Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kuru alansız yaşamdan sonraki değişiklikler

dbasol

Gümüş 3 Üye
Katılım
28 Ocak 2013
Mesajlar
175
Arkadaşlar geçen gün kızarkadaşımla pet shopların önünden geçerken neredeyse kendi boyunda, azıcık su konulmuş buz gibi havada dışarıda kalmış bir RES gördük ve hemen "10 tl bakım masrafı" vererek "ses sanatçısı" pet shop sahibine hemen aldık bu RES'i. Elimizde zaten bir akvaryum ve malzemeler vardı, hemen bakmaya hevesli bir arkadaşa kurulumunu yaptık ve sahiplendirdik.

Yalnız sorun şu ki, ilk başta yüzmeyi dahi unutmuş bu hayvancık kuru alandan artık hiç inmiyor. 7/24 güneşleniyor. Hastalık yok görüntüde, nefes alışı normal, yan yüzme yok, pembelik yok, burun akıntısı yok, yem yiyor. Tamam belki yıllardır kuru alanda ısınmadı ama korkmaya başladım artık. Yaklaşık 10 cm civarında. Görseniz gerçekten üzülürsünüz, kabuklarını atamamış, kabuğu ve derisi o kadar soluk ki.
 
Hayvan için Yaptığınızdan dolayı tebrik ederim. Artık daha iyi bakım şartlarına kavuştu.

Öncelikle hastalık yok ise zamanla toparlayacaktır. Hayvan üşüdüğü için metabolizmasını toparlamaya çalışıyor. Kuru alanda fazla kalmak istemesi normal olabilir.

Kaplumbağaya vitamin ve kaliteli yemler verirseniz iyi olur.

Kabuk gelişimi için uvb lambanız var mı? Birde akvaryum içine kök koyarsanız sürtünerek eskileri atmaya çalışır.

Esas önemli nokta yüzme konusu. Bu hayvanlar yüzmeyi unutmaz ama kötü bakılıp yüzemeyen kaplumbağaların kas gelişimi çok zayıf olabilir. Bu sebeple suyu yavaşça artırmak önemlidir. Boğulmasını istemeyiz. Ayakları üzerine kalkınca burnunu sudan çıkarıp nefes alabiliyorsa boğulmaz. Yüzerek zamanla kuvvetlenecek. Egzersiz gibi süşünün. Hatta yer olmayıp yüzemediği için gelişimide çok yavaş olmuştur. Yani normal şartlarda 10 cm olan kaplumbağa 1-1,5 yaşında olur. Bu sürede kas gelişimide sorun olmaz. Ama dar alanda bu boya 5 hatta daha fazla senede de gelebilir. O zaman kas gelişiminde ciddi eksiklik olur. Biraz sabır gerekebilir.


Yemlerden ek olarak kalsiyum içerikli jbl calcil alınması iyi olur. Sera mineralde ek olarak alınabilecek iyi bir yem olur.


Su ısınız bir süre 28 derece olursa daha iyi bence.
 
Cvp: RE: Kuru alansız yaşamdan sonraki değişiklikler

Ne yapalım, görünce içimiz acıdı. Snapper'a yolladığım için önceki kaplumbağalarımı (kendisine tekrar tekrar teşekkür ederim), elimizde kalan malzemeler işe yaradı. Her an yine şehirdışı veya ülke dışına çıkabileceğimiz için emin olduğumuz bir arkadaşa kurduk sistemi.

Yem olarak Raffy P, Raffy Vital, Raffy Mineral ve Tropical Gammarus var. Hayvancık bunları hiç görmemiş sanırım. Daha karides vermedim ama diğer yemleri tanımıyor dahi. İyi kötü bunlarla beslendiklerinde hemen tanırlar yoksa. Korkaklığı da pek yok, sadece çocukların elinde sürekli olduğu için korkuyor ancak hemen aynı gün elden yemek yiyerek boynu sevdirmeye başladı bile.

Tek sorun şu: UVB lambam yok. Bu ay hem kişisel, hem de kedi ve kuşumuz için çok masraf yaptık artık bütçede yer kalmadı. Gelecek ay mutlaka Juen'den almaya çalışacağım. Kök yerine lav kayaları var, çok seviyorlar ona sürtünmeyi. Bizimki de alışacaktır.

