Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Silis Kum Nasıl Temizlenir

MehmetSafaO

Bronz 5 Üye
Katılım
1 Ocak 2017
Mesajlar
20
Şuanki Akvaryuma almayacak olsamda ki yeni akvaryuma alacağım İNŞALLAH. Silis kum varken dip çekimi yaparsak kum havalanmazmı?  Yani Temizliği nasıl yapacaz son olarak kumu başka kovaya doldurup yıkarken dışkı vb atıklar üste çıkarmı
 
RE: Silis Kum

Silis ağır kumdur. İlk sterilizasyonda ne kadar yıkasakta bir miktar tozlanma ve buna bağlı bulanıklık olacaktır. Bir kısmını filtre çeker bir kısmı tabana iner. Su değişimlerinde taban el ile karıştırılıp bu tozlar havalandırılıp suyu o şekilde alıp yeni suyu ekleriz. Birkaç değişim sonrası bunlar gider ve kum kendine gelir. Sonrasında tozuma olmaz.

Dip çekimini dip sifonu ile yaparız. Bu işte resun marka mavi pompalı 2.10 mt. olanı uygundur. Bunun ucundaki yeşil aparat çıkarıldığında çekim daha iyi olur. Kiri çekerken kumdan 1 cm yukarıdan tutarak alırız. Her ne kadar dikkat etsekte bir miktar kum çekilecektir. Bu sebeple akvaryuma ait kimyasal değmemiş bir kova alıp bunu kullanıyoruz. Kovadaki suyu çekilen kumu dökmeden boşaltıp temiz su doldurarak çalkalıyor ve kum temiz olana kadar devam ediyoruz sonra bu kumu akvaryuma içine su çarparak boşaltıyoruz.

Kumu şu şekilde temizliyoruz önce görünenleri çekiyoruz sonra kum üstünde bulunan dekor, taş, bitki, kök vb'yi yavaşça kiri fazla havalandırmadan çıkarıyoruz. Bunlar sirkülasyonu engellediği için alt veya kenarlarında kir biriktirir. Kirler çok havalanırsa biraz bekleyip tabana inmeleri sağlanır. Ama hayvanlar büyük ise rahat durmadıkları için bunların üstünde gezinip iyice havalandıracaklardır. Bu sebeple çekime hemen başlamak daha iyi olacaktır. Üstteki kirler gidince kumu karıştırıp hayvanların kuma gömdükleri kirler ortaya çıkarılır. Bunlarda alındıktan sonra su temizliğine geçilir. Eğer su temiz ise bu kir temizliğine bağlı olarak çektiğimiz su kadar ilave edip işi bitiririz.

Kumu kir olmasada her kısmi yada genel su değişiminde karıştırmak iyi olur. Bu alttaki kirleri, cam kenarı kumlarda oluşan yosun tortuları ve kum altındaki metan gazı birikimlerini açığa çıkarır. Kum bu şekilde yıkanıp ömrü ve rengi korunur.

Kumu dışarı çıkarıp yıkamıyoruz. Fakat mantar oluşumu veya kumda parazitler mevcut ise atıp yenisini koymak gerekiyor.
 
Geri
Üst