Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkkında Herşey

eminemre

Bordo Bereli
Katılım
21 Eki 2011
Mesajlar
2,402
redearedslider.net adresinde bulduğum yabancı kaynağı, Türkçe'ye çevirerek paylaşmak istedim. Umarım yararlı olur. Çeviri tarafımdan Türkiye şartları göz önünde bulundurarak yapılmıştır.

Amerikan ölçüleri metrik sisteme çevrilmiş ve o şekilde hesaplamalar kullanılmıştır.

GENEL

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası (Trachemys scripta elegans) ABD'nin doğu kısımlarının 3/4'ünde yaşayan sucul bir kaplumbağa türüdür. Popüleritesinden ve dayanıklılığından dolayı tüm dünyada bakılan bir canlı olarak kayıtlara geçmiştir. Aynı tarzda diğer egzotik sürüngen hayvanlara nazaran daha kolay esaret altına alınmabilmesinden dolayı bu kadar popüler olmuştur. Aynı zamanda bakması keyifli hayvanlardandır.

Çoğu pet-shopta 1TL büyüklüğünde satılan bu hayvanlar, kolayca bir iki sene içerisinde 10cm'nin üzerine çıkabilirler. Bir çok kaplumbağa sahibi bunu öngöremedikleri için aldıkları küçük akvaryumlarında yetişkin kaplumbağalarını tutamamaktadırlar. Bu sebeptendir ki bir çok bilinçsiz ve cahil kişiler baktıkları hayvanları doğaya geri salarlar. Bir çok kırmızı yanaklı akvaryumda beslendiği için, doğada yaşamlarını sürdürememekte ve ölmektedirler.

(ABD için geçerli) Federal ve eyalet yetkilileri neyse ki aldıkları önlem ile bu hobiyi kontrol altına alarak üzerindeki kara bulutları dağıttılar. Bir çok kaplumbağa sever bu günlerde kaplumbağa bakımı hakkında bilgi vermek için gönüllüdür. Artık bir kase içindeki kaplumbağa satılan günler geride kaldı.* 100 litre bir akvaryum, UV ışık ve filtre herşeyiniz olmasa bile gayet iyi bir başlangıç olacaktır.

Kaplumbağalar, taşıyabildikleri Salmonella bakterisinden dolayı her tutulduğunda ya da onlara ait her türlü eşyaya temas edildiğinde eller yıkanmalıdır. Özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olsa da her yaştan insanlar kaplumbağa teması sonrası ellerini yıkamalıdır. Kısacası sürüngenlerle ilgili biraz tecrübeniz ve bilginiz varsa, sabırlı bir birey iseniz kırmızı yanaklı tam size göre bir evcil hayvan olabilir.

* ABD'de petshoplarda 10cm den küçük kaplumbağaların satışı yasaktır. Ayrıca bu hayvanlar akvaryumda satılmaktadır. Plastik kapta satılma devri çoktan bitmiş. FBI ve eyalet kurumları sıkı bir şekilde denetleme yapmaktadır.

BAKIM BROŞÜRÜ

(Bu ABD için geçerli) İyi pet-shop mağazaları kaplumbağa ya da sürüngenlerin yanında size bakım broşürü vereceklerdir. Beslenmesinden, uygun bakım sıcaklığı, akvaryum şartlarından su sıcaklığına kadar olan bilgileri bu bröşürde bulabilirsiniz. Eğer aldığınız yer bunu vermemişse mutlaka en yakın zamanda edinin. Özellikle ilk kez bakıyorsanız bu bilgilere mutlaka ihtiyacınız olacaktır.

İlk olarak dikkat etmeniz gereken bakım şartlarından biri beslenmedir. Palet yemler tek başlarına yeterli olmazlar ve protein oranı yüksek solucan ya da benzeri yiyeceklerin verilmesi gerekir. Doğranmış dana ve tavuk eti, havuç ve çeşitli sebzeler de beslenmesi için gerekli olacaktır. Ayrıca vitamin desteği için multivitamin ve kalsiyum blokları da gerekecektir.

Bundan sonra dikkat etmeniz gereken nokta su kalitesidir. Temiz bir su olması zorunludur. Doğada her türlü göl ve akarsuda doğal sirkulasyon vardır. Bunu akvaryumda sağlamak zorundasınızdır. Ayrıca ufak akvaryumlarda su daha çabuk kirlenecektir. Bunun yanında akvaryumun en az 2-3 katı kapasiteli bir filtre ve 2-3 haftada bir suyun %50lik değişimini yerine getirmeniz gerekir. Tabiki su ıcaklığı da kontrol altında olmalıdır. 24-28C derece en ideal su sıcaklığıdır.

