Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Res ve çizgili aynı akvaryumda olur mu?

banyoterligi

Bordo Bereli
Birşey sormak istiyorum. Res gibi iyi yuzucu degiller cizgililer. Bakımlarıda hemen hemen aynı sadece cizgililer daha cok kuru alan ve dınlenerek gecırıyor. Res ve cızgılıler aynı akvaryumda bakılırmı?

Cvp: akvaryumum

Mert, çizgililer RES ler kadar iyi yüzücüdür. Hatta dere kaplumbağası olduğu için akıntılı suya daha uygun yapısı vardır. Bu manada RES lerden iyi olduğunu bile söyleyebilirim. Ancak suları doğal ortamına bakarsan dere kaplumbağasının bölgesi RES lerinkine göre daha sığdır. Gerçi bizim akvaryumlarda da çok büyük bir derinlik olmadığı için bu anlamda sorun olmaz. Çizgililer kendilerini kuma gömebilirler, su altında kış uykusuna yatabilirler.

Gelelim bir arada yaşarlar mı sorusuna? Ben dahil hem çizgili hem RES besleyen Arzu ve Ecem var. Hepimizin her iki türüde ayrı. Esasen ayırma sebebimiz; Arzu' nunkilerin zaten boyut olarak aralarında uçurum olması, Ecem' in çizgilisinin saldırması, benimde aralarında aşırı gerilim olup RES lerin strese girmesi. Ayrı türlerin beraber yaşamaları çok zor hatta imkansız oluyor. Bunu yaşayarak gördük.

Birde şu var. Bu iki türün yaşam alanı farklı, sıcaklıkları farklı. Bu anlamda ayrı akvaryumlarda kendi doğal ortamlarını sağlayabiliyoruz.
RES ler daha durgun sularda bulunuyor, çizgililer akarsu hayvanları. Yani çizgili bulunan akvaryuma akıntı motoru yada iç filtre takılabilir.
RES ler daha sıcak iklim hayvanı, çizgililer ülkemizin iklim şartlarına uyumlu. Yani RES lere 28 derece ısı ayarlarken çizgililere 23 derece yetecektir.
RES ler daha derin suda yaşar, çizgililer daha sığ suda. Yani çizgili kaplumbağaya havuzda bakmak iyi değildir. Akvaryum şartlarında derinlik sorun olmaz. Maksimum belli.
RES ler yaklaşık söylüyorum 30 cm büyüklüğe geliyor, çizgililer 20 cm. Yani erişkin RES için minimum 120x60 en boy ölçüleri gerekirken, erişkin çizgiliye 80x40 en boy ölçüleri yeter.
Yani her iki türe hazırlanacak ortam farklı olmalı.

Çizgilierin bir çok ayak uydurduğunu okudum. Sonuçta türkiyede yaşayabildiğine ve RES ten daha dayanıklı oldugu icin ısıtıcız bir akvaryumda cok rahat yaşar gibi geliyor. Veya tedbir amaclı 24 derece ısıtıcıyı ayarlamak lazım. Ama dogal kosulları saglamak adına ara ara su sıcaklıgını arttırıp azaltmak gerek dıye dusunuyorum cızgılıler adına.. Cizgilier iyi yuzucu demissin Emre abi ama sığ sularda yetişen genetıklı kaplumbaganın iyi yuzucu olması -bence- zor. Ecemin akvaryumdada gordum suda dınlensın dıye akvaryumun yarısının ıcınde ek turtle bank vardı.. kışları bilmem ama mesela yazın akvaryuma balkona taşıyıp cizgili bakanları biliyorum o kadar direnclerı fazla..

cizgilinin yavrusu dahi kafasını kuma gömüp kıs uykusuna gırıyormu?

Cizgilier max 20 demişsin ama fotokritikte rahat 30 cm e yakın cizgili kaplumbagalar gordum. Bence biraz akvaryumun buyukluguyle alakalı. Birde cizgililer daha cabuk buyumelerı sozkonusuymus..

Benim bildiğim doğada 25 cm e kadar büyüdükleri. Akvaryum ortamında o kadarda büyümez. Belki normal boyu ve yaşı aşan kaplumbağalar olmuştur. Ama genel boy budur.

Isı konusunda özel ayarlara gerek olmaz bence. Kısın 24 dereceye ayarlasan yazın zaten sıcaklıklar yükselince ısıtıcıya geek kalmayacak. Su ısısıda mevsimsel değişiklikleri geçirmiş olacak. Aslında daha düşük sıcaklıklarda olabilir ama akvaryum ortamında kış uykusuna girmesini doğru bulmuyorum.

İyi yüzücü kavramını şuna göre söylüyorum. Bu canlılar akarsu kaplumbağası olduğu için kas yapıları bu anlamda daha güçlü. Bacakları vücutlarına baktığında uzun ve kalın. Arka ayaklarıda orantı olarak büyük. Hatta uzun kuyruğu bir dümen gibi akıntılı suda iyi dönmesini ve yol almasını sağlıyor. Ama derinlik anlamında RES ler bahsettiğin gibi daha iyi dalgıçlardır. Ayrı habitatların canlıları olduğu için buna göre dizayn edilmiş vücut yapıları vardır.

Su içinde dinlenme alanları RES ler içinde iyi. Ben RES tankımda çeşitli seviyeler için dinlenme yerleri yaptım ve kullanıyorlar.

