Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağası beslerken yapılacak en büyük hata

burakulus

Yeni Üye
Katılım
1 Şub 2021
Mesajlar
13
Akciğer enfeksiyonunun temel sebebi su kaplumbağanızın bulunduğu akvaryumun üzerinin 3de 2 sinin yada tamamının kapalı olmasından kaynaklanır heleki mevsim geçişlerinde akvaryumun içinde oluşan buhara çok fazla maruz kalırsa su kaplumbağanız akciğer enfeksiyonu olma olasılığı kesindir
çözümü çok basit su kaplumbağanızın akvaryumunun 3 de 1 kapalı olması akvaryumunun direk güneşe maruz kalmaması
olaki akciğer enfeksiyonuna yakalandınız diyelim eğer kaplumbağanız 10 cm altındaysa kurtulması imkansızdır iştahsızlık kilo kaybı ve sonu ölümdür
10 cm ve üzeri olan su kaplumbağasına sahipseniz veteriner eşliğinde antibiyotik tedavisine başvurun bildiğim ve yaşadığım atlattığım herşeyi sırayla sizinle paylaşıcam
 
Akciğer enfeksiyonunun akvaryum üstünün kapatılması ile alakası yoktur. Tersine ısıtma lambasının olmaması durumunda hayvanın geceleri dış ortam soğuğundan etkilenmemesi için ufak hava boşluğu olması kaydıyla kapatılmasını öneririz. Bu sayede buharlaşan su iç hava ortamını ılıman yaparak hayvanın soğuktan etkilenmesini önler. Bıraktığımız ufak hava boşluğu ise nemin yoğunluğunu azaltmak içindir. Yoğun nem bizim kadar kaplumbağalarıda rahatsız eder.

Akciğer enfeksiyonu su dışında üşümeye bağlı gerçekleşir. (suyun soğuk olması ise enfeksiyon kapmış hayvanın hastalığını iyice artırır) Hayvan kuru alana çıkarken ısıtma lambası altına gelmeden evvel bir süre rampada etrafı kolaçan edip güvenli bulursa çıkar. Bu beklediği süreçte ıslak olarak çıktığı için dış ortam fazla soğuksa, pencere ve kapı açılmasına bağlı esinti yada cereyan altında kalırsa, ortamda klima olup soğuk tarafı açılmışsa tüm bunlar doğrudan üşütmesine ve akciğer enfeksiyonu olmasına sebep olur.

Akciğer enfeksiyonunun 3 evresi vardır. Erken teşhiste hayvanın kurtulma ihtimali yüksektir.

Kaplumbağalar ortalama 7 cm kabuk boyu itibariyle yağ depolamaya başlar. Daha küçük olanlar, aşırı hareket etmeleri ile beraber büyümeye de enerji harcadıkları için tüm aldıklarını tüketirler. Vücutlarını kullanabilme yetileri henüz gelişmemiştir. Bu sebeple bünyeleri hastalığa karşı dirençli değildir, 7 cm kabuk boyuna kadar titiz bakılmaları gerekir. Hastalık sürecinde boy uzaması durur tüm enerji hastalığa yoğunlaşır. İleri safhada iştahsızlık görülmeye başlar. Yetişkin hayvanlar yağ depoladıkları için açlığa daha uzun süre dayanır. Bünyelerini güçlü tutarak daha çabuk toparlamalarını sağlar. Oysa 6 cm ve altındaki hayvanlarda yeterli yağ olmaması ağır geçirmelerine sebep olduğu gibi kurtulmalarını imkansız hale sokar. Bu boy ve altındaki hayvanlar son evreye girdiğinde kurtulma imkanları olmaz. Ölenlerin büyük çoğunluğu doğrudan enfeksiyondan ölmez. Halsizliğe bağlı suya indiklerinde ters dönüp boğularak giderler.

Geçenlerde 2.evrede 3 cm boyunda bir kaplumbağayı kurtardık. Bu, bu kadar küçük boyda kurtardığımız ilk hayvan.
 
Son düzenleme:
ozman sizden şunuda açıklamanızı bekliyorum cembey zamanında akvaryumda ısıtıcı ve lamba varken kuru alanda herşey sorunsuz giderken ben havalar soğudu diye üstünü kapattım 3 gün sonra kabuklarının altında kızarma gördüm bende sizin gibi üstünü kapadığım için olmaz dedim ama iş işten geçti 2 sini seneler önce öyle kaybettim aynı hatayı 1 kez daha yaptım toplamda 4 su kaplumbağam öldü bunu yaşadım hemde gözlerimle
şuan 22 derecede üstü açık şekilde bakıyorum ve 8 sene geçti cem bey 8 şimdi neden bir sorun yok ne ısı 28 derecede nede üstü kapalı ben artık inat etmeyi braktım çünkü gözlerimle gördüm ben okuduklarımı değil yaşadıklarımı yazıyorum isteyen üstünü kapatsın
 
Ve Cem bey sizin kaplumbağa akvaryumu ile benimkini bir yan yana koyarmısınız resimde merak ettim bu sayfanın sahibisiniz sonuçta
 
Bu forumun sahibi değil yöneticiyim. Bu iğneleyici tavır pek hoş olmadı. Biz burada uygun olan değerleri yazıyoruz. Bu kafamızdan uydurduğumuz değerler değil. Yurtdışı araştırmalardan öğrendiklerimizi baz alıyoruz. Elbette deneyimlerimizi de yazıyoruz. Bunlar dikkat etmemiz gereken hususlarda fikir veriyor. Bu sayede kendimizi geliştiriyoruz, gereksiz ürünler almaktan ve lüzumsuz masraflardan kurtuluyoruz. Sistemi daha güzel yaşanır hale getiriyoruz.