Bunlar dışında olması gereken kuru alan mutlaka ayrı bir şekilde aydınlatılmalı. Akvaryumun genel sıcaklığı 28C derece iken, bu kısımlar 32C derece civarı olmalıdır. Ayrıca ışıklandırma sisteminde UV ışınlar kullanılmalı ve güneş taklit edilmelidir.

NOT: Gördüğünüz gibi ABD de bu hayvanları satmak oldukça meşakatli bir iş. Eyalet yetkilieri çok sıkı denetliyorlar. Broşür vermek zorunluluk.

AKVARUM AYARLARI

Kaplumbağa sahiplerinin en büyük sorunlarından biri de akvaryum büyüklüğünde yaşadıkları ikilemdir. Genelde pet-shop sahipleri size uygun fiyatlı orta ölçekli bir akvaryum satmaya çalışacaklardır. Bu kişiler size büyük akvaryum gerektiğini öylerlerse kaplumbağa almaktan vazgeçeceğinizi düşünerek sizi yanıltabilirler. Verecekleri orta çlçekli bir akvaryum ise size yeterli olmayacaktır.**

Akvaryum ölçülerini belirlemek için ise şu dikkate alınmalıdır. Her 1 inç için 10 galon su gerekli olacaktır. (1inç=2.54cm ve 1Galon=3,79litre dolayısıyla her 2.5cm için yaklaşık 35-40 litre su gereklidir) Yetişkin bir kaplumbağa için 150-200 litrelik bir akvaryum anlamına gelir. Unutmayın ki kaplumbağalar çabuk kirleten canlılardır ve suyun içinde yemek yerler. Dolayısıyla iyi bir filtre gereklidir. Su ne kadar çok olursa kaplumbağanın atıkları o kadar çabuk ortadan kalkar. İlk başlarda daha ufak bir akvaryumla başlayıp büyütebileceğiniz gibi, en başta büyük bir şey alıp tekrar zahmete girmek zorunda kalmamak da seçeneklerinizden biridir.

Akvaryum seçerken yüksek bir akvaryum yerine uzun bir akvaryum seçmek kullanım alanını genişleteceğinden kırmızı yanaklının daha çok hoşuna gidecektir. Akvaryumun üstünü kapatmak da başka bir evci hayvanın girmesini ya da çocukların oynamasını engellemek için faydalı olacaktır.

**Bizde ise orta ölçekli akvaryum kaplumbağa bahçesi olark düşünülebilir.

AYDINLATMA

Kırmızı yanaklılar ile aydınlatma bire bir ilişkilidir. Biri olmadan diğeri var olamaz. Güneş dünyadaki her yaşamı oluşturuan ve yaşamak için gerekli UV ışınlarını sağlayan kaynaktır. Sürüngenlerin bir çoğu, kabuk ve kemiklerini güçlü ve sağlıklı tutabilmeleri için D3 vitamini sentezlemeleri gerekir. Bu sentezledikleri vitamini ancak UV ışınlarıyla oluştururlar. Bu vitamin olmaz ise kalsiyumu kullanamazlar. Normal şartlarda hiç bir yapay kaynak güneşin etkisine ulaşamayacağı için en güzeli dışarıda güneşlendirmek dahi olsa, akvaryumumuza bir UV lamba gereklidir.

Bunun dışında kırmızı yanaklar için bir diğer önemli kaynak ise ısı lambasıdır. Bu lamba sayesinde vücut sıcaklıklarını yüksek tutarlar ki metobolizmaları ve bağışıklık sistemi sorunsuz çalışır. Herhangi bir soğuk hava onun kolayca hastalanmasını sağlayacaktır. O yüzden kuru alanında ısıtıcı lamba bulundurulmalı ve istediği zaman serinlemek için akvaryumun diğer kısımlarına gitmesine izin verilmelidir.

Yeni başlayanların en büyük hatalarından beri UV ve ısıtıcı lambayı 24 saat açık tutmalarıdır. Doğada oldğu gibi bir döngü sağlanmalıdır. Sabah uyandığınızda lambayı açıp, güneş battığında kapatmanız uygundur. Ya da bir zamanlayıcı priz kullanabilirsiniz.

