Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam iştahsız ve hareketsiz

Firar

Bronz 5 Üye
Katılım
21 Nis 2017
Mesajlar
36
4 gündür hiç bir şey yemiyor ve yok denilecek kadar az hareket ediyor. Gözleri çoğu zaman kapalı. Suda yüzmüyor, suya girdiği anda nasılsa öyle kalıyor gözleri kapalı bir şekilde. Ne zamanki bir yere çarpıyor, o zaman gözlerini açıp yüzüyor yavaşça. Dün veterinere götürdüm, üşümüş ve kabuğu yumuşamış, vitamin vermek için çok küçük, 3-4 gün gözlemleyin dedi. Evdeki ısıtıcı bozuk, bugün bulabilirsem ısıtıcı alacağım ama bulamazsam, internetten sipariş vereceğim, e haliyle 4-5 gün sonra anca gelecek. Hayvancağız halsiz ve bence aç. Bu süreçte neler yapabilirim????? Fotoğraf yüklemeye çalışıyorum ama olmuyor.
 
Su ısısını ısıtıcı gelene kadar sabit ısıda koruyacaksın ne sıcak ne soğuk su ekle. İkincisi kuru alanı taş olmasın ve üstüne ısıtıcı lamba konumlandır. 32 derece ısı versin.

Vitamin damla al. Tercihen sera reptilin veya jbl aqua bulamazsan orta sınıf birşey alırsın. Bundan iştah yerine gelene kadar her gün ağzına bir damla damlat. Açmıyorsa ruj gibi ağız çevresine 20 saniye arayla iki kez sürüp baş yukarıda bir kaç dakika tut.

Hayvan ortam soğuk olduğu için metabolizmayı yavaşlatmış. Şimdilik en sıcak odada dursun. Esinti rüzgar almayacak. Gerekirse oda kapısı kapalı dursun.

Yavru kaplumbağaların kabuğu esnek olur. Bu düştüğünde darbenin şiddetini absorbe eder. Büyürken organların iç basınç altında kalmasını önler.

Isıtıcıyı en kısa sürede temin et aksi halde akciğer enfeksiyonuna yakalanırsa durum kötü olur. Suyu ısıtıcıyı alınca 28 dereceye ayarlayacaksın.

Yem olarak sera raffy P ve raffy I kullanacaksın. Evde varsa yağsız kıyma parçasını kaynamış suya atıp bir dakika sonra çıkarıp soğutarak ver. Yemleri de ara ara bir tane önüne atıp dene. Yemezse yarım saat sonra alırsın. Geceleri akvaryumun üstüne büyükçe bir havlu ört. İçine düşmeyecek biçimde gerdir. Ufak hava boşluğu kalsın. Buharlaşmaya bağlı içi ılıman olur. Kapağı varsa kapağı kapayabilirsin.

www.hizliresim.com üstünden seçip yükleye bas çıkan linklerden forums yazan linki buraya yapıştır.
 
