Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Şelale Filtre Kartuşunun Karbon ve Elyaf Değişimi.

E. üye 3

Bordo Bereli
Merhaba arkadaşlar:)
Bildiğiniz gibi bazı şelale filtrelerin içerisinde, bir tarafı elyaf kaplı içerisinde karbon bulunduran ve hem mekanik hemde kimyasal filtrasyon sağlayan bir kartuş bulunur. Ancak kısa zamanda elyaflı yüzey kaplumbağaların artıkları nedeniyle tıkanır ve sağlıklı temizlik yapamaz hale gelir. İçerisinde bulunan aktif karbonlar ise belli bir süre sonra doyum noktasına ulaşır ve doyum noktasından sonra geri kusma yapmaması için değiştirilmesi gerekir. Ortalama olarak aktif karbonlar 3 - 4 hafta içerisinde doyum noktasına ulaşır. Ayrıca karbonla alakalı şunu eklemek istiyorum; karbonun akvaryumda sürekli olarak kullanılması önerilmiyor. Suyu değişim zamanlarında filtreye eklenip 3 - 4 hafta sonra filtreden çıkarılıp yeniden karbon eklenmemesi gerekiyor. Çünkü akvaryum suyuna kimyasal müdahaleyi abartmamamız gerekir. Veya akvaryum suyunun değerleri düşerse, kötüleşirse ve suyun rengi değişmeye başlarsa karbon kullanmalıyız. Karbon kullanmadığımız zaman şelale filtremiz de; bahsettiğim kartuşu kullanmayıp, bu sayede şelale filtrenin içerisinde daha fazla yer kazanıp, içerisine elyaf, seramik, sünger, lav taşı gibi diğer filtre malzemelerini ekleyerek kullanabiliriz. Kimyasal filtrasyon yerine biyolojik filtrasyonu daha çok tercih etmeliyiz.

Bahsettiğim kartuşlar genelde bu şekilde olur.
s_MLB_v_O_f_174754394_887.jpg
s_MLB_v_O_f_174754394_4854.jpg

Öncelikle yapmamız gereken, elyaf kaplı yüzeyde ki elyafı sökmek. Bunun için bir maket bıçağı işinizi görebilir.
mailto:/_PutWM2pV2wA/TC1HK93b72I/AAAAAAAAAZk/D9w5SDWf7K4/s1600/Resize+of+DSC04632.JPG

Elyafını söktüğümüz kartuşun kenarlarına delikler açıyoruz, havya yardımıyla veya herhangi ince bir şeyi ocakta ısıtıp delikler açabiliriz.mailto:/_PutWM2pV2wA/TC1ILb_cghI/AAAAAAAAAac/LIHGs2_yEgU/s1600/Resize+of+DSC04639.JPG

Delikler açtığımız kartuşun içerisine abartmamak şartıyla karbon ekliyoruz.
mailto:/_PutWM2pV2wA/TC1H86spRnI/AAAAAAAAAaM/rcpinhGP8_k/s1600/Resize+of+DSC04642.JPG

Karbon ekledikten sonra kartuşun boyutlarına uygun olarak bir parça elyaf kesip, iğne iplik yardımıyla ipi açtığımız deliklerden geçirerek elyafı kartuşa sabitliyoruz ve kartuşumuz kullanıma hazır hale geliyor.
mailto:/_PutWM2pV2wA/TC1IQSDUlhI/AAAAAAAAAak/Fi8MEx55xFs/s1600/Resize+of+DSC04644.JPGmailto:/_PutWM2pV2wA/TC1IYR-z2MI/AAAAAAAAAa8/62M9bIeSCZw/s1600/Resize+of+DSC04647.JPGmailto:/_PutWM2pV2wA/TC1IaJJ0-JI/AAAAAAAAAbE/Wz45CW6IN2s/s1600/Resize+of+DSC04648.JPG

Dipnot: Başlıktaki yazılar bana aittir sadece fotoğraflar alıntıdır, bilginize.

Kaynak için lütfen tıklayınız.

Cvp: Şelale Filtre Kartuşunun Karbon ve Elyaf Değişimi.

