Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Stick Yem Sorunumuz

adigehigebz

Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba benim bir çok problemim var aslında. İki tane minnacık (50 krş boyutunda) kapluşum var. 4 gün oldu onları alalı. Plastik kapta değil akvaryumdalar ısıtıcım var lambaya gerek duymadım çünkü güneş görüyor kış geldiğinde alırım lamba diye düşündüm açıkçası. Çok az su olduğu için filtremde yok suyu 3günde bir değiştiriyorum suyun tamamını boşaltmıyorum alıştığı ortamı bozmak doğru değilmiş demişti veteriner bir arkadaşım. 1/4 ü kalıyor. İkisininde üzerine rahatça çıkabileceği bir kuru alanım var akvaryumun dibindeki taşlarıda ellerimle plajdan toplamıştım tamamen doğal yani herşey. Ama asıl sorunum ısıtıcıyla. Kaplumbağalar için özel ısıtıcılar varmış sanırım ama benim ısıtıcım normal balık ısıtıcısı daha önce bikaç defa patladı (ısıtıcının tamamı suyun içinde olmasına rağmen) en son patladığında zavallı kaplumbağam ölmüştü =((( bu neden oluyor merak ediyorum kaplumbağa ısıtıcısı alsam bu sorunu ortadan kaldırabilir miyim acaba? O ısıtıcılar pahalımıdır? Diğer sorunumda kaplumbağalarım stick yem yemiyor hala=( gamarus almıştım ek gıda olsun diye onu yiyor ikiside ama stick yem yemiyor nasıl alıştırabilirim?. Vitamin kullanmam gerekir mi? Birde kabuk sertleştirici falan kullanmalımıyım?

Cvp: Stick Yem Sorunumuz

*Balık ısıtıcısı yada kaplumbağa ısıtıcı diye ayrıldığını hiç duymadım. Korumalı olması açısından çelikler var. Eğer fişe takılıyken sudan alıyor yada suya koyuyorsanız patlayabilir.

*Vitamin kullanmanız gerek. Sera Reptilin'i öneririm.
*Kabuk koruyucusu/sertleştiricisi diye satılan şeyleri almayın. Zararlıdır. Kaplumbağa kabuğuna limon tarzı şeylerde sürmeyin. Düzenli olarak güneşlendirirseniz kabuğu zaten sert olur.

*Yem kalitesiz bir yemse yemiyor olabilir. Bir gün aç bırakmayı deneyin.

Isitici lamba kullanmama gibi bir luksunuz yok. Oda sicakligi halen kaplumbagalar icin yeterli sicaklikta degil. Isiticiniz belkide dusuk su seviyesi yuzunden patliyordur. Su seviyesini cd kabi gibi materyallerle kuru alani akvaryumun ust tarafina yaparsaniz su seviyesini arttirnaniz mumkun olur. Bu sayede isiticiniz guvenli calisir, filtre alirsiniz ve kaplumbagalariniz daha fazla yuzme alanina sahip olur. Sera, tetra ve jbl gibi kaliteli yemleri tercih edin. buna ragmen yemiyorsa, yemi karides kutusunun icinde bekletip kokusunun sinmesini bekleyin. Sadece karides yememeliler. Bu yontemde ise yaramazsa bir iki gun ac birakip deneyin.

Cvp: RE: Stick Yem Sorunumuz

kerberos' Alıntı:
Isitici lamba kullanmama gibi bir luksunuz yok. Oda sicakligi halen kaplumbagalar icin yeterli sicaklikta degil. Isiticiniz belkide dusuk su seviyesi yuzunden patliyordur. Su seviyesini cd kabi gibi materyallerle kuru alani akvaryumun ust tarafina yaparsaniz su seviyesini arttirnaniz mumkun olur. Bu sayede isiticiniz guvenli calisir, filtre alirsiniz ve kaplumbagalariniz daha fazla yuzme alanina sahip olur. Sera, tetra ve jbl gibi kaliteli yemleri tercih edin. buna ragmen yemiyorsa, yemi karides kutusunun icinde bekletip kokusunun sinmesini bekleyin. Sadece karides yememeliler. Bu yontemde ise yaramazsa bir iki gun ac birakip deneyin.
Aslında şimdi düşündüm de haklısınız geçen sene neden öyleydi hatırlayamadım ama akvaryumumun su seviyesi daha yüksekti ve patlama gibi bir sorun yaşamamıştık.

