Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kulağında renk değişimi-soyulma!

potash

Bronz 1 Üye
Katılım
26 Mar 2011
Mesajlar
107
kaplumbağamın kulak kısmında yani kırmızı şerit üzerinde, rengin kızıllığında tuhaf bir beyazlaşma var. Resimde dikdörtgen içindeki bölgede renk homojenliğini yitiriyor. Pembemsi, somon rengi gibi bir açılma söz konusu. Bir şişlik falan fark etmedim. Bunun dışında sağlığında anormal bir durum söz konusu değil. İştahı gayet yerinde; hareketlerinde hastalık belirtisi olabilecek bir durum yok. Ama bu renk açılması endişe verici. O kısım sanki soyulmuş gibi. Sebebi ne olabilir? Onun dışında kafa derisinde bir renk değişimi yok. Çok can sıkıcı bir şey. Nedir bu?


Bu arada iki kaplumbağam var ve ikisi de iki ayrı akvaryumda tek başlarına yaşıyorlar. Bu kızımın akvaryumu 250 litre, tüm ekipman tamam. Akvaryumunda silis kum dışında hiçbir şey yok, yani sürtünüp kendisine zarar verebileceği bir dekor malzemesi falan mevcut değil.
 

Ekli dosyalar

  • 20190628_163720.jpg
    20190628_163720.jpg
    63 KB · Görüntüleme: 73
Resim net değil ama ısıtma lambası çok yakın mı? Hayvan kuru alanda güneşlenirken başını havaya kaldırır. Busebepten yakın temasta bulunmuş olabilir.

Kuru alandan kaçma amaçlı havaya dikildiyse veya kuru alanda güneşlenirken biri odaya aniden girdiğinde panikleyip çıkışı bulamaz ve eli ayağı dolanıp ampule yada çanağa çarpar bu derisini dağlayıp yara yapar.

Yaralanma sebebi bunlardan birisi sorun değil düzelir. Yalnız açık yara varsa batikon sürüp kuru yerde 5-10 dakika bekletip sonra akvaryuma alınır. Sadece deri yüzülmesi ise gerek yok.

Dış filtre yok ise suya 3 damla metilen damlatın. Dış filtre varsa damlatılmaz filtredeki döngü yapan bakterileri öldürür.
 
Cvp: Kulağında renk değişimi-soyulma!

Resim için kusura bakmayın. çekebilmek için kucağıma aldım. Çok strese girdi, kıpır kıpır durmadan hareket etti, bu pozu zor yakaladım. Net olsun diye sözde yakından çektim ama bu kadar oldu. Dediğiniz gibi lamba biraz yakın yani aslında hayvan büyük. 21 cm kabuk boyunda haliyle lambanın altında yakın duruyor. 32 derecelik ısıyı bu mesafeden bulabildiğim için böyle konumlandırmıştım ama daha yüksek wattlı bir ampulle yine aynı sıcaklığı yakalayacak şekilde mesafeyi daha yukarı çekerek lambadan biraz uzaklaşmasını sağlayabilirim belki. 
Yani yanmış mı o kısım?
Yara yok, deride açıklık yok, eti falan görünmüyor. Orada sadece renk açılması var. Açık yara olmadığından hiçbir şey sürmesem şimdilik daha iyi. Ama ben şüphelendim. Uyarınızı dikkate alarak bu hafta içi veterinere götüreceğim. Daha önce götürdüğüm bir yer var; veteriner kaplumbağa uzmanı olmasa da (ki zaten öyle bir veteriner yok maalesef) adam tecrübeli bir hekim. Belki bir pomad falan verir. Allahtan şişlik, yumru gibi bir şey yok. 
Dış filtre var. Haftalık düzenli dip çekimini,  kısmi su değişimini hiç ihmal etmiyorum. Dinlendirilmiş musluk suyu kullanıyorum.  
Mikrobik bir durum olduğunu düşünmüyorum yani umarım öyledir.
 
Yanık. Dişilerde yumurtlama hadisesi sebebiyle kaçma eğilimi daha fazladır. Hatta lamba alçak olduğunda çanağına basıp destek alırlar. Bu sebeple ayak tabanlarının yandığı da görülür. Normalden fazla ısıya maruz kaldığında kabuktaki renk pigmentleri de altbağadaki gibi sarıya döner. Plakalar atılıp yenisi çıktıkça kabuk orjinal rengine döner. Bu da öyle. Renk açılma yapmış iyileşince düzelir.

Deri pomadını özellikle önermedim. Deri pomadları göze temasta ve oral yolla alım açısından zararlıdır. Suya ineceği için salınım yapacaktır. Yara gibi ciddi bir durumda olmadığına göre gerek yok.

Hatta kuru alanda ısınırken kaşıntı yapıp hayvan ön ayak tırnağı ile kaşıyıp tahriş edebilir. Yara açılması olursa sebebi budur.

Tasarruflu modelde 52 W yada eski tip armut ampulde 60 W ile mesafeyi yükseltebilirsin. Spot tip ampuller yüksek ısı verir. Mesafe kabuk üstü hizasındaki ısıdır. Onun için kaplumbağanın tepe noktası ayarında bir yükselti yapıp dereceyi onun üstüne yatıracaksın. İlk yarım saat sonundaki ısı 32 olacak şekilde ayarlıyoruz. yoksa süre uzadıkça ısı artar. Biz sadece bunu baz alıyoruz. Tahminen iki kibrit kutusu kadar bir yükseltisi vardır. Kibrit kutusu kullanırsan kibrit çöplerini çıkar ne olur ne olmaz. Yanıp tutuşmasın.

Hekime götürmeye gerek yok.

İçim rahat etsin deyip pomad kullanmak istersen hematan veya bepanthen mavi tüplü üzerinde onarım yazısı olanı alacaksın. Kulak pamuğu ile sürersin tüpün ağzı kirlenmesin sizde kullanırsınız. Yalnız sürdükten sonra 1-2 saat dışarıda durmalı. Bulunduğu yerde çarşaf gibi birşey serersen yeri kirletmez. Sonra kalanı peçete ile siler akvaryuma koyarsın.
 
Geri
Üst