Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağamda Akciğer Enfeksiyonu Şüphesi - Belirtiler ve Sistemim

ugur.altnsy

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

İki adet kırmızı yanaklı su kaplumbağamdan birinde bir süredir gözlemlediğim bazı belirtiler var ve araştırmalarım sonucunda akciğer enfeksiyonundan şüpheleniyorum. Tecrübeli arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var. Durumu ve sistemimi aşağıda detaylıca anlatıyorum.

Kaplumbağamdaki Belirtiler:
  1. Kuru Alandan İnmeme / Halsizlik: Eskisi kadar aktif değil. Günün çoğunu sadece kuru alanda geçiriyor, suya neredeyse hiç inmiyor; sadece yemek yiyeceği zaman suya giriyor.
  2. Yan Yüzme: Yüzerken dengesini sağlayamıyor ve sürekli bir tarafa doğru eğimli yüzüyor. Su yüzeyinde düz durmakta zorlanıyor.
  3. Ağzı Açık Uyuma: Bir kez uyurken ağzını açıp kapattığını ve nefes almaya çalıştığını fark ettim.
  4. İştah Durumu: Şaşırtıcı bir şekilde iştahı yerinde, yemekleri iştahla yiyor.
  5. Dibe Dalma: Son günlerde özellikle dibe düşen yemleri almak için normalden daha fazla efor sarf ederek dalıyor ve hemen yüzeye çıkıyor.
Mevcut Akvaryum Sistemim:
  • Akvaryum Boyutu: 60x40x45 cm, su yüksekliği yaklaşık 35 cm
  • Filtreleme: 603B Dış filtre kullanıyorum. Filtre malzemesi olarak amonyak ve zararlı partikülleri tutması için ZeoKarbon taşlar mevcut.
  • Bakteri Kültürü: Dün, sisteme Tropical Nitri Active Bakteri Kültürü ekledim. Henüz bakteri döngüsü tam oturmadı, oluşum aşamasında.
  • Dekorasyon: Akvaryumda odunlar var. Bu odunları akvaryuma koymadan önce 4 gün boyunca her 6 saatte bir kaynattım ve beklettim. Tanin salınımı yaptılar, doğal bir ortam oluşturuyor ve pH'ı düzenliyor (suyun sarımtırak rengi bu yüzden).
  • Sıcaklık: Tetra HT 150W termostatlı ısıtıcı mevcut. Termometrenin 27-28 dereceyi gösterdiği görülüyor.
Sistemimdeki Eksiklikler ve Geliştirmeler:
  • Kuru Alan: Şu an için geçici bir çözüm olarak, PETG malzemeden 3D baskı ile yapılmış basit bir kuru alan kullanıyorum. Kaplumbağalarımın rahatça çıkabileceği daha profesyonel ve uygun bir kuru alan yapma planım var.
  • Isıtma Lambası: Halojen lambam eksikti, bugün sipariş ettim ve yarın teslim edilecek. 52W'lık bir halojen lamba aldım.
Sorularım:
  • Sürekli kuru alanda durması, yan yüzmesi ve ağzı açık uyuması akciğer enfeksiyonunun kesin habercisi mi?
  • İştahının yerinde olması bu hastalığı başlangıç aşamasında maskeliyor olabilir mi?
  • Isıtma lambasının henüz tam oturmamış olması veya mevcut sistem eksiklikleri bu duruma yol açmış olabilir mi?
  • Acil olarak ne yapmamı önerirsiniz? Yarın lamba gelene kadar evde alabileceğimiz pratik önlemler nelerdir?
Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli Görseller:

Ekli dosyalar

• IMG_1745.webp
    IMG_1745.webp
    991.2 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG_1744.webp
    IMG_1744.webp
    1.6 MB · Görüntüleme: 1
  • IMG_1743.webp
    IMG_1743.webp
    1.6 MB · Görüntüleme: 1
  • IMG_1742.webp