Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

750 gr 20cm, gözleri şiş ve halsiz

Gezgin-Red-Eye

Yeni Üye
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
7
Merhabalar,
Kırmızı yanaklı su kaplumbağamız Gezgin bir süredir çok halsiz görünüyor. Kıştan beri Uvb lambası da çalışmıyordu. 3-4 günde bir Ahm Gammarus yemle besliyordum. Galiba bir aydır yoğunluktan pek ilgilenemedim. Geçen gün Isıtıcısının düzgün çalışmadığını farkettim. Gözleri şişmeye ve az hareket etmeye başladı, akvaryumda çırpınıp ters dönünce nefes alamıyor diye düşündüm ve veterinere götürdüm. 3 günde bir 0.5 cc olarak verilmek üzere Flagyl (125mg/5mg metronidazol) antibiyotik yazdı veteriner. Ek olarak karaciğer detoksu için 3 günde bir 1/4 Hepatiale ve günlük olarak 1 damla A vit, Haemato Plus diye bir multivit ekledi. İlk 2 gün ağzını açtıramadım ama evvelsi gün antibiyotiği ve dün de Hepatiale’yi vermeyi başardım. Dün ayrıca eczaneden Gentagut alıp gözlerine damlatmaya başladım her göze 3 damla, dün bir defa bugün de 2 defa damlattım. Ağız içi çok beyaz, genelde kayasında duruyor. Bu sabah suda gezinirken görünce yem verdim, ilk defa biraz Gammarus yedi. Ama iyileşiyor mu emin olamıyorum. Yarın tekrar 0.5 cc antibiyotik vereceğim.
Gezgin’i 6 yıl önce getirdiklerinde neredeyse bozuk para büyüklüğündeydi, o zamandan beri bizimle, onu kaybetmek istemiyorum.
Veterinere de tam güvenemiyorum çünkü bu konuda deneyimli birilerini bulmak zor.
Yine de oldukça ilgilenip, egzotik hayvanlarla ilgili bir kitaba bakarak yazdı ilaçları.
Bu arada suyunun seviyesini düşürdüm iyice, akvaryumun zeminindeyken kafası dışarıda kalabiliyor, su sıcaklığı da şu anda 30 derece civarında. Isıtıcı lamba var sadece, Uvb lamba sipariş verdim, ama gelmesi sürecek biraz.
Acaba yanlış/eksik yaptığım bir şeyler olabilir mi?
Bir öneriniz yorumunuz varsa minnettar olurum.
 
Foruma hoşgeldiniz.

Suyu 28 dereceye düşürün. Lamba 32 derece ısı verecek. Mesafe ayarı için hayvanın sırtı hizasında birşeyin üzerine cam derece yatırın tam yarım saat sonra bakın 32 derece olduğu nokta uygun mesafedir.

Gentagutu gözlerine sabah akşam 10-15 saniye arayla üçer damla damlatın. Kuru yerde 25-30 dakika bekletin.

Sadece gammarus ile besliyorsanız olmaz. Tek yönlü ve özellikle protein ağırlıklı besleme gut yapar. Tetra reptomin, dajana gammarus sticks ve tropical biorept W yemleri alın. Gammarus bitince almayın. Hayvana ufak gelir.

Günde bir öğün vereceksiniz. Stick yemleri yemin boyutuna göre 30-35 adet verin. Akşama doğru marul veya kıvırcığın körpe yapraklarından verin. Haftada 2-3 gün yeterli yarım saat içinde yemediğini alın.

Hayvanın başı dışarıda önden, yan taraflardan bacaklar dışarıda iken ve tepeden tüm kabuğu da görünecek şekilde komple resimlerini çekip atın.

O vitamin yerine sera reptilin yada deep fix reptivit alın.

Hayvanda yürüme ve yüzmede bacaklarda zorlanma kısmi felç halleri tik tarzı hareketler var mı?

Nefes alırken hırıltılı ve derinden gelen ses var mı?

Hayvanın baş tarafı çukur kısmında arka bacak boşluğu ve baldırlarında şişlik ve/veya kızarıklık var mı?

Ağzına aktardan içilebilir kantaron yağı alıp bir hafta boyunca günde 1 damla damlatın. İlaçlara resimden sonra yorum yapayım.
 
Haşlanmış yumurta akı verin. Ağzında aft olduğu için yemede zorlanıyor hayvan. Sarı kısmını ayrı bir kapta verin suda dağılıp akvaryumu kirletmesin. Yemleri bir an önce alın. Netten alacaksınız. Atakan Petshop ve juenpet market alışveriş yaptığımız siteler arasında.
 
image.jpg
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    3.2 MB · Görüntüleme: 14
  • image.jpg
    image.jpg
    3.2 MB · Görüntüleme: 14
  • image.jpg
    image.jpg
    3.7 MB · Görüntüleme: 13
  • image.jpg
    image.jpg
    1.8 MB · Görüntüleme: 15
  • image.jpg
    image.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 15
Su içindeki hareketinden gördüğüm kolları ve bacakları güçlü. Elime aldığımda da ağzını açtırmaya çalışırken arka ayaklarını bastırırsam güçlü itiyor. Ancak suyun altında burnundan kabarcık çıkıyor bir de bugün antibiyotiği yutamadı, kustu sanki.
Bahsettiğiniz yemleri sipariş edicem, bir de Jbl’in Herbil sticklerini almıştım, onları yemedi, gerçi nefes alamıyor iyi sanırım, o yüzden yemiyor olabilir mi?
 
Burnundaki kabarcığı su yutmasın diye çıkartıyor.

