Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kuşadası'nda Tosbağa Kurtarma Çalışması

Odontochelys

SKF Delisi
Katılım
30 Ara 2014
Mesajlar
885
mailto:/images/haberler/kaplumbagalar_dogal_ortamina_birakildi.jpg

Kuşadası tarihi Kervansaray'ın arkasındaki eski evlerin arasında kalan metruk bir arsada birçok kaplumbağanın olduğunu gören vatandaş, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ni (EKODOSD) aradı. Dernek de Kuşadası Belediyesi'nden yardım istedi. Yapılan ortak çalışma sonucu 64 kara kaplumbağası, şehirden doğal alana taşındı.

Duyarlı bir vatandaşın ihbarıyla kaplumbağaların durumundan haberdar olduklarını belirten EKODSOD Başkanı Bahattin Sürücü, "Kuşadası'nda etrafı yıkık dökük evlerle dolu olan arsanın içinin çöplerle ve molozlarla dolu olduğu görüldü. Otların ve molozların içinde yapılan araştırmalarda irili ufaklı 58 adet tosbağa (Tesduda graeca) tespit edilerek toplandı. Daha da olabilir düşüncesiyle, çöplerin temizlenmesi için Kuşadası Belediyesi'nden yardım istendi. EKODOSD, belediye ve vatandaşların işbirliğiyle arsa temizlenerek, tekrar arama yapıldı. 6 adet daha tosbağa bulundu. Küçük bir arsa içinde, çöplerin ve molozların arasında tosbağaların yaşam savaşı verdiğini gördük. Tosbağaların en yaşlısının kabuğunda, geçmişte derin bir yara aldığı gözlemlendi. Bu yaranın geçmiş yıllarda yan binada çıkan yangın sonucunda, kaplumbağanın üzerine duvarın çöktüğü, kısmen yandığı, bunan rağmen halen yaşamını sürdürdüğü ve yeni yavrularının olduğu görüldü. 64 adet irili ufaklı kara kaplumbağalarını, Kuşadası'nda tosbağaların yoğun yaşadıkları bir alana getirdik. Küçük bir arsanın içinde yaşamları tehdit altında olan tosbağalar, buradaki esaretten kurtularak özgür bir şekilde dolaşabilecekleri doğal yaşam alanına bırakıldı." dedi.

Kent içinde canlıların yaşamasına olanak tanıyacak yeşil alanlar bırakılmadığına dikkat çeken Sürücü, "Hiç olmazsa Kuşadası'nın kalabilen yeşil alanlarını korumalı ve bu tür canlıların yaşamasına fırsat vermeliyiz. Dünyada bizden farklı türlerin de yaşadığını unutmamalıyız. Kendisinden başka canlıları da düşünen nesilleri yetiştirmeliyiz." diye konuştu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
 
Burada bulan arkadaş kadar belediyeye de teşekkür etmek lazım. Her belediyenin böyle duyarlı çalışacağını sanmıyorum. Kuşadası belediye başkanına da teşekkür edelim.

Büyük olanın kabuğunda iyi hasar oluşmuş. Hayatta kalmış olması mucize gibi birşey.
 
Cvp: Kuşadası'nda Tosbağa Kurtarma Çalışması

Kuşadası belediyesi büyük bir teşekkürü hakketmiş :thanks:
 
Cvp: Kuşadası'nda Tosbağa Kurtarma Çalışması

Bravo kuşadası belediyesi..! 

Yalnız büyük olanın kabuğu perisan durumda vallahi curuyormu tas mi atiyorlar hayvanlara noluyorsa.
 
Cvp: Kuşadası'nda Tosbağa Kurtarma Çalışması

o şekilde kabuk zedelenmesi olan bir kaplumbağa ya 3 boyutlu yazıcıyla kabuk yapmışlardı, sanırım buna da yapılabilinir heralde
 
Cvp: Kuşadası'nda Tosbağa Kurtarma Çalışması

Bayağı enteresan ama insanların boyle seyler için çabalaması güzel kabuğa ne ile yapıştırmışlar ?
 
Cvp: Kuşadası'nda Tosbağa Kurtarma Çalışması

neyle yapıştırmışlar bilmiyorum, çaba tabi ki takdire şayan


https://www.youtube.com/watch?v=O5GE8kwp-Ec videosu
 
Cvp: Kuşadası'nda Tosbağa Kurtarma Çalışması

Açık yaraya uygulanan pansuman gibi düşünün.Üç boyutlu yazıcıda kaplumbağanın kabuğuna uygun şekilde imal edilen videodaki ekipman da yaranın hava ile temasını keserek enfeksiyona karşı koruyor.Bu durumun yalnızca tedavi süresi için geçerli olduğunu da belirtmekte fayda var.
 
Geri
Üst