Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

splinter

Yeni Üye
Katılım
23 Mar 2016
Mesajlar
9
Merhaba,

Tanıştırayım bu Rafael.

Rafael ismi belki yanlış bir tercih oldu çünkü kuyruğu biraz ince gibi. O yüzden belki dişi olabilir? Kendisi neredeyse bir yıldır bizimle. Bu forumu çok geç keşfettim ve bu kapların aslında ne derece ürkütücü olduğunu yeni öğrendim. O yüzden nasıl bu kadar dayandığına şaşırıyorum artık.

Geç olsun güç olmasın diyerekten onu refaha kavuşturmak amacıyla bir akvaryum kurmaya karar verdim. Neyse ki evde eski bir akvaryumumuz var. Annem eskiden balık besliyordu oradan kalma. Aşağıdaki gibi bir şey.

Mezro bulamadım o yüzden karışla ölçtüm.

Yükseklik: 2 karış
Ön genişlik: 4 karış
Yan genişlik: 1 karış

Bu akşam bu akvaryumu yanındaki dolabın üzerine koyduktan sonra yarısına kadar çeşme suyuyla doldurmayı ve Rafael'i içine salmadan önce suyu iki gün dinlendirmeyi düşünüyorum. Yarısına kadar doldurmak doğru bir tercih mi? Bir de doldurmadan önce dibine kum sermek iyi olabilir diye düşündüm. Şu anki kaptaki renkli taşları çöpe atıcam. Suya zararlı salınım yapmalarını istemiyorum. Bir internet sitesinden akvaryum kumlarına baktım ama hangisini almam gerektiğini bilemedim. Bu konuda fikirlere açığım.

Aslında biraz acele ediyorum. Akvaryumu suyla doldurduktan sonra kumu eklesem bir zararı olur mu ki? En kısa zamanda yüzmesini istiyorum çünkü.

Yine eskiden kalma aşağıdaki gibi bir ısıtıcımız var. 27 dereceye ayarlı. Elektriğe takıp iki dakika kadar çalıştırdım ve dokunmaya çalıştığımda elim yandı. Bu kadar sıcak olması normal mi? Hayvancağız haşlanmasın.

Filtre olarak da aşağıdaki cihazımız var.

Bu sanırım dış filtre? Yalnız elektriğe taktığımda anormal seslerle karşılaştım. Böyle öksürür gibi aksayarak yüksek bir sesle çalıştı. Borunun ucunda kayda değer bir hava çıkışı hissedemedim. Sanırım bu bozulmuş. Bunun yerine hangi dış filtreyi almalıyım? Akvaryumun boyutu biraz büyükçe gibi. O yüzden dış filtre daha doğru bir çözüm olacakmış gibi geliyor. Online olarak sipariş edecebileceğim bir tavsiye gelirse gerçekten çok sevinirim. Bir de akvaryuma nasıl iliştireceğim konusunda da fikirlere ihtiyacım var.

Kuru alan konusunda da günlerdir düşünmeme ve çeşitli örneklere bakmama rağmen herhangi bir gelişme kaydedemedim. Nasıl çözerim bilemiyorum şu an.

Suyu doldurup iki gün dinlendirdikten ve ısıtıcıyı taktıktan sonra Rafael'i içine bırakabilir miyim? Dış filtreyi ve kumu bir hafta sonra halletsem ve uygun bir çözüm bulunca da kuru alanı yapsam? Yoksa beklesem mi?

Neyse, gelişme kaydettikçe fotoğrafları buraya yüklemeye devam edeceğim.

Teşekkür ederim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kum olarak silis kum alacaksın. Vitasand marka tercihin olsun.

Filtre iç filtre su dışında çalıştırma yakarsın. Serum hortumu içine değil hemen üstündeki siyah deliğe geçecek. Tam suya gömeceksin.

Isıtıcıyı da su dışında çalıştırma. Tam batan model değil sanırım. Üsteki plastik kısmı su dışında kalsın. Su camın ısısını dengede tutar. Telleri korlaşırsa kullanma.

Jbl yada sera marka cam iç derece al ve ısıyı ona göre ayarla.

Suyu kuru alan kaçış boşluğunu ayarlarak max doldur.

Çakılları akvaryuma koyma. Renklileri saksı üstüne atarsın. Süs gibi durur.

İki gün beklemene gerek yok direk suyu doldurup su ısısı dengeye geldiğinde hayvanı koyabilirsin. İçme suyu takviyesi suyu yumuşatır.
 
