Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

mantar

Katılım
28 Kas 2020
Mesajlar
11
Merhaba, kaplumbağalarımın kabuklarında bi süredir kireç mi mantar mı olduğunu anlayamadığım bir sorunla uğraşıyorum. Baticon ve metilen mavisini ara ara kullanıyorum ama pek bi fayda görememiştim. Hayvanların kabuklarında katmanlaşmalar olduğunu ve ölü kabuk kısmı kalktığında alttaki kabuğun gayet sağlıklı olduğunu fark ettim ancak bugün temizliklerini yaparken küçük olan kaplumbağamın kabuğunda hafif bi oyulma gördüm, üzerini baticonlarken oyuğun üzerindeki kabuk birden kalktı ve kanamaya başladı. Mantar olduğunu düşünüyorum. Baticonu temizledikten sonra sularına da metilen damlattım bu konuda bi fikri olan ve tedaviyi nasıl ilerletmem gerektiğini bilenler yardımcı olurlarsa sevinirim









 
Bu yaradan başka bölgelerde var mı alt ve üst bağada? Diğer hayvanları da kontrol et. Küçük delikler var mı?

Kaplumbağalar büyüdükçe alttan yeni plakalar gelir ve zaman içinde üstteki plakaları atarlar. Plakalarda katmanlaşma var ve bir çoğu çıkmak üzere, matlaşmış olanları ağzı düz cımbız ile yokla ama çokta zorlama. Bunlar çıkınca alttan kendi rengi ile kabuk ortaya çıkar.

Bu hayvanın yara bölgesi olan yerini havlu peçete ile kurut, baticonu kulak pamuğu ile yedirerek sürdükten sonra 15 dakika kuru yerde beklet. Kalanı havlu peçete ile silip akvaryuma al.

Eczaneden bepanthenin mavi renk kutulu onarıcı kreminden ve rulo makara şeklindeki yara bandından al. Baticon işlemini yaptıktan sonra krem kirlenmesin yine kulak pamuğu ile yaraya yetecek kadar az birşey alıp sür. Sonra makara banttan makasla yeterince kesip üzerine yapıştır. 4*4 cm kadar birşey olsun, daha küçük değil. Maksat suda kenarları açılırsa kremin suya karışmaması için.

Yara civarındaki plakalar çıkacak gibi duruyor onları cımbızla çek. Plakalar komple çıkmazsa cımbızın tek ağzını plaka altına sokup ileri ittir bu açılıp atmasını kolaylaştırır.

Hayvanın alt ve üstbağadan birer resmini de atarsan sevinirim tam boy olsun. Diğerlerinde de varsa onlarında resmini atabilirsin.

Yalnız evvela ıslak diş fırçasına karbonat tozu döküp kabuğu fırçala yaraya değmesin. Tuz kullanmayalım yaraya değip yakabilir. Bazı plakalar diş fırçasını sürtünce de çıkabilir.
 
iki tane kaplumbağayı yaklaşık bir buçuk senedir besliyorum ve uzun zamandır kabuklarında oluşan matlaşma ve katmanlaşma sorunu dışında bir sıkıntıları yoktu bunun için daha önce karbonat ve tuzla fırçalama yaptım defalarca ama kabuk katmanları çok sert olduğu için bu şekilde çıkmadı suya girdikleri zaman o matlık hafifliyor ama sudan çıkıp kuruyunca inanılmaz artıyor kabuktaki bu yaradan da başka yok ama yara oluşmadan önceki oyuktan bir tane daha var ayrıca kabukta garip bi farklılaşma da olduğunu gördüm şu an fotoğrafları gönderirken sıkıntı oluşuyor ama en kısa zamanda göndereceğim kabuk jeli kullanmıyorum ve hayvanları aldığımdan beri akvaryumlarını kaynatılıp soğutulmuş su ile dolduruyorum bu problemin sebebi nedir henüz anlayamadım


https://resmim.net/i/wy8S2


Bahsettiğim farklılaşmalar kabuğun sol üst kısmında net bir şekilde görülüyor
 
Kuru alanda uvb lamba varmı? Akvaryumda mangrow kökü varmı? Filtreleme yeterli mi?

Filtre sistemi yeterli olan ve her hafta dip çekimiyle beraber su değişimi yapılan akvaryumlarda mantar oluşumu olamaz. Yani temiz bir suda bu tür hastalıklar olmaz. Suyunuzun temiz olduğundan emin misiniz?

Uvb, güneş ışığını taklit eder ve kabuğunu canlı tutar. Biz kuru alanda ısıtıcı lamba haricinde bir de uvb lamba kullanırız.

