Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Sıkılan Kaplumbağa

Lurtz23

Yeni Üye
Katılım
29 Eyl 2020
Mesajlar
3
Herkese iyi akşamlar. Faydalı bir forum olmuş, uğraşlarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.

Benim yaklaşık 6-7 yıldır beslediğim bir kırmızı yanaklı su kaplumbağam var. Şu an boyu yetişkin bir erkek eli kadar hemen hemen. Sorunum ise bana düşkünlüğünden mi yoksa arkadaş istemesinden mi bilemiyorum ama sürekli olarak beni takip etmesi. Yanlış anlamayın, oyun yapması çok iyi ve elimden geldiği kadar ilgileniyorum kendisiyle. Ancak beni her gördüğünde cama vurup yanıma gelmeye çalışıyor ve ilgilenemediğim zamanlar moralimi bozuyor bu durum. Yalnızlık mı çekiyor onu anlayamadım. 

Akvaryumunu 2 yıl önce daha geniş bir taneyle değiştirdim. Oldukça yeterli alanı var diye düşünüyorum gerekirse ölçüp paylaşırım. Bunun yanısıra rahatlıkla sığdığı ve dinlenebildiği bir iskelesi var. Günde 1 kere karides ya da yeminden veriyorum ve sabahları güneş ışığını alıyor. Yalnız tanktan pek dışarı çıkamıyorum çünkü su dışında oldukça yabanî. İsterim ki ara sıra kısa da olsa dışarı bırakabileyim gözetimim altında balkonda takılsın güneş altında ama olmuyor.

Henüz kendisi bebekken bir arkadaşı vardı. Yalnız ailem yetişkin bir kağlumbağa getirdi ve bu yeni gelen arkadaş malesef arkadaşını parçalayarak yedi. Eğer son anda farketmeseydim bunu da kaybedecektim, hemen ayırdım ikisini ve katil arkadaşı başka bir tanıdığıma verdim. O olaydan beridir çok çekingen.

Aynı şey olur diye yanına bebek kaplumbağa almaya korkuyorum. Hayvanat bahçesinde falan büyük ve küçükleri yanyana görüyorum ama size de sormak istedim. Yanına arkadaş mı almam gerekiyor ve alıcak olursam da sizce yetişkin mi yoksa bebek mi olmalı ? Teşekkürler. (Kendisi dişi bu arada)
 
Cvp: Sıkılan Kaplumbağa

Merhaba,

Kaplumbağanın sizi takip etme isteği tamamen yemle alakalı bir durum. Eğer akvaryumdan uzakta durup kaplumbağaya bakarsanız yem vermeyeceğini anlar ve isteği azalır. Bunu her akvaryumun camından çıkacak gibi yüzüşünde yaparsanız işe yarayabilir.

Benim kaplumbağamda öyleydi ve bu yöntemi uyguladım. Yem saatini artık biliyor ve sadece o sıralarda heyecanlı bir şekilde takip ediyor. Yem yemesi bitince beni takmıyor. Saat 11de besliyorum ve daha sonrasında hiç takılmıyor benimle. Eğer akvaryumun yakınında durursam ya da ani bir şekilde akvaryumdan geçersem takip ediyor. Onun dışında eğer akvaryumun olduğu yerde ayakta değilseniz, oturuyorsanız yine takmaz. Ayakta durunca biraz meraklanıyorlar.

Yemleri normal derecedemi veriyorsunuz ya da az mı bilemiyorum. Benim kaplumbağam 1 yaşında ve 16cm kabuk boyunu geçti sanırım ve o da dişi. Ve günde 1 öğün olmak üzere 30 stick yemle besleniyor. Gammarusda ise 50-60 adet yiyor. Öğleden sonra ise arada sırada marul veriyorum.

O boydaki kaplumbağaya asla ufak kaplumbağa alınmamalı, emsal boyda olan alınmalı. %15 ihtimalle sıkıntı çıkmaz ama bu ihtimal tabii ki çok az. Ufak kaplumbağanın zarar görmesini istemeyiz. Bunlar zaten arkadaş sevmezler yem kavgasından, kuru alan kavgasına, kuru alan kavgasından buranın reisi benim kavgasına kadar uzar gider. Bu yüzden bebeklikten beri beraber olan kaplumbağalar en iyisi ama onda bile kavga çıkıyor.
 