Su seviyesi önemli. Rahatça dalıp çıkmalı ve bolca yüzmeli. Büyümesi ve sağlığı için gerekli bir unsur. Kuru alan için hava sıcak demişsiniz ancak o bölgede sıcaklığın 32 derece sabit olması gerekiyor. Güneşi simüle etmesi de cabası. Bunu ihmal etmeyin bence. Su değişimi esasen iki ayda bir 1/3 yada yarısı olmalı. Filtre yeterli gelmezse en fazla ayda bir bu oran ile değişim yapılabilir. Siz zaten 3 günde bir 3/4 değiştirerek neredeyse hepsini değiştiriyorsunuz. Filtre ve su değişim seyrekliğini sağlamanızı tavsiye ederim.

Kaplumbağa ısıtıcısı diye duyduğunuz etrafı plastik korumalı olanlar. İşlevsel farkı yok. Büyük kaplumbağalar ısıtıcıyı kırmasın diye korunaklı yapıyorlar. Sizin ısıtıcınız yetersiz geldiği veya kalitesiz olduğu için bir ihtimalde hatalı ürün olduğu için patlamıştır. Bazı markalar elektrik kaçaklarında otomatik güvenlik önlemi ile kendilerini kapatıyor. Örneğin Eheim ısıtıcı kırıldığı zaman yada kablosu yırtılırsa otomatik kendini kapatıyor ve böylece elektrik akımının suya gitmesini önleyerek canlı kaybını engelliyor.

Yem konusunda arkadaşlara katılıyorum. Kaliteli yemler, vitamin takviyesi ve karides kutusunda bekletme gibi yöntemler büyük oranda işe yarayabilir.

Kabuk sertleştirici kullanmayın. D vitamini kabuk gelişimi için idealdir. Bunu önce güneşten sağlarsınız. Tabi ülkemiz bu hayvanların bulunduğu doğal ortam kadar güneş almadığı için bunun yerine UVB lambalar kullanıyoruz. Büyük oranda yerine geçiyor. Birde yazın direk maruz kalacak şekilde güneşlendirebilirsiniz. Bunun nasıl uygulanabileceği ile ilgili çeşitli başlıklar mevcut. Hem güneşlenme yetersiz hemde uvb lamba alamıyorsanız Devit 3 vitaminini alıp yem ile haftada bir damla verebilirsiniz.

Kaplumbağalarınıza sağlıklı bir ömür dilerim.

AEK' Alıntı:
Su seviyesi önemli. Rahatça dalıp çıkmalı ve bolca yüzmeli. Büyümesi ve sağlığı için gerekli bir unsur. Kuru alan için hava sıcak demişsiniz ancak o bölgede sıcaklığın 32 derece sabit olması gerekiyor. Güneşi simüle etmesi de cabası. Bunu ihmal etmeyin bence. Su değişimi esasen iki ayda bir 1/3 yada yarısı olmalı. Filtre yeterli gelmezse en fazla ayda bir bu oran ile değişim yapılabilir. Siz zaten 3 günde bir 3/4 değiştirerek neredeyse hepsini değiştiriyorsunuz. Filtre ve su değişim seyrekliğini sağlamanızı tavsiye ederim.

