Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Uvb Lamba Doğru Kullanım

atelus

Yeni Üye
Katılım
20 Nis 2020
Mesajlar
4
Merhabalar, sonunda 13w uvb 5.0 lamba aliexpress ten geldi birkaç gün önce. Kendimce böyle bir düzenek kurabildim doğru olmuş mudur? Mesafesi tabana 16cm, daha yukarı çıkaramadım. Ayrıca böyle bir besleme tablosu belirledim.
pzt yem
salı marul
çrşba yem
prşmbe aç
cuma yem
cmrts marul
pazar yem
Hala sera raffy p kullanıyorum. 15 cm kabuk boyundaki kaplumbağa için uygun mudur? Farklı bir konu açmak istemedim bunun için zaten birçok doğru rehber var sadece sera raffy p çok kolayıma geliyor hem içinde mineral yem var hemde içeriği fena değil. Marul ve salatalıkla bitki ihtiyacını karşılamaya çalışıyorum.
[attachment=3240]
 

Ekli dosyalar

  • 20200614_214615.jpg
    20200614_214615.jpg
    1,012.1 KB · Görüntüleme: 79
Hayvanı fazlasıyla aç bırakıyorsun. Aç gün harici sadece marulda yeterince enerji sağlamaz. Marulu, salatalığı aç günde haftada bir gün yada normal yem düzeninde devam edip aç gün yapmadan haftanın iki günü yem saatinden uzak bir saatte kabuğu genişliğinde verebilirsin. Yada salatalıktan bir parça.

Ben aç günde hiçbir şey yememesindense sadece marul sebze vs. vermeyi uygun görüyorum. Böylece hayvan lifli gıda alarak sindirim ve boşaltım sistemini rahatlatıyor ve temizliyor, bir nevi detoks görevi görüyor.

Yemin (raffy p) içeriği geniş olsa da tek yem ile olmaz. Ek olarak tetra reptomin, jbl agil, raffy P'deki mineral yem sayısı azaldıysa sera carnivorda alabilirsin. Kurutulmuş yemde jbl energil ve sera royal var ama büyük kutuda satılıyor ve oldukça pahalı. Yerine dondurulmuş karides alıp bir öğün kadarını ayırıp 10 dakika haşlayıp soğutup verebilirsin. Kalanı erimeden yine buzluğa atarsın. Haftada bir öğün yeterli.

Bu yemler düzeninde günde bir öğün vereceksin. Reptoyu iki protein yemin ara gününe koyarsın.

Lambayı 18-19 cm yukarı bir şekilde kaldırabilirsen iyi olur. Hem hayvan fazla radyasyona maruz kalmaz hemde daha geniş alana ışıma yapacağı için hayvanın gövdesi daha büyük oranda ışımadan faydalanır.

Taşları azalt yada hepsini çıkarabilirsin. Hayvana taşların faydası yok tersine kumlu düz alanı daha çok severler eşelenir oyalanırlar.

Isıtma lambası çok yakınmış gibi geldi hayvanın yükseltisinde birşey koyup üstüne derece yatır ve yarım saat sonra bak 32 derece olduğu nokta uygun mesafedir.

Uvb'nin çevresine yandan görülmeyecek biçimde alüminyum folyo ile çanak şekli ver. Bizim göz ve derimiz için sağlıklı değil. Gözlerin etkilenmesin. En çok çıktığı saatte bir saat yakman yeterlidir.

Kuru alan güzel olmuş. Kuru alan bölümünde nasıl yaptığın hakkında bilgi verirsen güzel olur. Arkadaşlar faydalanır, malum hazırların fiyatı oldukça yüksek. Herkes arayış içinde.

Lamba mesafesini kuru alanı birkaç cm indirerek çözebilirsin. Hemde kaçma için önlem alırsın. Farkına varırsa camdan atlayıp kaçar.
 
