Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Sarı karınlı su kaplumbağası bakımı​

sarı karınlı su kaplumbağası


Bu makalede;
Sarı karınlı su kaplumbağası bakımı
Sarı karınlı su kaplumbağası davranış ve mizacı
Sarı karınlı su kaplumbağası akvaryumu
Sarı karınlı su kaplumbağası beslenmesi
Sarı karınlı su kaplumbağası hastalıkları konusunda bilgi sahibi olacaksınız.

En popüler evcil kaplumbağalardan biri olan sarı karınlı su kaplumbağası, uzun ömürlü su kaplumbağalarıdır - bazıları 40 yıla kadar akvaryum ortamında yaşayabilirler. Bu kaplumbağalar zamanlarının çoğunu suda geçirirler, ancak amfibilerin aksine, kuruması ve dinlenmeleri için sudan çıkabilmeleri gerekir. Kaplumbağalara gelince, bu türün bakımı orta derecede kolaydır. Genel olarak, su kaplumbağaları çok fazla akvaryum bakımı gerektirir. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası na yakından ilgili olan bu kaplumbağaların yetişkin boya ulaştığında dev bir akvaryuma ihtiyacı olacaktır. Bu popüler evcil hayvanlar, kabuklarıyla ayırt edilir - kahverengi veya siyah, sarı çizgili. Göbek altı veya alt kabukları siyah noktalar ile sarıdır. Bu kaplumbağanın habitatı , Florida'dan Virginia'ya kadar ABD'nin güneydoğusudur.

Kaplumbağa Tür Özellikleri:​

Yaygın İsim: Sarı göbekli su kaplumbağası
Bilimsel Adı: Trachemys scripta scripta
Yetişkin Boyutu: Erkekler 20cm uzunluğa kadar büyüyebilir; dişiler 35cm uzunluğa kadar büyüyebilir
Yaşam Uzunluğu: 30 ila 40 yıl

Sarı Karınlı Su Kaplumbağası Davranışı ve Mizaç​

Sarı karınlı su kaplumbağası akvaryumda bakılabilir mi?
Sarı karınlı su kaplumbağaları, gündüz kaplumbağadır, yani gün boyunca en aktif olanıdır. Sabahları ilk iş yeme eğilimindedirler ve doğada günün geri kalanının çoğunu güneşte güneşlenerek geçirirler. Akvaryum ortamındaki sarı karınlı kaplumbağalar da en çok gün boyunca aktiftir.

Çoğu kaplumbağa gibi, sarı karınlı kaplumbağalar da elle tutulmayı sevmez; bu onlar için aşırı strese neden olabilir. Zamanla, onları tutulmaya alıştırabilirsiniz, ancak kendilerini tehdit altında hissettiklerinde ısırırlar.

Bu meraklı, sevimli sürüngenler , uygun şekilde bakıldığında sizlere güzel bir dost olacaktır. Asla bir köpek veya kedi gibi sevimli bir evcil hayvan olmayacaklar, ancak sarı göbekli kaplumbağalar, onları sahiplerine sevdiren benzersiz kişiliklere sahip olmalarıdır.

Sarı Karınlı Su Kaplumbağası Akvarumu​

Sarı karınlı su kaplumbağası akvarumu nasıl olmalıdır?
Akvaryumlar genç kaplumbağalar için iyidir, ancak bu kaplumbağalar olgunlaştıkça boyutları onları barındırmayı biraz daha zor hale getirir. Yetişkin bir su kaplumbağası için ideal akvaryum boyutu 300lt dir. İç mekanda bulunan kaplumbağanız için bir kuru alan ve düzenli filtrasyon gerçekleştirilen temiz bir akvaryum suyu sağlayın.

Su kaplumbağaları akvaryumlarında yemek yer ve dışkı bırakırlar. Akvaryumunuzda bulunan su miktarının üç katı oranında bir tank filtresi takmanız gerekecektir. Kanister filtreler veya suya daldırılabilir biyolojik filtreler kullanabilirsiniz. Bir filtreniz yoksa, haftalık kısmi su değişiklikleri ve su kalitesi testi yapmanız gerekecektir, bu hem zaman alıcı hem de karmaşıktır. Su kirli kalırsa, kaplumbağanız çeşitli sağlık sorunları geliştirebilir.

Kullanmadan önce suyu bir su düzenleyici ile hazırlayın. Su düzenleyici, biyolojik filtrenizi ve evcil hayvanınızın yaşam kalitesini bozabilecek klor ve diğer sert su katkı maddelerini ortadan kaldıracaktır.

Eğer açık gölette bakmayı düşünüyorsanız yırtıcıların zararına uğramayacağından emin olmalı ve gereken önlemleri almalısınız.

Sarı Karınlı Su Kaplumbağası Akvaryum Aydınlatması​

Sarı karınlı su kaplumbağası akvaryum aydınlatması nasıl olmaldırı?
Sarı karınlı su kaplumbağası yeterli UVA ve UVB ışınlarına ihtiyacı vardır. Genellikle bu UV ışınlarını filtrelenmemiş güneş ışığından veya özel bir lambadan alırlar. Su kaplumbağaları bu UV ışıklarına yıl boyunca günde yaklaşık 12 saat ihtiyaç duyacaktır. UV ampullerini altı ayda bir değiştirin. Sarı karınlı su kaplumbağalarınız havuzda yaşıyorsa, ek UV ışığına ihtiyacı olmayacaktır; güneş ışınları yeterli olacaktır.