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

merhaba foruma hoşgeldiniz ve kaplumbağanız için akvaryuma geçeniz doğru bir karar olmuş

akvaryum ölçülerini karış olarak vermişsiniz ama herkezin karışları farklı olduğundan net bir ölçü çıkmıyor malesef en güzeli metre ile yapacağınız ölçümü paylaşırsanız daha sağlıklı cevaplar alabilirsiniz
ısıtıcınız çalışıyor ve o kadar sıcak olması normal ama öncelikli tavsiyem su dışında  çalıştırmamanız bu filtreniz içinde geçerli ( sağlıklı çalışıp çalışmadığı konusunda suda termometre ile gözlemleyebilirsiniz)
filtreniz bir iç filtre ve hava hortumu yanlış yere takılmış, takıldığı yerden su çıkacak o yerin üstündeki ince kısa cıkıntıya bu hava borusu takılcak tabı su ıcınde çalıstırıp bakmak gerek düzgün çalısıp çalısmadığına ayrıca hazneyi açıp içindeki süngerinde durumunun kotrol edilmesi gerek
 
Kuru alanla ilgili benim akvaryumum gibi bi kıru alan yapabilirsin camcıya uğraman gerekir, silikonlarıda akvaryum için olanlardan yaptır, suya salınım yapmasın ... Rafaelin kabuk boyu kaç cm ? Ayrıca akvaryum küçükse ve uzun süre bakmayı düşğnüyorsan biraz daha nüyük bi akvRyum alabilirsin , sendeki akvaryum benim 1 önceki akvaryumum kuru slanıda taşları üst üste koyarak yapmıştım ... Altı mağara ğstü kuru alan ters U şeklinde cam kenarlarından destek alıp köseye koyarak... Alttaki mağraya da ısıtıcı ve filtre girer


Eğer konyadaysan irtibata geç sana eski akvaryumumdaki 3 kayayı vereyim... Beni 5 ay idare etmişti... Sana baya bi yeter bende boşta duruyolar...


Kayaların tepesinede ısıtıcı lamba koyarsın, silis kum alırkende 0.7 mm olanından alırsan iyi olur :)
 
Arkadaslar detaylica yazmis ama kaplumbagaya nasil bakilir ile ilgili genisce bir fikir edinmek icin bu linke incelemenizi siddetle tavsiye ederim;
Birde kuru alan icin sitede bir cok ornek mevcut, CD kabindan vs. bile yapabilirsiniz. Aksesuar ve Ekipmanlar kismindan kuru alanla ilgili fikir edinebilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

Hoşbulduk, arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür ederim.

Bugün akvaryumu dolabın üzerine taşıyıp içini su ile doldurdum. Ama sanırım bir zamanlama hatası yaptım. Ben suyu doldurduktan sonra kapı çaldı ve sipariş ettiğim beyaz silis kumu geldi. %80'ini akvaryuma döktüm ve gün gibi berrak olan su aşırı bulanık bir hal aldı. Durulur mu diye bekledim bir kaç saat ama herhangi bir değişilik yok. Belki yarına kadar bekleyip eğer berraklaşma olmaz ise boşaltıp tekrar dolduracağım. Bu konuda ne önerirsiniz?

Filtre ve ısıtıcıyı su içerisinde denedim ve ikisi de çalışıyor gibi görünüyor. Tek sorun filtrenin fazla ses çıkarması.

Bu arada akvaryum boyutlarını ölçtüm:

Ön genişlik: 75cm
Yan genişlik: 27cm
Yükseklik: 36cm

Bu boyutlar için uygun olabilecek ve sessiz sedasız çalışan bir iç filtre tavsiye eder misiniz? İç derece olarak aşağıdaki ürünü sipariş ettim. Teslim edilmesini bekliyorum.

Bu dereceyi kuru alanın ısısını ölçmek için de kullanabilir miyim?

Unutmadan Rafail'in kabuk boyutu, kafadan kuyruğa doğru 5cm. Bu durumda kaç yaşında olmuş oluyor? Gerçi şu an bulundğu kapta normal bir şekilde gelişmemiş olabilir, bilmiyorum. Bir de cinsiyetini anlamanın herhangi bir yolu var mı?

Kuru alan için forumda gördüğüm cd kutusu yöntemini izliyorum. Tek farkı ben büyük dvd kutularından kullanacağım. Malzemeleri temin ettim. Askılı vantuz, dvd kutusu, halı kaymaz ve ip. Yarın akvaryuma iliştirdikten sonra fotoğrafları ekleyeceğim. Şimdilik durum böyle.

Teşekkür ederim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kumu iyice yıkadın değil mi ? Bulanıklık devam ediyorsa kumu karıştır. Su iyice bulanıklaşınca maşrapa ile suyu alıp temiz suyu yavaşça ekle. Filtre haznesini arada temizle.

Filtre eski, pervane mili metal ise zaman içinde aşınmıştır. Bu titreşim ses yapar.

Dereceyi ısıtıcıdan uzak bir köşeye ön kısma yapıştıracaksın. Kuru alan ısısını ölçerken vantuzu çıkar. Kaplumbağayı ikame olarak kibrit kutusu veya o ayarda birşey koyup üstüne dereceyi yerleştir. Tahminen yarım saat sonra bak ona göre lamba mesafesini ayarlarsın. Kuru alan 31-32 su 27-28 derece olsun.

Isıtıcı 100 W ise akvaryuma uygun.

Hayvanın cinsiyeti 10 cm kabuk boyu civarı belli olur. Yaş için resmini görmek lazım onda dahi en az bir iki ay yaklaşık süre ile tahmin yapılabilir.
 
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum


Merhaba,

Çeşme suyunu doldurduktan sonra 1 gün dinlendirmelisiniz. Aksi takdirde şebeke suyundaki klor hayvanların gözlerine zarar verebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

Merhaba,

Biraz geç yazıyorum kusura bakmayın. Günlük hayatın getirdiği zorluklarla uğraşıyordum.

Rafael'in keyfi yerinde. Pek sudan çıkmıyor. Hareketleri epey hızlandı. Uyku sonrası bir süreliğine ağırlaşıyor sadece.

Sudaki buğulanma geçti. Haftada bir akvaryuma su ilavesi yapıyorum. Çünkü su buharlaşıyor ve kuru alana tırmanması zorlaşıyordu.

Suyun sıcaklığını 27 derecede tutuyorum ve filtreyi kesinlikle kapatmıyorum. Alıştım sayılır yağmurlu bir havada uyuyormuşum gibi geliyor.

Beslenme sıklığını da biraz arttırdım. Normalde günde iki defa kuru mamasından kafasının hacmi kadar veriyorum. Bazen de pişmiş eti minik parçalara bölerek veriyorum.

Işıklandırmayı hala çözemedim. Yani kuru alanı henüz ısıtamıyorum. Belki de bu yüzden hep suyun içinde duruyor. Uyurken bile sadece ellerini kuru alana tutup öyle uyuyor. Benim lambam e14 tipi bir girişe sahip. Aşağıdaki gibi bir de ampul var.

Bu ampul sanırım uygun değil. Çünkü bölgesel değil geniş alanı ışıklandırıyor. Bu da uyumamı imkansız hale geliyor. Sanırım sadece paralelindeki alanı bölgesel olarak ışıklandıran bir lambaya ihtiyacım var. Bunlara da spot diyorlar değil mi? Bu adresteki lamba uygun mudur sizce? Hayvancağızın gözlerine ve derisine bir zarar gelmesin istiyorum.

Akvaryum ise genel olarak aşağıdaki gibi.

Bu sol altta görülen kuru mama iyi midir? Ne tür bir mama vermeli ve beslenmesi ne sıklıkta olmalı aydınlatırsanız sevinirim.

Teşekkür ederim hepinize
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Her iki linkteki ampulde olmaz. Bu ampuller led ampul. Lamba max ne kadar kaldırıyor ise ona göre 40-60 W bu şekilde armut ampul alacaksın. Ecolite halosoft ampulde E14 var. Gündüz 12 saat yanacak.

Hayvanın kabuk boyu nedir ? 6 cm'den büyük gözüküyor.
 
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

suda aslılıp dinlenebileceği bir alan yok ondan kuru alana asılıp uyuyordur hayvan, vantuzlarla oklavayı akvaryuma yerleştirseniz ona asılıp dinlenebilir ve uyuyabilir, ipek bitki de akvaryuma dahil edebilirsiniz hem görüntü olarak size de hitap eder hemde kaplumbağanız gerek arkasına saklanarak gerek yine ona tutnarak vakit geçirebilir. e 14 ampül alternatif bulamazsanız duy dönüştürücü de düşünebilirsiniz ( e14 ü e 27 duya dönüştürcek ) yanlız çanak çapınıza dikkat edin
 
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

Kabuk boyu 5cm.

Elime alışmaya başladı. El hareketlerime tepki veriyor. Bazen temas bile ediyoruz. ama yine de üzerinde bir ürkeklik var gibi.

Mesela yemini kuru alana koyduğumda, çıkıyor, kapıyor ve çiğnemek için hemen suya dalıyor. Sonra tekrar aynı işlem. Tüm yemi bitirene kadar bunu tekrarlıyor :)

Bu canlıların seslerle arası nasıldır. Sese herhangi bir tepki vermiyor gibi.

Işık için dönüştürücen ziyade yeni bir lamba alsam daha iyi olacak. Var olanı da dükkanda kullanmaya devam ederim. O yüzden lamba tavsiyelerinize açığım.

Teşekkür ederim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Alacağın lamba bu. Horoz elektrikte satılıyor.

Hayvan küçük ve tek. Bilinç ve algılama yeteneği zayıf büyüdükçe tehlikeye karşı algıları artar. Vücut özelliklerini kullanmaya başlar özgüveni artar. Savunma yeteneği gelişir.

