Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kış uykusunda problem ACİL

Azrulk

Yeni Üye
Katılım
29 Eki 2015
Mesajlar
15
merhabalar herkese.Kara kaplumbağam kış uykusunda.Ancak demin biraz kıpırtı duydum olduğu yerden acaba uyanıyor mu? uyanırsa nasıl sorunlar çıkar lütfen yardımcı olun çok korkuyorum.
 
Bulunduğu ortamın ısısı uykuya yattığı süreçteki ısıda sabit ise sorun yok. Olurda uyanırsa ve dışarı çıkarsa önüne yiyecek koyarsın. Çıkmaz ise hiç elleme. Gürültüye tepki de vermiş olabilir. Yada olduğu yerde yerleşiyor olabilir.
 
Cvp: Kış uykusunda problem ACİL

Kardeşimle ufak bir sıkıntı yaşamamdan dolayı sesim biraz yükseldi ondan rahatsız olmuş olabilir dediğiniz gibi.Ancak şimdi hiçbir sorun yok gibi kıpırdamıyor :)Ortalama 17-18 derece gibi sıcaklık.Umarım bir sorun çıkmaz çekmecede kapalı durumda hava alabileceği kadar boşluk var açmaya korkuyorum uyanır diye çekmeceyi aralayıp baksam sorun olur mu acaba ?


Bir de evde beslenen kaplumbağalar kış uykusuna yatırılmamalıymış yanlış bir şey mi yaptım ? Eğer yaptıysam bir dahaki kışa yatırmasam ?
 
Kıpırdama durduysa hiç elleme öyle dursun. Harekete tepki verebilir.
 
Cvp: Kış uykusunda problem ACİL

Arkadaslar 2 tane kırmızı yanaklı su kaplumbagasi bakıyorum hala kış uykusuna yatmadilar akvaryumda ısıtıcı filtre kuruma alanı hepsi mevcut sorun nerde acaba yada kış uykusundan yatmamalari normal mi
 
Cvp: Kış uykusunda problem ACİL

Ysnysn' Alıntı:
Arkadaslar 2 tane kırmızı yanaklı su kaplumbagasi bakıyorum hala kış uykusuna yatmadilar akvaryumda ısıtıcı filtre kuruma alanı hepsi mevcut sorun nerde acaba yada kış uykusundan yatmamalari normal mi

Isıtıcı çalışıyorsa yatmazlar. Ben yatırma taraftarı değilim özellikle hayvanlarınız 12-13 cm den küçükse bırakın çalışsın ısıtıcınız yatmasınlar
 
Cvp: Kış uykusunda problem ACİL

diğer bir konuda yazmıştım aynen kopyalıyorum. bu su kaplumbağaları içindir.

[Biz hayvanları akvaryumda ısıtıcı ile sabit sıcaklıkta tuttuğumuz için hayvanlar doğal ortamda yaşayanlara göre adapte olma zorluğu çekerler. Küçük kaplumbağalar fazla enerji harcayıp yağ depolamadıklarından onlar için ölümcül risk taşır.

Hibernasyon yani kış uykusu için hava ısısındaki düşüş ile hayvan kendini hazırlamak için gıda tüketimini artırıp yağ depolamaya başlar. Isı 22 derecelere indiğinde metabolizmasını yavaşlatmaya başlar. Kendine uygun bir yer bulup orada saklanır. Bu kademeli ısı düşüşleri 15 derecelere düştüğünde metabolizmasını durdurup kış uykusu na yatarlar. Doğal ortamlarında bunu yaprak altına girerek yaparlar daha soğuk bölgelerde bu yaprakların üstüne kar yağar. kar altında durarak soğuk etkisinden izole belli bir ısıda yatarlar. Bu donmalarını önler. Havaların ısınmasıyla birlikte metabolizmaları da yavaşça canlanır. İlk zamanlar sindirim ve boşaltıp sistemi uzun süre çalışmadığı için biraz sıkıntılı bir süreç yaşarlar.

Biz sabit ısıda baktığımız için kış uykusu na yatırmayız. Yine belli oranda yem verdiğimiz için yağ depolamazlar. Bu sabit ısı ve verdiğimiz yemden dolayı metabolizmada sabit seyreder. Hayvanların kendini kışa hazırlama ihtiyacı olmaz.

Tüm bu bileşenleri uygun şekle sokmuş olsaydın dahi hayvanlar ön hazırlık yapmadığı için kış uykusuna yatamazdı. Kış uykusuna adapte olmaları için çok geç kalmışsın. Bunu yapman hastalanmalarına ve ölmelerine neden olur. Kısaca olmaz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkürler. Bir sorum daha olacaktı. Malum kaplumbagalarin diskilari biraz ağır ve kalın oluyo filtrem suyun icindeki bu diskilari çekip temizliyemiyor yaklaşık haftada bir su degistirmem gerekiyor pislik sürekli taşın arkasinda falan toplanıyor buna nasıl bir çözüm bulabiliriz daha büyük bi motorunda bu temizlemeyi yapabilcegini sanmıyorum açıkçası
 
Cvp: Kış uykusunda problem ACİL

Azrulk' Alıntı:
Ortalama 17-18 derece gibi sıcaklık.

17-18 °C bir kara kaplumbağasının kış uykusuna yatması için yüksek bir sıcaklık değeridir.

Daha önce açtığın Kara Kaplumbağamın Kış Uykusu isimli konuda bundan bahsetmiştim.


