Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

UV Lamba Seçimi?

nameste108

Platin 2 Üye
Merhabalar,

bir çok çeşit UV lamba var, ocak ayı sonunda 150x50x60 lık 450 litrelik bir akvaryum yaptıracağım, bu boydaki bir akvaryuma kaç wattlık bir uv lamba yeterli olur.

uv lambanın yanında ayrı olarak ısıtıcı lamba da kullanacağım, uv lamba kaç saat açık kalmalı, forumu araştırdım 12 saat diyen var 3 saat diyen var...

kaç wattlık olmalı? bir de spot şeklinde mi olsa daha iyi, yoksa floresan şeklinde mi olsa daha iyi?

teşekkürler.

Cvp: UV Lamba Seçimi?

UV lambanın gücü kuru alanın büyüklüğüne uygun seçilmeli. Eğer kuru alanınız büyük ise florasan uv lamba öneririm. Ama yok kuru alan bir köşede duracak ise o zaman spot lamba daha kullanışlı olacaktır.

Sanıyorum 20-30watt arası bir lamba işinizi görecektir. Günde 6-8 saat arası yanması yeterli olabilir. Kuru alan lambasını biraz daha fazla açık tutabilirsiniz.

Floresan şeklinde olanlar ampul şeklinde olan Uv lambalara göre daha uygun fiyat. Benim 13 watt repti glo 5.0 aldım. UV lambalar 100 watt'a kadar var bildiğim kadarıyla o artık tecih meselesi size kalmış :) Ben ayrı bir kapta güneşlendiriyorum kapluşumu. Her gün 2 saat açık tutuyotum UV lambayı. Buda bana yeterli oluyor.

100 watt ve 15 wattlık iki lamba arasındaki fark ışık saçma gücü mü? yoksa yaydığı uv ışınları da farklı mı?

tek fark ışıtma gücü mü? eğer öyleyse düşük wattlıyı alacağım, çünkü ayriyeten ısıtma lambam var.

spot şeklinde olanlar klasik duylara takılıyor, peki floresan şeklinde olan uv lambaları nasıl kullanıyoruz, takıldıkları aparatı her elektrikçi de bulabilir miyim?

Ampul şeklinde olanın kullanımı daha kolay tabi. Bildiğim kadarıyla wattları farklı olan UV lambaların UV oranları aynı oluyor. Yani bir fark yok. 23 watt işinizi görür bence. İsterseniz UV lamba aldığım yerin linkini verebilirim size.

tamam anladım yaydıkları ışınlar aynı orandaysa düşük olanlardan alırım, siz floresan şeklinde mi kullanıyorsunuz? ben juen'den alacağım. ancak floresan şeklinde alırsam ona uygun duy bulabilir miyim diye düşünüyorum, kuru alanım büyük olduğu için spot yetmeyecektir.

Ben ampul şeklinde kullanıyorum. Floresan şeklinde olanlar ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilim. Fiyatı daha uygun ve kullanımı daha zor diyebilirm ancak :)

o zaman şöyle sorayım bu kuru alana bu uv lamba yeterli olur mu?

Bence yeterli olur ama 15 watt az diyorsanız bu linke de bir göz atın. mailto:/?urun-6181-Exo-Terra-Repti-Glo-5-0-UV-Lamba-26-Watt.html
Eğer 13 wattlık isterseniz de ben bunu kullanıyorum. Fiyatı daha uygun hem kargo da bedava.
mailto:/?urun-6180-Exo-Terra-Repti-Glo-5-0-UV-Lamba-13-Watt.html

fiyat olarak aralarında 2 lira fark var, hiçbir şey yani, bu watt artışı yayılan uv ışığı etkilemeyecek sadece normal ışığı etkileyecek değil mi? benim için önemli olan yaydığı uv ışık, yaydığı sıcaklık değil :)

Evet aynen öyle. Watt'ı düşük olan UV lambasını daha yakından tutarsınız kuru alana doğru sadece tek fark bu. Ben size iki link verdim fikir sahibi olun diye. Hangisini tercih ederseniz ordan alın. Juendeki de olabilir.

UVB oranı % şeklinde ifade edilen yani %5, %2 ya da 5.0, 2.0 vs. yazan yer. Watt verdiği ısı diye biliyorum ben. Kapluşlar için 5.0 yazanlar yeterli.

Şöyle ki watt bir lambanın gücüdür. Yani ne kadar şiddette ışık yaydığıdır. UV ışını yayma gücü ise 5.0 8.0 gibi rakamlarla gösterilir ki bu da verdiği ışının %8i kadar uvb veriyor demektir. Yani watt gücü arttıkça hem aydınlattığı m2 artacak hem de uvb gücü artacaktır. Ayrıca florasan lambalar zaten ısı vermez. O yüzden watt ile ısı arasında bir bağlantı yoktur.

Bir de oran olarak bilmek isterseniz % UV ışınlarının dünya üzerindeki oranları şöyledir.

Repti-Glo 2.0 = gün-ışığı.
Repti-Glo 5.0 = tropikal-ışık.
Repti-Glo 8.0 = çöl-ışığı.

Emin Emre Bey, floresan şeklinde uv lamba alsam onu takacağım duyu elektrikçilerde bulabilir miyim? zor bulunan bir şey mi yoksa?

Zor bulunan bir parça değil. Elektronik balast adı altında satılıyor. Aldığınız lambanın wattı kaç ise ona göre temin ediyorsunuz. Mesela 60cm lik tüm florasanlar 18wattır. Ancak tabiki o alacağınız ürüne de para vermeniz gerekiyor.

hmm tamam anladım, ismini not ediyorum, sanırım giresundaki bir elektrikçiden bulabilirim.

teşekkürler.

Elektrikçiye örneğin 18watt florasan için bana balast verir misiniz derseniz o uygun ürünü size verecektir.

Geri