Mangrow köküylede kabuklarını kaşırlar ve plakaları açılır.


Akvaryum ölçüleriniz nedir? Dış filtre varmı? Akvaryumda kaç litre su var?

Kaplumbağanız yaşına göre ufak gözüküyor. Genelde yetersiz alanı olmayan akvaryumlarda kaplumbağalar boy atamaz ve kabukları katman katman olur.
 
Uvb lamba ve dış filtre yok bu yüzden su değişimini normale göre biraz daha sık yapıyorum iç filtreleri ve ısıtıcıları var akvaryum 50 litre genelde yarısından fazlası dolu oluyor tahmini 30,35 litre diyebilirim yakın bir zamanda akvaryumu büyütüp dış filtre de almayı düşünüyorum alt kabuk boyları 8,9 cm civarı normalde hangi boyutlarda olmaları gerekirdi? Mantar olduğunu mu düşünüyorsunuz?
 
Cvp: mantar

Normalde hangi boyutlarda olması gerektiğini bilmiyorum. Yaklaşık 13-15cm olabilir. Benim kaplumbağam 19cm kabuk boyutunda ve 2 yaşında. 1.5 yıldır bakıyorum ben de.

Ben sadece temiz bir suda mantar oluşumunun çok düşük olduğunu söyledim. Mantarmı bilmiyorum.

Uvb lamba yokken devit3 kullanılıyor. Bildiğim kadarıyla kabuğa sürülüyor ve yeme damlatılıyor. Cem Bey eğer bu uygulama gerekliyse bilgi verir. Şu an açık yara olduğu için zararı olurmu bilmiyorum.

Cem Bey alt bağasının resminide istemiş onuda atarsaız daha iyi olur.

Kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde büyümesi için boydan boya yüzmesi gerekir. Akvaryumu büyüteceğinizde uzunluğuna önem verirsiniz.
 
Anladım teşekkür ederim. Düzenli olarak vitamin kullanıyorum ayrıca yeme veya kabuğa dvit uygulamasını da bu sitede görmüştüm ve zaman zaman uyguluyorum. Biraz önce kabuğu baticonlarken bazı yerlerde yumuşamalar olduğunu fark ettim ve ufak bir yara daha açıldı. Mantarın beyaz ve pamuksu olduğunu duymuştum, öyle bir görüntü yok ama kabuktaki farklılaşmalar yumuşayıp yara olacak gibi duruyor.
 
Bu mantar. Akvaryuma iyi sterilize edilmemiş birşey koyduysan ondan bulaşır. Yada dışarı çıkarıp yere koyduysan ufak bir ihtimal bulaşmış olabilir. Her mantar beyaz olmaz kahverengi oluşumlular tehlikelidir bunlar kabuğu yiyerek ilerler. Tedavi edilmediğinde ölüme kadar yolu var.

Çıkacak gibi olan plakaları cımbızla çıkar. Yaranın çevresinde varsa ve diğer ara çizgilerdeki oluşumları kazıyarak temizle. Kulak pamuğunu delik içine hafifçe sokup çevir pislik varsa çıksın arkasından pamuğun diğer ucunu baticona sürüp bolca yedir. Bir tutam pamuğu baticon sürüp hayvanın alt ve üst tüm bağasına sürüp kuru alanda yarım saat-1 saat arası beklet. Üşümemesi için üstüne ısıtma lambasını tutabilirsin. Diğer hayvanın durumuna da bak gerekirse ona da komple sür. Hayvanları ayırabilirsen iyi olur ama imkan yok sanırım. Böyle durumlar için elde karantina akvaryumu bulunduruyoruz.

Süre dolunca bepanthen onarıcı krem sürüp dediğim makara yarabandından kesip üzerine yapıştır. Bunu günde iki defa yapabilirsen iyi olur.

Vitamin içeriğinde kalsiyum var mı? Deviti 2 günde bir, bir damla ağzına damlat yada yemine damlatıp emmesini bekledikten sonra ilk yem olarak elden ver yada önüne at suya fazla temas etmeden yesin.

Ayrıca marul al orta körpe yapraklarından ver bu da kalsiyum içerir yalnız yemediğini yarım saat sonra al, bakteri üretmesin.

Akvaryuma 2 günde bir, bir damla metilen damlat.

Sera raffy P veya sera carnivor yemlerden birini al. Gammarusta al. İçeriğindeki kitin maddesi kemik ve kıkırdak dokuya faydalıdır. Jbl agil ise kemik geliştirici lizin amino asidi içerir. Bu sert yemdir ama gereklidir.
 
