Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

UVB lambanın elzem oldugu büyüklük

emircat

Yeni Üye
Katılım
21 Haz 2019
Mesajlar
17
Tek basına baktıgım yavru bir kaplumbağam var,kabuk boyu 3 cm bile degil,aliexpressten alınan UVB 3.0 lardan kullanıyorum,3-3bucuk saat uvb,12 saat ısıtıcı lamba zamanlayıcı prize sabit açık.1 aydır besliyorum,devit kullanmadım hiç,Uvb 5.0 lambalardan sipariş verdim gelmek üzere fakat uvb lambanın bu boylarda gerekliligi tam olarak ne düzeyde?
 
Onu şöyle açıklayım kaplumbağalar yavru iken ince ve esnek kabuk yapısına sahiptir. Bu esnek yapı darbe, düşme gibi durumlarda darbe şiddetini absorbe ederken aynı zamanda iç organların büyürken kabuk içinde basınç altında kalmasını önler. Bu sebeple 6 cm kabuk boyuna kadar kabuk yapısının sertleşmesini istemeyiz.

Sadece kalsiyum eksikliğine bağlı kabukta incelme olursa o zaman tedavi sürecine alırız. Bu ihtiyacı olan gıdaları almadığında olur. Yeterli kalsiyum almazsa vücut kemikten kalsiyumu çeker ve bunun sonucu kemik yapı incelir zayıflar. Hayvan daha ufak kabuk haliyle yumuşak olacaktır. Kuyruk kısmı en yumuşak yeridir. Ön ve üst kısım daha serttir. Kabuk yumuşamasında ön ve üst bölgede arka gibi yumuşar.

Hayvan tek olduğu için kuru alana en çok çıktığı saatte 2 saat yanması yeterli genelde öğle civarı çıkarlar. Günde 15 ila 30 dakika ışıma alması yeterli gelir.

6 cm sonrası kullanabilirsin. Şahsi görüşüm bu şekilde uygulanması yönünde. Kabuk dengeli büyümeli. Verdiğimiz yemler gerekli ihtiyacı karşılar. 5.0 olanı ise 10 cm kabuk boyu sonrası kullanırsın. Uv ampullerin belli ömrü vardır. Bir noktadan sonra ömür yarılanmaya başlar.

D vitaminine gelirsek... Kabuk için gerekli olan mineral kalsiyumdur. Kalsiyum kullanım fazlasında idrar ve dışkı ile atılır. D vitamini kalsiyuma bağlanarak atılmasını engeller. D vitamini vücuttan atılmaz, kalsiyuma bağlanarak harcanır. Fazla D vitamini karaciğer ve yağ dokuda depolanır. Aşırı yüklenmesi damar sertliği, böbrekte taş oluşması gibi birçok zarar verir.

Uv ile hayvan doğal olarak vücudunda sentezler. Bu bünyesinde oluştuğu için zararlı değildir. Yapay yolla yani devit kullanma dozajı ayarlanmadığında yukarıdaki zararlara sebep olur. Bu sebeple deviti senede 3 ay ve haftada bir, bir damla oral yolla olmak üzere yetişkinliğe doğru damla miktarı artar, sınırlı bir süre kullanırız. Kabuğa sürülmesi sonucu kemik emeceği için bu oral yolla alım sürecini etkiler. Ağızdan damlatmayı bırakırız.

Uvb ampul radyasyon yayar. Fazla aldığında deri zarar görür fazla alındığında kendini yenilemeye başlayıp üstteki deriyi atar. Deri değişimini artırır. Bu fazla maruz kalma sonucu sürekli deri yenileme belli bir noktadan sonra kendini yenileme görevini yerine getiremez ve deride yara açılmaya başlar. Küçük hayvanlar için bir zararda budur. Derileri incedir. Radyasyondan daha fazla etkilenirler.
 
Geri
Üst