Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam diğer kaplumbağamı yaraladı. Yarasına ne yapmalıyım? Yardım!

Begummm

Yeni Üye
Katılım
22 Ara 2014
Mesajlar
4
Cinsiyetlerini bilmediğim 8-9 cm civarında iki kaplumbağam var. İlk başta adını Maru koyduğum 1 tane kaplumbağa besliyordum. Sonradan arkadaşımın kötü baktığı hasta kaplumbağayı evlat edindim ve adını Haru koydum. Haru aldığım zaman Maru ile aynı boydaydı. 7 yıldır ikisine de bakıyorum. Ancak sonradan Haru, Maru'ya sürekli saldırmaya başladı. Çok büyük saldırılar değildi hemen ayrılıyorlardı. Ancak dün akşam eve geldiğimde Maru'yu boynu ve bacağından yaralanmış ayağı kanlı buldum. Maru kabuğuna çekildiği için yaralarına bir şey yapamadım. Hemen Haru'yu başka kaba koydum. Bu sabah aynı akvaryuma yeniden koydum. Sanki hiç bir şey olmamış gibi yemek yiyip yüzdüler, güneşlendiler. Sabah Maru'nun boynunda bir şey gözükmüyordu ama ayağında açık yara var gibi ne yapabilirim? Günde iki kez yemek veriyorum. 100 litrelik akvaryum, filtre, ısıtıcı ve uvb lambasına sahibim. Yemek olarak tetra reptomin veriyorum. Son bir yılda saldırılar şiddetlendi. Maddi durumum müsait olmadığı için ikinci akvaryum alamıyorum. Çok sevsem de Haru'yu sahiplendirmeyi düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Geçmiş olsun. Hayvanın ayağında uzuv kaybı var mı? Açım yara derken açık kısımdaki doku beyaz mı yoksa kas doku ortaya çıkmış mı?

Eczaneden baticon alıp kulak pamuğu ile bolca o bölgeye yedirin. Muhtemelen ayağını içeri alacaktır o vaziyette sürebilirsiniz. Daha sonra kuru ve temiz bir yerde 20 dakika kadar bekletin. Varsa açık yara oralara da sürün. Deri üstü ufak kızarıklık ve kahverengi izler sorun değil bunlar birkaç güne geçer.

Akvaryum o kadar küçük değil ama hayvanlar ufak kalmış. O yaştaki hayvanlar en iki katı boyda olmalıydı. Su hacmi mi yetersiz.

Tam boylarını ölçün. 8 cm kabuk boyu üstü ise günde bir öğün yem verilecek. Yem demişken tek yem olmaz. Tek yönlü beslenme gerekli ihtiyaçlarını karşılamaz. Ek olarak, sera carnivor, tropical biorept W, kurutulmuşta sera royal ve jbl energil pahalıdır. Bunların yerine cırcırböceği ve kan kurdu içeren tropical reptiles carnivore yemden alın. Bunun yarımlık kutusu var ve biraz daha ucuz. Kemik gelişimi için lizin amino asidi içeren jbl agil yem alın. Yemleri alınca program yaparız.

Ek olarak haşlanmış yumurta akı ve yemden uzak saatte marul verebilirsiniz.

Hayvanlar cinsel gelişim sürecine girmiş olabilir. Hayvanların hareketlerini kısıtlayacak bir darlık varsa diğerini akvaryumdan atmak isteyebilir. Akvaryumu sahiplenmiş olabilir. Alfa olma durumu ile kaynaklı bir saldırı olabilir.

Hayvanları en geç 21:00'de uyutun yani ışıklar kapansın. Uykusuz hayvan hırçınlaşır sebepsiz dalaşır.

Akvaryumda silis kum yoksa alın. Bu vakit geçirmelerini sağlar. Eşelenir yiyecek ararlar. Vitasand marka kullanıyoruz.

Dış filtre yok ise metilen mavisi alın. Contra-ichthyo yada deep fix dezopur veya deep fix dezofix ten biri olur. Haftada bir 2 damla damlatırsınız.
 
Merhaba
Teşekkür ederim. Maru'nun yara olan bacağı beyazlaşmış hafif kırmızılık var. Söylediğiniz ilacı alıp süreceğim. 7 yıldır 100 litrelik akvaryumda besliyorum. İlk bana geldiklerinde boyları 3 cm'di. İlginç bir şekilde boyları çok büyümedi. Maru bir ara ağır akciğer enfeksiyonu geçirdi. Ağır antibiyotik tedavisi gördü. Belki ondan boyu değişmemiştir dedim. Ama Haru hastalık geçirmedi neden büyümedi bilmiyorum. Şimdi boyları ölçtüm. Haru 10 cm, Maru 7,5 cm. Siteden araştırdım. Biri dişi, biri erkek ama emin değilim :D

Akvaryum suyunu çok dolduramıyorum. Haru karada ayağa kalkıp tırmanıyor ve 2 kere akvaryumda kaçtı. Akvaryumun %60'nı dolduruyorum. Akvaryumda mango kökü var onu seviyorlar. Kum almadım temizliği zor olur diye. Küçükken marul veriyordum ama büyüdükçe yememeye başladılar bende vermeyi bıraktım.5 yıl boyunca sitenizdeki listeden bakarak sera yemleriyle besledim ancak mamalar çok pahalı olunca sadece tetra reptomin vermeye başladım. Akvaryumda dış filtre kullanıyorum.
 
Hasta hayvanın boy uzaması durur. İyileşene kadar büyümez.

Akvaryum hayvana paralel olarak büyümeli. Sağlıklı gelişmeleri için gerekenler;
-yem çeşitliliği,
-sistemin gerektirdiği ekipmanların tam olması, böylece hasta olma riski minimize olur.
-bolca yüzeceği geniş alan olmalı, boyca uzunluk sağlıklı gelişim;derinlik ise nefes tutabilme kapasitesini artırarak akciğerlerinin gelişmesini sağlar.

Kuru alan çevresini mukavva karton ile çevirip koli bandı ile cama sabitlerseniz yeterli yükseklik elde etmiş olursunuz, hayvan kaçamaz, böylece suyu yükseltme imkanı olur.

Silis kum gereklidir. Eşelenip vakit geçirme dışında sürtünerek alt bağadaki plakalar ve bacaklarındaki eski derileri sürtünerek atarlar. Yiyerek hazımsızlığını giderir, bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar. Kabızlık sorunu yaşamazlar. Yani faydası çoktur.

Silis kum ağır kumdur. 0.5-1 mm arası kalınlık uygun ölçüdür. Vitasand marka bu ölçüyü karşılama dışında sterilize edilmiştir. Yıkarken tozunu çıkarıp akvaryuma koyarız. Bunun için küçük leğende el yakmayan suda 3-4 kg partiler halinde toz gidene kadar doldur boşalt yapıp karıştırarak yıkarız.

Akvaryum temizliğinde resun marka mavi pompalı 2.10 metre boyunda dip süpürgesi kullanıyoruz. Önce yüzeydekileri alıp sonra kumu karıştırıp içine girmiş olanları temizliyoruz. Bunu kimyasal değmemiş akvaryuma ait bir kovaya boşaltıyoruz. Ucundaki yeşilimsi aparatı çıkarınca daha iyi çekiyor. Bir miktar kumda çekiliyor. Kovadaki suyu yavaşça döküp kumu temiz su ile çalkalayıp kirden arındırıyoruz ve akvaryuma boşaltıyoruz böylece kum ziyanı olmuyor.

Yem fiyatları malesef uçtu. Ama bu yemler gerekli. Eskiden daha çeşide girerdik ama şimdi minimum noktada gerekenleri yazıyorum. Özellikle sera carnivor protein ve mineral içerikli olduğu için bunu her daim kullanıyoruz. O da haftada 2 gün.
 
Geri
Üst