Yüzmede şu anda bir sıkıntısı yok. Yemi verdim, kuru alanda yemeye çalışıp başaramayınca (ki böyle bir şey de RES'lerde ilk defa başıma geliyor) mecbur suya girdi. Yüzmesi gayet düzelmiş. Su seviyesi bayağı da yüksek aslında, 50 cm kadar.

Bu boydaki kaplumbağalar için normalde 25-26 derecede tutuyordum ama malum koşullardan dolayı direk 28'e ayarlamıştım ben de. Tek sorun midye bu kadar ısıya dayanmadan çabuk ölecek maalesef:(

Beslenmesi nasıl olmalı sizce? Eldeki yemleri, devit3 ve Sera vitamini belirttim. Meyve, sebze ve hangi yemleri nasıl vermeliyim bilemedim.
 
Bir çok konuyu zaten biliyorsunuz. Bence günlük kafa hacmi kadar yemi esirgemeden haftalık vitaminleri vermeye devam edin. Zaten elden bile yediğine göre rahatça alışacaktır. Aslında gammarus yemesi gerekir. Günlük yemin 2/3 oranında her gün raffy p, haftada beş gün 1/3 kalan oranda gammarus, haftada bir gün 1/3 kalan oranda mineral, haftada bir günde 1/3 kalan oranda vital verin. Arada da taze sebze olarak kıvırcık verebilirsiniz. Benim bir tavsiyem akvaryumdan zorunlu haller dışında çıkarmamanız olur. İyice adapte olsun ortamına.
Su ısısını bende normalde 26 tutuyorum. Ana bir süre bildiğiniz gibi 28 derece iyi olur.

Yüzme iyi ise güzel, yem konusuda zamanla oturur.

Kabukta zaten bu bakım koşulları ile zamanla rahatlar bence.
 
Daha yuvasına alışmamış olabilir araştıra zorlada olsa suya şokun ve tebrikler
 
Cvp: Kuru alansız yaşamdan sonraki değişiklikler

Peki şöyle bir sorun var, bu hayvancığın kabuğunda, özellikle alt kabukta, çok fazla olmasa da piramitleşme var. Yine de beş gün 1/3 oranda Gammarus vermeli mi? Bir de belki de 5-6 yaşındadır, o nedenle de çekincem oldu gammarus'un yoğunluğu hakkında.
 
Oran az olduğu için sorun olmaz. Birazda hayvansal gıda eksiği olabilir diye bu şekilde önerdim. Belki sadece aşırı yemlemeden o şekil bozukluğu olmuştur. Ama bunu üç gün yapıp vital ve minerale birer gün eklemanizde mümkün.


cemal197' Alıntı:
Daha yuvasına alışmamış olabilir araştıra zorlada olsa suya şokun ve tebrikler

Cemal, hayvan zorla suya sokulmamalı. Belki bir ihtiyacı varki sürekli orada durmak istiyor.
 
Cvp: RE: Kuru alansız yaşamdan sonraki değişiklikler

Üç gün karides yapayım o zaman. Haftada iki gün de bunlara ek olarak ufak ufak meyvelere başlarım.

Cemal ben de zorla bir şey yapılmasına karşıyım. İlk defa görüyorum ancak bu RES'im kuru alanda uyuyor. Genelde hep ya rampaya tutunup uyurlardı ya da dipte. O yüzden belki de buz gibi suda durmaktan veya içgüdüsel olarak bunca zaman kabuğunu kurutamadığı için biraz fazla kalıyor olabilir.

Bir de şu pleksiden kuru alanı yapabilsem rahat edeceğim. Benim gibi beceriksiz birisinin şurası şu kadar cm olsun şurası böyle olsun diye hesap yapıp sipariş vermesi hakikaten zor.
 
Meyve şeker içerir. Doğalarında yok, vermeyin.
 
Cvp: Kuru alansız yaşamdan sonraki değişiklikler

Şekerli yiyeceklere dikkat ediyorum. Nadiren elma, muz, havuç, salatalık, marul veriyorum. Beslenme önerisindeki diğer yiyecekleri de az miktarda veriyorum.
 
Cvp: Kuru alansız yaşamdan sonraki değişiklikler

Meyve ayda bir çok az miktarda verilebilir. Ben şimdiye kadar hiç vermedim. Haşlanmış tavuk gibi besinlerde aynı şekilde. Daha sık verilecek en iyi taze besin uygun yeşillik ve haşlanmış tatlı su balığı. Çok nadir tuz oranı az olduğu için hamsi verebilirsiniz.
 
Geri
Üst