Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam diğerini ısırıyor

daisy.nur

Yeni Üye
Katılım
15 Ağu 2020
Mesajlar
2
Merhabalar,
Foruma yeni katıldım, Senelerdir baktığım 2 dişi 1 erkek kaplumbağam var. Yaklaşık 300 litrelik bir akvaryumda kuru alan, dış filtre, ısıtma ve uv lambası gibi tüm ekipmanları tam olarak yaşıyorlar. Kabuk boyları yaklaşık 15 16cm arasında. Uzun süredir sorunsuz yaşayan kaplumbağalarımdan erkek olan dişilerden birini bir süredir ara ara hırpalamaya başlamıştı. Geçen gün yine o dişi kaplumbağamın boynunun yaralandığını, kanadığını farkettim, yine erkek olanın yaptığını düşünüyorum. Erkek kaplumbağam uzun süredir ona kur hareketleri yapıyor fakat dişi olan isteksiz ve kaçıyor sanırım bu yüzden de erkek kaplumbağam ona saldırıyor. Nedense diğer dişi olan kaplumbağaya hiç bulaşmıyor hep buna kur yapıyor veya saldırıyor. Sizlere danışmak istediğim konu ben bu durumda ayırmak haricinde bir şey yapabilir miyim? Bu geçici bir durum mudur? Dişi kaplumbağamın daha büyük bir yara almasını istemiyorum.
 
Foruma hoşgeldin. Durum aynen yazdığın gibi; erkekler çoklu dişinin olduğu ortamda en kusursuz hayvanı seçer ve sürekli onunla ilgilenir. Diğerlerine bakmaz.

Aynı şekilde dişide kusursuz olanı arar. Eğer karşısındaki erkeği beğenmez ise hayatta çiftleşmez. Erkek şu an çiftleşme potansiyeline sahip ama dişiler 18 cm kabuk boyu sonrası çiftleşebilecek vücut yapısına ulaşır.

Kurlaşma sürecinde erkek dişiden olumlu bir yanıt alamadığı taktirde dişiye baskıyı artırır. Akabinde önden yaklaşımlarda ön kolları, tepeden yaklaşımlarda boynu ısırırlar. Bu hergün defalarca sürer.

Dişi biraz daha büyüyüp özgüveni yükselince tepki gösterecektir. Önden yaklaşımlarda o da erkeğin burnuna ve ön kollarına hamle yapar, erkek bu tepki karşısında dişiye belli bir uzaklıktan el titretme hareketi yapar. Dişinin kafası erkeğe göre büyük olduğundan yakın teması göze alamaz. Dişi üzerine doğru yürüdüğünde kaçar.

Derideki kızarıklıklar normaldir. Hafif deri yırtılmalarında kanama yoksa hayvanların bir arada durmasında sakınca yoktur. Yalnız bu yırtılmalar alt dokuyu geçip et gözükecek oranda ise hayvanları ayırmak gerekir. Çünkü iyileşmeyen bölgeden ikinci bir ısırık alabilir. Bu hayati bir hasar verebilir.

Bu durumda hayvanı bir süreliğine yani dişi biraz daha boy atıp kafası büyüyüp, derisi kalınlaşana kadar ayrı tutabilirsin. En azından dişi 18 cm kabuk boyuna kadar gelsin. 20 cm'yi geçtiğinde erkek ısıracak fırsatı bulsa dahi hayvanda ciddi bir hasar bırakamaz.

Dişiler çiftleşmese de boş yumurta atar. Bu çiftleşme için değil ama üreme organının aktif olduğunu gösterir.

Döllenmiş yumurtadan sağlıklı yavru alınması içinde yumurtanın 3 cm boyu geçecek kadar büyük olması gerekir
 
Hoşbuldum. Cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Tavsiyelerinize uyacağım.
 
Geri
Üst