Bu kartuşun yedeği 5 tl ye satılıyor böyle bozmak yerine 4-5 ayda bir yeni almanızı öneririm ama yinede yapmak isteyenlere güzel bir örnek teşekkürler.

Rica ederim Melih bey doğru diyorsunuz, 5 lira değil hatta juenpetmarkette 2 liraya satılıyor. Ama şöyle bir durum var, internetten sipariş yapmayan, yaşadıkları yerde bu kartuşu temin edebilecekleri ürün yelpazesi geniş bir petshop olmayan veya hobi olarak uğraşmayı seven insanlar için faydalı olacağı düşüncesindeyim. Ayrıca ilerleyen zamanda bu kartuşların üretiminin devam edeceğini veya ithal edileceğinin kimse garantisini veremez.

4 - 5 ay o kartuş için çok fazla, ben 1 ay olmadan çıkardım attım. Elyaf kısmı kapkara olmuştu. Ayrıca karbonların 1 aydan sonra yarardan çok zararı olduğunu söylemek lazım.

Ama alırken bildirilmesi gerekli değilmi içindeki karbonun değişmesi gerektiğini içinden hiçbirşey çıkmamıştı ben aldığımda.

Kullanıma dair herhangi bir şey çıkmıyor ama karbonla alakalı gerçek bu.

Faydalı bir paylaşım olmuş Umut Bey, teşekkürler :)
Benimde aktif karbonu çıkarma zamanım geldi sanırım :)

sağol umut abi güzel ve yararlı paylasım

Rica ederim arkadaşlar :)

Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler Umut Bey.

Rica ederim Derya hanım :)

Güzel ve yararlı bir paylaşım olmuş :) Yalnız ben bu işi yapacaklara karbon yerine zeolit kullanmalarını öneririm. 6 ay kadar uzun bir ömrü var ve karbonla aynı işlevi görüyor .

Hazır karbon konusunu Umut Bey bu başlıkta açmışken birşey sormak istiyorum. Akvaryumumda 2 tane iç filtre var. Ancak yeni bir tane şelale filtre almak istiyorum ama bu karbon olayı kafamı karıştırıyor. Ne kadar süre takılı kalmalı ve değiştirilmeli?

Karbonların ömrü 1 ay kadar oluyor ondan sonra kapasiteleri dolduğu için geri zararlı maddeleri kusuyor.

Karbon genelde akvaryum ilk kurulduğu, ilaç kullanımlarında, suyun değerleri kötüleşmeye başladığı ve renginin sarardığı zamanlar da filtreye eklenir 1 ay sonra çıkarılır. Ancak karbonu her ay değiştirmek üzere devamlı kullananlarda var. Sonuçta karbon kimyevi bir madde olduğu için bence sürekli kullanılmamalı. Biyolojik filtrasyon her zaman en sağlıklısıdır. Aldığınız zaman içinden karbonlu kartuş çıkacak, bunu bir ay kullanın sonra çıkarın filtreden. Onun yerine seramik, elyaf ve küp küp kesilmiş sünger ekleyin. Küp küp süngerlerin amacı, yüzey alanını genişletip bakterilerin kolonileşmesi için daha fazla yer sağlamak. Ayrıca diğer kaliteli filtre malzemeleride ekleyebilirsiniz içine.

Teşekkür ederim Umut Bey. Aslında filtre malzemeleri hakkında zaman zaman bizleri bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz. Bu konu bence önemli bir konu.

Rica ederim :) Bende henüz tam anlamıyla iyi bir filtre bilgisine sahip değilim ama elimden geldiğince bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum, öğrendiğim şeyleri de paylaşırım :)

Umut çok güzel bir örnek bu ben şelale filtre alacağım axoltl için yanlız atman marka alıcam içinde malzevesi olmuyor mu ?

Sadece aktif karbonlu kartuş ve biyo kartuş oluyor bütün atman veya dolphin şelale filtrelerde. Biyo kartuş bakterilerin tutunmasına yarayan tırtıklı bir kartuş.

Anladım bu kartuşu değiştirmek lazım mış ayda 1 kere ama verdiğin yöntem cidden süper

Geri