Foruma hoş geldin. Emre gerekli detayları vermiş. Yine de bir iki ufak bilgi vereyim. Kaplumbağalar asosyal canlılardır. Bulunduğu bölgeyi sahiplenir. Kendi alanına giren her hayvana tepki gösterirler bu erkekler arası biraz daha fazla olur. Küçüklükten itibaren bir arada yaşamış hayvanlarda dahi birinin alfa olma zarureti en uyumlu hayvanlarda dahi hergün dalaşma ve sınama ile geçer. O yüzden güç dengesini koruma ve yaralanmayı az zayiatla kurtarmak için mutlaka emsal boyda olmaları gerekir. Bu hayvan uzun süre tek yaşamış ve akvaryumu sahiplenmiş ikinci bir hayvan alman durumunda çatışma mutlaka olacak baskın olan öne çıkacaktır. Erkek alsan sürekli kur hareketleri ile hayvanı bunaltacaktır. Bu öyle bir hale gelir ki dişide tik oluşmasına bile neden olur. Çok uzaktan bile el titretse dişi yüzünü sıvazlayacak hale gelir. Dişi erkeği beğenmez ise hayatta çiftleşmez. Bu da bir noktadan sonra sabırsız erkeğin saldırması ile son bulur. Erkek tepeden dişi habersizken ensesine veya önden burnuna hamle yapar. Dişi tepki verecek özgüvene sahipse erkeğin ön ayaklarını ısırır. Dişi büyürken kafası da o oranda büyür. Erkek bu noktada yakın mesafede yüzyüze gelmeyi göze alamaz. Dişi üzerine doğru gelirse geri kaçar. Bu noktada tepeden saldırmayı tercih edecek ve el sallamayı belli bir mesafeyi koruyarak yapacaktır. Dişiler arası bu olmaz ama diğer sebepler söz konusu olur. En baştaki sebep akvaryumda istememedir.

Kabul töreni ise şu şekildedir. Akvaryuma yeni gelen belli bir mesafeden önce koklanır. Peşinden takip edilir. Bu ilgisini kaybedene kadar sürer. Sonra bırakır ama göz hizasında da tutar. Sonra kendi işine dönerse akvaryumda durabilir safhası başlar. Arkasından akvaryum sahibi baskınsa ona yerini ve kuralları öğretme amaçlı hizaya sokmaya çalışır. İlk yemi yeme sırası akvaryum içi ve kuru alanda en güzel yeri seçme gibi. Bu da hallolunca. Son nokta birbirlerinin dışkısını yemedir. Eğer birbirlerini istemezler ise asla yemezler. Yerseler yada diğeri baskın olanınkini yerse kabul seremonisi tamamlanmış olur. Ne var ki bu sınamalara engel değildir. Ufak deri kızarıklıkları normaldir. Deride açık yara oluşması halinde ayrılmaları gerekir.

Birden fazla hayvan olduğunda ortamın hepsine uygun olması şartı ile avantajı şudur. Birbirlerine bakarak daha bazı şeyleri çabuk öğrenme ve kuru alanda birden fazla gözün çevreyi kollaması sebebiyle biraz daha kendini güvende hissetme.

Bu hayvanlar ele alınmayı sevmez. Kontrol kendilerinde olmalı aksi halde strese girerler ve iyice uzaklaşırlar. Sağlık kontrolü ve akvaryum temizliği harici ele almıyoruz.

