Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

suya soda katmak

frhtkoc

Altın 5 Üye
arkadaşlar ben balık beslerken haftada 1 defa suya sade su katuyırdum suyunda mineral olsun diye acaba bunu kaplumbagalar için yapsak zararı olur mu ? birde mesela tuz balıklara direnç kazandırıyor aynı şekilde kaplumbagalar içinde geçerli mi bu ?

Cvp: suya soda katmak

Riske girmeyin isterseniz; onun yerine suyunuza vitamin, haslanmış yumurta suyu ve mürekkep balığı kemiğini toz haline getirip atın veya küçük parçalar halinde kaplumbağanıza verin.

soda konusunu bilmiyorum ama tuz kaplumbağalarda karaciğer yetmezliğine sebep olur, ayrıca Umut beye katılıyorum o konuda

Ferhat bey suya soda katmak suyu sertleştirir.
Kaplumbağalar yumuşak suyu sever ve suya soda atarsanız su sertleşecek ve kaplumbağalarınız strese girecektir.

Tatlı su canlılarının akvaryumlarına tuz katılmaz. Bünyelerinde tuz olması çok büyük zararlara yol açar.
Melisa Hanımda dediği gibi karaciğer ve böbrek sorunlarıyla karşılaşırsınız.

Arkadaşlar maden suyu(soda) akvaryumlar için güzel bir mineral kaynağıdır. Ben su değişimlerinde 10 litre su başına 1 şişe maden suyu kullanıyorum. Ve bu uygulamaya başladıktan sonra kabuklarında faydalı gelişmeler gördüm. Zaten kafamda olan bu fikri de Arzu'nun tavsiyesi üzerine uyguladım.

Eğer tuzla ilgili bir sıkıntınız var ise emin olun bir şişe maden suyunun içerdiği sodyum(tuz) miktarı 1 tatlı kaşığı kaya tuzunun çok azını çeriyor. Ayrıca fazla tuz kaplumbağalar ve tatlı su hayvanlarına zararlıdır. Göller ve akarsular dahil her suda tuz vardır. Tatlı su demek tuz yok demek değildir. İçme sularımızda bile sodyum varır.

Kısacası bilimsel araştırmalar akvaryumlara mineral katmak için maden suyu eklemenin faydalı olduğunu gösteriyor; aşırıya kaçmamak kaydıyla.

Emin bey soda suyu sertleştirir. Peki bu konuda ne diyorsunuz ?
Ben böyle bir riske girmem açıkcası. Çünkü soda suyu sertleştiriyor.

Daha önceki başlıklarda tuzlu suyun zararlı olduğunu söylemiştiniz. Neyse ben çekiliyorum konudan.

Bu arada tekrar ediyorum tatlı su demek tuzsuz su demek değildir HER SU bir miktar tuz içerir. Bu sodyum ve potasyum olabilir. Böbreklere zarar verebilmesi için bir akvaryuma bir kavanoz tuz boşaltmanız lazım ki 330ml maden suyu sadece 500mg sodyum içerir ki bu 1 tane tuz tanesi beli eder.

Üyenin yorumuna bakarsanız sodanın içindeki tuzu sormamış.

'' birde mesela tuz balıklara direnç kazandırıyor aynı şekilde kaplumbagalar içinde geçerli mi bu ? ''

Ecem Hanım, tuz tabiki de zararlı ama bir şişe maden suyunun içindeki tuz miktarı imhal edilecek kadar küçüktür. Akvaryuma koyduğumuz içme sularında dahi tuz vardır ben bunu demek istedim. Arzu mesela yıllardır soda takviyesi yapıyor ve ben de 4 aydır yapıyorum oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Bir de araştırmalar da destekliyor.

Suyu sertleştirmesi bakımından bu da ihmal edilebilir çünkü her 10 litre suy(su değişimlerinde eklediğimiz su için) 1 şişe maden suyu koca akvaryumda değerleri oynatamayacağı kadar düşüktür. Kimyasal olarak bu veriler imhal edilebilir.

Benim açıklamalarım maden suyunun tuz yüzünden kullanılmaması ile ilgiliydi diğer konularda katılıyorum. Tuz tek başına tatlı su hayvanlarının çoğuna ZARARLIDIR. Bu gerçeğe ben de karşı gelmiyorum. Sadece maden suyundaki tuz miktarı imhal edilebilecek kadar küçüktür. Umarım anlaşılır olabilmişimdir bazen çok mühendis kafasıyla açıklama yapıyorum.

