Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Seyahat Önerisi

Kacaktospik

Altın 5 Üye
Katılım
16 Kas 2016
Mesajlar
222
Ocak sonu gibi kaçakla istanbula gideceğiz. 1 ay kadar orda kalacağız. Akvaryumu hariç tüm teçhizatı almayı düşünüyorum yanıma. Isıtıcı, filtre, kuru alan, lamba. Tek sorun Bolu-İstanbul yolculuğu. Yol 5-6 saat kadar sürüyor. 1 aydır 28 dereceye alışmış hayvanın -5 derece olan boluda otogara gidene dek bile hasta olacağına eminim. Kaçağı üşümemesi için nasıl istanbula götürebilirim? Plastik kutuda mı, karton kutuda mı? Isınması için ne yapabilirim? İstanbuldayken plastik kapta bakmayı düşünüyorum 1 aylığına. O sürede önerileriniz neler?


Otobüsle gideceğiz bu arada.
 
Karton yada mukavva kutuya ufak kağıt parçalarını mıncıklayarak koy. Havlu peçete de olur. Bu basılmamış halde yarım kutu yüksekliğinde olsun. Sonra havlu yada benzeri birşeyi ikiye katla. Hayvanı kurula. Havlu yada o kalınlıkta bez her neyse arasına koyup havluyu kapa çok sıkı olmasın. üste kalan boşluğa yine kağıt parçaları doldur. Kutuyu kapa ama bantlama ara boşluğu olsun oradan hava girecek. Kutuyu sarsmadan poşete koy. Küçük çantada olur. Çanta daha iyi olur. Bunun içine koyup çanta ise fermuarı çek poşet ise ağzını kapayıp götür. Otobüse binince üste koy. Koyduğun çanta yada poşetin ağzını açıp öyle gitsin. İnerken ağzını kapayıp eve götür.

Evdeki kaba su koyup derece 27'ye gelince hayvanı suya koy. Ama ısıtıcı 28'de sabit olsun.

Vitamin damla var ise ağzına yada yeme bir damla damlatıp ver. Bunun arkasından biraz yemde ver. Kendi haline bırak. Gündüz ise veya veya gece hayvan kuru alanda durmak isterse lamba açık kalsın. İlk gün kırgınlık olabilir.

Hayvanı eve götürdükten sonra çıkarıp ortam sıcaklığındaki içme suyundan sadece içebileceği şekilde ağız önüne dök hayvan ağzını açıp içmeye çalışır, istemezse bırak. kabuk ve vücut akvaryum niyetine kullanacağın kaba gireceği zamana kadar kuru dursun. Su dediğim ısıya gelince suya koyarsın.

Yolda sulamana gerek yok. Üstteki rafın belli yerlerinde kalorifer delikleri olabilir. Bu deliklere de yakın koyma. Sıcak üfürmesin.
 
Yukarı koyamam güvenemem, orası da sarsılıyor neticede kucağıma alıcam gözüm üstünde olur. Anladığım kadarıyla katlanan havlunun içinde duracak kaplumbağa doğru mu?
 
Kucakta daha iyi olur tabiki.

Havlu arası dursun ama sıkıda olmasın. Üşümemesiyle birlikte havlu hayvanı sabit tutacağı için hareketsiz biçimde uyuyarak seyahatı geçirir.
 
Hayvanın üstünü yorganla örter gibi kafası açıkta kalsın mı yoksa tamamen kapayayım mı? Bir de kağıtları yemez mi çünkü bulduğu her şeyi kopartma derdinde


Ben de şöyle bir fikir üretmiştim sarsıntılara karşı. Zemini ve kartonun duvarlarını içten straforlayıp havluyu geniş atıp havluyu straforlara duvar bandıyla tutturmayı düşündüm sarsılamalarda sert vursa da canı acımaz bu şekilde diye


Ve havluyu hayvana örttükten sonra kapağa kadar kağıt doldurmanın mantığını anlamadım bir de bu kağıtları nasıl koyacağım buruşturup falan mı yoksa normal düz mü
 
Topak halinde buruşturacaksın. Boşluğu alacaksın. Bu darbeyi önler hayvanın hareket alanını kısıtlar. Boşluk oldu mu kıpır kıpır dolanıyorlar. Sabit durur.