Gammarus ve marulu zaman zaman veriyorum. Hatırladığım kadarıyla kalsiyum var vitaminde. Yem olarak tetra reptomin kullanıyorum, serayı yanına destek olarak mı vermeliyim yoksa komple sera yeme mi geçiş yapmalıyım sizce? Hayvanlar belli bir boya ulaştıktan sonra beslenme düzenlerinde değişiklikler yapılması gerektiğini duymuştum günde bir öğün bitkisel ağırlıklı beslenmeleri gerektiğine dair. Et, yumurta, balık veriyordum sık sık olmasa da. Bunları vermeyi bırakmalı mıyım ya da ne sıklıkta vermeliyim? Bu tedaviye ne kadar süre devam etmeliyim ve iyileşme şansı yüksek mi? Biraz fazla soru sordum sanırım ama doğru bilgiye ulaşabileceğim çok az yer var bu sebeple neleri yanlış yaptığımı bilmek istedim.
 
Cvp: mantar

Hastalık hakkında bilgim olmadığından sadece yemler hakkında bilgi vereceğim.


Yem programı;

pzt: tetra reptomin
salı: sera carnivor
çarş: Jbl agil (bunuda almalısınız)
perş: tetra reptomin
cuma: sera carnivor
cumart: tetra reptomin
pazar: gammarus


Yemleri günde 1 öğün verebilirsiniz. Jbl Agil lizin içeren tek yemdir. Bu kemik gelişimine fayda sağlar.


Et ve balık kaplumbağaları yemlerden uzaklaştırır. Bildiğim kadarıyla sadece tatlı su balığı kaplumbağalara veriliyor. Kaplumbağa hasta olup yem yemeyince ise haşlanmış kıyma veriliyor.

Marulu 2-3 günde bir yemden 3-4 saat sonra verin. Haşlanmış yumurta beyazınıda cumartesi günleri verebilirsiniz.

Yem çeşitliliği ne kadar artarsa kaplumbağa o kadar sağlıklı büyür ve gelişir.

Ben 9 çeşit yemin haricinde sera reptilin vitamin kullanıyorum. Yani yem çeşitliliğinde bir sınır yok.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok teşekkür ederim. Peki miktar ayarlamasını nasıl yapmalıyım sizce. Bu boydaki hayvanların sabah 4 akşam 4 tane tetra yem yemesi yeterli olur mu?
 
Cvp: mantar

Kaplumbağam 7-8 ay önce o boyutlardaydı fakat hiç hatırlamıyorum ne kadar yem verdiğimi. Kafa hacmine göre ayarlıyoruz. 9cm kabuk boyutundaki kaplumbağaya günde 8 stick az gelebilir. Siz 12 yapın isterseniz o sayıyı.

Kendi kaplumbağama göre düşünmeye çalışıyorumda olmuyor. Benimkisi günde 1 öğün 35 stick yiyor.


Bu konudan beslenme hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sera destek değil ana yemdir. Emre programı hazırlamış. Carnivor içindeki kırmızılar mineral yemdir. Gerekli vitamin ve mineralleri sağlar. Et ve balık verme özellikle alabalık verme bu kalsiyumu azaltıyor. Senin kaplumbağada yumuşama var dediğine göre kalsiyum sorunu da var. Normal sağlıklı bir hayvan için bile 10 günde 1'den sık verilmemeli. Haşlanmış yumurta akı verebilirsin.

8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğüne düşüyoruz ama sen şimdilik düzelene kadar iki hayvana da iki öğün devam et. Günlük toplam kafa hacmi kadar olacak ama tam ayarlayamazsan bir kaç stick fazla verebilirsin.

Vitamin damlayı da devitten uzak saatte 2 günde 1 damla yap. Carnivoru alınca haftada 2 gün 1 damlaya düşürürsün.

Diğer hayvanı da arada kontrol et. Derilerine de bak kahverengi oluşumlar var mı diye.

Batikon uygulamasını 3 gün sonra yaraya sürmeyi bırak sadece kremi sürüp bantla.
 
Yumuşama olayını yanlış anlamışsınız. Kabuk genelinde bi yumuşama yok sadece mantarın yayıldığı bölgelerdeki kabuk yumuşayıp kalkıyor, hastalık kaynaklı yani. Teşekkür ederim.
 
O halde hem vitamini hem de deviti ilk 10 gün 2 günde 1 bir damla yapalım sonra 3 günde bir, bir damla yapalım. Aynı gün verme ama.

Bu süreç zarfında hayvanın bütün bacaklar ve ön bölgesini de kontrol et. Kırmızılık ve/veya şişkinlik oluşursa iltihap durumu vardır, antibiyotik tedavisi gerekir.
 
