Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kış uykusundayken nasıl oksijen alıyorlar

vanilya

Gümüş 2 Üye
Doğadaki res (kırmızı yanaklı) cinsi kaplumbağların hepsi suyun dibinde mi kış uykusuna yatar? Sudan oksijen alabilen solungaçlarıda olmadığna göre suyun altında aylarca oksijen almadan nasıl hayatta kalabiliyolar?

Cvp: Kış uykusundayken nasıl oksijen alıyorlar

Kaplumbağalar kış uykusnda Oksijensiz glikoliz (şeker yıkımı) ile enerjilerini sağlarlar. Oksijen yokluğu ve düşük sıcaklık sebebi ile metabolizmaları yavaşlar, dolayısıyla enerji ihtiyaçları çok azalır. Çoğu omurgalılar, kalp ve beyin gibi hayati organlarının kesintisiz olarak oksijene ihtiyaç göstermeleri sebebi ile oksijensiz kalmayı tolere edemezler. Bu kaplumbağada ise, her iki organında da özel olarak yerleştirilmiş bir uyum mekanizmasıyla gereken miktarda ATP (enerji kullanımına ait molekül) üretmeye başlar. Ne kadar enerji harcıyorsa ona uygun miktarda üretim yapılmasının çok hassas bir mekanizmayla kontrol edildiği anlaşılmaktadır.Uzun süren oksijensizlik döneminde hayvanın beyin ve vücut dengeleri de bozulur; fakat bu durum yavaş gelişir. En düşük seviyede korunan fonksiyonlar, sistemi çalışır halde tutmaya yeter ve tekrar solunum başladığında ve oksijen hücrelere ulaştığında, bozulmuş olan dengeler hızla düzelir. Sonuçta normal fizyoloji tekrar sağlanmış olur.

Kuru alanda kış uykusuna yatabilirlermi

Daha önce izlediğim bi belgeselde Painted turtle türü su kaplumbağlarının kuru alanda da kış uykusuna yatabildiğini gördüm. Hatta üzerleri buz tuttuğu halde hayatta kalabiyolardı. Buradan izleyebilirsiniz.
Res türleri de kuru alanda kış uykusana yatabilirlermi yoksa sadece su altında mı yatabiliyolar?

res türlerinin kuru alanda kış uykusuna yatamıyo diye biliyorum.bu konuda en dayanıklı painted türü :)

Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Soğuğa en dayanıklı kaplumbağa türünün painted olduğunu bende okumuştum, kanlarında doğal antifiriz varmış. Sanırım bu yüzden kuru alanda buzla kaplansalar bile hayatta kalabiliyolar.

kuruklarının altından nefes alabiliyorlar diye biliyorum

Kış uykusundayken nefes alıp veriyorlar mı?

arkadaşlar kaplumbağlarım hediye ve yeniyim bakımlarında 3 tane kaplumbağım var 1 tanesi seyahatte olan komşumun benim bebeklerimden biri 2 haftadır uyuyor yemek yemediği için artık korkuyorum ona bişey olmasından kış uykusuna yatmış olduğunu düşünüyorum ölüm akvaryumunda bakmıyorum acele de olsa akvaryumum var ıstıcım ve suyu temizleyen filtrem var uyanması için ne yapabilirim güneşe çıkardığım zaman gözleri açılıyor güneş batınca yine uykuya dalıyor.

kaplumbağalar yavruysa uyandırmak çok tehlikelidir. çünkü bu tür canlılar hiç doğal ortam görmediklerinden bağışıklık sistemleri çok zayıftır. uyandırmak bildiğim kadarıyla çok dikkat isteyen bir durum ve mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. su sıcaklığı ve yem saatleri tam tamına uygun olmalı.

Geri