Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Salyangozlar ve Parazitler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ecemkoten

Bordo Bereli
Katılım
21 Ağu 2011
Mesajlar
1,587
Yaptığım uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkan bir sonuç ;

Dünya üzerinde birçok mikroorganizma arasındaki parazitler hayvanların üzerinde çoğalma konuşunda uzmandırlar. Salyangozlarda bu parazit taşıyıcılarından biridir. Dicrocoelium dendriticum isimli parazit Kosta Rika Üniversitesi'nden Dr. William Eberhard tarafından incelenirken ilginç sonuçlara rastlanmıştı. Dicrocoelium dendriticum parazitleri önce başka canlılardan çevreye yumurta olarak yayılıyor. Salyangozların en sevdiği yiyecekler arasında bu parazitlerin yumurtaları geliyor. Bu yumurtalar salyangozla yakın temaslarda ''solunum enfeksiyonlarına ve beyin hasarlarına'' yol açıyor. Bu sebeple bu parazitin adına internette beyin yıkayan parazit diyenler var. Deneylere konu olan Euhaplorchis californiensis, üç ayrı canlı türünün bedenine konuk olan bir parazit. Bu üç canlı türünün başlıcası su ve kara salyangozları. Yumurtaları kuşların dışkısıyla yayılıyor. Salyangozlar yumurtaları yiyor; parazitlenen salyangozlar kısırlaşıyor. Lafferty'nin araştırmasına göre, bu parazitler olmasaydı, salyangoz nüfusu yaklaşık iki katına çıkardı. Yani bu parazit salyangozun ölümüne sebep olduğu gibi, onun leşini ölüsünü yada dirisini yiyen canlıyı ''kısır'' yapıyor.

Bunun yanı sıra salyangozlar insanlarada hastalık bulaştırabiliyor. Salyangozlardan insana bulaşan parazitler nematoda, trematoda denen parazitlerdir ve bunlar insanlarda birçok hastalığa sebep olurlar.

Salyangoz vücut yapısı sıvıdır ve sürekli sıvı tükettiği için suya ihtiyaç duyar. Kabuğu içindeki bu sıvı aynı zamanda salyangozun vücut ısısını dengelemesine yardımcı olur. Salyangoz bu nedenle yaşam alanı olarak nemli ve sulu alanları tercih eder. Yaşam alanlarına gelen salyangozların, dışarıdan mikrop taşıma ihtimalleri çok yüksektir.


Kısacası ben konuşursam boş konuşmam.
Salyangozu yem olarak kullanmayın. Zavallı kaplumbağalarınıza boşuna parazit veriyorsunuz.

Dr. William Eberhard ve Dr. Lafferty bu konularda yıllarca araştırma yapmış profesörlerdir. Kişilerin yazılarını ansiklobedilerden bulabilirsiniz.
 
Cvp: Salyangozlar ve Parazitler

elinize sağlık ecem abla , güzel bir araştırma
 
Cvp: Salyangozlar ve Parazitler

Rica ederim Berkcancim. Aslinda ansiklobedilerdende arastirma yapip ayrintili yayinlayacagim. Ustunden oldu biraz ama bence kaplumbagalari tehlikeye atmamak icin yeterli.
 
Cvp: Salyangozlar ve Parazitler

Çok saol ecem abla şimdi daha iyi anladım neden verilemeyeceğini
Umarım kimse böle bir şey yapmaz...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst