Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kavga

Begummm

Yeni Üye
Katılım
22 Ara 2014
Mesajlar
4
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 5 yıldır 2 su kaplumbağasına bakıyorum. Kaplumbağalarım şuan 10 cm'ler. Kaplumbağalardan biri daha baskın. Ara ara diğerini ısırıyordu ve onu yemeğini yiyordu falan pek önemsemedim. 10 dakika önce akvaryumdaki sesi duyup odaya geldiğimde baskın olan kaplumbağanın diğerinin boynunu ısırdığını bırakmadığını gördüm. Ayırmak için baya uğraştım sonunda bıraktı. Saldıranı hemen akvaryumdan alıp başka yere koydum. Saldırıya uğrayanın boynunda açık yara yok ama derisi hırpalanmış. Bu arada 100 litrelik akvaryumda yaşıyorlar. Yemlerini her gün veriyorum. Şimdi sormak istediğim neden böyle saldırmış olabilir? Ne kadar ayrı tutmam lazım? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Saldırının birinci sebebi hiyerarşik düzendir. Alfa olan sürekli diğerini yoklar. Bu en uyumlu hayvanlar için dahi olağandır. Her ikisi de erkekse bu daha sık olur. Sınama genelde el titretme ile olur diğeri boyun eğerse fazla uzamaz ama diğeri tepki vermez yada sallamazsa bu ısırmaya gider. Diğerinin zayıf anını kollar ve dalar. Genelde arkadan ve bazen tepeden saldırır. Açık yara olmadığı sürece hafif yaralanma ve derideki kızarıklıklar normaldir. Derilerindeki hasarlar bize göre daha çabuk iyileşir.

10 cm kabuk boyu cinsel gelişimin başladığı süreçtir. Bu dönem vücutlarındaki hormonel değişiklikler ve cinsel kimliğini tanıma safhası hayvanlarda asabilik yapar.

Hayvan yeterince uykusunu almaz ise hırçınlaşır. Sebepsiz yere diğerine bulaşır. Tan yeri ağarmasıyla uyandıkları için en geç 21:00'de yatırıyoruz.

Bir diğer sebep alan darlığıdır dar alanda başka hayvan istemez.

Akvaryumu sahiplenmişse başka hayvan istemez ondan kurtulmaya çalışır, bu evvelden tek yaşayıp sonradan yeni hayvan geldiğinde görülen durumdur. Her hayvanda bu olmaz. Yeni hayvan alınacaksa emsal boyda olmasının gerekliliği budur. Boy dengesizliği büyüğün küçüğü öldürme noktasına kadar gider.

Biri dişi ise bu gelişimin tamamlanması sonrası erkek dişiyi sürekli sıkıştırır. El titretme erkekler arası meydan okuma dişi karşısında kur yaparak ilgi çekmedir. Dişi tepki vermez ise dişinin burun civarını, dişi tepki verecek yapıda ise erkeğin ön bacaklarını ısırır. Yetişkin safhada dişiler erkeklerden iri olur kafaları da büyük bu sebeple araya mesafe koyarak el titretirler. Dişi üzerine doğru geldiğinde erkek kaçar.

Burada dikkat edeceğin husus açık yara açılması ve tırnak yada kuyruk ucu, kabuk kenarları kopma ihtimali, bunlar olursa ayırmak gerekir.

Bir de bu saldırılarda kitlenip kalma durumları var. Su içinde kitlenirseler havasız kalabilirler. Misal hayvan diğerinin arka ayağını ısırdığında diğeri ayağını oyuğuna çeker ve ısıranın kafası sıkışır. Böylece ne ısıran çenesini açıp kurtulabilir ne de ısırılan ayağını dışarı bırakır, öylece kalırlar.

Kitlenirseler sudan dışarı çıkar ve ısıran aşağıda kalacak şekilde kuyruk ve arka bacağından çektir. Arkadan gelen tehdit bırakmasını sağlar. Tabi hırsı korkunun önüne geçerse uzun süre bırakmayabilir.

Yalnız sudan çıkardığında dikkat et, kendini emme basma tulumba gibi sallayıp parça koparmaya çalışır bu hareketi yapmadan müdahale et. Bizim parmakları ısırdığında da bu hareketi yapar. Onun için yemi elden veriyorsan yem verdiğin parmak uçlarında oluşan nasırları kesme. Acıtma bir yana deriyi de koparıyorlar. Diğer parmaklarını içeri katla. Biriyle ilgilenirken diğeri diğer parmaklara dalar.

Ağır hasar olmadığı sürece aynı akvaryumda durmalarında sakınca yoktur. Yalnız yavaş yavaş ömürlük akvaryuma doğru hazırlığa başla. Cinsel gelişim tamamlandığında boy uzamaları devam eder. Kuru alan ikisini de alacak kadar geniş olsun bu da alan darlığı kapsamındadır. Akvaryum içinde gereksiz kalabalık varsa çıkar.
 
Geri
Üst