Dışarı çıkarıp güneşlendirme risklidir. Akvaryumda baktığımız için bünyeleri doğadaki hayvanlara nazaran daha zayıftır. Esinti, soğuk, klima vs. bunlar hayvanı üşütüp akciğer enfeksiyonu geçirmesine neden olur. Onun için kuru alanda ısıtma lambası kullanırız. Anasayfa/ aydınlatma bölümü/öne çıkan konularda bilgi mevcuttur. Bu lamba uva kadar olmasa da gerekli ısıyı verir ve metabolizmasını canlı tutar. Ekstra olarak güneşi simüle eden uvb ampulde kullanırız. Bu şimdilerde aşırı pahalı olduğu için zaruri hallerde D vitamini takviyesi kullanılabilir. Yemlerinde bir miktar bulunduğundan devit kullanımı gerekliyse ve belli bir süreliğine kullanılabilir. D vitamininin fazlası da zararlıdır. D vitamini eksikliğinde ki bu kalsiyumu tutar. Dolayısıyla kalsiyum azaldığında kemiklerden çekmeye başlar. Kabuk incelip yavru hayvanlarınkine benzer esnek yapıya döner. Göz çevresindeki doku çekilip göz çukuru belirgin bir iz yapar. Fazlasında ise böbreklerde taş, kabukta kalınlaşmaya bağlı şekil bozuklukları damarlarda tıkanma ve doku sertleşmesi sebebiyle esnek yapının gidip kanama yapması gibi durumlar oluşur. Onun için ben hayvanı görmedikçe deviti önermiyorum.

Yemi 8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğün ve kafa hacmi kadar yada tam ayarlamada zorluk yaşanıyorsa bir miktar fazla veriyoruz. Hayvan kendi dışkısını da yediğinden üst sınır obez olmayacak noktadır.

Yem olarak neler veriyorsun? Yem dışı verdiğin birşey var mı?

Ufak bilgi vereyim dedim yazı han duvarları şiirine döndü!
 
Cvp: Sıkılan Kaplumbağa

İkinize de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Duvar yapmanız iyi oldu Cem bey, bilmem gereken şeylerdi :).

Tam olarak bu nedenlerden dolayı ikinciyi almaya tereddüt ediyordum, en iyisi böyle bırakmak olacak. Dışarı çıkarma işini sadece akvaryum temizliği sırasında yapayım o zaman. Kabuk bakımını bile zar zor yapabiliyorum zaten. Bu arada yakın zamanda tam kabuk değişimi yaşadı, normaldir heralde.

Yem olarak Tera Reptomin stick ve kuru karides veriyorum. Onlar dışında birşey vermiyorum, sadece sokak yasağı olduğu dönemde kargo gelene kadar bunlar bittiği için bir dönem marul vermiştim. Et falan vermiyorum yani.

Yemi az verdiğimi sanmıyorum bu kafa hacmi kadar olayını biliyordum, normalde bir tık fazla veriyorum. Dediğiniz gibi uzaktan sinyal vermeyi denerim.

Tekrar sağolun.
 
Bu yemlere ek olarak sera raffy P ve sera mineral yem yada bu ikisinin bir arada olduğu sera carnivor alabilirsin. Yalnız sera raffy P de tahıl içerikli stickte mevcut. Yem çeşidi açısından raffy P ve carnivoru birlikte alabilirsin. Ayrıca jbl agil var bu sert bir yemdir. Kemik geliştirici lizin amino asidi içeren tek yemdir.

Haşlanmış yumurta akı verebilirsin. Gammarus büyük hayvanlara ufak kalır. Rahat yiyemediği gibi su yüzeyide batar. Yetişkinler için kurutulmuş yemde sera royal, jbl energil ve tropical reptiles carnivore kullanıyoruz.
- Royalde küçüklü büyüklü kardes ve balık çeşidi var. Bazen minare kabukluya da denk geliniyor. Yalnız ham kül dediğimiz yemin parça tozları fazla oluyor.
-energilde iri balık ve karides var. Bunları verirken 1-1,5 cm halinde parçalara bölüp vermek hayvanın rahat yemesini ve suya parçaların ve yağın dağılmasını önler. Bunları verirken karideslerin ağzındaki dikensi dokuyu kırıp balıkların yüzgeçlerini koparıyoruz. Bu ağız ve boğazına batmasını önlemek için. Bunun ham külü royalden biraz daha az oluyor.
-tropical reptiles carnivore cırcır böceği ve kan kurdu içerir. Bunda sadece cırcır böceğinin uzun uzuvlarını koparman yeterli. Anteni bacağı gibi yerken bunlara tabana düşüyor.