SICAKLIK

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaların habitatının ayrılmaz bir parçası da sıcaklıktır. Isı kaplumbağanızı hayatta tutan şeydir. Isı olmadan kaplumbağanızın vücut sıcaklığı düşer; çünkü kaplumbağalar soğukkanlı canlılardır. Yani vücut sıcaklıklarını insanlar gibi kendi kendilerine ayarlayamazlar. Güneşten gelen ısıya muhtaçlardır. Güneşi evin içine taşıyamayacağınızdan dolayı ısıtma aparatları ve ışıklar burada oldukça önemlidir.

Kaplumbağanız var ise su ısıtıcınız olmalıdır. Su kaplumbağalar 24-28C derece su sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. Buz gibi suya girmeler şok etkisi yaratabilir, ölümcüldür. Bu yüzden termostat ayarlı bir ısıtıcı tavsiye edilir. Kaplumbağalar yaşamlarının büyük kısmını suda geçirdikleri ve yemeklerini de burada yedikleri düşünüldüğünde ısıtıcının önemi daha da ortaya çıkar. Kırmamaları için koruyuculu bir ısıtıcı önerilebilir. En iyi markalar Eheim ve Visitherm' dir.

Akvaryumun içindeki sıcaklığın 24C derece olması ve kuru alanlarının da 34C derece civarı olması önemlidir. Ya hem UV lambası hem ısı lambası alabilir, ya da ikisinin bir arada olduğu civa buharlı lambaları tercih edebilirsiniz. Bu lambalar hakkında hala bir tartışma sürdüğünden dolayı farklı tip ısıtma lambalarını da tercih etmeniz mümkün. Her ne kadar termostatlı bir ısıtıcı dahi kullanıyorsanız mutlaka akvaryum camına asılan termometreler ile sıcaklığı kontrol edin.

SU

Su kaplumbağalarının akvaryumu da aynen balık akvaryumları gibi titiz bakılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı su değerleri önemlidir. Kaplumbağalar balıklar kadar su konusunda hassas değillerdir yine de suya dikkat etmeliyiz. Su değerlerinin ölçümü için ölçüm kitlerinden edinebilirsiniz. 6-8 arasındaki bir pH aralığı kaplumbağanız için uygun olacaktır.

Balık akvaryumları gibi kaplumbağanızın akvaryumunda da bir döngü oluşmalıdır. Bu döngü nitrojen döngüsü olarak adlandırlır. Nitrojen döngüsü yararlı bakterilerin yem ve dışkı artıkları gibi aamonyak üretimini destekleyen ürünleri nitrit ve nitrata çevirmeye yarar. Nitrit ve nitrat amonyaa göre daha az zararlıdır. Bu döngüyü petshoplarda satılan ürünler ile de sağlayabilirsiniz.

Belli aralıklarla akvaryumu amonyak, nitrit ve nitrat bakımından kontrol altında tutmak gerekir. Alınacak ölçüm kitleri için bu değerler düzenli olarak kontrol edilebilir. Kaplumbağalar balıklara göre bu değişimlerden daha az etkilenseler bile ölçüm kitindeki optimum değerler korunmaya çalışılmalıdır. Değerler tehlikeli düzeye çıarsa su değişimlerini arttırabilirsiniz.

Başka bir mesele ise sudaki klordur. Genelde gözlere zararlıdır ve özellikle su değişimlerinde dikkat edilmesi uygundur. Bununla beraber en önemli notka su kalitesini koruyabilmek için gerekli filtredir. Her zaman alabileceğiniz en güçlü filtreyi alın ve akvaryumun hacminin iki katından daha az kapasiteli bir şey olmasın.

DEKOR

Çoğu kaplumbağa sever akvaryumlarını balık akvaryumu gibi dekore etmeye çalışırlar. Doğal yaşamlarını değiştiriler ve eve uygun bir dekor seçmeye çalışırlar. Genelde akvaryuma koyacağınız materyaller onları rahatsız edebilir.

İlk olarak kullanılacak substrat(kum, midye kırığı,taş) önemlidir. Genelde vakit kaybı olarak nitelendirilecek fakat olması avantajdır. Çok küçük olursa yutulabilir ya da fazla büyük olursa kir tutabilir.