Kesindir yada imkansızdır ile biten cümleler yerine böyle düşünüyorum demen iyi olurdu. Bunu yargılama anlamında üstüne almanı istemem. Yazdığımız yazılar konusunda her arkadaşa karşı sorumluluğumuz var. Ufak bir hatamız onların hayvanları için kötü sonuçlar doğurabilir.

İsteyen üstünü kapatsın demişsin ama bunu belli koşullar oluşursa uygularız. Hayvan su içinde uygun ısıda durduğu yada uyuduğu sürece soğuktan etkilenmez. Sadece kuru alanda gece uyuma durumunda hastalığa bağlı ya da değil, dış ortam soğuksa ve ısıtma lambası yok ise (herkesin imkanı olmuyor) bunu öneriyoruz. Bunun harici oda lambasının yanması gerekliliğinde hayvan ışık sebebiyle uyumaz o vakit lamba kapanana kadar akvaryum üstüne gergin biçimde örtü örtülmesi loş ortam sağlar. Lamba kapandığında örtü alınır.

22 derece hayvanın metabolizmasını yavaşlatıp kış uykusuna hazırlık yapma sürecinin başlangıcıdır. Hayvan enerjisini korumak için aşırı eylemlerde bulunmaktan kaçınır. Sudaki sabit ısı değeri korunduğu sürece hayvan kendini o ısıya adapte eder. Sabit ısı değerleri değil, ani ısı değişiklikleri hayvanı adaptasyon zorluğu çekeceği için yıpratır ve hasta eder. Bu hayvanın öleceği anlamına gelmez ama yaşam kalitesini etkiler, bu baktığın koşullar hayvanın sağlıklı gelişimi açısından uygun değil. Yetişkin hayvanların yağ depolaması ve vücutlarını kullanabilme yetisi sayesinde direnci yavrulara göre yüksektir. Hastalansalar bile kolay atlatırlar. Bazıları erken evrede ise antibiyotiğe gerek kalmadan vitamin takviyesi ile de atlatıyor. Ne var ki zamanında sahibi farkına varamadığı için enfeksiyonun son evresine girmiş ve günlerce bu halde iyice yıpranmış iki yetişkin kaplumbağayı kurtaramadık. Tedaviye cevap vermediler.

Yine söylüyorum üstünü kapadığın için hayvan akciğer enfeksiyonu olmaz. Ama o kapayacağın süreçte yada evveli hayvan bir şekilde soğuğu almıştır.

Akciğer enfeksiyonu bugün üşüdü yarın hasta oldu şeklinde olmaz. Hayvanın büyüklüğüne göre 1-2 aylık süreci bulur. Bu süreyi düşünerek geriye dönük, bir şekilde etkilenmiş olabileceğini göz önüne almalısın. Hayvanlar sadece kış aylarında akciğer enfeksiyonuna yakalanmaz. Yukarıda bahsettiğim esinti kaynaklı sebeplere, yaz aylarında dahi maruz kaldıklarında hasta eder. Mevsim geçişlerinde de olur. Üşümenin getirdiği etki hayvanın bünyesinin zayıfladığı noktada patlak verir. Enfeksiyona döner.

Her kızarıklık akciğer enfeksiyonu belirtisi değildir. Canlı bir pembeleşme kemiği besleyen kılcal damarların genişleyip hayvanın büyüme evresinde olduğunu gösterir. Üşüme durumunda griye çalan bir pembelik görülür. Bizdeki morarma gibi ama mor renge dönmez.

Kaybettiğin hayvanlar res sanırım su ve kuru alan ısı değerleri ne idi?

Beslemede yem harici ek gıda verdin mi? D vitamin takviyesi yada uvb ampul kullandın mı?

Hayvanların derisinde kızarıklık ve buna bağlı olarak ön çukur ve arka bacaklarda şişlik oluşmuş muydu? Öldüklerinde derilerinde balon gibi şişme sararma oldu mu? Bunları sormamdaki sebep karaciğer ve böbreklerinde sorun olup olmadığı, yada başka bir sebep. Akciğer enfeksiyonu konusunda emin isen o kaybettiğin hayvanlarda da bu akvaryumu mu kullandın?

Tedavi süreci ve yaşadıklarını tabiki paylaşabilirsin bunlar arkadaşlar için faydalı bilgilerdir. Katkı sağlar.

Hekimi kaplumbağalar konusunda deneyimli ve bilgili bulduysan isim telefon ve adresini paylaş. Hastalık bölümündeki konuya onu da ekleyeyim. Egzotik hayvanlar konusunda uzman hekim fazla yok.

Ben kaplumbağaları büyüyüp üreme evresine girdikleri ve artık akvaryum ortamında bunu sağlamanın mümkün olamayacağına ve daha özgür bir yaşama kavuşma gerekliliğini hissettiğim için doğal ortamda bakan bir arkadaşımıza götürüp teslim ettim.

Boş akvaryumun resmini atayım.

IMG_20200210_003849.jpg


IMG_20200210_003836.jpg
 
Son düzenleme:
Geri
Üst