Yavru kaplumbağaların kabukları ince ve esnektir. Bu düşme gibi darbeleri çarptığında esneyerek tolere etmesini sağlar. İç organlara hasar gelmez. Ayrıca iç organlar büyüdüğünde yapacağı basıncı azaltır. Yani kabuğun yumuşak olması gerekliliktir. Bu sebeple çabuk sertleşmesini istemeyiz. 6 cm kabuk boyuna kadar devit vermiyoruz.

Havlu içine hayvanı koyduktan sonra üst parçayı tam kapayacak şekilde üstüne bırakıyoruz. Tam düz değil orta kısımdan hafif kabarık gibi olsun. Kenarlarını sıkılamıyoruz. İçinde nefes alabilsin.
 
Bir tane aç. Kutu hava alsın. Havluyu çok sıkı kapamayacaksın. Hayvan biraz da mayışacakki olduğu yerde uyusun kalsın. Amerikadan avrupaya küçük kapalı kapta gönderiyorlar. O kutuda birşey olmuyor. Senin götüreceğin kutu ondan rahat. Yalnız suya koymadan evvel canlanmasını bekle yada ısıtma lambası altında kuru alana bırak hayvan suya kendi canlanıp insin
 
Tamam anladım son bir soru, banyo havlusu gibi havlu mu bu, yoksa havlu peçete mi?
 
Kumaş havlu küçük el havlusundan. Atmalık birşey iyi olur dışkı yapıyorlar. Araba tutması oluyor bu hayvanlarda. Sallantıya fazla gelemiyorlar.
 
Cvp: Seyahat Önerisi

cep kaloriferi adıyla elle aktifleştirilen kömürler satılıyor paket içerisinde taşıma kutusuna kaplumun bunlara dalaşmayacağı şekilde konabilir, bildiğim kadarıyla akvaryum balıklarının kargosu esnasında da kullanıyorlar bunlar
 
Ona gerek olmayacağını düşünüyorum. Sonuçta soğukkanlı canlılardan oldukları için ortam ısısına kendilerini adapte edebiliyorlar. Balıklarda böyle bir özellik yok.

Hareket etmedikleri sürecede enerjilerini koruyabiliyorlar. Diğer taraftan vereceği ısı oranı da önemli. Hayvan kuru kutuda gidecek ısı olduğundan fazla açığa çıkarsa su kaybına uğrayabilir.

Otobüs sıcak olur. Dışarda otogar ev arası dolaşım ise her iki şehirde de toplamda 1 saati geçmez diye düşünüyorum.
 
Aklım kalacak hem de çok. Otobüste 1 kez olsun bakmamalı mıyım? Kötü olursa veya bir durum oluşursa bunu nasıl anlarım bakmazsam
 
Bakabilirsin. Kutunun ağzını bantlamayacaksın. Hayvan havlu dışına çıkabilir. Tekrar havlu arasına koyarsın.
 
Şuan yoldayız. :) Kaçak çok derin uykularda. Bir sorun var mı diye baktığımda dahi çok zor uyanıyor. Umarım sorunsuz hallolur.
 
Ortam belli sıcaklıkta sabit olsun yeterli. Çok bunaltacak kadar sıcak değil ama. Hiç kımıldamıyor ise elleme. Ne kadar uyursa o kadar iyi. suya ihtiyacı olmaz ve dışkılamaz.

Şu an kaç saattir sudan uzak daha kaç saat gideceksiniz ?
 
Yaklaşık 4 saattir sudan uzak. 2 saat kadar daha susuz duracak. Su içirmeli miyim otobüs pek müsait değil


Sanırım uyandı karanlık ama kutudan elimi koyduğum yere vuruyor. Su içirmeyi düşünüyorum ama otobüs çok sıkışık umarım yapabilirim
 
Otobüste ortam sıcaklığında su var ise zaten bardak şeklinde sular. onun yarısını içip kalanın içine hayvanı koy ufaktı sığar. Sığmazsa bardağı yarım eğip hayvanın başını suya tut içsin. Sonra yerine koyarsın.
 
İçmedi ağzını hafif sokundurdum yine içmedi, korkmuş bayağı sanırım sürekli kabuğuna çekiliyor. Yarım saatlik yol kaldı artık yapacak bir şeyim de yok malesef :(
 
Geri
Üst