Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamı Kaybettim

aybikey

Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2010
Mesajlar
4
Arkadaşlar Öncelikle Herkese Merhaba,

Akrabalarımın taşınması nedeniyle bana verdikleri ve ölüm fanusu denilen ortamda teslim aldığım kaplumbağam ben aldığımda 7.ayındaydı. Kendisi dişiydi,çok hareketsiz ve yem yemede de bir o kadar isteksizdi. Forumunuza üye olmasamda gerek sizin paylaşımlarınızdan gerekse diğer sitelerden edindiğim bilgiler doğrultusunda kendisine ısıtıcılı, filtreli, kuru alanlı, ısıtıcı lambalı bir akvaryum aldım.Öncesinde veterinere götürdüm, gözlerinde şişlik olduğunu düşündüğümde veteriner arkadaş bence iyi diye bir yorum yaptı. UVB lamba oldukça araştırdım, infrared lamba buldum ancak ne yazıkki UVB bulamadım. Bu arada sevindiklerini okuduğum için yanına bi arkadaş aldım, erkek bir arkadaş. Ancak bunlara rağmen kendisinin hareketsizliği devam etmekteydi ve kabuğu gün geçtikçe yumuşamaya başlamıştı. Ayrıca kabuğunun üzerinde minik minik çok ufak kahverengi lekeler olmaya başlamıştı. Forumlardan okuduğum kadarıyla akciğer enfeksiyonunun belirtileri başlamıştı.(Kuru alanda kalma sürekli,burundan ve ağızdan baloncuklar, zor yemek yeme, gözlerde diğerine kıyasla şişlik vs.). Forumlarda bu durumda mutlaka veteriner diyordu ancak veterinerlere gittiğimde "Bizde baytril iğnesi var, su kaplumbağalarıyla ilgili enjeksiyon pek yapmıyoruz,sizin ne kadar bilginiz var nereden edindiniz bu bilgileri" şeklinde yorumlarla karşılaşıyordum. Ayrıca kabukta yumuşama var dediğimde şu hiçbir işe yaramayan kabuk sertleştiricileri öneriyorlardı ve D3 iğnesini sorduğumda bilmiyoruz diyorlardı. Ve bu arada diğer kaplumbağa oldukça büyüdü, aynı anda 5 tane kuru palet yem yemeye başladı, oldukça hareketliydi vs. Bizimki ise ağzının yanına yemi götürmediğiniz sürece yemiyordu bile. Bu arada yemlerini de akşamdan vitamine koyup bir sonraki gün veriyordum, kurumuş solucan veriyordum, kalsiyum suyu almıştım eko-terra'nın sularına enjekte ediyordum. Ancak hiçbiri fayda etmedi, diğeri büyüdükçe bizimki oldukça zayıflıyordu, kolları bacakları kürdan kadar kalmıştı. Geçtiğimiz günlerde tekrar veteriner araştırmasına çıktım ve biri monodoks antibiyotiği suda çözündürerek vermemi(ağızdan) önerdi. Bunu denedim, az miktarda suda çözündürdüm, ağızdan hafifçe açarak çok az miktarda vermeye çalıştım ancak ne dozda nasıl yapacağımı kesin söylemediğinden arkadaş emin olamadım ve bıraktım.2-3 gün sonra yine okuduğum kadarıyla 20 gr'ın altındaysa "10 gün üst üste 1 ml Doksisiklin etken maddeli antibiyotik bir kaba koyup" 33C'de bekletin diyordu.12 saat aynı ısıda tutma imkanım olmadığından bu süreyi akşamları 2 saat olarak uygulamaya başladım. Karışımı da 1Lt suda 100 g içerikli antibitiği çözüp içerisinden 1 ml alarak küçük kaptaki suya aktarıyordum. Kendisini bir hayvan hastanesine götürdüm belki birşey yapılabilir diye, ancak oradaki veteriner kendisini 10 gr olarak tarttı, insülin iğnesiyle dahi enjekte yapmak oldukça zor olacağından, kendisi de bu suda bekletme kürünü önerdi. Ancak suda beklettiğim 4. gecenin sabahında gözleri içeri göçmüş şekilde kendisini ölü buldum.

Kendimi çok suçlu hissediyorum ama okuduklarımdan, araştırdıklarımdan yapabileceklerimin hepsini yaptım, 2gün önce bulduğum bir web sitesinden sera terra uvb buldum, dün bugün alacağım derken kendisini kaybettim. Öbürü ise inanılmaz hareketli ve obur bir şekilde yaşamaya devam ediyor ama inanın içimden artık hiçbirşey yapmak gelmiyor arkadaşlar.

Öbürü için ne vardı da yapamadım bilemiyorum ve gerçekten çok üzgünüm.

Antibiyotik zehirlenmesi olabilir mi diye düşünüyorum?

Burada yazdıklarım herkese umarım faydalı olur arkadaşlar, belki artık belirli veterinerlerin isimleri paylaşılır, reklam amaçlı olmasa da belki birkaç ay önce farklı bir veteriner bunları önerse ben araştırana dek tedavisine başlamış olurduk ve iyileşirdi.
 
Cok uzucu bir durum. Bence elinizden geleni yapmissiniz. Hepsi birer tecrube.Onemli olan bundan sonraki kaplumbagalari kaybetmemek icin yapilacaklar. Keske yerine birdahaki sefere yi kullanin. Cunku suan onu tekrar canlandirmamiz mumkun degil.
 
Aynı şeyleri bende yaşadım ama kesinlikle ilaç kulanmadım ilk bana geldiklerinde ölüm fanusu içindeydi seninki gibi iki tane biri aynen akciğer enfeksiyonu geçirdi kabuğu yumuşadı diğerinden daha küçük kaldı... Bende kendi tedavi yöntemleri mi kullandım kuru ve sıcak bir alan yani doğalgaz peteklerinin üzerinde bir takım bez parçaları ile sarıp sarmaladım ve günlerce orda beklettim zararlı denilen kabuk sertleştiricisini sürdüm iki günde bir ve vitamin bol bol vitamin tedavisi uyguladım... Yem yemiyordu sizinkiler gibi bende bir kaç çeşit yem aldım ve içlerinden birini seçti anladım ki yem yemiyor değil seçici davranıyor yeme karşı ve o yemden günde 10 15 civarı veriyorum şuan gayet iyi durumu tek sorunu kaldı diğerinden biraz küçük ve hala az da olsa kabuğu yumuşak onun için neler yapmalıyım halen araştırıyorum başınız sağolsun ... :(
 
serbay merhaba
kabuk sagligi icin mumkunse direk gunes banyosu yaptirin ancak bu havalarda mumkun olmdigindan sera terra uvb lambalarindan satin alip kullanmanizi ve eger uygun buyuklukte ise suya damlatilabilen kalsiyum damlalari var veya veterinerlerin d3 kalsiyum ignesi yaptigini okudum bazi yerlerde.

umarim faydali olur.

iyi aksamlar.
 
Geri
Üst