Kaplumbağa ısıtıcısı diye duyduğunuz etrafı plastik korumalı olanlar. İşlevsel farkı yok. Büyük kaplumbağalar ısıtıcıyı kırmasın diye korunaklı yapıyorlar. Sizin ısıtıcınız yetersiz geldiği veya kalitesiz olduğu için bir ihtimalde hatalı ürün olduğu için patlamıştır. Bazı markalar elektrik kaçaklarında otomatik güvenlik önlemi ile kendilerini kapatıyor. Örneğin Eheim ısıtıcı kırıldığı zaman yada kablosu yırtılırsa otomatik kendini kapatıyor ve böylece elektrik akımının suya gitmesini önleyerek canlı kaybını engelliyor.

Yem konusunda arkadaşlara katılıyorum. Kaliteli yemler, vitamin takviyesi ve karides kutusunda bekletme gibi yöntemler büyük oranda işe yarayabilir.

Kabuk sertleştirici kullanmayın. D vitamini kabuk gelişimi için idealdir. Bunu önce güneşten sağlarsınız. Tabi ülkemiz bu hayvanların bulunduğu doğal ortam kadar güneş almadığı için bunun yerine UVB lambalar kullanıyoruz. Büyük oranda yerine geçiyor. Birde yazın direk maruz kalacak şekilde güneşlendirebilirsiniz. Bunun nasıl uygulanabileceği ile ilgili çeşitli başlıklar mevcut. Hem güneşlenme yetersiz hemde uvb lamba alamıyorsanız Devit 3 vitaminini alıp yem ile haftada bir damla verebilirsiniz.

Kaplumbağalarınıza sağlıklı bir ömür dilerim.

çok soru sorduğumun farkındayım ama mecburum özür dileyerek bir soru daha sormak istiyorum dün kapluşlarımın akvaryumunu temizlerken farkettim ki kabukları özellikle alt kısmı yani beneklerin oldugu yer yumuşak. pet shoptan yeni aldıgım için ve ordaki şartlarda malum muhtemelen o yuzden öyle. nasıl tedavi edicem bu sorunu

Kabuk sertleşmesini d vitamini ile sağlayabilirsiniz. Bunun için kaplumbağalar güneşten faydalanır. Çünkü güneş ışınları uv - b ışınını içerir ve uv - b ışını d vitamini sentezlenmesine yarar. Havalar ısındı sayılır, eğer oturduğunuz yerde havalar halen soğuk değilse kaplumbağanızı günde ortalama 1 saat güneşlendirin. Bu arada güneşlendirmeden önce forumda nasıl güneşlendireceğimize dair bilgiler var. Bu talimatlara uyun. Bunun yanında kaplumbağanız yem yiyorsa, yemlerinin üstüne mürekkep balığı kemiği tozunu döküp verebilirsiniz. Tabi önceden yemleri vitaminle ıslatmanız gerekiyor, diğer türlü tozlar yeme yapışmaz. Petshoplarda satılıyor mürekkep balığı kemiği, kuşlar için gaga taşı ve mineral kaynağı olarak kullanılıyor. Diğer alçıdan yapılmış gaga taşlarını kullanmayın. Mineralde kabuk gelişiminde oldukça etkilidir. Eğer güneşe çıkarma imkanınız yok ve kaplumbağanız yem yemiyorsa, uv - b lamba ile güneş ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Eğer uv - b lamba alma imkanınız yoksa da son çare devit 3 isimli d vitaminini kullanmak. Normalde yeme damlatarak vermek daha faydalı ama yem yemiyorsa, kabuğuna sürerek bir nebze faydasını görebilirsiniz. Birde stick yem yemeyip karides yiyorsa sadece, devit 3 ve mürekkep balığı kemiğini karidesede uygulayabilirsiniz. Ancak suya atarak vermeyin yoksa devit 3 ve gaga taşı suya dağılır, elinizle direkt ağzına vermeye çalışın.

Yumuşama söz konusu ise devit 3 vitamini alt ve üst kabuğa sürüp 12-15 dk kuru bir kapta ısıtıcı lamba altında bekletebilirsiniz. Bunu her gün 1 hafta-10 gün kadar uygulayın.
Not: Vitamin deriye temas etmesin. Ağız yoluyla da 3 günde bir, 1 damla vermeye devam edin.

Geri