Ysnysn' Alıntı:
Teşekkürler. Bir sorum daha olacaktı. Malum kaplumbagalarin diskilari biraz ağır ve kalın oluyo filtrem suyun icindeki bu diskilari çekip temizliyemiyor yaklaşık haftada bir su degistirmem gerekiyor pislik sürekli taşın arkasinda falan toplanıyor buna nasıl bir çözüm bulabiliriz daha büyük bi motorunda bu temizlemeyi yapabilcegini sanmıyorum açıkçası

Akvaryum kepçesi ile gördüğün dışkıları toplayabilirsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kış uykusunda problem ACİL

filtrenin dolayısıyla sirkülasyonun sağlıklı olması için tabanda gereksiz engelleyici ürünler olmamalı. tabanda silis kum kullanmalısın. onun harici ipek yapraklı bitki ve plaka değişim sürecine girecek boya gelmiş ise mango kökü de olmalı. bu çakıl veya taşlar kiri biriktireceği gibi içinde göz ve kulak enfeksiyonuna neden olacak zararlı bakterileri üretebilir.

frukanın dediği gibi yavaşçakepçe ile alabilirsin. normalde bu dışkıları hayvanlar yer ve bir kısmını parçalarlar. kumda gezdikçe kalanları havalandırır ve bunlar filtre tarafından çekilir.

hayvanın kabuk boyu ne kadar ve yemi kaç adet ve ne sıklıkla veriyorsun ?
 
Bitanesinin boyu 9cm diğeri 10 cm yemi sabah akşam veriyorum ve 4 5 tane karides 5 6 tane yeşil olan yemden veriyorum. Sizinde söylediğiniz gibi bu diskilari yiyorlar arada yani ben farkedene kadar is işten geçmiş oluyo :) bu işi filtrem yapsın istiyorum oda pek mümkün değil heralde
 
8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğüne düşüyoruz. Dolayısıyla tek öğün vereceksin. Dışkılarını yemelerinde sorun yok. Bu normal. Bu bir nevi aşı gibidir karşılıklı bağışıklıklarını güçlendirir. Bunun bir özelliğide birbirlerinin dışkılarını yemeleri birbirlerini kabul ettiklerine işarettir. Aksi halde biri diğerininkini yemez.

Yemlere gelirsek her yemi ayrı günde vereceksin. Karışımda yem seçmeye başlarlar. Gammarus bittikten sonra jbl energil veya sera raffy royal alırsın. Bunlardaki karides ve balıklar büyüktür. Ağızlarına sığacak oranda kesip verirsin. Yalnız dikensi dokuları kopar ağızlarına ve sindirim sistemlerine batmasın. Bu yemler 1000'lik kutuda satılır onun için son kullanma tarihi 1.5 seneden aşağı alma. Bitiremezsin. Elindeki gammarus ufak olduğu için yemede zorlanırlar ve suyu kirletir.

Ayrıca sera raffy P al. Bundaki kırmızılar mineral yemdir. Çeşitli mineral, vitamin ve kalsiyum içerir bunları ayırıp haftada bir gün verirsin. Bu ihtiyaçlarını karşılar ekstra vitamin damlaya gerek kalmaz. Bittiğinde sera mineral yem alırsın.

Jbl agil de alacaksın. Bu sert yemdir ilk başta garipsiyebilirler ama gereklidir. Kemik, kas ve kıkırdak dokuyu geliştiren lizin amino asidi içerir.

Son aşamada hayvanlar repto yanında yeşillikte yiyor ise sera vital ot türevli yemden alırsın ama bu öncelikli değil.
 
Dikensi dokuya açıklık getireyim karideslerin ağız bölgesinde olur. Balıklarında yüzgeçlerinde. Energildekiler royale göre biraz daha büyüktür royalde değişik boylarda çeşitli. Energil genelde daha yetişkinlere göre ama sonuçta kopararak veriyoruz. Aslında tam parça verip uğraşması daha iyi ama bu suyu yağlayıp parça bırakmasına neden oluyor. Bir de aynı yeme düşerlerse birbirlerini hırpalama yem çalma durumu oluşuyor.
 
Cvp: Kış uykusunda problem ACİL

Benim kaplumbağam da yaklaşık 6 aydır uykuda,kış uykusuna yattığı için garajda durdu bu süreçte.Yan taraftaki ev tadilatta olduğu için de çok fazla gürültü var sabah bir baktım uyanmış dolaşıyor.Evin en soğuk kısmı garaj uyandığı için eve tekrar alayım mı yoksa kalsın mı ?yemek vermeli miyim bilmiyorum önünde karides var ama ne yapmam gerekli acaba ?
 
Su mu kara kaplumbağası mı ?
 
Hayvan tadilatın getirdiği sarsıntıyı deprem gibi algıladıysa hareketlenmiştir. Bu gürültünün sürmesi hayvanın uyumasını engeller. Hayvanı bulunduğu ortama koy alt ve üstünü saracak biçimde bir bez arasına ama istediğinde çıkabilecek gibi tam sarıp sarmalama. Ertesi gün bak hayvan hareketlenmiş ise yapacak birşey yok. Eve alacaksın. Bu durumda marulun orta göbek kısmındaki körpe yapraklarla başlarsın. Kara kaplumbağası otçuldur, karides önermiş miydik hatırlamıyorum.
 
Zaten kartondan mağra gibi birşey yapmıştım içinde uyuyor şu an onu bez ile sarayım iyice giriş kısmı açık kalsın o zaman. Bir de ne zaman uyanması gerekli acaba ?
 
Tam detaylı bilmiyorum ama havalar 20 derece üstüne çıktığında bu da mart sonu nisan başına denk gelir.

Gevşek biçimde koza gibi sar. Bu hayvanı rahatlatıp uyumasını sağlayabilir. Tadilatın getirdiği titreşim aza iner. Hatta sünger üstüne koysan hayvanı iyi olur mu acaba diye düşünüyorum. Ortam karanlık dursun. Gerekirse kapısını kutu üstünden bez ile örtersin.
 
Geri
Üst