Cvp: Kaplumbağam iştahsız ve hareketsiz

Öncelikle cevap için bir kez daha teşekkür ederim. Şu site olmasa, Türkiye'de uzun ömürlü kaplumbağa yaşatmanın mümkünatı yok. (bu site hariç, diğer tüm internet bilgileri/petshoplardaki su mühendisleri/petshop çalışanları/veterinerler... Allahım herkes başka bir şey söylüyor)
Dün veteriner bana "çok üşümüş tek sorun bu, 1-2 gün bekleyin, hala yemiyorsa arayın, duruma bakarız" demişti.
Uzun zaman ışığın altında bıraktım, bu sabah yaklaşık 3 saat güneşte tuttum. Baktım ki dünden bu yana gözleri şişmeye başladı. Ve özellikle bugün neredeyse hiç açmadı gözlerini. Dayanamadım, tekrar veterinere götürdüm. Yine benzer şeyler söyledi, ben gözlerini söyleyince "evet biraz şişlik var, ilaç yazayım" dedi. Ben söylemesem o da olmayacaktı. 
Eve gelir gelmez, yine kuru alana (yeşil renkli plastik rampalı cama sabitlenenlerden almıştım) bırakıp ışığı açtım. İlacı (Ciloxan) hafta içi çalıştığım için akşam 19:30'a kadar süremedim. (hafta içinde ilaç saatini tutturabilmek için). İlacı sürdükten hemen sonra (2 dk sonra) gözleri açıldı, yarım saat bekleyip yem verdim veeeee yediiii :)
Tabii bu arada ekipman da aldım. Hızlı aksiyon almam gerektiği için petshopta olanlar ile senin önerilerine en yakın olanları almaya çalıştım, bu sebeple maalesef senin önerdiklerini alamadım. :(
Akvaryumun boyutları 79*28*44 - içerisinde yaklaşık 40 litre su var. (geçen hafta komple temizlik yapıp, temiz su koymuştum)
İç filtre olarak, EuroStar EGE W550 
Filtrenin şeffaf borusunu taktığımda kabarcık oluyor ama sağlıklık olan kaplumbağa zor yüzüyor. Ben de şeffaf boruyu çıkardım, kabarcık yapmadan çalışıyor. Ama şimdi de hasta olan kaplumbağamın yüzmesi zorlaştı. Ben de hasta olan biraz suda yüzebilsin diye yarım saat bir saatliğine kapattım. Filtreyi akvaryumun uzun bölümüne yerleştiğimde karşı cama çarpıyor kabarcıklar, sence zamanla cama zarar verir mi? (Sorum saçma ve komik olabilir). Bu saçma düşüncemden dolayı, en (yan) bölümüne yapıştırdım. Tüm akvaryuma hava veriyor, bu defa da hayvanlar tam yüzemiyor işte? Ne yapabilirim?
Isıtıcı olarak, Tetra 50 ProLine aldım. (Çelik ısıtıcılar vardı ama hepsi Çin malı dedi satan çocuk ve senin önerdiğin hiç bir marka orada yoktu.) 
Sera marka cam ısı ölçer de aldım. Şu anda ısıtıcının en uzak noktasında ve 29 derece gösteriyor. Ama ısıtıcı 28 dereceye ayarlı. Biraz düşüreyim mi ayarı, önerin nedir?


(Çok şey söylediğimi ve sorduğumu farkındayım, özürlerimi sunarım...)
 
Su hacmi ısıtıcı kapasitesine göre az olduğu için su ısısı yüksek çıkıyor. Bu sebeple derece baz alınacak. Bugün dursun yarın ısıtıcıyı 27 dereceye ayarlarsın. Bu gece kendine gelsin. Su 28 derece üstünde olursa hayvan kuru alana çıktığında dış ortamın daha soğuk oluşu hayvanı etkiler. Rampa ile lamba arası mesafede üşür.

Filtre uzun camdan uzun cama yani arkadan öne doğru olsun. Ön cama çarptığında sirkülasyon şiddeti azalır. Cama bir zararı olmaz. Hayvanlar rahatsız oluyorsa kabarcığı kapayabilirsin. Buna rağmen yine debi şiddetli ise hırdavatçıdan eskiden tüftüf borusu derdik sıva altı elektrik kablolarının geçtiği plastik borudan al. Tırtıklı siyah olanı değil düz olanından 15 cm kadar yeterli olur. Bunu su çıkış kısmına takarsın ön cama yakından akar su. Debi cama yakından çarptığı için azalır. Camdan 5 cm kadar ara boşluk olsun. Su çıkışındaki şeffaf plastiği yanında götürüp bak. Çapı tam gelirse alırsın. O çapta gırtlak boruda olur. Bunu klimaların su tahliye borusu olarak kullanıyorlar. 15-20 cm uzunlukta al. Maket bıçağı ile kesip ayarlarsın. Debi çokta düşmesin ki sirkülasyon kiri filtreye taşısın.

Çelik ısıtıcıda RS electrical ve roxin çin malı; rubio italyandı diye hatırlıyorum. Bunların kırılma derdi olmaz. Diğer ısıtıcılardan farkı metal olduğu için geç ısınıp geç soğuması. Geç soğuduğu için suyu bir müddet daha ısıtır. Bu sebeple bir iki derece istenilen ısı değerinden düşüğe ayarlanır.
 
Hayvan çabuk toparlamış. Göz pomadına 2 gün daha devam et. Kulak pamuğuna sürüp göz kapağı üstünde masaj yapar gibi fazla bastırmadan yedir. İçine girer. 10-15 saniye kulak pamuğunu sürmeye devam et. Bu hayvanında hoşuna gider kaşındığı için rahatlatır. Her seferinde temiz pamuk kullan. 5 dakika kuru yerde beklet hemen suya girmesin. Çok fazlada sürme ilaç güçlü ilaçtır. Yan etki olabilir hayvan ufak. Hekim günde kaç defa uygulama yazdı ?
 
Günaydın.
Hekim sabah akşam iki defa uygulamamı söyledi ama direkt göz kapağına biraz sürmemi söylemişti. Pamuğu söylemedi, sabah yine ilacı öylece sürdüm ama akşama senin dediğin şekilde yapacağım. 5 gün devamlı kullanmamı ama 2 gün sonra da telefonda mutlaka bilgi vermemi söyledi.
Sabah ilacını sürdüm, 3 dk bekletip kuru alana koydum. 45 dk sonra da suyun içine koydum hayvanı ve yem verdim, yok arkadaş gözleri yine kapalı ve yemedi. Şimdi filtrenin üzerinde uyuyor galiba. Hareketsiz duruyor öyle.
 
Pamuk ile uygulama hem kolay olur. Hemde parmak ile uygularken tahriş etme yada mikrop kapma önlenmiş olur.

Genta damla alıp onu uygula o zaman. Pomad içerde pislik varsa çıkarmaz. Damla pisliği çıkarıp atar. Bunu kullanınca pomadı bırak. Yapabilirsen ağzına da sabah akşam birer damla damlat. Geniş spektrumlu antibiyotiktir. Başka birşey varsa onu da tedavi eder.

Bunun harici çıkarma. Güneşe çıkarma ısıtıcı lamba yeterli.
 
Kafayı yememe ramak kaldı resmen. Işık ısıtmıyor, yeni fark ettim. Istıcı ışık diye aldığım şey de tırışka sanırım. Dediğin ilacı bugün Pazar olduğu için alamadım. Ciloxan'dan bugün sabah/akşam uyguladım. Gözleri pek şiş gibi değil artık. Sanırım kör oldu, suyun üzerinde bilinçli yüzmüyor. Eskiden kuru alana çıkardı, şimdi ben oraya koyduğumda, bir daha ben gelip suya bırakana kadar kalıyor öyle. Suyun içinde de bir yere tutunmaya çalışıyor, tutunamadığında velevine yüzüp, yorulduğunda gözlerini kapatıp, sandal gibi duruyor suyun üzerinde. Ayrıca hiç dibe de gitmiyor. Dün akşam az biraz yemek yemişti, bugün neler yaptım yemi yemesi için, ancak nafile... Evde kıyma olmadığı için, yapamadım.
 
Eski tip armut ampullerden alacaksın. Lambanın kaldıracağı güce göre 40 ya da 60 W. Ecolite yada wiselite markalarda var.

Bu hayvanın kabuk boyu ne kadar ?
 
Sanırım ışık yok diye kuru alana hiç çıkmıyorlar. Allahtan su artık sıcak, genellikle suyun içindeler. Benim hasta olan hiç aşağı taraflara inmiyor, hep su yüzünde duruyor. Gözlerinde şişlik kalmadı, acaba ilacı vermesem mi artık? İştahsızlık devam. 3 gündür tek bir lokma yemedi.
Boyu 3, 5 cm bu arada. Ne yapmalıyım?
 
Gözlerine gentayı 2 gün daha devam et. Ağzına da sabah akşam bir damla damlat. Açmazsa ruj sürer gibi ağız çevresine iki defa sür.

Hayvan çok küçükmüş. Durum akciğere çevirebilir. 7-8 cm boylara kadar dış etkenlere karşı duyarlıdır. Titiz bakmak lazım. Sonrasında yağ depolayıp güçlenir.

Lamba önemli en kısa sürede alıp çalıştırmalısın. Kuru alan soğuk olduğu için çıkmıyorlar. Lamba yandığında kuru alandan inmez.
 
Cvp: Kaplumbağam iştahsız ve hareketsiz

Merhaba. Petshop'u aradım şimdi. 50 W varmış, sanırım olur değil mi? İş çıkışı yetişebilirsem, gidip alacağım. Bu şimdi uva mı oluyor? Genel bilgilendirme forumunda 13-15 W veya 25-26 W kullanılması gerektiği yazıyor. Benim çok aklım karışıyor.... :(  Diğer ışık için ne özellikte almam lazım? Umarım, mesajlarımı ben oraya gidene kadar görüp, cevaplayacak vaktin olur. :(
 
O değil. Sadece uva veriyor olabilir. Uv ampul her yerde satılmaz. Exo terra marka dediğim wattlarda uvb 100 olanı bizimkilere uygundur. 5.0 (%5 uvb) içerecek.