Bitkiler ise önemlidir. Dikkat ederseniz kaplumbağalar bitkisel de beslenir. Koyacağınız bitkileri yiyebilirler. Eğer canlı bitki koyacaksanız zehirli olmadığından emin olun. Yemeseler bile en azından meraklı kırmızı yanaklılar onları çiğnemek isteyeceklerdir. Yapay bitkiler de bir seçenek olabilir.

Yapay kayalar petshoplardan alınabilir. Çünkü dere ya da göl kenarından toplanan kayalar parazit ya da bakteri içerebilirler. Kütükler de kullanılabilir ancak kütükler suyu kahverengine boyayabilirler. Bu tamamen zararsızdır engellemek için 2-3 gün bir kova suyun içinde tutulabilir. Ayrıca karbon filtreli bir sünger ya da aktif karbon da değişen rengi absorbe edecektir.

Ayrıca doğal kayalar kuru alan için en ideal malzemelerdir. Ancak sabunsuz bir şekilde iyice yıkandığından emin olun akvaryuma koymadan önce. Ayrıca kayaların üstünde keskin yüzeyler olmadığına emin olursanız kaplumbağanın yaralanmasının önüne geçersiniz. Ayrıca kesikler eğer su kirliyse kolayca enfekte olabilir ve kaplumbağanıza zarar verebilir.

YEMLEME ve DİYET

Bir kısım grup sadece palet yem ve desteğinin yeterli olacağını savunurken bir diğer kısım ise palet yemlerin %25 olması kalan kısmın doğal bir diyetten oluşması. Canlı gıdalar, solucanları, sucul salyangozları, su piresi ve balıkları içerebilir.*** Dondurulmuş gıdalar besin değerlerini düşürebilir.
Bitkisel olarak ise karahindiba, kara lahana, kabak, havuç, yeşil fasulye, marul ve diğer koyu yapraklı yeşillikler ile besleyebilirsiniz. İceberg denen atom marul tavsiye edilmiyor. Kıvırcık marul daha besin değeri bakımından zengin. Ayrıca su marulu, su mercimeği ve azola gibi sucul bitkiler de verilebilir. Muz, elma ve çilek ishale neden olabilceği için sakınılmalıdır.

***Normalde forum olarak canlı yeme karşıyız ancak çeviri yaptığım site hayvanların avlanmalarının onların sağlığına olumlu yansıyacağını söylemiş.

Kaynak: redearedslider.net
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkında Herşey

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz Emre bey
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkkında Herşey

Çok güzel paylaşım elinize sağlık
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkkında Herşey

Elimden geldiğince anlaşılır bir şekilde çeviri yapmaya çalıştım. Ancak çeviri notlarında yazdığım gibi birimler değiştirilmesi gerekti. Bunun yanında ABD'de petshoplar çok sıkı kontrol altında. 4inç(yaklaşık 10cm) den ufak kırmızı yanaklı satışı yasak. Ayrıca kaplumbağa bahçesi adı altında verilen kaplar da yasak. Federaller ve eyalet yetkilileri direk mağazayı kapatıyorlar. Buynun yanında kaplumbağa alan herkese bilgilendirme broşürü verilmesi zorunlu. Umarım ülkemizde de bununla ilgili en yakın zamanda bir yasa çıkar.
 
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkkında Herşey

Emeğinize sağlık
Yurt dışında üretim canlı yemler çok yaygın.Açıkçası ülkemizde bu tarz canlı yemler yaygın olsa bende kullanabilirdim.Ama bu kesinlik pet shoptan alınmış bir canlıyı yem etmek istediğim şeklinde anlaşılmasın.

Bitkili tankımda çok fazla adi salyangoz var.Haftalık olarak onları akvaryumdan uzaklaştırıyorum.Yoksa sayılarını kontrol altında tutamam.Bu salyangozları açıkçası yem olarak kullanıyorum.Ve kaplumbağanın diyetinde önemli bir yeri olduğuna inanıyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkkında Herşey

Elinize sağlık Emre bey çok güzel olmuş. Yeni bilgiler vermeye devam edin yine
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkkında Herşey

Yeşim Hanım sitedeki bazı bilgileri de çevirdikçe buraya ekleyeceğim

Arzu Hanım zaten canlı yemden kastımız insanlar japon balığını kaplumbağanın önüne attığımızı sanıyorlar. Doğada olduğu gibi solucan ve bazı sucul ürünleri kullanmamızda bir sakınca yok..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları Hakkkında Herşey

saol emin yararlı bilgiler
 
Geri
Üst