Bilgilendirme için sağol. şimdi anladığım kadarıyla kışın ısıtıcıyı makul bir sevıyeye ayarlayıp kullanılabılır. Hatta aynı akvaryumdaysa bence RES ufakta olsa 26 C ikisinin ortak seysi olabilir.

cizgilier yuksegede sıcagada uyuyabılmelerı avantaj. Benim res mesela dereceye tutunuyo. Su seviyesi zaten 20 cm falan.

Bu arada anladıgım kadarıyla forumda besleyen 3 kişide ilk etapta aynı akvaryumda bakmış. Arzu hnm haric (boyut farkı) Eceminkinin saldırganlasması, sizinkinede res' e stres oluyor diye (nasıl anladınız?) farklı akvaryuma almışsınız. Peki aynı akvaryumda bakarken de ısıtıcınız 28 C degilmiydi cok merak ediyorum? veya diger kosullar en basit akıntı res lerle cızgılılere uygun degıl mıydı? Akıntı res leri savuruyor cızgılıler ıse memnunlar dye dusuunursek

RE: akvaryumum

Kendi adima konusmam gerekirse ;
Benim RESler yetiskin boyutuna geldiginde geldi bana cizgililer yani o sebepler benim suyum hep 26 dereceydi halada oyle.

Akintiya gelince, yine benimkiler yetiskin oldugu icin ayirmadan onceki akvaryumumda filtreyle akinti vardi. Ben RESlerinde buyudugunde akintili akvaryumlarda yasamasindan yanayim cunku biz onlara zaten ne kadar buyuk alan saglarsak saglayalim gercek ortamlarindaki egzersiz alanini saglayamiyoruz. Akinti oldugu zaman egzersiz bakimindan cok daha saglikli oldugunu dusunuyorum.

Suanda akvaryumlari ayirdigimdaki durumu anlatayim ;
İki akvaryumdada su sicakligi 26 derece (yazlari malesef 28e cikiyor). İki akvaryumdada akinti var fakat cizgilinin akvaryumundaki akinti daha guclu. Cizgilinin akvaryumu daha sig sudan olusuyor. Taban malzemesi RESlerde kumken , cizgilinin akvaryumunda ince cakil tasi. (derelerde genelde dere kumu dedigimiz ince cakil taslari bulunur)

Sonuc olarak ben boyle ayirdigimda iki turunde daha rahat ettigini dusunuyorum.
Ayni akvaryumda beslenmelerinden yana degilim. Cizgililer sakin gozuksede baskin karakterli.

Emre ve Ecem her zaman ki gibi herşeyi yazmış :)

Ben iki türün aynı akvaryumda bakılmasına taraf değilim.Ben iki türü hiç yanyana koymadım.Bir kaç denememde Pakize tek lokmada yemeye çalıştı Golgi'yi :D

Tek akvaryum olacaksa iki türden bir tanesi seçilmeli.
Genellemeler söz konusu kaplumbağalar olunca boşa çıkabiliyor.
Bazı kaplumbağa karakterine bağlı olarak diğer türlerle ya da kendi türüyle bile anlaşamayabiliyor.Örnek Pakize :D

Konuyu diğerinden ayırıp ayrı bir başlık haline getirdim.
Sorulara ve cevaplara buradan devam etmek daha uygun :)

RES olanların akvaryumunuda ben kışın 26 derecede tutuyorum.

Çizgili üstten kenetlenmeye başlamıştı ve res ker kuyruklarını kısıp yüzüyorlardı. Ayrıca geceleri kafalarını kuma gömüyorlardı. Sürekli çizgili res in karşısına geçip sırtına kum atıyordu. Fiili müdahale başlamadan ayırdım.

Benmimde res akvryumumda iç filtrem akıntı apıyor. Çizgilinin akvaryumu toparlayınca iç filtreyide koyacağım.

Ecem' in çizgili için düşündüğü dere kumu çok güzel fikir. Bende ileride daha uygun şartlar için bunu yapabilirim.

Cvp: Res ve çizgili aynı akvaryumda olur mu?

Öncelikle herkese teşekkür ederim yorumları için. Evet bir baktım sorular cevaplar konu olmuş gidiyor :t65y:

Emre abi seninkilere neler yapmış yahu yurdum delikanlı kaplumbağası ayırmakta haklıymışsın :smile:

Evet dere kumu tam gider çizgiliye gibi geliyor.

Arzu hnm, valla pakizeyi yalnız bırakmayın zaten bunlar aç hayvanlar mazallah götürür bir lokmada :D

Ecem, senin yazları 28 e çıkmasına maalesef diyorsun da. Ben 10 gün önce 30 u görmüştüm akvaryumda. Isıtıcının ilk aldığım 1-2 gün hiç çalıştığını görmedim hatta bozuk falan sanmıştım o derece değişik şeyler yaşadım :D

Bu arada akıntı olayı çok olmasda şelale filtremde yapıyor. Yani suyun tabanından özellikle ışık açıkken akıntı oldugu belli. Hatta hakkıyı oralara doğru çekiyorum daha çok çabalıyor yüzsün bol bol da büyüsün diye :)

Bu arada üçünüzde gereken herşeyi yazmışsınız. Sorcak soru bulamıyorum (ki forumda her konuda devamlı soru soran biri olarak) :D Saygılar herkese..

Geri