Fotoğrafta normalden kısa çıkmış, akvaryumun üstü ve kuru alan arası 12 cm. Tavsiye edilen boşluğun 10 cm olması gerektiğini görmüştüm. Şuan kaçması çok zor çünkü destek alabileceği birşey yok çok ağır ve ayağı kayıyor. Suyu biraz arttıracağım yarın, şuan dinlendiriyorum su çok azalmış şuan farkettim. Isıtıcı lamba konusunda çok fazla denemem oldu geçen günlerde 50w halojen spot buldum onu taktım ama bu düzenek kadar verim alamadım. Yaptığım çanak aşağıda ama içindeki lamba yukarıda o da 11-12 cm civarına tekabül ediyor. Fazla yukarı alınca ısının düştüğünü hatırlıyorum gündüz tekrar bi deneyeceğim. Uvb lamba konusunda çok acemiyim yabancı sitelerede vs. bakıyorum günde 3 saat civarı çalıştırıyorum ama yaptığım duy ve kablo bağlantısı pek güven vermiyor ilerde değiştireceğim sanırım. Çanak yapacağım uvb ye ama umarım kedimin dikkatini çekmez yırtıp parçalamayı çok seviyor aliminyum folyoları :D İnsan cildine zararı olduğunu bilmiyordum zaten ışık biraz göz alıyordu etrafını kapatmak mantıklı. Yem konusunu tekrar bi gözden geçirme vakti gelmişti ama kaplumbağa diyetlerini çözmek gerçekten zor herşeyi yiyorlar. Optimum yiyecek dengesini oturtmak ve devamlı olarak uygulamak zor geliyor biraz ne yalan söyleyeyim. Elimdeki büyük boy sera yem azalsın yenisini almadan piyasayı araştırayim. Yalnız tetra reptomin tavsiye etmenizi anlayamadım. Raffy p tarzı bir yem değil miydi o? Yada ucuz olduğu için önerdiniz sanırım. Gerçi şuan ne kadar ucuz olabilir bilemiyorum. Taşları çıkarmamamın nedeni yosun tuttular ve sudaki nitratı tükettiklerini düşünüyorum Şuanki programı marulları yem ile değiştirip aç günü marul yapacağım. Bu program doğru mudur?
 
Su kısmı için kaçış boşluğu 8-10 cm olacak. Kuru alanda ayağa dikilip başını uzattığında cam üstüne çıkmayacak kadar bir mesafe lazım. Hımbıl yada ağır gözüktüğüne bakma. Ayağa dikilip çenesini cam üstüne koyduğunda kendini çekip ön ayaklarıyla kendini yukarı çeker. Lamba çanağı yada başka birşeye arka ayağını basıp kendini atar dışarı. Gerekirse kuru alan çevresine paket bandı ile mukavva karton yapıştırıp bir miktar yükseltebilirsin.

50 watt spot, halojen ampulden daha fazla ısı verir. Onun için derece ile kontrol et. İlk yarım saatteki 32 dereceye göre ayarlıyoruz. Çünkü lamba yandıkça bu ısı değerinin birkaç derece üzerine çıkıyor lamba.

Hayvan birden fazla olduğunda uvb ampul yakım süresi uzuyor. Hayvanın her gün sürekli çıktığı saati saptayabilirsen bir saat yanması yeterli olur. Bunu enerji harcaması yanında ömrünün uzun sürmesi içinde yapıyoruz. Belli bir süre sonra ömrü yarılanmaya başlıyor.

Kedi varsa folyoyu mutlaka sarmalısın hatta odaya sokmazsan daha iyi gözlerini haşat eder hayvanın. Retinaya zarar veriyor.

Reptomin yosun içerikli protein yem. Raffy P protein, tahıl ve mineral içerikli 3 ayrı yemden oluşur. Normalde 6 cm kabuk boyu sonrası ot türevli yemlere ve yeşilliklere alıştırmak için veriyoruz. Bu da raffy P gibi ömrü boyunca daimi kullandığımız yemdir.

Yosun fosfat ve nitrattan beslenir ama aynı zamanda oksijeni de tüketip su kalitesini çabuk bozar. Eğer az oranda kalacak şekilde önünü alabiliyorsan bir şey diyemem. Bu işi dış filtrede kullandığımız malzemelerle çözüyoruz.

Yalnız ortadaki taşları kenara alman iyi olur. Hayvan tabanda gezerken ve eşelenirken önüne engel olmasın. Gücünün yetebildiğini kendi de kaldırıp bir tarafa atar.

Marul olayı doğru ama hayvanın bıkmayacağı şekilde yem verdiğin günlerde de haftada bir iki gün küçük körpe yapraklardan verebilirsin. Sonuçta kalsiyum içeriyor, sindirim sistemi için faydası var.
 
Geri
Üst