Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

UV Lamba Seçimi

BrkGltkn86

Bronz 1 Üye
Arkadaşlar ben yaklaşık 4 senedir kaplumbağa beslemekteyim. Uv lamba ile ilgili bilgim yetersiz. Bu yüzden seçimimi iyi bir şekilde yapamıyorum. Sizce kuru alan bırakmalı mıyım ? Ve Uv lamba seçimimi nasıl yapmalıyım ?

Cvp: UV Lamba Seçimi

yani taşların üstünü kuru mu bırakmalıyım ?

Su an teldeyim ve uzun yazamayacagim, aksama detayli anlatirim sana. Gerci ben yazana kadar aciklarlar sana detayli

Kuru alan olmalı tabiki hayvan oraya çıkıp kuruyacak vücut ısısını yükseltecek ve uv ışınlarından faydalanacak. İki ampul kullanmanız gerekiyor. Size net olarak ne kullanacağınızı belirtebilirim. Bulunduğunuz şehirde bauhaus var mı?

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Kuru alan tabiki su seviyesinden yukarıda olacakki hayvan tümüyle kuruyup vücut ısısını yükseltebilsin. Yukarıdaki konuyu okumanızda fayda var. Genel olarak ne gerekir konusunu yazmıştım.

evet istanbulda yaşıyorum

Ben isterseniz akvaryumun detaylarıyla resmini çekebilirim.

Resim eklerseniz akvaryumla ilgili bir eksik varsa belirtiriz. Kuru alan içinde fikir veririz. Bunun dışında iki lamba almanız gerekiyor. Bunları size net olarak belirtiyorum.
1- Isıtma lambası:
Ampul olarak soft 40-60 w arası olanları 15-20 cm mesafeden kuru alan zeminine konumlandırarak kullanabilirsiniz. Derece ile net ölçüm yapıp kuru alanın 31-33 derece olmasını sağlamak için mesafe ile oynayabilirsiniz. Bunun için iki malzemeye ihtiyaç var. Biri uygun ampul. Ecolite 52 w halosoft soft ampul işinizi gayet iyi görür. Bunu bağlayacağınız bir mandallı lambada gerekiyor. Buda massive beyaz mandallı lamba. Bu lamba 60 w güç kaldırdığı için uygundur. Her ikisinide bauhaustan temin edebilirsiniz. Ampul ucuzdur, yedekli almak iyi olur. Bu ısıtma lambası soğukkanlı olan bu hayvanın vücut ısısını yükselterek metabolizmasını dengelemesine yardımcı olur. Böylece sindirim ve iştah gibi hayati işlevleri doğru çalışır. Tabi kuru alanda üşüyüp hasta olmasını da engeller. Sabahtan akşama 10-12 saat yanar. Örneğin ben 07:00-19:00 arası sabit yakıyorum.

2- UVB+UVA lamba:
UVB içeriği d vitamini sentezi yapmasını sağlayarak kemik ve kabuk gelişiminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. UVA içeriğide hayvanın hareketlilik, üreme gibi dürtülerinin doğal olmasını sağlar. Bunun için gene iki malzeme gerekmektedir. Biri uygun ampul. Şu an piyasada sadece bu ampulden kaldı. 15 w ve 23 w olan seçenekleri var. 15 w olanı 15-18 cm, 23 w olanı 23-26 cm mesafeden konumlandırmak gerekir. Bu ampul ısı vermediği için seçenek 1 deki ısıtma lambasını kullanmak zorunda kalıyoruz. Gündüz 4-6 saat sabit yakmak gerekir. Ben kışın 5, yazın 6 saat yakıyorum. Saat 10:00-16:00 arası sabit yanar. Bu lambalar hayvan türüne göre tropical ve çöl türleri için ayrılır. Ben uygun olanı iki güç seçeneği ile yazıyorum. Ben 15 w olanı konumlandırma kolaylığı açısından tercih ediyorum.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13212&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-190-kompakt-surungen-terraryum-lambasi-15-w
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w

Bu lamba için ikinci gereken malzeme gene mandallı lamba. Ancak ilk seçenekte verdiğim lamba bu ampule uymuyor. Daha doğrusu ampulün dipteki göbeği o lambaya oturmuyor. Bu sebeple aşağıdaki bu lambayı almanızı öneririm. Bundan 2 tane alıp yukarıdaki ampulle kullanayım derseniz gene olmaz. Bu mandallı lamba 40 w güç için üretildiğinden yukarıdaki ısıtma lambasını kaldırmaz. Yani her iki ampul için farklı mandallı lamba alın. Aşağıda vereceğim lamba gelince hemen basit bir ampul ile deneyinki bozuk çıkarsa iade edersiniz.
mailto:/ofis-kirtasiye-malzemeleri/portatif-kiskacli-masa-lambasi-kitap-okuma-vb-88793293

Gene kolaylık açısından bauhaustan aşağıdaki zamanlayıcıları alıp istediğiniz zaman diliminde yanıp sönmesini sağlayabilirsiniz. Ben tüm lambaları bununla kontrol edip eve git lambayı söndür hafta sonu erken kalk lambayı yak derdine girmiyorum.
http://online.bauhaus.com.tr/Catalog/Products/Index/7042

Burada da gene uv olanların tanıtımını ve bahsettiğim mandallı lambaya nasıl tıpatıp oturabildiğini resimlerle görebilirsiniz.
mailto:/forum/Konu-uvb-ampuller-exo-terra-jbl-namiba-ve-uygun-mandalli-lamba-tanitimi.html

Emre abi döktürmüş zaten yine :haha:

Ben sadece eğer şu zamanlayıcıyı alırsan cem abinin açtığı ucuz zamanlayıcı diye bir başlık vardı, firma ismini falan hatırlamıyorum oradan ucuza alabilirsin.

mailto:/forum/Konu-ucuz-zamanlayici-geldi.html başlığı buldum. Hala devam ediyorsa bi bak derim.

Aslında iyi oldu, hem ısıtma hem uv lambayı kullanmak isteyenler için detaylıca anlatmış oldum Emin. Bu lamba konusu neredeyse 6 aydır oturmadı. Sebebi hem uv ampullerin yetersizliği hemde buna ve ısıtma ampullerine uygun mandallı lamba sıkıntısı.

Geri