Sıcaklık​

Su kaplumbağası akvaryum sıcaklığı kaç derece olmalıdır?
Soğukkanlı canlılar olarak bilinen kaplumbağaların vücut ısıları kendi kendilerine düzenlemesi gerekir. Kaplumbağalar sıcaklıklarını kontrol etmek için güneşin sıcak ışınlarını emmek ister ve güneşlenme noktaları ararlar. Bir iç tankınız(Ev akvaryumu) varsa, 28-30 dereceye ulaşabilen güneşli bir kuru alan noktasını oluşturmanız gerekecektir. Ya 60 watt'lık ya da 100 watt'lık bir ampul yeterli olacaktır. Kaplumbağalar ayrıca uygun gelişim için güneşten gelen UV ışınlarına ihtiyaç duyduğundan, hem ısı hem de UV sağlayan bir kombinasyonlu cıva buharlı ampul alabilirsiniz.

Akvaryum sularının da 28 sabit sıcaklıkta olması gerekir. Suyu sıcak tutmak için bir su ısıtıcısı gerekecektir. Sürekli çalışmalıdır.

Yem ve Su​

Sarı karınlı su kaplumbağası nasıl beslenmelidir?
Sarı karınlı su kaplumbağası, her yerde yaşayan canlılardır. Her yaştan kaplumbağa, hem hayvan hem de bitki bazlı çok çeşitli öğeler ile beslenmelidir. Yavru su kaplumbağaları günde iki kez yemelidir. Bir kaplumbağa yetişkinliğe ulaştığında (2-5 yaş), günde bir kez besleyin.

Ticari kaplumbağa peletleri, çeşitli maddelerle desteklendiğinden dolayı uygun bir diyet gerektirir. Kaplumbağanızın yaklaşık 15 dakikada yemleri bitirmesine izin verin ve daha sonrasında yenmemiş yiyecekleri çıkarın.

Marul, karahindiba yeşillikleri ve taze maydanoz gibi koyu, yapraklı yeşillikler, sarı karınlı kaplumbağanızın diyetinin düzenli bir parçası olmalıdır. Ara sıra doğranmış elma parçaları ve dondurularak kurutulmuş karides verin.

Su kaplumbağalarının çoğu ara sıra böcek veya balık yer, ancak onlara yağlı balık vermekten kaçının ve onlara asla yüksek proteinli et vermeyin. Bir su kaplumbağasının diyeti esas olarak bitki bazlı olmalıdır.

sarı karınlı su kaplumbağası

Sarı Karınlı Su Kaplumbağası Yaygın Sağlık Sorunları​

Sarı karınlı su kaplumbağası hastalıkları nelerdir?
Sarı karınlı su kaplumbağaları suya dalabilmelidir.er. Sürekli yüzen bir kaplumbağa, zatürre gibi bir problemin işareti olabilir. Gözleri kapalı veya kabarık olan kaplumbağalar, solunum yolu enfeksiyonu veya benzer bir sorunu gösterebilir . Hırıltı ve salya akması da solunum rahatsızlıklarının belirtileridir.

Yumuşak, pürüzsüz olmayan veya yosunla kaplı kabuklarda, mantarın neden olduğu ağrılı bir durum olan kabuk çürümesi olabilir.

Metabolik kemik hastalığı ve vitamin eksiklikleri de uygun olmayan beslenme ve aydınlatma nedeniyle akvaryum ortamındaki su kaplumbağalarını etkileyen yaygın sorunlardır.

Kaplumbağanızın sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için UVB ve kuru alan ışıklarınızın düzenli olarak değiştirildiğinden emin olun. Metabolik kemik hastalığı özellikle kaplumbağalar için ağrılıdır ve uygun şekilde tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.

Herhangi bir hastalık belirtisi fark ederseniz, sürüngen bakımı konusunda uzmanlaşmış bir egzotik hayvan veteriner hekimine danışın. Erken teşhiste bu rahatsızlıkların çoğu tedavi edilebilir.

Sarı Karınlı Su Kaplumbağası Seçmek​

Sağlıklı su kaplumbağası nasıl seçilir?
Sarı karınlı su kaplumbağanızı eve getirmeden önce, sağlıklı olduğundan emin olmak için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Kaplumbağanın gözlerinin kapalı olmadığından ve kabarık veya akıntı olmamasına dikkat edin.

Kabuğunda yumuşak veya pürüzlü noktalar varsa, bu başka bir kötü işarettir; kabuk çürümesini gösterebilir. Başını ve bacaklarını kabuğunun içine çektiğinden veya kaldırmaya çalıştığınızda yüzmeye çalıştığından emin olun. Çoğu kaplumbağalar elle tutmayı sevmez; bu normal, beklenen bir davranıştır.

Sarı karınlı su kaplumbağası satın almak için en iyi kaynağınız, sağlığını ve geçmişini belgeleyen saygın bir yetiştiricidir. Vahşi yakalanmış değil, akvaryum ortamında yetiştirilmiş bir kaplumbağa en iyi seçenektir.

Kaynak:Adrienne Kruzer, RVT, LVT
Çeviri ve Revize: Ahmet Karakurt
 
Geri
Üst