Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağam kuru alanda ve yemek yemiyor

bıcırık_

Bronz 5 Üye
Arkadaşlar kaplumbağam yaklaşık 5 gündür hareketsiz ve yem yemiyo. Son 2 gündürde genellikle kuru alanda kalıyo. Bazen suyun içine giriyor 1 dk yüzüp sonra yine kuru alana çıkıyor. Yan yüzme, gözlerde kapanma, ağzını açıp kapama ya da hapşurma gibi belirtilerde yok. Kuru alana çıkıyo ya uyuyo ya da gözleri açık bir şekilde etrafa bakıyo. Ama dediğim gibi hareketsiz. Şartlarım iyi hiçbir eksiğim yok. UVB lambamdan tutunda herşeyim var. Ne önerirsiniz?

Cvp: kaplumbağam kuru alanda ve yemek yemiyor

Eğer imkanınız varsa mutlaka bir veterinere götürmenizi tavsiye ederim Sanem hanım. Su sıcaklığını 2 derece artırıp akvaryumun üzerini bir havlu ile kapatın, hava alacak boşluk bırakacak şekilde. Kıyma, beyaz et gibi sevebileceği şeyleri yedirmeyi deneyin veya bonnie marka kedi mamasının kalsiyum fosfor oranı uygundu onu da severek yiyebilirler en azından iştahsız zamanında gerekli besinleri alması için deneyin derim. Antibiyotik başlayıp başlamama durumu için kapluşunuz 4-5 gün önce hareketli miydi mesela ısıtıcısız geçirdiği bir gece oldu mu,balkonda rüzgarda kaldı mı ya da akvaryum arada kalacak şekilde evde karşılıklı 2 pencere açıldı mı?

Isıtıcım bozulmadı ve mümkün olduğu kadar da cereyanda kalmamasına özen gösteriyorum. Yani ikiside düşük ihtimal bilmiyorum. Kuru alanda 2 gündür çok duruyor olması kafamı karıştırıyor. Kıyma falan yemiyor. Zaten en sevdiği yemler sera ve tetra onları da yemiyor. Karides verdim dönüp bakmadı bile. Sadece şu an için gentamisin, balık yağı, deep fix'i karıştırıyorum ve şırınga ile çekip ağızdan veriyorum. 5 gün önce çok iştahlıydı birden bire oldu. Ertesi gün hiç yemini yemedi. 5 gündürde böyle. Su sıcaklığı hep 30 derecede zaten.

Ağzından şırıngayla verebiliyorsanız bu karışıma bir tane de sera ya da tetra yeminden ezip ekleyin. Çok koyu olursa sulandırabilirsiniz. Balık yağına başlamanız çok iyi olmuş. Kuru alanda beklediği yeri de sıcak tutun mutlaka. Antibiyotik başlıyorsanız ki ben başlayın ya da başlamayın diyemem çünkü akciğer enfeksiyonu bulguları tamamiyle yok, hafif üşütmelerde su ısısını artırarak da cevap alınabiliyor. Ancak 5 gün de yem yememek için uzun bir zaman. Yani eğer antibiyotik başlıyorsanız gentamisin yerine tetradoksu bir bardak suya karıştırıp içinden 2 damla alın vitamin karışımına bunu ekleyin bence. Kuru alanın üzerini lambaların üzerinden havlu ile örterseniz daha iyi olur. Umarım tekrar yem yemeye başlar. Kapluşunuz hareketlenene kadar sıcaklığı düşürmeyin.

Su sıcaklığı 30 kuru alan da 32-33 derece. Su sıcaklığını yükselteyim mi şimdilik? Veteriner fakültesine götürücem pazartesiye kadar düzelmezse.

30 derece uygun bence. Veterinerlik fakultesine gidecekseniz antibiyotiği bekletebilirsiniz. Belki antibiyotik gerektirecek bir durumu yoktur. Sadece akvaryumun üzeri örtülü olsun nefes aldığı hava da sıcak olsun yani. Geçmiş olsun inşallah en kısa zamanda atlatırsınız.

Rica ederim geçmiş olsun, durumu hakkında bizi de bilgilendirirseniz sevinirim :)

Kuru alanda vakit geçirme durumunu hasta değilse iyi değerlendirmek gerekir. Su sıcaklığınız 30 derece sabit ise bu fazla yüksek. Hastalık dışında olması gereken sabit ısı 26-28 arası bir değerdir. Yani ısının fazlasıda zarar. Ayrıca kaplumbağanız çok yüzüyor mu, su içinde çeşitli seviyelerde dinlenebileceği tutunabileceği kayalar ve bitkiler var mı? Çok yorgun ve bitkin de düşmüş olabilir. Kuru alanda gündüz duruyorsa fazla yada az kalıyor diye bence endişelenilmemeli. Hatta şimdi havalar ısınınca sıcak bir odada akşam bile kuru alana çıkabilirler.

Yem yememe konusunda eğer hasta değilse bir kaplumbağa vitamini alıp onu yeme damlatarak vermenizi tavsiye ederim. İştahlarını açar. Birde kaplumbağaların bağzıları yem seçebildiği gibi yemden bıkabilirler de. İmkanınız varsa bir iki çeşit daha yem bulundurun. Gerçi karidese hayır diyen sağlıklı kaplumbağa olmaz.

Ben hastalık yoksa olabilecek bu değişikliğin sebeplerine değinmek istedim. Ancak bende veterinerin teşhisi doğrultusunda hareket etmenizi öneririm. Örtü konusunu ihmal etmeyin, hasta değilse de hasta olmasın.

Sağlıklı günler

Geri