Royal ve energil 1000'lik dediğimiz büyük kutuda satılıyor. Tropicalin 1200'lük biraz daha büyük kutusu ve 250'lik kutusu var bu diğerlerinden nispeten ucuz. Hayvan tek olduğu için 250'lik olandan almak mantıklı olur. Büyüğü kolay bitmediği için bayatlayıp acılaşabilir. Bunları buzdolabında saklıyoruz. Sıcak ortamda da acılaşıyor. Kapağı ise uzun süre açık kalmamalı içindeki nem gidince kuruyup sertleşiyor bu stick yemler içinde geçerli.

Et ve işlenmiş et türevleri vermiyoruz. İşlenmiş et içindeki maddeler pankreasları için iyi değil. Eti ise yağsız kıymayı hastalığa bağlı iştahsızlıkta son çare olarak veriyoruz. Normalde vermek yemden uzaklaştırıyor. Haftada bir iki defa kabuğu çapında marul veya kıvırcığın körpe yapraklarından veririz. Bu sindirimi rahatlattığı gibi kalsiyum içerir. Kalan olursa yarım saat sonra akvaryumdan almak gerekiyor çürütücü bakteriler üremeye başlıyor.

Emre sende bundan al.

Kaplumbağalar büyürken alt ve üst bağalarda yeni plakalar oluşmaya başlar. Üstüste katmanlaşma olur ve bunlar zamanla atılır. Eğer atılmaz ve aşırı birikirse piramitleşme olur. Bunlar sertleştiği için büyürken adacıklar birbirine aynı fay hattı gibi baskı yapar. Bu baskı sonucu kabuk yüzeyinde çukurlaşma ve bombeleşme gibi deformasyonlar görülür. Yerine göre 3-4 kat plaka olması normaldir.

Altbağadakiler biraz daha ince olur ve katmanlaşma olmaz. Hayvan bunları silis kuma sürtünerek atar. Bacaklarındaki derileri de aynı şekilde. Silis kum faydalıdır. Hazımsızlık olursa yer, bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar. Dışkılamada rahatlık sağlar. Eğer silis kum yoksa al. Tercihen vitasand marka sarı silis tane ebadı olarak uygun ve piyasa malına göre uygundur.
www.juenpetmarket.com da var. Bu ve teleskopakvaryum güvenilir sitelerdir. Ben hiçbir sorun yaşamadım. Juende ürün yelpazesi biraz daha geniştir.

Hayvanların bir kısmı bu plakaları yer. Bu kalsiyum içerir. Yalnız sert olanları boğazlarına takılabileceğinden bunları görüldüğünde elekle almak iyi olur.

Hayvanın kabuğunda mantar, yosun, alg tarzı birşey yok ise sürekli fırçalamaya gerek yok. Önden üstten ve alttan birer resmini çekip www.imgyükle.com üzerinden buraya linklerini atabilirsen durumuna bakarız.
 
Cvp: Sıkılan Kaplumbağa

Bende jbl energilde var zaten Cem bey. Gammarus ve energil 1000lik kutularda. Jblin 1000lik gammarusu normal gammarustan 1.5 kat daha büyük ve tekte yiyebiliyor. Ben bu yemleri 1 öğün gammarus, 1 öğün energil olarak veriyorum. Yani bu hafta gammarus yerse diğer hafta energil yiyor.
 
Onu bilmiyordum. Tropicalin gammarusu da sera ve tetraya bir miktar büyük.
 
Jbl Gammarus 10-50cm kaplumbağalara uygun diye yazmış zaten kutuya. Sera raffy I bebek kaplumbağalar içindir.
 
Çok zorlasan raffy I, 8 cm kabuk boyuna kadar gider. Ondan sonrası için ağızda gevelemeden başka birşey değil.
 
Geri
Üst