağzını açıp cıkarıyor sesi.
Belki tam iyileşmemiştir çünkü hala suda batmıyor.
 
Çok iyi yapmışsınız onları sahiplenmekle. Hamileler ya da ufak çocuklar için oldukça riskli zaten su kaplumbağaları. Taşıdıkları salmonella bakterisinden dolayı çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor, forumda salmonella ile ilgili daha detaylı bilgi de mevcut, isterseniz göz atabilirsiniz.

Ayırmanız çok iyi olmuş, aynı ortamda bırakın yaralayıp ısırmayı, birbirini öldüren kaplumbağalar bile oluyor. Ayrı akvaryumlarda bakmaya devam edin derim. Anlattıklarınıza bakılırsa belki hala atlatamamış olabilir. Akciğer enfeksiyonu belirtilerinden diğerleri görülmediğine göre ve iştahı da yerinde olduğuna göre şu an tedavilik bir durumu yok gibi. Suya vitamin takviyesi yapıp sıcaklığı 29-30 derceye yükseltin bir iki gün. Durumu daha iyiye gidecektir eğer hastalığı atlatmak üzereyse. Umarım yeni bir üşütme başlangıcı olmaz, olursa zaten anlarsınız ilk olarak yem yemeyecektir, sonra hareketsizlenip genelde kuru alanda durmaya başlar. İşte o zaman tedavi gerekli demektir. Gelişmelerden haberdar edersiniz yine bizleri, geçmiş olsun, inşallah düzelir tamamen.
 
Bebeğimin ciyaklamalarına dayanamadım ve monodoks tedavisine başladım.Akvaryumun üstünede havlu örttüm.Artık daha az ciyaklıyor.Bir de birşey dikkatimi çekti, ağzını actığı zaman dilini göremiyorum ağzının içi boş sanki.Hatta taa boğazının derisini görüyorum derisi okadar ince kı ışığı geçiriyor.
Büyük kaplanuştada yeni birşey farkettim sanki gözkapakları şeffaf ve pembe renk almış. Suda gözlerini çok sık kırpıyor. Buna da anlam veremedim..
 
renci' Alıntı:
Bebeğimin ciyaklamalarına dayanamadım ve monodoks tedavisine başladım.Akvaryumun üstünede havlu örttüm.Artık daha az ciyaklıyor.Bir de birşey dikkatimi çekti, ağzını actığı zaman dilini göremiyorum ağzının içi boş sanki.Hatta taa boğazının derisini görüyorum derisi okadar ince kı ışığı geçiriyor.
Büyük kaplanuştada yeni birşey farkettim sanki gözkapakları şeffaf ve pembe renk almış. Suda gözlerini çok sık kırpıyor. Buna da anlam veremedim..

Kaplumbagalarin dilleri yok zaten, eger gözlerini sIK kirpiyorsa vitaminsizlikten olabilir.
 
Digerlerinde ucgen bi et parcasi goruyorumda onu dil sanmisim :) bugun italyan bir vitamin aldim bundan once deep marka vitamin almistm ama ise yaramadi gibi gozukuyor.
 
Gözlerde şişlik, kızarıklık varsa iltihaplanma olabilir yoksa endişe etmenize gerek yok. Suyunuzun temiz olmamasından da etkilenebiliyor gözleri genelde. Derisi hakkında da anormal bir durum olduğunu sanmıyorum, ince olması normal yani. Antibiyotiğe başlamışsanız en az 5 gün devam edin umarım daha da faydası olur.
 
Bugun digerininde gozleri ayni duruma gelmis gozukuyor. Ayni sislik ve kizariklik iki buyuk kaplumbagada da var. Akvaryumcunun bana vitamin olarak verdigi sey goz damlasi cikti :) gunde 6 defa gozlerine suruyorum.

Bu arada kucuk kaplumbagada sevindirici birsey oldu. Dun aksam yutkunmalari artmis ve yem yememeye baslamisti. Isiga en yakin olan yere kadar tirmanmisti. Butun gece oyle kaldi. Isigi ona 15 cm kadar yaklastirip akvaryumun ustunu orttum. Sabah uyandigimda iyi bir sonucla karsilasmak umidiyle ortuyu acip baktigimda hala kayanin ustundeydi ama yutkunmasi durmustu. Hemen suya girdi ve bana yakin tarafa yuzdu verdigim yemi (yaklasik 5 tane) aninda yedi :) derin bir nefes aldim. Bir yandanda gunde iki kapsul monodoksa devam ediyorum.Kaplusum artik suya daha fazla batiyor eskiden kabugun cogu kismi suyun ustunde kalirdi..
Bu hastalikla karsi karsiya kalan arkadaslara onerim; antibiyotik tedavisi yaninda kuru alanin isisini arttirmalari..

Enfeksiyonlu gozler hakkinda bilgisi olan kimse varsa lutfen benimle paylasabilir mi?
Bu arada yazmayi unutmusum, Benimle ilgilenen cevap yazan yardimci olan butun arkadaslara tesekkurlerimi sunuyorum..
 
Rica ederiz. Öncelikle sorunun üşütme ya da enfeksiyondan dolayı kaynaklanan bir göz şişmesi olmadığından emin olmanız gerek. Üşütme durumundan değilse, yani gözlerdem başka bir sorun yoksa, sürekli kuru alanda durma, alt kabukta pembelik, sesli nefes alıp verme gibi, steril göz damla ve merhemleri ile 3-4 gün içinde düzelir sorun. Kullandığınız damlayı bilemiyorum ama gözlerdeki iltihabı şişliği geçirmek için kullanabileceğiniz bazı damlalar şunlar; gentagut, tobrex, genthaver, gentamed, getamisin. Eczanelerde bulabilirsiniz 3-5 tl arasında fiyatları genelde. Ayrıca terramycin göz merhemi (deri için olanı da var onla karıştırmamak gerek ) ya da tobrex merhem de kullanabilirsiniz. Merhem kullanırsanız sabah ve akşamları her iki gözün etrafına sürerek pamuk ile iyice yedirin ve kuru alanda yarım saat merhemin emilmesi için bekletin kaplumbağanızı. Damla kullanırsanız da sabah ve akşam her iki göze de birer damla damlatın, damlayı damlatırken kaplumbağanızı hafif eğimli tutmanız damlanın iyice göze gitmesi açısından iyi olur. Petshoptan aldığınız damlaya da şahsen pek güvenmeyin derim, yukarda yazdığım damlalardan birini eczanelerden temin edip güvenle kullanabilirsiniz. 3-4 gün içinde olumlu sonuç verecektir. Bu arada gözleri iyileşene kadar güneşe çıkarmayın, suyunu temiz tutun ve yemlerine ya da sularına vitamin takviyesi yapın. Umarım o da düzelir, diğer ufaklığın iyileşmeye başlamasına sevindim, geçmiş olsun.
 
Tavsiyelerin icin cok tesekkurler. Eger bu damla ise yaramazsa bahsettign bi damlayi kullanicam. Ufaklik tam bir canavar oldu kabugun suya batmama problemi bile bitti zira ilk aldigim zamandan beri oyleydi zavallicik..

Daha yeni farkettim buyuk kaplumbagalarimin alt kabuklarinda pembelik baslamis. Bi tanesi aksamdan beri kayadan inmedi. Sanirim hasta oluyorlar.
 
Muhtemelen akciğer enfeksiyonu ya da bir üşütme durumu. Yem yememe de başlarsa vakit kaybetmeden onun için de tedaviye başlasanız iyi olur. Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu, umarım gözleri de düzelir diğerinin kısa zamanda. Geçmiş olsun.
 
Geri
Üst