Yok maden suyunun içindeki tuz oranının düşük olduğunun farkındayım. Benim demek istediğim Ferhat bey direk tuzu sormuş sodadaki tuzu değil :)
Melisa hanım ve benim yazdığım yorumda o yüzdendi.

Sodanın sertleştirdiğini de şu nedenle söyledim : Ben semender akvaryumuna 3 haftada bir soda ekliyorum çünkü semender sert suyu seviyor. Su kaplumbağaları tam tersi yumuşak su seviyor. Hatta biliyorsunuz ki mango kökü koymamı bu nedenle siz tavsiye etmiştiniz. Buradan yola çıkarak sodanın zararlı olduğunu düşündüm.
Ama kullanıyorsunuz ve memnunsunuz o zaman doğrudur.

Bu arada eklemek isterim ki yumurta kabuğu ve haşlanmı yumurta suyu da suyu sertleştirir TEORİK olarak.

Sanıyorum ki eklediğimiz yumurta suyu soda olsun kaplumbağalarımızın yaşayamayacağı kadar bir sertlik vermiyordur suya :)

Ben çekişki olduğunu düşünüyorum. Ama denediyseniz doğrudur. Ben sadece semender akvaryumuna soda eklerken kaplumbağa akvaryumuna da bunu yapmanın çelişkili olduğunu düşünüyorum.

Bir de şöyle bir şey var bir toplam sertlik var bir de kalsiyum sertliği bunlar ayrı birimlerle ölçülür ve genelde suyun sertliği toplam sertlik üzerinden ifade edilir ama akvaryumlarda sertlik kalsiyum sertliği üzerinden ölçülür çoğu zaman aslında biraz teknik bir mesele yine de kaplumbağalar her ne kadar sert suyu sevmeseler de yaşama alanlarındaki su değerleri oldukça geniştir. Yumuşak suyu severler fakat orta sertllikteki sularda da sağlıklı bir şekilde yaşarlar :)

Emin bey farkındaysanız kendi yorumumu yazdım oraya. Benim çıkardığım sonuç diyede belirttim.
Bu kadar üstüme gelinmesinin bir anlamı yok.

Mesela çeşmeden su kullanan üyelerimizin suları oldukça serttir. Bunun yanında içme suları daha yumuşaktır ancak sağlık bakanlığının çalışmaları üzerine içme suları insan sağlığına daha uyumlu olabilmesi için mineral oranları yüksek olarak tercih edilmeye başladı bu da demek oluyor ki içme sularımız da sertleşmeye başladı :)

Aslında diyetisyenler de doktorlar da artık sert su içilmesini öneriyorlar.

Sonuç olarak şöyle bir şey var akvaryuma eklenen bir çok şey su değerlerini oynatabilir ancak bir şişe maden suyu ya da bir cezve yumurta suyu zarar değil faydalı olacaktır kaplumbağalarımız için :)

Benim argümanlarım ve savunmam bu şekilde daha fazlasını bilen varsa ben de öğrenmek isterim :)

Bu arada Ecem Hanım size umarım saygısızlık etmemişimdir; çünkü sizin söyledikleriniz aksini iddia etmiyorum. dediğiniz iki şeye de katılıyorum tuz zararlıdır ve suyun sertliği konularında sizin söyledikleriniz doğru. Ben sadece litrelerce maden suyu değil de 1-2 şişe ekleyeceğimizi ifade ederek bunlar imhal edilebilir demek istedim :)

Umarım sizi kırmmaışımdır kısacası bunu uygulamak ya da uygulamamak üyelere kalmış. Bu konuda tek bir doğru yoktur :)

İyi Forumlar.

Emin Emre bey keşke baştan sodadaki tuzu karıştırmamış olsaydınız, görüyorum ki biraz bu yüzden ortalık karışmış :D Neyse siz aranızda halledersiniz zaten :)

Evet o sırada maç izliyordum acele yazınca pek ifade edememişim kendimi :)
Forumda kırgınlık olmaz merak etmeyin :)

ben 1 senedir biraz tuz ve maden suyu ekliyorum suya zararini gormedim cesme suyuda emin beyin dedigi gibi kirecten dolayi serttir ama ben klor icin cesme suyu kullaniyorum su ana kadar bir sıkıntı. Yasamadim

Sirkede kullaniyorum

Geri