Gözleri ilk başlarda şekil olarak algılar. Yüz tanıma zayıftır. Bütüne odaklanırlar. Farklı renkte giysiler ile yaklaştığında tanıma zayıftır. Hareketlere ve sese karşı duyarlıdırlar. Büyüdüklerinde bu kusurlar ortadan kalkar.

Bu hayvanların tükürük bezi yoktur. Bu sebeple yemlerini su içinde yerler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

Bu aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim cem. Lambayı yarın sipariş edeceğim.

Bu arada kabuğunun kısmen soyulması durumu normal midir? Isıtıcının alt kısmı ile kendini kaşırken meydana geldiğini düşünüyorum.
 
Bu boylarda fazla gözükmesede kaşınan hayvanlar var. Hayvan büyüyor plakalar genişledikçe kaşıntı yapar. Yalnız ısıtıcıya tebelleş olması iyi değil. Isıtıcıyı yerinden oynatabilir. Çalışırken hava teması da camı patlatır. Isıtıcı çalışırken deri teması yakar ama kabukta bu geç algılanır. Su yeterince derin ise tabandan boyu yetmeyecek şekilde yükselt. Onun yerine iç filtreyi o seviyeye indir onun altında kaşınsın.

Eski plakaları atması normal bazı hayvanlar geç bazıları erken atar. eğer sarıya çalan bir renge dönmüşse yani pigmentler gitmişse ısıtıcı yakmıştır.
 
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

Akvayum yeteri kadar derin sayılır ama iç filtre malesef zemine temas etmek zorunda zira biraz ağır bir cihaz ve vantuzu yeteri kadar güçlü değil. Isıtıcıyı yukarı çekmek yerine altına sığamayacağı kadar aşağı indirdim. İşe yaramaz ise yukarı çekmeyi deneyeceğim. Bu arada soyulan kabuk rengi sarı değil gayet normal standart kaplumbağa kabuğu renginde.
 
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

Lamba konusundaki linkteki ürün tükenmiş. Biraz aradım ve aynısını aşağıdaki sitede bulabildim.

http://urun.n11.com/armatur/armatur-horoz-hl067-mandalli-spralli-e27-beyaz-P11864126

Yalnız boyu biraz kısa gibi görünüyor. Benim akvaryum biraz yüksekçe ([font=Tahoma, Geneva, sans-serif]36cm[/font]) İhtiyacı karşılaması için lambanın en azında 40cm olması gerekiyor. Eğer böyle ise benim için doğru ürün budur ancak emin olamıyorum. Sen hala aynı lambayı mı kullanmaktasın? Eğer böyle ise boyu hakkında biraz detay verebilir misin?

http://urun.n11.com/ampuller/leuci-akkor-classic-ampul-40w-e27-yesil-P107962532

Ampul çok güzel görünüyor. Yine aynı sitede bulabildim. Ne kadar süre dayanıyor acaba? Ona göre sipariş adedini arttırabilirim.

Teşekkür ederim
 
Bu armut ampullerde süre belli olmuyor. Taktığın gibi de gidebilir. Aylarca da. Yanarken darbe alırsa veya su temas ederse yine patlar. Bir iki tane yedek iyi olur. Hayvanlar belli bir boya geldiklerinde hastalık harici gece kuru alana çıkmıyorlar.

Lambanın fiyatı çok yüksek. Bir de kargoyu alıcı öder yazmışlar. Çanağı daralmışlar önceden bombeliydi. Bana sorarsan alma bu fiyata büyük deveboynu lambalar var.

Bunu akvaryum camına takıp kuru alana konumlandırıyoruz. Kıskaçlının avantajı bu.
 
Cvp: rafael'i ölüm kabından kurtarmak istiyorum

Lamba geldi. Ampulleri bekliyorum. O da gelince fotoğraflayacağım.

Akvaryum temizliğini hangi aralıklarla yapmak gerekiyor diye merak ediyorum zira dip kenarlarda dışkılar birikmeye başladı ve suyun rengi sarıya dönüyor yavaş yavaş.
 
Bunun belli bir süresi yok. Dibi dip süpürgesi kullanarak temizliyoruz suyu ise kısmi değişimlerle. Sararma başa çıkılmayacak hale geldiğinde genel temizliğe başlıyoruz. Bu sarılık amonyak kaynaklı mı kök özsuyumu onu tesbit etmek lazım. Kök kaynaklı ise kısmi değişimle renk inceltilir. Amonyak kaynaklı ise komple. İç filtre kullanılıyorsa suya hava kabarcığı verilmeli ve metilen mavisi damlatılmalı. Damla sayısı su hacmine bağlı. Dış filtreli sistemde olmuşsa. Kullanılan zeolit ömrünü tamamlamıştır değiştirilmeli.
 
Geri
Üst