Baticon uygulamasını yaptım, ilk açılan yara kapandı sayılır ama hayvanın labuğunda yaralar açılmaya devam ediyor. Sürekli baticon kullanımının kaplumbağalara zarar vereceğini bildiğim için başka bir şeyler denemek istiyorum. Tuz veya karbonatı açık yaralar üzerinde kullanmak doğru olmaz sanırım canları yansın istemem. Bitkisel yağların bu hayvanlar üzerinde kullanımına dair bir bilginiz var mı? Mesela sarı kantaron yağı insanlar üzerinde yara iyileştirmede çok başarılı bir yağ ayrıca antifungal özellikleri olduğunu da duymuştum. Kabuklarına sürüp bir saat beklettikten sonra kurulayıp akvaryuma alsam zararı olur mu? Ya da bal ve suyu karıştırıp kabuklarına sürsem alerjik bi reaksiyon veya zehirlenme olayı olur mu? Bal da çok güçlü bir mikrop kırıcı ve iyileştirici diye biliyorum ama sucul hayvanlar üzerinde kullanımı hakkında bir şey bulamadım henüz.
 
Kantaron kullanabilirsin, onu da deride açık yarada kullanıyoruz.

O dediğin yaraların resmini çeker misin?

Diğer hayvanı ayırman lazım. Bu mantar diğerine de bulaşacaktır. Bu tehlikeli olanı. Ellerini iyi yıka. Eldivende kullanabilirsin.

Mantar pomadı öneremiyorum hayvanın ağzına temas edebilir. Yerlerinde durmuyorlar, sağa sola bulaştırıp sonrada suratlarına buluyorlar.

Bu dediğin bölgelere baticonu yedirdikten sonra kabuk geneline de pamukla sür. Kantaronu alınca baticon yerine deliklere kantaronu sürer, diğer taraflara pamuk baticon yaparsın, ayak bacak, başı hariç her yerine. 1 saat dursun kuru yerde ama bir ısıtma lambası altına yada kalorifer yanında bir yere koy üşümeden dursun. Lamba 32 dereceden fazla olmasın. Kaloriferde ise sakın üstüne koyma.

Bu mantar koyduğun birşeyden bulaşmış. Herşeyi iyi yıka. Suya metilen damlat demiştim değil mi onu sakın ihmal etme.
 



Kabukta farklılaşmalar var demiştim, dün uyguladığım baticon ve kantaron yağı sonrasında o bölgeler kabuktan ayrılmaya başlamış, bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi anlayamadım. Kabukta açılan ilk yara kapandı sayılır ancak hala açık yaralar var ve kabuk iyi durumda değil. Maalesef yedek ısıtıcım olmadığı için şimdilik diğer hayvanı ayıramadım ama akvaryum içindeki malzemeyi boşaltıp her şeyi metilen ile yıkadıktan ve suyu temizledikten sonra geri koydum. Çok mu kötü durumda sizce? Başka ne yapabileceğimi bilemiyorum.
 
Açılmış plaka parçalarını almaya çalış. Plakalar temizlendikçe aralarındaki mantarlarda barınamaz. Aynen tedaviye devam et. Yeni delikler açılacak mı onları kontrol et. Yeni delikler açılırsa baticon sür.

Kabuk bayağı temizlenmiş duruyor. Halihazırda deliklerde genişleme yok ise bu deliklere baticon sürmeyi bırakıp direk kantoron yağını sür. Bu onarıcı hücreleri aktive eder. Baticon ise mantarla birlikte bu hücreleri öldürür. Artısı hücre öldüğünde yara kabuk bağlar. Böylece yara hem mikrop kapmaz, hemde kabuk altından iyileşir.
 
Anladım teşekkür ederim. Ben bir şey daha danışmak istiyorum. Diğer kaplumbağam stick yemleri sanki yutamıyormuş gibi geldi bana. Yemi ağzına alıyor ufak parçalara kırıyor ve toz haline gelene kadar parçalıyor. Önceden böyle bir sorunu yoktu. Hasta mı yoksa yemden mi sıkıldı anlamadım. Artık yemi görünce pek umursamıyor bile. Kıyma ve kuşbaşı et verdiğimde sorunsuz bir şekilde yiyor. Ayrıca akvaryum suyunda da bir sıkıntı oluştu sanırım. Yeni koyduğum su iki gün içinde inanılmaz derecede bulanıklaştı. Döktüm, akvaryumu temizleyip temiz su doldurdum ancak su aynı gün yeniden bulanıklaştı. Yemleri toz haline getirmesi sebep oluyor olabilir mi sizce bu duruma? Yoksa farklı bir sıkıntı mı var?
 
Geri
Üst