Çoklu hayvanda daha geniş alanı ışıttığında 25-26 watt olanlardan birini alacaksın. Mesafe 13 W olanda 17-18 cm; 25-26 W olanda 27-28 cm'dir.

Isıtma ampulü armut ampul lambanın max kaldırdığına göre 40 yada 60 Watt ve soft ampul olacak yani camı buzlu olanı. Eğer bulamazsan şeffaf al. Bir kaç tane al. Patlarsa değişirsin.
 
Eğer bu dediğini aldıysan ve uva ise bu ısı verir. Ve verdiği için ısıtıcı ampul almana gerek yok.
 
Cvp: Kaplumbağam iştahsız ve hareketsiz

Dün akşam ve bu sabah Genta'dan iki gözüne de 1'er damla ve ağzına 2 defa sürdüm. 
Acil ışık sorununu çözmem ve vakitsizliğimden dolayı dün akşam iş çıkışı Petshop'a yetişebildim sadece. Exo Terra Glow Light aplik ve Exo Terra Infrared Basking Spot 50 W ampul aldım. Dün akşam 2 saat ve bu sabah 1 saat ışığı açık tutabildim. Akvaryumu aldığım yer (petshop değil) bana Zen Artist Cosmos 13W bir ışık satmış ve bu yeterli olur demişti. Işığı netten ve kutusunun üzerindeki yabancı yazılardan çözmeye çalıştım. Sanırım sadece aydınlatma görevi görüyor. Bu da kaplumbağalar için gerekli bir şey değil gibi? Yoksa işe yarar mı?
Şimdi dün akşam aldığım ışığın yanına ayırca Uvb ışığı da almam gerekiyor mu? (Sanırım gerekiyor) 

Benim hasta olan boncuğuma gelince (ki bütün bu çaba en çok onun şu anda toparlaması için); hala hareketsiz ve Cumartesi akşamı yediği 2 yem haricinde tek bir lokma yemedi. Ağzını hiç açmıyor bile. :(
 
Hayvanlar ufak şu an için uvb olmasada olur. O ampul ısıtma için. İnrared ise o aşırı ısıtır. Mesafeyi iyi ayarlamak lazım.

Gündüz 12 saat yansın. 06:00-20:00 arası da olabilir. Hayvanın kuru alanda durmasına bağlı ama bunun yerine normal bir ampul kullanabilirsin. Civarda bauhaus yapımarket varsa orada ecolite halosoft 52 W satılıyor. Fazla para vermiş olma. 6-7 lira birşeydi.
 
Cvp: Kaplumbağam iştahsız ve hareketsiz

Şu durumda, yarın sabah ışığı açık bırakarak evden çıkarım, eve döndüğümde kapatırım. Yalnız daha önce vermiş olunan mesafe bilgilerinde walt verileri farklı, dediğin gibi benim aldığım ışık bayaa sıcak veriyor. (50 W) Mesafeyi 27-28 cm mi yapayım?
 
Onu hayvanı ikame kibrit kutusu koyup üstüne derece yatırıp yarım saat sonra bakacaksın. 32 olduğu nokta doğru mesafeyi verir. 30 cm'den ayarlayarak bak. Hayvan kızarmasın. Anladığım kadarıyla spot ampul.

Bir tane zamanlayıcı al. Onu ayarlarsın. Aç kapa derdi olmaz. Koçtaşta var. Dijital alma tırnaklı mekanik olsun.
 







Paylaştığım fotoğraflar dün sabaha ait. Gözleri şiş değil artık bence. Bu sabah dahil Genta kullandım, artık vermeyeyim değil mi?

Günlerdir yemek yemiyordu, dün akşam 1 tane, bu sabah 2 tane yem yedi. Az biraz hareket ediyor ama genel olarak hareketsizlik fazlasıyla devam ediyor.

Yapabileceğim bir şey var mı?


Bu arada asıl detayı yazmayı unutmuşum; gözünün kenarında kahverengimsi bir şey var gibi. Normal mi değil mi bilemedim? (diğer gözünün kenarında yok)
 
Geri
Üst