Genel görünüşünde birşey gözükmüyor. Sadece yoğun plaka katmanı ve gözlerde ciddi enfeksiyon mevcut.

Eczaneden devit marka damla alın. Haftada iki kez kabuğu silip vıcık vıcık olmayacak şekilde 2 yada 3 damla devit sürüp kuru yerde yarım saat bekletip kalanı havlu peçete ile silip akvaryuma alın. Göz damlası ile aynı zamana denk getirirseniz fazla beklememiş olur.

Görsel olarak karaciğer yada böbrek yetmezliğine bağlı bir durum gözükmüyor. Yine de bunları göz önünde bulundurarak antibiyotiği şu şekilde verin. Şimdilik yemi günde iki öğün olarak verin. Stick yem yerse ilk yeme 2 damla damlatıp elden yada suda önüne atın yesin. Bu şekilde olmazsa hayvanı 45 derece açıyla tutup ağzına 2 damla damlatın. Açmazsa dik tutup 10-15 saniye arayla üçer damla ruj sürer gibi ağız çevresine sürün. Bir iki dakika öyle bekletin. Bir kısmı girer.

Bunu düzenli yapmalısınız aksi halde fayda sağlamaz. 4 gün sonra durumuna bakalım.

Herbil bitkiseldir. Şu aşamada onu yemez. Kış aylarına girdiğimiz içinde bitkiselden ziyade protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ederler.

Vitaminde dediğim deep fix reptiviti alın.

Hepatiale'i antibiyotiğin yan etkisine karşı vermiş olabilir.

4. Gün olumlu gelişme olmazsa bunların yerine alternatif bakarız.
 
Cevaplarınız için çok teşekkürler. Bu arada yem hiç yemiyor. Göremediği için belki de. En son dün sabah yemişti. Dediklerinizi uygulayacağım. Yarın yeni akvaryumu gelecek. Filtresini de bu akşam temizleyeceğim. Bakalım işe yarar tüm bunlar umarım.
 
Hayvan büyük yağ bağlamıştır uzun süre yemeden durabilir.

Dış filtrede döngü bakterisi üretecek filtre malzemesi yoksa lavtaşı yada substrat gibi. Metilen mavisi alıp suyuna iki günde bir 1 damla damlatın. Contra-ichthyo, deep fix dezopur yada deep fix dezofix'ten biri olur.
 
Gezgin’in tek gözü açıldı ve bu sabah yumurta akı yedi akşam da yeni gelen Reptomin’e reptivit 3-4 damla damlattım, 15-20 tane yedi ondan da. Yeni akvaryuma geçirdim. En boy, 90cm-50cm yükseklik de 60cm. Epey hareket etti yemlerin peşinde bugün.
Tek gözü açılmaya başladı ama hala enfeksiyon var gibi, diğer gözü de açılacak umuyorum. Yarın sabah tekrar foto atarım. Size yürekten teşekkür ediyorum şu ana kadar verdiğiniz bütün yanıtlar için.
 
Bu arada dış filtresinde substrat ve seramik var, karbon sünger, mavi kalın sünger ve bir de ince beyaz sünger var, ama yeni akvaryuma henüz filtreyi bağlamadım. Yarın akşam zaman ayıracağım. Metilen mavisini de yarın alıyorum.
 
Durum anlaşıldı. Bütün o ilaçları bırakın sadece gentaguttan 10-15 saniye arayla üçer damla gözlerine damlatın.

Vitamini haftada iki kez ikişer damla ilk stick yemine damlatıp verin.

Substrat varsa metilen mavisi olmaz o döngü bakterilerini de öldürür.

Filtrede su alttan yukarı mı çıkıyor tam tersi mi? Ona göre dizilimi tarif edeyim.

Ayrıca zeolit, carbon (bunda coconut bazlısı tat verir),en az 250 gram yada 500 gramlık elyaf alın. Marka önemli değil ucuz bakın. Eurostar genelde hesaplıdır. Filtrede boşluk olursa eurostar aquaclay de alın. Bunu substrat ile karışık kullanabilirsiniz. Bunun torbası var diğerlerini bilmiyorum. Yoksa ti-sert marka filtre torbası uygun.
 
Son düzenleme:
Merhaba, bugüne kaldı dış filtre temizliği ve yeni akvaryuma geçiş. Eheim 250 (2213) dış filtre kullanıyorum. Suyu alttan alıyor üstten temiz su veriyor. Normalde en alta seramik üstüne mavi kalı sünger üstüne substrat sonra da beyaz elyaf ve karbon elyaf koyuyorum. Sırasında değişiklik yapsam mı? Acaba substratı bol suyla yıkayıp kullanmak hatalı mı? İkidir yıkayıp kullandım, ömrü dolmuş mudur acaba? Bu arada exo terra Uvb 100 26W lamba da geldi. Bu akşam hepsini yerleştirip foto atacağım size, bir öneriniz olursa uygularım. Isıtıcı lambası da ucuz halojen lamba.
 
Seramik> sünger> elyaf> zeolite> elyaf> carbon malzeme> elyaf> Substrat> elyaf (yalnız pervaneyi koruyan ızgara yoksa yerine sünger olsun.

Carbon elyafın işi bitmiştir.

Substrat, pro olan değilse ve rengi kahverengiye dönmüşse ömrü tamamlanmıştır. Düz Substratlar duruma göre 1-1,5 sene kadar gidiyor. İşlevi bittiyse eurostar aquaclay alın. Pro yazan 5 sene yıkanarak gidiyor. El yakmayan sıcaklıkta suda yıkanacak.

Uvb 26 watt ise 30 cm mesafeden konumlandırın.
 
Geri
Üst